Η Εκτέλεση του Θοδωρή Γαλαζούλα στην Πεντέλη

Ο Θοδωρής, έφυγε το βράδυ, στις 8 Μαΐου 2016, από το πατρικό του στη Νέα Μάκρη για να συναντήσει μία κοπέλα και κάποιους φίλους. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που θεάθηκε ζωντανός, από κείνη την στιγμή λες και τον κατάπιε η γη.

Οι γονείς του ανήσυχοι επικοινώνησαν με όσους φίλους του Θοδωρή γνώριζαν, παρ’ όλα αυτά οποιαδήποτε προσπάθεια εντοπισμού του,  δεν έφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα και τελικά στις 10 Μαΐου, έκαναν δήλωση εξαφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα Γλυκών Νερών.

Στις 16 Μαΐου, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ένας περιπατητής, αντίκρισε σε θαμνώδη έκταση στην Πεντέλη, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου το πτώμα ενός νεαρού άντρα και έντρομος κάλεσε το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία. Μερικά λεπτά αργότερα όταν έφτασε στο σημείο το ασθενοφόρο, από διαβολική σύμπτωση, ένας από τους τραυματιοφορείς έτυχε να είναι ο νονός του νεκρού, ο οποίος παρ’ όλη την δυσκολία,  αναγνώρισε τον ανιψιό του.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν, άφησαν άφωνους ακόμα και τους έμπειρους αστυνομικούς της Ασφάλειας, που ούτε εκείνοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τραγική ειρωνεία που εξελισσόταν μπροστά τους…

Από την έρευνα προέκυψε πως πρόκειται για τον 20χρονο Θοδωρή Γαλαζούλα, για τον οποίο είχε δηλωθεί εξαφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυκών Νερών στις 10 Μαΐου.

Η αυτοψία

Η σωρός βρέθηκε μέσα σε ένα χαντάκι, στην άκρη ενός χωματόδρομου, ο οποίος όμως ήταν βατός. Ο δρόμος είχε πολλά ίχνη από ρόδες, κάτι που δείχνει ότι από τον συγκεκριμένο δρόμο περνούν αρκετά συχνά οχήματα.  Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνες τις μέρες, δεν ήταν λασπωμένος ώστε να μπορούσαν να αξιοποιήσιμα κάποια ίχνη.

Το πτώμα βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση εξαιτίας της έκθεσης του στις συνθήκες της υπαίθρου και των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο κατά την αυτοψία του χώρου να διαπιστωθεί εάν οι πληγές που έφερε το σώμα προήλθαν από πυροβόλο όπλο, ή κάτι άλλο που ενδεχομένως να προκάλεσε τον θάνατό του.

Σε κοντινή απόσταση από το πτώμα του νεαρού άντρα βρέθηκαν δύο κάλυκες κυνηγετικού όπλου, δίχως να βρεθεί πουθενά το όπλο, γεγονός που από την αρχή ενίσχυσε τις υποψίες της εγκληματικής ενέργειας στους αστυνομικούς.

Από τα στοιχεία που προέκυψαν, επιβεβαιώθηκε ότι ο νεαρός δεν έφυγε με κάποιο μεταφορικό μέσο από το σπίτι του. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα, κάπου έδωσε ραντεβού με τον δράστη ή τους δράστες, χωρίς να γνωρίζει τις προθέσεις τους. Επιβιβάστηκε στο όχημά τους, με το οποίο έφτασαν στην δασώδη περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Πεντέλη, όπου ο δολοφόνος τον εκτέλεσε.

Οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πώς ενδεχομένως ο νεαρός να έκανε χρήση ναρκωτικών, να έκλεισε ραντεβού στο σημείο πιθανόν για προμήθεια ουσιών, κάτι να μην εξελίχτηκε ομαλά στη συναλλαγή και ο δράστης ή οι δράστες να εκτέλεσαν με αυτόν τον τρόπο.

Νεκροψία

Ο Ιατροδικαστής που πραγματοποίησε την νεκροψία επιβεβαίωσε στην έκθεση του την αρχική πρόχειρη αυτοψία. Ο θάνατος του 20χρονου Θοδωρή επήλθε συνεπεία κακώσεων που προκλήθηκαν από κυνηγετικό πυροβόλο όπλο.

Το θύμα έφερε ένα βαθύ τραύμα στο κεφάλι, ένα στην κοιλιά και ένα στον θώρακα.  Οι δύο κάλυκες που βρέθηκαν δίπλα στην σορό του θύματος, ήταν από το κυνηγετικό όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε.

Η έρευνες

Ενώ αρχικά την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και το Τ.Α. Γλυκών Νερών, πέρασε στο  Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Οι αστυνομικοί, συνάντησαν δυσκολίες καθώς το θύμα ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές. Είχε τελειώσει την θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις και πλέον εκείνη την εποχή είχε στραφεί στις σπουδές πληροφορικής στο ΤΕΙ. Ήταν ένα παιδί κοινωνικό, με καλές παρέες και ζωή, που δεν παρέπεμπε σε παραβατικότητα.

Οι αστυνομικοί αφού παρέλαβαν τον σχετικό φάκελο από τους συναδέλφους τους στράφηκαν στον κύκλο των ατόμων με τα οποία είχε τις τελευταίες του τηλεφωνικές επικοινωνίες ο 20χρονος φοιτητής λίγο πριν εξαφανιστεί, γεγονός που οδήγησε στην άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου.

Εξέτασαν περίπου 200 άτομα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τον σπουδαστή και έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι είχαν εμπλοκή σε χρήση, μικρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών. Από όλους τους μαθητές που εξετάστηκαν, μόνο 2 μαθητές δεν έκαναν χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κύκλος των υπόπτων να είναι πολύ διευρυμένος, καθώς ήταν πολλοί οι νεαροί που θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει τον σπουδαστή για μια μικροδιαφωνία της στιγμής επάνω στην συναλλαγή των ναρκωτικών.

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ποτέ το κινητό του τηλέφωνο, οι Αρχές κατέληξαν ότι ο δράστης το πήρε μαζί του, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την ύποπτη και σχεδόν άμεση απενεργοποίησή του.

Από την εξέταση των σημάτων των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας και τα στοιχεία της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου, η Αστυνομία κατέληξε σε κάποιες εξαιρετικά «συγκεκριμένες» ύποπτες συνομιλίες.

Η Σύλληψη  

Από την λεπτομερή διερεύνηση των επαφών του θύματος, δεκάδων ατόμων του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος, ταυτοποιήθηκε  η εμπλοκή στην ανθρωποκτονία ενός 22χρονου Έλληνα Κρητικής καταγωγής ο οποίος έκανε διακίνηση ναρκωτικών και αναβολικών. Ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που επικοινώνησαν μαζί του.

Ο 22χρονος είχε πολλές συνομιλίες και ανταλλαγές μηνυμάτων με το θύμα το επίμαχο χρονικό διάστημα, ενώ η τηλεφωνική του σύνδεση ενεργοποίησε κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά στην Πεντέλη το κρίσιμο διάστημα.

Παράλληλα στα χέρια των αξιωματικών της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής έφτασε  ένα βίντεο, από το οποίο προέκυψε ότι ο 22χρονος το απόγευμα της 8ης Μαΐου παρέλαβε με το όχημά του το θύμα από την πλατεία Φούρεσι στα Γλυκά Νερά, χρονική στιγμή από την οποία χάθηκαν τα ίχνη του 20χρονου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία τη νύχτα της εξαφάνισης είχαν δει το θύμα να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο του δράστη και να φεύγουν μαζί και ύστερα να επιστρέφει ο δράστης μόνο του.

Ο 22χρονος αναζητήθηκε και εντοπίσθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016 να κινείται με το όχημά του στην περιοχή του Γέρακα. Στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον ελέγξουν αυτός κινήθηκε εναντίον τους με προφανή σκοπό να τους χτυπήσει και να διαφύγει, όμως μετά από καταδίωξη τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Όταν οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, δήλωσε ότι αντιστάθηκε γιατί δεν κατάλαβε ότι ήταν αστυνομικός έλεγχος αποδίδοντας την αντίδραση του σε… ταραχή, ενώ εντός του αυτοκινήτου του βρέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης, μία σιδερογροθιά και ένα μαχαίρι.

Μετά την προσαγωγή του στην Ασφάλεια Αττικής και το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, φυσίγγια κρότου, πιστόλια τύπου ρέπλικα και ένα αυτόματο όπλο kalashnikov τύπου ρέπλικα. Τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Από την συγκριτική εξέταση των φυσιγγίων που βρέθηκαν στο σπίτι του κατηγορουμένου με τους κάλυκες που εντοπίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος προέκυψαν ταυτίσεις ιχνών από το ίδιο κυνηγετικό όπλο.

Η κατάθεση

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ζωής παρέθεσαν  στον 22χρονο Ιωσήφ Ριτζάκη τα βίντεο, τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές του με το θύμα και την ταυτοποίηση των φυσιγγίων που είχε στο σπίτι του με τους κάλυκες που είχαν βρεθεί δίπλα στο θύμα. Μπροστά στο  αδιέξοδο, ο 22χρονος ομολόγησε την πράξη του.

Στην κατάθεση που έδωσε, προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του λέγοντας ότι το θύμα βρισκόταν σε διαπληκτισμό με τρίτο πρόσωπο για διαφορές που σχετίζονταν με αγοραπωλησίες ναρκωτικών όταν «η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε».

Στην απολογία του περιέγραψε ότι εκεί που σκότωσε τον σπουδαστή ήταν παρών ένας 22χρονος υπάλληλος περιπτέρου και ότι η διαφωνία τους με το τραγικό θύμα ήταν για τον χώρο «δράσης» τους, που αφορούσε μερικά οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής!

Σύμφωνα με την κατάθεση του, το τρίτο αυτό πρόσωπο φέρεται, να είχε αποσπάσει σε προηγούμενο χρόνο 1.000 ευρώ από τον δολοφονηθέντα προκειμένου να του παραδώσει ναρκωτικά. Ο κατονομασθείς 22χρονος,  όμως σύμφωνα με τον συλληφθέντα είχε αναχωρήσει για την Ολλανδία.

Μετά το έγκλημα ο ίδιος γύρισε στον Γέρακα και πέταξε το κυνηγετικό όπλο σε σάκο σκουπιδιών στην περιοχή Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής, και αναχώρησε για την περιοχή των Στύρων Ευβοίας.

Η δικογραφία σε βάρος του για ανθρωποκτονία από πρόθεση υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, που τον παρέπεμψε στην 22η Τακτική Ανακρίτρια, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.

Ο 22χρονος Ιωσήφ Ρ. μετά την απολογία του στον Τακτικό Ανακριτή, με σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελίας, κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στην φυλακή, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η γέννηση μιας «Βεντέτας»  

Στις 16 Ιουλίου 2017 το απόγευμα ένας διερχόμενος ειδοποίησε την Άμεση δράση πώς στη συμβολή της Λ. Μαραθώνος με την οδό Σπατών στον Γέρακα, μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο υπάρχει ένας νεκρός άντρας. Η διασταύρωση των στοιχείων του θύματος και ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, προκάλεσαν αναστάτωση στους άντρες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο δολοφονηθείς ήταν ο 59χρονος Μανούσος Ριτζάκης, πατέρας του 22χρονου Ιωσήφ Ριτζάκη που βρισκόταν προφυλακισμένος για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του 20χρονου Θοδωρή Γαλαζούλα.

Η Ταυτοποίηση του θύματος, δρομολόγησε την έρευνα προς ένα συγκεκριμένο δρόμο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί αργότερα ως ύποπτος ο 49χρονος Παναγιώτης Γαλαζούλας, όμως αυτό είναι μία άλλη ιστορία την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Η Δίκη

Στις 13 Νοεμβρίου 2017 υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε σε τεταμένο κλίμα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη για τη δολοφονία του 20χρόνου Θοδωρή Γαλαζούλα. Μόλις η μητέρα του θύματος αντίκρισε τον 23χρονο κατηγορούμενο που περνούσε το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου συνοδευόμενος από αστυνομικούς, άρχισε να φωνάζει «Δολοφόνε, δολοφόνε … Αφήστε με». Οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες συγκράτησαν τη μαυροφορεμένη γυναίκα που όρμησε εναντίον του.

Κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει στη δικαστική αίθουσα χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί από τους  αστυνομικούς, περνώντας από τα ειδικά μηχανήματα εντοπισμού μεταλλικών αντικειμένων.

Ο πατέρας του θύματος μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού για να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και χειροπέδες κάθισε στο εδώλιο φωνάζοντας «Που είναι ο τσόγλανος, θέλω να τον δω». Χρειάστηκαν επτά αστυνομικοί για να συγκρατήσουν τον άνδρα ο οποίος εκτός εαυτού ούρλιαζε «Με τον Μαζιώτη με έχουν στην απομόνωση, να με βάλουν μαζί με αυτόν (σ.σ. κατηγορούμενο) . Ήρθε και στην κηδεία να πετάξει λουλούδια στο παιδί μου».

Ο άνδρας οδηγήθηκε κυριολεκτικά σηκωτός από τους αστυνομικούς έξω από την δικαστική αίθουσα. Αφού δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής ζητούσε να παραμείνει προκειμένου να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον κατηγορούμενο ο οποίος όλη την ώρα βρισκόταν στα κρατητήρια.  «Θέλω να τον δω δεν φεύγω» φώναζε την ώρα που τον οδηγούσαν στην κλούβα της αστυνομίας. Μετά την απομάκρυνση του Παναγιώτη Γαλαζούλα οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον Ιωσήφ Ριτζάκη για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και χειροπέδες.

Πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος, μέσω του συνηγόρου του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει ψυχοπαθητικό πρόβλημα και ότι είναι τοξικομανής. Λόγω του φόβου επεισοδίων ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον επικεφαλής της φρουράς να απομακρύνει τον κατηγορούμενο προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια καθώς έπρεπε να προσέλθει στην αίθουσα ο πατέρας του θύματος για να καταθέσει.

Η κατάθεση του πατέρα

Ο Παναγιώτης Γαλαζούλας όσο κατέθετε, προσπαθούσε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ξεσπώντας ωστόσο συχνά σε δάκρυα.  «Το φίδι το ύπουλο, αυτός ο άνανδρος του έστησε την παγίδα και περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Τον σκύλεψε το νεκρό. Αφού τον δολοφόνησε, αφού του έδωσε τη χαριστική βολή τον σκύλεψε» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον δολοφόνο του παιδιού του.

Σε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση περιέγραψε πως ο κατηγορούμενος είχε παραστεί στην κηδεία του. «Οι φίλοι του μου είχαν αναφέρει ότι αυτός ήταν στην κηδεία, ότι πέταγε λουλούδια στον τάφο».

Μιλώντας για την σχέση του γιου του με τον δράστη ανέφερε «Όταν τον ρωτούσαν οι φίλοι του αν φοβάται τους έλεγε δεν φοβάμαι τίποτα γιατί έχω το Ριτζάκη πίσω μου. Κι εκεί τον είχε. Τον είχε πίσω του. Περίμενε σαν ύπουλο φίδι την κατάλληλη στιγμή. Να του στήσει την παγίδα για να τον ληστέψει. Του είχε εμπιστοσύνη το παιδί μου». 

«Ο Ριτζάκης ήταν μεγαλύτερος, είχε αμάξι, από ότι φαίνεται τον πήγαινε σε κάποια ραντεβού. Σε αυτό το τελευταίο ραντεβού μου είπαν οι φίλοι του ότι ήθελε να κάνει μια τελευταία δουλειά. Δεν έλεγε ποτέ στους φίλους του που πήγαινε και τι έκανε. Για να τους προφυλάσσει όπως λένε οι ίδιοι».

Ο Παναγιώτης Γαλαζούλας περιέγραψε τι είχε συμβεί πριν από την δολοφονία του 20χρόνου γιου του, αναφερόμενος και στην απομάκρυνση του από την πατρική στέγη αλλά και στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τα ναρκωτικά. Έκανε ωστόσο λόγο για ένα αγαπητό και κοινωνικό παιδί.

«Εκείνη την περίοδο ο γιος μου δεν έμενε μαζί μου. Εκείνο το Σαββατοκύριακο βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη και γύρισα ξημερώματα Κυριακής. Ο γιος μου ήταν στο σπίτι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Συναντήθηκε με φίλους του στην πλατεία στα Γλυκά Νερά. Τον είδαν παιδιά από τη γειτονιά. Είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον δράστη, από ότι φάνηκε είχε κάποιο ραντεβού με μια κοπέλα η οποία όμως δεν πήγε. Υποτίθεται ότι του χρωστούσε 15€ και ήθελε να του τα δώσει. Μίλησε στο κινητό μαζί του, είχε μιλήσει 600 φορές μαζί του το τελευταίο τρίμηνο. Τον είδαν ότι επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του και φύγανε».

«Δεν ακολούθησαν τη συνήθη διαδρομή. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Δεν ξέρω αν παρέλαβαν κάποιον άλλο από το δρόμο ή αν συναντήθηκαν με κάποιον. Έκαναν το γύρο για να πάνε. Δεν μπορώ να εξηγήσω. Την επόμενη μέρα το πρωί και η σύζυγος μου και εγώ αρχίσαμε να του τηλεφωνούμε. Δεν απαντούσε κάνεις».

Πρόεδρος : Γνωρίζετε αν ο γιος σας έκανε χρήση ναρκωτικών;

Μάρτυρας : Δεν το γνώριζα αλλά το διαπίστωσα τον Φεβρουάριο, τότε που έφυγε από το σπίτι.

Ο πατέρας περιέγραψε με σπασμένη φωνή ότι τότε οι δύο τους είχαν μία έντονη συνομιλία : «Τότε του είπα αν είναι να βγαίνεις από το μπαλκόνι να δεις τους φίλους σου, να φύγεις από την πόρτα. Όταν είδα κάποια πράγματα στο σπίτι του είπα πρόσεχε τι κάνεις, απομονώσου κι εκείνος μου απάντησε εγώ για τους φίλους μου θα βγω από το μπαλκόνι. Γι’ αυτό το φίλο του θα έβγαινε από το μπαλκόνι.

«Ήξερα όλους τους φίλους του με τους οποίους επικοινωνούσε. Έναν μόνο δεν ήξερα. Αυτόν. Προσπάθησα, όχι όσο έπρεπε, έπρεπε να προσπαθήσω κι άλλο, προσπάθησα να έχω επαφή αλλά παρ όλα τα τηλέφωνα δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί του. Πάντοτε είχε λεφτά στην τσέπη του, δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσουμε, δεν υπήρχε περίπτωση να ζητήσει ελεημοσύνη».

Αναφερόμενος στο πώς έμαθε για το θάνατο του παιδιού του ανέφερε πώς ειδοποιήθηκε από τον κουμπάρο και νονό του θύματος.

«Με πήρε ο κουμπάρος μου τηλέφωνο. Επί λέξη μου είπε είναι άσχημα τα πράγματα. Βρέθηκε. Αυτό μου είπε. Πήγα στο σημείο που βρέθηκε την ίδια στιγμή. Το χώρο τον θυμάμαι εκατοστό προς εκατοστό. Τον είχε ρίξει στο χαντάκι. Η μεγάλη κηλίδα του αίματος είναι στη μέση του χωματόδρομου. Σταματάει και μετά είναι στο χαντάκι. Δεν πήγε μόνος του Κάποιοι τον σήκωσαν από εκεί. Κάποιοι του έριξαν τη χαριστική βολή εκεί που βρέθηκε.

«Το ίδιο βράδυ πήγα και στο σπίτι του στους Αμπελόκηπους. Ήταν καθαρό το σπίτι, τακτοποιημένα τα πράγματα στο σαλόνι. Το υπνοδωμάτιο ήταν ανακατεμένο. Δεν φαινόταν να λείπει κάτι. Δεν ξέρω αν είχε άλλος κλειδιά του σπιτιού».

Η κατάθεση της μητέρας

Όπως είπε ανησύχησε αμέσως μετά την εξαφάνιση του. «Μπαίνοντας μέσα στο σπίτι είδα τη σφουγγαρίστρα όπως την είχα αφήσει. Άρχισα να ρωτάω στην αστυνομία και στους φίλους του. Με έπιασε πανικός. Το απόγευμα δήλωσα την εξαφάνιση του. Από εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι το παιδί μου δεν ήταν στη ζωή. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην επικοινωνήσει μαζί μου» τόνισε η μητέρα του θύματος.

Για το θέμα των ναρκωτικών τόνισε πως εάν το ήξεραν θα είχα λάβει άλλα μέτρα. «Είναι το παράπονο μου από την παρέα του γιατί δεν ήρθε κάνεις να μας πει. Θεωρώ ότι η ληστεία είναι το κίνητρο. Τον θεωρούσε φίλο του ο οποίος όπως φαίνεται τον πρόδωσε. Για ποιον λόγο πήγαν δεν ξέρω. Αυτός που τον σκότωσε αυτός ξέρει. Εμείς δεν είμαστε γονείς που δίνουμε όπλα στα παιδιά μας, σπίτια και αυτοκίνητα»

Η μητέρα μάλιστα αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά του δράστη μετά τη δολοφονία.

«Αφού είχε σκοτώσει το παιδί μου ανέβασε στο facebook : «Φίλε που είσαι». Υπάρχει χειρότερη προσβολή από το να έρθει στην κηδεία του παιδιού μου που μου τον έφεραν σε ένα άσπρο φέρετρο. Πανούργος ήταν ήθελε να καλύψει τα ίχνη του. Είχε δείξει και το όπλο του, το είχε ετοιμάσει από πριν».

Στο τέλος της κατάθεση της, η γυναίκα ξέσπασε φωνάζοντας «Δε με νοιάζει τι του πήρε, δεν είχε δικαίωμα να σκοτώσει το παιδί μου. Σκότωσε εμένα τον πατέρα του τα αδέλφια του τους παππούδες το νονό του που τον βρήκε νεκρό. Να τον χαίρεστε. Δεν σας εύχομαι ποτέ να έρθετε στη δικιά μου τη θέση να θάψετε το παιδί σας».

Η Απολογία

Ο 23χρονος Ιωσήφ Ριτζάκης πριν ξεκινήσει την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και επιτέθηκε φραστικά στην οικογένεια του δολοφονημένου, προκαλώντας ένταση στην αίθουσα.

«Γνώρισα το θύμα μέσα από μια κοινή παρέα το 2013 με προμήθευε χασίς. Όταν τον γνώρισα είχε πολλά οικογενειακά προβλήματα. Είχε περάσει σε μια σχολή, δεν ήθελε όμως να πάει. Είχε γλυκαθεί από την αίγλη που σου δίνει να είσαι νταλαβεριτζής και το εύκολο χρήμα», ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Λίγο αργότερα περιέγραψε τη σχέση του με το 20χρονο θύμα λέγοντας πως «επειδή ήμουν μεγαλύτερος και όπως δήλωσε και ο φονιάς του πατέρα μου ήμουν πάντα από πίσω του». Μάλιστα, επεσήμανε ότι πολλοί από τους μάρτυρες δεν είπαν την αλήθεια για το θύμα. «Τι ήμουν εγώ για το Θοδωρή; Μακάρι να ήταν εδώ να μπορέσει να καταθέσει για να σταματήσουν διάφοροι να λένε κάποια πράγματα».

«Την Κυριακή ήταν στην πλατεία κοντά στο σπίτι του στα Γλυκά Νερά. Μου έλεγε για διάφορες τιμές για χασίς και ποιότητες. Αυτή συζήτηση έγινε στο αμάξι. Μου ζήτησε να τον πάω στην Πεντέλη, γενικά ήταν τρομαγμένος. Πηγαίνοντας μίλησε με κάποιον από το πακιστανικό τηλέφωνο που είχε. Στην διαδρομή μου είπε να του αφήσω την καραμπίνα μου, μια λυμένη σε δύο κομμάτια. Εγώ ακόμα και σήμερα δεν ξέρω που είναι η καραμπίνα μου. Του είπα ότι αν χρειαστεί κάτι είμαι εγώ εδώ και δεν χρειάζεται να το πάρει. Αλλά επέμεινε και μου είπε «θα σε καλέσω εγώ μετά».

«Γνώριζα ότι ήξερε από όπλα, μια φορά μάλιστα μου είχε δείξει ένα όπλο του πατέρα του από το σπίτι του» ανέφερε ο κατηγορούμενος  προκαλώντας την αντίδραση των συγγενών του θύματος που φώναζαν «ψεύτη, απατεώνα, αλήτη».

Αν και δεν τον πήρε τηλέφωνο, ο κατηγορούμενος δεν ανησύχησε, αλλά αγωνιούσε εξαιτίας του όπλου που δεν είχε γυρίσει στα χέρια του.

«Αν ήθελα να κάνω κάτι παράνομο δεν θα πήγαινα ποτέ με το αμάξι της μητέρας μου και με το όπλο το δικό μου, δε μπορεί να προκύψει ότι το  έκανα εγώ», είπε.

Ο 23χρονος αναφερόμενος στη δολοφονία του πατέρα του, ξέσπασε στο δικαστήριο. «Από την μέρα που εκτέλεσαν τον πατέρα μου άλλαξαν τα πράγματα. Έκανα πάντα ένα μεγάλο λάθος στη ζωή μου, έμπαινα μπροστά για όλους και το πλήρωσα με τη ζωή του πατέρα μου. Ήρθα εδώ να δω την οικογένεια που φρόντιζα το παιδί της, να σκοτώσει πισώπλατα και άνανδρα τον ίδιο μου τον πατέρα. Εγώ τα έχω 100 κιλά , και όχι μισό γραμμάριο, όπως τα έχουν οι Γαλαζούλες και εξαιρώ το Θοδωρή που ξέφυγε από αυτή την σκατοοικογένεια» ανέφερε και γύρισε να κοιτάξει τη μητέρα του θύματος, η οποία του φώναξε «Άι στο διάολο».

Ο Εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευσή του, ζήτησε την ενοχή του 23χρονου κατηγορουμένου μιλώντας για ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά και οργανωμένο σχέδιο με αφορμή το εμπόριο ναρκωτικών. «Εκείνη τη μέρα ο θανών βρέθηκε στην πλατεία στα Γλυκά Νερά με τον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος είχε σκοπό να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα με το θύμα αναφορικά με την εμπορία ναρκωτικών. Αφού επιθεώρησε τον οπλισμό που είχε στο αυτοκίνητο του, οδήγησε το θύμα σε απόμερη δασική περιοχή με σκοπό μα μιλήσουν και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Η κουβέντα τους μάλλον όμως ξέφυγε και ήρθαν σε αντιπαράθεση και για το λόγο αυτό τον σκότωσε. Έκρυψε το όπλο για να μην μπορεί να γίνει η ταύτιση με το πρόσωπο του και για το λόγο αυτό πήρε το κινητό του θύματος. Η τακτική του κατηγορούμενου μαρτυρά ότι είχε καταστρώσει σχέδιο. Ήταν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών για το εμπόριο ναρκωτικών που εμπορευόταν και οι δυο».

Η καταδίκη

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας δεν αναγνώρισε στον κατηγορούμενο Ιωσήφ Ριτζάκη κανένα ελαφρυντικό και τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για τη δολοφονία του φοιτητή Θοδωρή Γαλαζούλα, επιβάλλοντας του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, καθώς έκριναν ότι τέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Μετά την έκδοση της απόφασης, τον κατηγορούμενο συνόδεψε στην κλούβα ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς η δικαστική αίθουσα ήταν κατάμεστη από συγγενείς και φίλους του θύματος οι οποίοι προπηλάκισαν τον κατηγορούμενο κατά τη μεταφορά του στην κλούβα.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έκανε σωστά τη δουλειά της, έστειλε το παιδί μου στο χώμα. Την ίδια μέρα πέθανε ο πατέρας του, πέθανα κι εγώ» ανέφερε ο πατέρας του θύματος μετά την έκδοση της απόφασης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags