Ο Θάνατος της μεσίτριας στο Ιπποκράτειο

Η  Ντιάνα Τσιαμτσίδη ήταν μία 36χρονη ξανθιά, εντυπωσιακή γυναίκα Γεωργιανής καταγωγής, που σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητη, απ’ όπου κι αν περάσει, όμως παρ’ όλα αυτά, ήταν αφοσιωμένη στον άντρα της και στα τρία παιδιά τους.  Και πώς να μην ήταν, αφού ο άντρας της, δέχτηκε τους 2 γιους της από τον πρώτο γάμο, και τα αγαπούσε όλα χωρίς διάκριση, σαν δικά του.

Πριν από ένα περίπου χρόνο είχε ανοίξει το της μεσιτικό γραφείο και λόγω του ότι ήταν εργατική και δούλευε πάρα πολλές ώρες , η δουλειά της πήγαινε περίφημα, γεγονός που την έκανε πάρα πολύ χαρούμενη». Το μόνο που την απασχολούσε έντονα και την κούραζε αφάνταστα ήταν το πρόβλημα των κιρσών που είχε στα πόδια της.

Είχε επισκεφθεί γιατρό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε κάνει επέμβαση στο ένα της πόδι και έπρεπε να κάνει και στο δεύτερο, όμως συνεχώς το ανέβαλε λόγο δουλειάς, και το είχε ακυρώσει 2-3 φορές. «Σε λίγο θα πάω για τα ποδαράκια μου. Ούτε νάρκωση δεν θα κάνω. Δεν είναι κάτι.. είναι επέμβαση ρουτίνας» λέει στον σύζυγο της, καθησυχάζοντας τον λίγο πριν περάσει την είσοδο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου την «πιάνει» η κάμερα ασφαλείας.

Από εκείνη την στιγμή λες και άνοιξε η γη και την κατάπιε. Ήταν 26 Απριλίου 2017.

Μην έχοντας καμία επικοινωνία με την οικογένεια της από εκείνη την στιγμή ο σύζυγος της απευθύνθηκε στην ΕΛ.ΑΣ κάνοντας δήλωση εξαφάνισης δίνοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Ο Βασικός Ύποπτος

Την επέμβαση επρόκειτο να κάνει ένας 38χρονος γιατρός, με τον οποίο επικοινωνούσε συστηματικά μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τηλεφωνικά.. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι υποψίες να πέσουν στον 38χρονο αγγειοχειρουργό, με τον οποίο η γυναίκα είχε ραντεβού στο Ιπποκράτειο εκείνη την ημέρα για να κάνει την επέμβαση αφαίρεσης κιρσών.

Αναλύοντας το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου ο  αγγειοχειρουργός είχε καταγραφεί από τις κάμερες, την ώρα που «φόρτωσε» το άψυχο κορμί της γυναίκας στο αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου.

Ένα σημαντικό λάθος του επίσης, ήταν ότι δήλωσε στους αστυνομικούς πως το βράδυ της 26ης Απριλίου μετέβη στην οικία του στο Πανόραμα, ενώ οι αστυνομικοί, έχοντας συλλέξει υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης προέκυψε ότι το όχημα του 38χρονου κατευθύνθηκε   προς Χαλκιδική και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας.

Το στίγμα που εξέπεμψε το κινητό του εντοπίστηκε στην περιοχή μεταξύ Παλιουριού και Νέας Σκιώνης, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.  Έχοντας συλλέξει όλες αυτές τις πληροφορίες, οι αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής ξεκίνησαν να οργώνουν μία συγκεκριμένη περιοχή στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.

Στις 3 Μαΐου, μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της, γυμνή και σε κατάσταση σήψης, η 36χρονη Ντιάνα ανακαλύφθηκε σε γκρεμό, στην περιοχή του Παλιουρίου Χαλκιδικής. Μόλις βρέθηκε το πτώμα της 36χρονης σε ρέμα στο Παλιούρι, ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Ο 38χρονος συνελήφθη στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και περιύβριση νεκρού.

Παρά την επίμονη άρνησή του γιατρού, δείγματα DNA της γυναίκας βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του, ενώ οι μαρτυρίες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας τον έκαιγαν η μία μετά την άλλη.

Ο Ιατροδικαστής

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, κυρία Ελένη Ζαγγελίδου οι εξετάσεις πάνω στο άψυχο σώμα της 36χρονης γυναίκας, αποκάλυψαν πως ο θάνατός της δεν προήλθε από στραγγαλισμό ούτε από μαχαιριές, ούτε από πυροβολισμό. Κατά την εξέταση του πτώματος ανιχνεύθηκαν τα αναισθητικά φάρμακα  «προποφόλη» και «φαιντανύλη», η χορήγηση των οποίων, όπως επισημαίνεται από ιατροδικαστές, δεν προβλέπεται εξ ορισμού από αγγειοχειρουργούς (λόγω της ειδικότητάς τους). Το ισχυρό παυσίπονο φαιντανύλη (fentanyl), χρησιμοποιείται ως αναλγητικό στη διάρκεια της αναισθησίας.

Η ιατροδικαστής εντόπισε και προθανάτια τραύματα στους γλουτούς κι άλλα μέρη του σώματος. Το μυστήριο που έπρεπε να διαλευκάνει η ιατροδικαστική υπηρεσία όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε η άτυχη μητέρα λύθηκε ύστερα από κάποιες ειδικές εξετάσεις που έγιναν τα επόμενα εικοσιτετράωρα. «Μιλάμε για δολοφονία που οφείλεται σε υπερβολική δόση φαρμάκου ή σε πνιγμό. Τα πρώτα ευρήματα που είχαμε μέχρι στιγμής, δεν ήταν αρκετά γιατί το άψυχο σώμα της βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη.

Το πόρισμα της  ΕΛΑΣ

Νέα στοιχεία έφερε στο φως η αστυνομική έρευνα που έγινε στο ΙΧ του δράστη. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι στον αποθηκευτικό χώρο του οχήματος καθώς και στο πατάκι του οδηγού υπήρχαν ίχνη DNA της 36χρονης Ντιάνας.

Ο 38χρονος γιατρός μέσα από τις φυλακές Διαβατών επέμενε στους ισχυρισμούς του πως δεν μετακίνησε το μοιραίο βράδυ την άτυχη γυναίκα και μητέρα τριών παιδιών.

Η Απολογία στον ανακριτή

 

Στις 5/5/2017 ο 38χρονος ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος  για τη δολοφονία 36χρονης , οδηγήθηκε στις ανακριτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης απολογίας του στην τακτική ανακρίτρια της Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της περιύβρισης νεκρού που του αποδίδονται, ενώ  ισχυρίστηκε ότι υπήρχε ερωτικό ενδιαφέρον από την πλευρά της 36χρονης προς εκείνον. .

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσε με τη γυναίκα, μέσω του facebook. «Γίναμε “φίλοι” στο facebook τον περασμένο Γενάρη κι έναν μήνα αργότερα ξεκινήσαμε να συνομιλούμε».

Προέβαλε τον ισχυρισμό ότι κάποιος τον «παγίδευσε» «Έχω παγιδευτεί, κάποιος ζήλεψε το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει η θανούσα για μένα»  είπε.

Ο 38χρονος ανέφερε ότι είχε προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού με τη θανούσα, στις 26 Απριλίου, στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, όπου εκείνη επρόκειτο να υποβληθεί σε μικροεπέμβαση (συμπληρωματική σε προγενέστερη). Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, η 36χρονη ουδέποτε εμφανίστηκε στο συγκεκριμένο ραντεβού, περιγράφοντας με τον εξής τρόπο την επικοινωνία που είχε μαζί της εκείνη την ημέρα: «Μου έστειλε μήνυμα, λέγοντας “έρχομαι τώρα, διώξ’ τους όλους”, αλλά λίγο αργότερα μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι της έτυχε κάτι έκτακτο κι ότι θα φύγει». Διευκρίνισε, δε, ότι το ιατρικό ραντεβού ήταν σε γνώση του διευθυντή του νοσοκομείου.

Σε ότι αφορά το αναισθητικό που ανιχνεύθηκε στο άψυχο σώμα της, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ενδονοσοκομειακό φάρμακο, αλλά δήλωσε άγνοια για το πώς χρησιμοποιήθηκε.

Ερωτηθείς από την ανακρίτρια για τη διαδρομή που έκανε την ίδια ημέρα με το αυτοκίνητό του προς τη Χαλκιδική -κάτι που επιβεβαιώθηκε από την άρση του κινητού τηλεφώνου του- ανέφερε ότι έκανε συχνά τη συγκεκριμένη διαδρομή για να «ξεδώσει». Αναφορικά με κάποιες περίεργες κινήσεις που φαίνεται να κατέγραψε κάμερα στο προαύλιο του νοσοκομείου, ο ίδιος φέρεται να εξήγησε ότι μετέφερε στο αυτοκίνητό του τρεις τσάντες, μία με άπλυτα, μία δεύτερη με τον υπολογιστή του και μία τρίτη με φαγώσιμα.

Οι ισχυρισμοί του φάνηκαν να μην πείθουν την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, που τον έκριναν προσωρινά κρατούμενο.

Το Βούλευμα

Στις 10/6/2017 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απέρριψε την προσφυγή του 38χρονου αγγειοχειρουργού κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του. Στο βούλευμα αναφερόταν πως ο αγγειοχειρούργος τέλεσε την ανθρωποκτονία της μεσίτριας σε ήρεμη κατάσταση μέσα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και στην συνέχεια προσπάθησε να κρύψει όλα τα στοιχεία που θα τον ενοχοποιούσαν.

«Από την πεισματική άρνηση του κατηγορούμενου να αποδεχθεί τη διάπραξη των συγκεκριμένων αδικημάτων, αλλά και από τον τρόπο δράσης του στην «κάλυψη» του εγκλήματος, καταδεικνύεται η παντελής απουσία ηθικών αναστολών. Αυτό που σοκάρει, είναι το γεγονός, ότι η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ήταν ακόμη ζωντανή, όταν ο κατηγορούμενος την έβαλε στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου του».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών, στο σώμα της 36χρονης, εντοπίστηκαν προθανάτιες εκδορές και κακώσεις, οπότε εικάζετε πως ο γιατρός, ενδεχομένως να μην είχε αντιληφθεί πως η γυναίκα ήταν ακόμη ζωντανή. «Από στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι ο αγγειοχειρούργος συνάντησε το θύμα, το θανάτωσε και στην συνέχεια σχεδίαζε περαιτέρω τις ενέργειές του για να «καλύψει» το έγκλημα». Σύμφωνα με το βούλευμα, «ο κατηγορούμενος γιατρός μπορεί να τελέσει και νέα αδικήματα ανάλογης απαξίας, σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος».

Οι νέοι ισχυρισμοί του δεν στάθηκαν ικανοί να πείσουν εισαγγελέα και ανακρίτρια, που συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνει προσωρινά κρατούμενος.

ΕΔΕ από το Ιπποκράτειο

Την ώρα που ο 38χρονος ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός ζητούσε να καταθέσει εκ νέου ενώπιον της 7ης ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου τελέστηκε η ανθρωποκτονία, προχώρησε στη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

Σωρεία παρατυπιών από γιατρούς και νοσηλευτές της Ε’ χειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου καταγράφονται στην ένορκη διοικητική εξέταση που διεξήχθη με αφορμή τον θάνατο της 36χρονης μεσίτριας μέσα στο νοσοκομείο τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με την ΕΔΕ την ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου έγιναν όχι μόνο μη επείγουσες επεμβάσεις αλλά ένας εκ των γιατρών έφυγε για περισσότερο από 2 ώρες για να κάνει επέμβαση σε ιδιωτική κλινική. Το πόρισμα καταλήγοντας επισημαίνει παρατυπίες στη διαδικασία.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Από την εκτίμηση των μαρτυριών διαπιστώθηκαν ορισμένες παρατυπίες οι οποίες θεωρώ ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Συγκεκριμένα:

  • Γιατρός εξετέλεσε μη επείγουσα επέμβαση σε απογευματινό ωράριο και σε μη δόκιμο χώρο (εξωτερικά ιατρεία)
  • Γιατρός ιεραρχικά ανώτερος του κατηγορουμένου γνώριζε ότι εκείνος θα διενεργούσε επέμβαση σκληροθεραπείας σε μη δόκιμο χώρο.
  • Νοσηλεύτρια της κλινικής έδωσε τα κλειδιά του χώρου στον γιατρό για τη διενέργεια της επέμβασης χωρίς να ελέγξει την εγγραφή των ασθενών στο βιβλίο εισερχόμενων.
  • Δεύτερη νοσηλεύτρια γνώριζε την ύπαρξη μιας τέτοιας διαδικασίας
  • Ένας άλλος γιατρός εγκατέλειψε την κλινική, ημέρα γενικής εφημερίας για να κάνει επέμβαση σε ιδιωτική κλινική
  • Διοικητικά και επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο διευθυντής της κλινικής αλλά σύμφωνα με την ΕΔΕ δεν είχε καμία ενημέρωση για συμμετοχή στα παραπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν 8 μήνες για να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και οι πειθαρχικές ευθύνες που αφορούν στη λειτουργία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Η διοικήτρια του Ιπποκράτειου νοσοκομείου δεν είχε σχολιάσει τα γεγονότα.

Στο πόρισμα προέκυψε πώς δεν μπορεί να βεβαιωθεί η φυσική παρουσία του αγγειοχειρουργού στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι το επόμενο πρωί, καθώς ο κατηγορούμενος το επίμαχο απόγευμα ζήτησε το κλειδί του δωματίου αλλαγών από την υπεύθυνη νοσηλεύτρια, κλειδί το οποίο δεν επέστρεψε.

«Δε μπορεί αυτό να γίνεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο σε μέρα εφημερίας, ενώ υπάρχουν τόσοι υπεύθυνοι τόσοι διευθυντές και τελικά να μην ανοίγει ρουθούνι» είχε δηλώσει ο σύζυγος του θύματος.

«Ένας ειδικευόμενος γιατρός έκλεψε από το φαρμακείο του νοσοκομείου, φάρμακο αναισθητικό. Δεν αναζητήθηκαν ευθύνες, ποιος ήταν αυτός ο γιατρός που επί ώρες δεν αναζήτησε αυτόν τον ειδικευόμενο γιατρό που πήρε μέσα στο αυτοκίνητό του το πτώμα της γυναίκας και το πέταξε χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο» δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Κική Πακιρτζίδου.

Η Ομολογία

Σχεδόν δυο μήνες μετά το θάνατο της 36χρονης Ντιάνας, ο γιατρός οδηγήθηκε ενώπιον της  ανακρίτριας Θεσσαλονίκης όπου παρουσία της δικηγόρου του, κάνοντας στροφή 180ο  ομολόγησε πως η άτυχη  μητέρα τριών παιδιών, πέθανε στα χέρια του επιμένοντας πως πρόκειται για ιατρικό λάθος και όχι για δολοφονία.

«Οι σχέσεις μου με την άτυχη γυναίκα ήταν φιλικότατες. Δεν υπήρχε λόγος να τη σκοτώσω. «Δεν μπορούσα καν να διανοηθώ ότι θα συνέβαινε ό,τι συνέβη. Έκανα το παν για να την επαναφέρω, όταν κατάλαβα ότι τη χάνω».

Για να μιλήσουμε για δολοφονία πρέπει να υπάρχει δόλος και δόλος δεν φαίνεται από πουθενά» υποστήριξε η δικηγόρος του και συνέχισε «Ο πελάτης μου δεν μπορεί να καταλάβει ποιο ακριβώς ήταν το λάθος που έκανε. Στη συνέχεια η κυρία Μαρινάκη παραδέχθηκε πως ο αγγειοχειρουργός προσπάθησε να ξεφορτωθεί το πτώμα. «Όταν διαπίστωσε τον θάνατο της μεσίτριας, έχασε την ψυχραιμία του και προσπάθησε να εξαφανίσει το πτώμα της».

Για να δικαιολογήσει το γεγονός πως στη συνέχεια πήρε το άψυχο σώμα της από το νοσοκομείο και με το αυτοκίνητό του το μετέφερε και το πέταξε σε χαράδρα στην περιοχή Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, είπε πως το έκανε γιατί φοβήθηκε. Υποστήριξε πως λειτούργησε υπό καθεστώς φόβου εξαιτίας του θανάτου της ασθενούς.

Η Δίκη

Στις 14 Μαρτίου 2018 ο 39χρονος Αγγειοχειρουργός κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. για την δολοφονία της 36χρονης μεσίτριας και την προσπάθεια εξαφάνισης του σώματος της.

Η αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης ήταν γεμάτη και η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συναισθηματικά όταν μπήκε ο 39χρονος γιατρός. Συγγενείς της άτυχης γυναίκας τον αποδοκίμασαν, ενώ η μητέρα της ξέσπασε σε λυγμούς. Χρειάστηκε να παρέμβει η προεδρεύουσα του δικαστηρίου που κάλεσε την μητέρα να αποχωρήσει προκειμένου να ηρεμήσει.

Κατά την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου, ο κατηγορούμενος γιατρός αρνήθηκε τις κατηγορίες (ανθρωποκτονία από πρόθεση και της περιύβριση νεκρού) κάνοντας λόγο για «αμέλεια», ενώ απέδωσε το θάνατο της γυναίκας στα φάρμακα που της χορήγησε, όταν εκείνη πήγε στο «Ιπποκράτειο» για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη επέμβαση αφαίρεσης κιρσών.

Η κατάθεση της φίλης

«Τον γιατρό τον γνώρισε όταν είχε πάει μία μέρα στο Ιπποκράτειο, που είχε εφημερία γιατί την πονούσαν τα πόδια της, είχε πρόβλημα με κιρσούς. Της είχε δώσει θεραπεία και της είχε πει έλα να κάνουμε επέμβαση. Πήγε, έκανε την επέμβαση στο ένα πόδι και αποφάσισε να κάνει και στο άλλο πόδι. Από τότε εκείνος της έστελνε μηνύματα στο facebook και της έκανε κομπλιμέντα, ενώ την ρωτούσε συνέχεια πότε θα πάει για να κάνει την επέμβαση για τους κιρσούς που είχε.

Όσο για τις φήμες που θέλουν την άτυχη μητέρα να διατηρούσε παράνομη ερωτική σχέση με τον 38χρονο αγγειοχειρουργό, η φίλη της κυρία Κατερίνα ξεκαθαρίζει:

«Την ήξερα πάρα πολύ καλά. Ήταν στην καλύτερη φάση της ζωής της. Δεν το πιστεύω ότι είχε παράνομη ερωτική σχέση. Ήταν πολύ όμορφη γυναίκα, και λογικό είναι να έχει θαυμαστές, όμως θαύμαζε πολύ τον άντρα της και μιλούσε με εκείνον για τα καλύτερα λόγια.

Αγαπούσε τον άντρα της και τον πρόσεχε πάρα πολύ, όπως και την οικογένειά της. Ήταν πολύ χαρούμενη που είχε δεχτεί ο άντρας της τα δύο παιδιά της από τον προηγούμενο γάμο της και τα αγαπούσε σαν δικά του παιδιά, ενώ δεν τα ξεχώριζε από την κόρη που είχαν αποκτήσει μαζί και σήμερα είναι 8 ετών ».

Η κατάθεση του Συζύγου

«Τη σκότωσε δίνοντάς της σκληρά  ναρκωτικά. Από τις τοξικολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι επρόκειτο για τις φαρμακευτικές ουσίες προποφόλη και φαιντανύλη.  Ειδικά για τη δεύτερη ουσία, σημείωσε ότι είναι «πιο σκληρή κι από ηρωίνη». είπε ο σύζυγος της 36χρονης, εξεταζόμενος ως μάρτυρας

«Σκοπός του ήταν να την θανατώσει. Δεν την πετάς έτσι σαν σκυλί» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στους αρχικούς ισχυρισμούς του γιατρού, όταν εκείνος τον ενοχοποίησε για το θάνατο της συζύγου του. «Ζούσα ένα δεύτερο δράμα όταν άρχισε να τα ρίχνει σε μένα» είπε.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για το εάν ο γιατρός έβλεπε την 36χρονη ερωτικά, απαντώντας ότι «ήταν ωραία γυναίκα και την καλοβλέπανε πολλοί». «Ήταν ηθικό στοιχείο και δεν επρόκειτο να ενδώσει. Της είχα εμπιστοσύνη» επισήμανε, ενώ σχολιάζοντας την πυκνή επικοινωνία που φέρεται να είχε η άτυχη σύζυγός του, μητέρα τριών παιδιών, με τον αγγειοχειρουργό, τόνισε ότι «δεν έχω δει γιατρό να κυνηγάει μία ασθενή με μηνύματα για μια επέμβαση».

Η Κατάθεση του Αξιωματικού

Αστυνομικός του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ότι ο 39χρονος ήταν εξ΄ αρχής στόχος, καθώς ήταν ο τελευταίος που εμφανιζόταν να έχει επικοινωνία μαζί της. Όταν προσήχθη στην αστυνομία, ήταν «ψυχρός, κυνικός και προσπάθησε να μας αποπροσανατολίσει» ανέφερε.

Οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τη διαδρομή που ακολούθησε από τη Θεσσαλονίκης προς τη Χαλκιδική (και πίσω) μέσω εφαρμογής του κινητού του τηλεφώνου, αλλά και από κάμερες παρακολούθησης κυκλοφορίας, ενώ βιολογικό υλικό της 36χρονης βρέθηκε στο πορτ – μπαγκάζ του οχήματός του και στο πατάκι, στη θέση του οδηγού.

Σε ερώτηση από έδρας για τις έρευνες εντοπισμού της άτυχης γυναίκας, ο αστυνομικός ανέφερε: «Ψάχναμε τέσσερις – πέντε μέρες στη Χαλκιδική. Η σορός βρέθηκε σε δύσβατη δασική περιοχή, όπου μόνο ένας παρατηρητής θα μπορούσε να την ανακαλύψει. Εντοπίσαμε προηγουμένως ροδιές αυτοκινήτου στο χωμάτινο δρόμο που οδηγούσε στο σημείο. Το πτώμα βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων, γυμνό και σε κατάσταση αποσύνθεσης».

Η κατάθεση συναδέλφου

Ο αγγειοχειρουργός συνάδελφος του 39χρονου από το Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που κλήθηκε να καταθέσει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης δήλωσε : «Δεν χρειάζεται αναισθησία η σκληροθεραπεία, διότι εμείς δεν χρησιμοποιούμε αναισθητικά. Γι’ αυτό είναι οι αναισθησιολόγοι. Εάν εμένα μου ζητούσε ασθενής αναισθησία, θα τον έδιωχνα», είπε καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου για το πώς χειρίστηκε το περιστατικό με την άτυχη μεσίτρια. «Είναι λάθος να κάνει μέθη ο αγγειοχειρουργός, βλέπετε πού καταλήγει. Δεν θα μπλέξει ποτέ ο αγγειοχειρουργός με αναισθησία. Κάνουμε επεμβάσεις αλλά χωρίς αναισθησία. Η σκληροθεραπεία δεν είναι επέμβαση, είναι θεραπεία». Απαντώντας στην ερώτηση εάν σε θεραπείες για τους κιρσούς χρειάζεται να ξεγυμνωθεί ο ασθενής απάντησε αρνητικά.

Αναφερόμενος στον χώρο όπου δόθηκαν τα αναισθητικά στην 36χρονη είπε ότι η αίθουσα της πρώην μαιευτικής κλινικής ήταν η πλέον ακατάλληλη. «Ήταν γιαπί, δεν είχε εξοπλισμό, ήταν σκοτεινά, γεμάτο σκόνη», είπε, προσθέτοντας πως είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη της ασθενούς, όμως τέτοιες θεραπείες γίνονται στο σηπτικό χειρουργείο της εφημερίας.

Ο Εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του αγγειοχειρουργού με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και περιύβριση νεκρού. Ανέφερε στην αγόρευση της ότι « την άφησε να πεθάνει γιατί δεν ήθελε να γίνει αντιληπτό τι έκανε στον συγκεκριμένο χώρο με την άτυχη γυναίκα».

«Ο γιατρός οδήγησε την 36χρονη σε απομονωμένο χώρο του νοσοκομείου, όπου της χορήγησε ενδοφλεβίως ισχυρές φαρμακευτικές ουσίες με αποτέλεσμα να προκληθεί στην 36χρονη αναπνευστική καταστολή και τελικά άπνοια η οποία οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή, επιφέροντας τον θάνατο της».

«Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος μετέφερε τη γυναίκα σε απόκρημνη περιοχή της Χαλκιδικής, όπου, αφού την ξεγύμνωσε, την πέταξε σε γκρεμό. Μάλιστα σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση η 36χρονη κατά την μεταφορά ήταν ζωντανή και θα μπορούσε να κρατηθεί στη ζωή εάν της είχε παρασχεθεί έγκαιρα η απαραίτητη ιατρική βοήθεια».

Ως ισχυρό στοιχείο της προσπάθειας συγκάλυψης της υπόθεσης χαρακτήρισε την ενέργεια του γιατρού να στείλει μήνυμα στην 36χρονη, με το οποίο δήθεν τη ρωτούσε γιατί δεν εμφανίστηκε στο προκαθορισμένο ραντεβού. Επίσης ο 38χρονος αγγειοχειρουργός μετά τις πράξεις του έπλυνε δύο φορές το αυτοκίνητο για να εξαφανίσει κάθε ίχνος.

Η Καταδίκη

Στις 17 Απριλίου 2018 τo Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης κατόπιν συνεδρίασης έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 39χρονο αγγειοχειρουργό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου για «ανθρωποκτονία δια παραλείψεως με ενδεχόμενο δόλο» καθώς και για «περιύβριση νεκρού»  για τον φόνο της 36χρονης μεσίτριας  επιβάλλοντας του την ποινή της Ισόβιας κάθειρξης, και επιπλέον δύο χρόνια χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου, ζήτησαν να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου βίου του. Ωστόσο, η εισαγγελέας ζήτησε να μην γίνει δεκτό αυτό το ελαφρυντικό.

Ο κίνδυνος απέλασης των παιδιών

Η γυναίκα είχε κάνει ένα παιδί με τον Έλληνα σύζυγό της από δεύτερο γάμο, ένα κορίτσι που σήμερα είναι 8 χρόνων, όμως είχε ακόμη δύο παιδιά που γεννήθηκαν στην πατρίδα της, τη Γεωργία, που είναι αγόρια ηλικίας 15 και 17 χρόνων. Η γυναίκα και τα δύο της παιδιά ζούσαν νόμιμα στην Ελλάδα, επειδή η 36χρονη ήταν παντρεμένη με Έλληνα και μάλιστα απέκτησαν μαζί ακόμη ένα παιδί. Ωστόσο μετά το θάνατό της, τα δύο αγόρια δεν μπορούσαν να ανανεώσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα, καθώς είναι γεωργιανοί υπήκοοι. Τα δύο αγόρια μετά το θάνατο της μητέρας τους, αντιμετώπισαν κίνδυνο απέλασής τους στη Γεωργία, καθώς ανακλήθηκαν οι άδειες παραμονής τους.

Τα παιδιά όμως ήθελαν να μείνουν με το σύζυγο της μητέρας τους, με τον οποίο άλλωστε μεγάλωσαν και με την 8χρονη αδερφή τους. Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν άρχισαν να κινούνται διαδικασίες απέλασής τους. Αμέσως ο σύζυγος της γυναίκας έκανε αίτηση στην Εισαγγελία, προκειμένου να κρατήσει τα παιδιά δίπλα του, αφού και τα ίδια το επιθυμούν. Η αίτηση συνοδεύεται και από κατάθεση ειδικών, στην οποία αναφέρεται πως τα παιδιά μεγάλωσαν με τον πατριό τους και θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.

Έτσι η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης Εμμανουέλλα Κετσιατζή με διάταξή της ανέθεσε τη γονική επιμέλεια των παιδιών στο σύζυγό της 36χρονης , δίνοντας με αυτόν τον τρόπο λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα παιδιά της 36χρονης μεσίτριας .

Ιπποκράτειο: Πταίσμα της μεσίτριας σε ποσοστό 90%

Η οικογένεια της άτυχης μεσίτριας προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ζητώντας αποζημίωση και κάνοντας λόγο για παράνομες πράξεις και παραλείψεις που έγιναν. Το Ιπποκράτειο στο υπόμνημα του, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την καταβολή της οποιαδήποτε αποζημίωσης επέρριψε την ευθύνη στην άτυχη γυναίκα.

Στο υπόμνημά του αναφέρει ότι η Ντιάνα ήταν ενήλικη και είχε εμπειρία από την προγενέστερη αμελή συμπεριφορά του ειδικευόμενου γιατρού.  Τονίζεται μάλιστα πως οικειοθελώς μπήκε στη διαδικασία «θεραπευτικής δήθεν μεθόδου από την οποία απουσίαζαν όλα τα χαρακτηριστικά μίας ιατρικής πράξης: Χώρος χειρουργείου, επίβλεψη ειδικού αγγειοχειρουργού και παρουσία αναισθησιολόγου για τη χορήγηση αναισθησίας».

Το νοσοκομείο κατέληξε πως η εκλιπούσα με τη συμπεριφορά της έθεσε τον εαυτό της σε κίνδυνο. «Ενώ οι καταστάσεις και οι συνθήκες αυτές θα ήταν αποτρεπτικές για κάθε ενήλικα πολίτη η ίδια όχι μόνο εμπιστεύτηκε την υγεία της σε έναν ειδικευόμενο χωρίς την επίβλεψη ειδικών ιατρών, απεναντίας ζήτησε από αυτόν να γίνει η θεραπευτική μέθοδος χωρίς την παρουσία τρίτων».

Το Ιπποκράτειο τόνιζε πως η 36χρονη είχε διατυπώσει ρητά τη θέλησή της να υπαχθεί σε μία ιατρική διαδικασία που δεν είχε όλες τις ιατρικές προδιαγραφές οι οποίες θα προστάτευαν τη ζωή της αν κάτι πήγαινε στραβά.

Όλα αυτά σύμφωνα με το νοσοκομείου στοιχειοθετούσαν τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη συντρέχοντος πταίσματός της σε περίπτωση που «θα ήθελε κριθεί ότι καταφάσκεται ευθύνη του νοσοκομείου. Αν λοιπόν το δικαστήριο ήθελε να κρίνει ότι στοιχειοθετείται η αστική ευθύνη του νοσοκομείου τότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει δεκτό ότι στη δημιουργία της βλάβης συνετέλεσε κατά μεγαλύτερο ποσοστό 90% η συμπεριφορά της εκλιπούσας» κατέληγε το υπόμνημα.

Σύζυγος μεσίτριας «Μείναμε αποσβολωμένοι»

Σχολιάζοντας το υπόμνημα του νοσοκομείου στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ο σύζυγος της Ντιάνας δήλωσε ότι «μείναμε αποσβολωμένοι, δεν τολμάμε να το ανακοινώσουμε στα παιδιά. Ήταν πέρα από καθετί που θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Σαφέστατα το νοσοκομείο δε θέλει να αναλάβει τις ευθύνες. Πως είναι δυνατόν ένας ασθενής μέσα σε δύο επισκέψεις να αξιολογήσει το ποιόν ενός γιατρού και να προβλέψει τα απρόβλεπτα όπως εξελίχθηκαν; Θα έλεγα ότι το νοσοκομείο ήταν αυτό που είχε την υποχρέωση να επιβλέψει και να ελέγξει τον συγκεκριμένο ειδικευόμενο γιατρό. Απεδείχθη ότι το νοσοκομείο έδειξε αμέλεια και ανεπάρκεια να ελέγξει τον συγκεκριμένο γιατρό».

Η Δικαίωση

Στις 26 Αυγούστου 2020 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο προσέφυγαν ο σύζυγος, τα τρία παιδιά και η μητέρα της Ντιάνα ζητώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη, δέχτηκε τον ισχυρισμό τους ότι «η εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε ο ειδικευόμενος γιατρός και οδήγησε αιτιωδώς στον θάνατο του συγγενικού τους προσώπου πραγματώθηκε εντός του κύκλου των καθηκόντων του ως ειδικευόμενου ιατρού του εναγομένου».

Παράλληλα ότι «υπήρξε εν προκειμένω μία σειρά παράνομων ενεργειών και παραλείψεων των λοιπών οργάνων του ίδιου νοσοκομείου, οι οποίες αποτέλεσαν το αναγκαίο υπόστρωμα, ώστε να καταστεί εφικτή η εγκληματική δράση του».

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε στους συγγενείς της άτυχης μεσίτριας την αποζημίωση-μαμούθ, ύψους 700.000 ευρώ, την οποία κλήθηκε να καταβάλει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αναπληρώσει με κανένα τρόπο την μητέρα που έχασαν τα παιδιά της, ούτε την σύζυγο στον άτυχο άντρα, που θα πρέπει να μεγαλώσει μόνος του τα τρία παιδιά.

Εφετείο

Στις 23 Μαΐου 2022 ο 42χρονος ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί ομόφωνα σε ισόβια κάθειρξη κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη αντιμετώπιση.
«Ήταν ένα τραγικό ιατρικό λάθος, για το οποίο λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έκανα τίποτα με πρόθεση, δεν είχα καμία πρόθεση να σκοτώσω», ανέφερε ο 43χρονος μετά την ανάγνωση των κατηγοριών με τις οποίες ήταν αντιμέτωπος.

Η κατάθεση της Μητέρας

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση με την μητέρα της 36χρονης μεσίτριας η οποία κατέθεσε κατ’ εξαίρεση. Η μητέρα της άτυχης Ντιάνα κατέθεσε πώς η κόρη της θεωρούσε πως ο γιατρός ήταν ένας καλός άνθρωπος και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Η ίδια μέχρι και σήμερα δεν ήταν σε θέση να αντικρύσει τις φωτογραφίες της κόρης της από την ημέρα που εντοπίστηκε το πτώμα της. «Μέχρι σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να θέλει κάποιος να κάνει κακό στην κόρη μου. Ήταν πολύ καλή, πολύ φιλότιμη. Ειλικρινά, δε μπορώ να καταλάβω», ανέφερε.

Η κατάθεση του Συζύγου

Στην κατάθεση του ενώπιον του δικαστηρίου ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας  ανέφερε πώς όλες οι ενέργειες ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες από τον γιατρό. «Τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ζούσαμε ένα δράμα, μοναδικό στα παγκόσμια χρόνια. Ήταν μια υγιέστατη γυναίκα, γέννησε φυσιολογικά τρία παιδιά. Έκανε δύο εγχειρήσεις για αφαίρεση κιρσών, με γενική νάρκωση. Όμως δεν είχε λυθεί πλήρως το πρόβλημα» ανέφερε ο μάρτυρας πως η σύζυγος του έφθασε να απευθυνθεί στον ειδικευόμενο αγγειοχειρουργό του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

«Στις 26 Απριλίου, ήταν το δεύτερο ραντεβού. Φυσικά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα συμβεί. Μας καθησύχαζε. Πήγε μόνη στο νοσοκομείο. Εκεί χάσαμε κάθε επαφή. Από 9.30 το βράδυ αρχίσαμε να ανησυχούμε. Είχα κακό προαίσθημα γιατί η Ντιάνα δεν έλειπε ποτέ. Δεν απαντούσε στο τηλέφωνο και σε μηνύματα. Άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια. Πήγαμε με το γιο μου να την ψάξουμε στο Ιπποκράτειο. Ήταν αδιανόητο για μένα να εμπλέκεται νοσοκομείο ή γιατρός σε τέτοιο πράγμα».

Ο μάρτυρας, αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον γιατρό: «Η καταγγελία στην αστυνομία έγινε την άλλη μέρα, το μεσημέρι . Βρήκα στοιχεία του γιατρού, του έστειλα μήνυμα, δεν απάντησε. Τον πήρα στο σταθερό στο νοσοκομείο. Μου είπε ότι «δεν ήρθε και ότι ήταν φοβισμένη». Τον ευχαρίστησα».

«Στην αρχή δεν έκανα αναφορά για τον γιατρό γιατί δεν τον θεωρούσα ύποπτο. Ήμουν κι εγώ ύποπτος. Μετά τους είπα για τον γιατρό και τον κάλεσαν για κατάθεση. Εξαρχής εμφανίστηκε με δικηγόρο και αρνήθηκε τα πάντα. Υποδείκνυε εμένα. Ο μόνος που είχε λόγο να σκοτώσει τη Ντιάνα είναι ο σύζυγος της έλεγε. Με υποδείκνυε ως δολοφόνο. Ζούσα μια μεγάλη αγωνία. Όταν βρέθηκε το σώμα της, λυτρωθήκαμε».

Σχετικά με την ανεύρεση της σορού της ατυχής 36χρονης, ο σύζυγος της επισήμανε τα εξής: “Σε μία χαράδρα, δίπλα σε μια χωματερή, βρέθηκε το πτώμα της γυναίκας μου. Ήθελε να την πετάξει εκεί για να μην τη βρει κανένας. Ήταν γυμνή. Την αναγνώρισα από το σωματότυπο. Είδα ένα σκουλαρίκι που της είχα πάρει εγώ. Ήταν αγνώριστη. Επτά μέρες μέσα στο λιοπύρι , με έντομα και ζώα δίπλα της… Ακόμη και μετά τον εντοπισμό του πτώματος, δεν ομολόγησε. Όλες οι ενέργειες ήταν σχεδιασμένες».

Η απολογία του κατηγορούμενου

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του, υπερασπίστηκε τον εαυτό του, απέδωσε τον θάνατο της 36χρονης μεσίτριας σε τραγικό ιατρικό λάθος, το οποίο δεν εμπεριείχε καμία πρόθεση από πλευράς του.  Περιέγραψε όλο το χρονικό των πράξεων του, και έκλεισε την απολογία του λέγοντας ότι, «Ήταν ένα τραγικό ιατρικό λάθος, για το οποίο λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έκανα τίποτα με πρόθεση, δεν είχα καμία πρόθεση να σκοτώσω».

Εισαγγελέας

Η εισαγγελέας ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ειδικευόμενος γιατρός ενήργησε με ενδεχόμενο δόλο, και όχι άμεσο καθώς δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι υπήρχε λόγος. Συμπλήρωσε ότι, «ακόμα, δεν θεωρώ ότι είχε ενσυνείδητη αμέλεια», και πρότεινε ο 43χρονος ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός να κηρυχθεί ένοχος για τέλεση ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο τελεσθείσα διά παραλείψεως.

Αναφορικά με την απολογία του κατηγορουμένου και τις επακόλουθες πράξεις στις οποίες προέβη, τις χαρακτήρισε παράλογες, καθώς από τη στιγμή που ίδιος αποδίδει το περιστατικό σε ιατρικό λάθος, «θα μπορούσε να καλέσει βοήθεια, βρισκόταν μέσα σε ένα νοσοκομείο».

Η απόφαση

Στις 28 Ιουνίου 2022, ο 43χρονος πρώην ειδικευόμενος αγγειοχειρούργος γιατρός του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κρίθηκε ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο τελεσθείσα διά παραλείψεως, ενώ αθωώθηκε για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού. Το δευτεροβάθμιο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε στον 43χρονο ισόβια, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags