Ο Δράκος του Έβρου που δεν συνελήφθη ποτέ

Ένα έγκλημα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως είναι η ανθρωποκτονία, παραγράφεται κατά κανόνα στα 20 χρόνια και ο δράστης μετά από αυτό το διάστημα δεν διώκεται. Δυστυχώς για τις οικογένειες των θυμάτων, η δικαίωση δεν θα έρθει ποτέ…

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, εμφανίστηκε ένας βιαστής – δολοφόνος που υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των ζευγαριών στον Έβρο και τη Ροδόπη.  Η δράση του αποτέλεσε εφιάλτη για την Ελληνική Αστυνομία η οποία ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στην σύλληψη του. Εκείνη την εποχή η εξέταση DNA που θα μπορούσε να βοηθήσει, βρισκόταν σε εμβρυϊκή κατάσταση ακόμη στις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, και όσο για την Ελλάδα…

Τα στοιχεία που άφησε πίσω του ο δράστης μετά την διάπραξη των εγκλημάτων ήταν από πενιχρά έως ανύπαρκτα, και ή ύπαρξη ενός και μόνο μάρτυρα που επιβίωσε, από τα βασανιστήρια που βίωσε έπαθε αμνησία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να βοηθήσει τις αρχές στις έρευνες για τον εντοπισμό του «Δράκου της Θράκης», όπως ονομάστηκε από τα ΜΜΕ της εποχής.

Η πρώτη επίθεση

Η πρώτη επίθεση σε ζευγάρι που αποδόθηκε στον «Δράκο της Θράκης» και ήρθε στο φως την δημοσιότητας έγινε στις 31 Αυγούστου 1988. Περιπατητές εντόπισαν νεκρή την 23χρονη φοιτήτρια Φανή Παρασκευοπούλου και σοβαρά τραυματισμένο τον φίλο της Γιώργο Κύρκο 34 χρόνων, λίγα μέτρα από το μοτοποδήλατό του, στο άλσος της γιορτής κρασιού της Αλεξανδρούπολης. Και οι δύο βρέθηκαν γυμνοί, χωρίς εσώρουχα και είχαν πυροβοληθεί με περίστροφο.

Εξαρχής το κίνητρο της ληστείας αποκλείστηκε, καθώς τα χρήματά τους βρίσκονταν στην τσέπη του 34χρονου, όπως και στην τσάντα της άτυχης κοπέλας. Ο 34χρονος Γιώργος Κύρκος θα σωθεί μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όμως δεν θα θυμηθεί ποτέ λεπτομέρειες από το έγκλημα γιατί είχε βασανιστεί τόσο που είχε πάθει αμνησία και δεν θυμόταν τίποτε. Η αστυνομία δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει περιγραφή του δράστη από το θύμα…

Το δεύτερο χτύπημα

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1988 ο «δράκος» σκορπίζει και πάλι τον τρόμο στην Θράκη. Ο τεχνικός της ΕΡΤ Βαγγέλης Κούτρας 35 χρόνων και η 27χρονη Αυστριακή φίλη του Γκαμπριέλα Φαμπιάν, που επέστρεφαν στην Αθήνα από την Τουρκία, βρίσκονται δολοφονημένοι μέσα στο αυτοκίνητο τους, ένα «Volkswagen Golf» με Αυστριακές πινακίδες, σε ένα πάρκινγκ στο 15ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης, κοντά στη διασταύρωση για το χωριό Αμβροσία. Ο δράστης τους εκτέλεσε με καραμπίνα, ασέλγησε στην κοπέλα και στη συνέχεια προσπάθησε, χωρίς να το καταφέρει, να κάψει τα πτώματα τους, τα οποία τύλιξε σε μια κουβέρτα, που είχε περιλούσει με βενζίνη από το ρεζερβουάρ!

Στις αστυνομικές υπηρεσίες της Θράκης έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς τα δύο χτυπήματα εμφανίζουν ομοιότητες. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων και στήνονται παγίδες με «δολώματα» αστυνομικούς που παριστάνουν τα ζευγαράκια, δεκάδες περιπολίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ξανά στο προσκήνιο

Ο «δράκος» αποσύρεται από την ενεργό δράση αφήνοντας τις αρχές να παλεύουν αγωνιωδώς να τον εντοπίσουν, προσπαθώντας να καταλαγιάσουν την κοινή γνώμη της περιοχής που πλέον ζει στον τρόμο του επόμενου χτυπήματος.

Δέκα μήνες μετά το τελευταίο του χτύπημα, στις 24 Ιουλίου 1989 εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο. Δολοφονεί με καραμπίνα τον 52χρονο Αντώνη Ζαχαριάδη, μετανάστη που ζούσε στην Σουηδία και την 78χρονη μητέρα του Μαλαματένια, οι οποίοι είχαν σταματήσει με το αυτοκίνητό τους, ένα «Volvo» με Γερμανικές πινακίδες, για να ξεκουραστούν, στο ύψος του 27ου χιλιομέτρου του δρόμου Αλεξανδρούπολης – Κήπων, 500 μέτρα από την Εθνική οδό. Στη συνέχεια έκοψε το σωληνάκι της βενζίνης, έθεσε σε λειτουργία τη μηχανή και έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα μάνα και γιος να απανθρακωθούν. Για μία ακόμη φορά οι αρχές θα βρεθούν σε αδιέξοδο, χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο στα χέρια τους.

Το πρωί των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου 1989 ένα παντρεμένο ζευγάρι, ο 43χρονος Αστυφύλακας Βασίλης Τσαλταμπασίδης και 36χρονη σύζυγος του Μαρία από την Χρυσούπολη Καβάλας, ξεκινάει από την Χρυσούπολη Καβάλας για να πάει να ψηφίσει, και να επισκεφθεί τους συγγενείς του στο χωριό Νίψα στην Αλεξανδρούπολη.  Το ζευγάρι δεν έφτασε ποτέ στο χωριό.  Εντοπίστηκαν από περαστικούς σε ερημική περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης απανθρακωμένοι. Ο δράστης είχε πυροβολήσει εξ επαφής τα θύματα με καραμπίνα και έβαλε φωτιά στην «Mercedes» που είχε δανειστεί ο άτυχος αστυνομικός από ένα φίλο του.

Μετά από αυτό το έγκλημα οι αστυνομικοί οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι ο δράστης είναι Έλληνας, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Όλες οι προηγούμενες επιθέσεις του έγιναν καλοκαίρι, και συμπέραναν ότι είχε έρθει για διακοπές. Όσο για την τελευταία, που ήταν ημέρα εκλογών, υπέθεσαν ότι είχε έρθει για να ψηφίσει!  Ωστόσο οι έρευνες φτάνουν για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο. Ο δράστης δεν έχει αφήσει ίχνη.

Το τελευταίο χτύπημα

Ο τρόμος είχε μεταδοθεί σε όλη την τοπική κοινωνία, αλλά και σε όσους έπρεπε να ταξιδέψουν στην περιοχή της Ροδόπης, ή του Έβρου. Όσοι έπρεπε να ταξιδέψουν στην περιοχή του Έβρου, απέφευγαν να κάνουν στάσεις, έχοντας σε εγρήγορση όλες τις αισθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό όπως θυμούνται οι μεγαλύτεροι, ότι υπήρχε τόσο μεγάλος φόβος που σε σκοτεινούς δρόμους, όταν βρίσκονταν σε αυτοκίνητα ζευγάρια και οδηγούσαν, αν έβλεπαν πίσω τους άλλο αυτοκίνητο με άντρα μέσα σε αυτό, τους έλουζε κρύος ιδρώτας…

Το τελευταίο έγκλημα που αποδίδεται στον «δράκο της Θράκης» έγινε στις 26 Ιουλίου 1990. Σε σε ένα χωράφι, στο ύψος του 25ο χιλιομέτρου της Εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, κοντά στο χωριό Μέστη Έβρου, εντοπίστηκε μία φλεγόμενη «Mercedes 240» με Γιουγκοσλαβικές πινακίδες, και στο εσωτερικό του βρίσκονταν δύο άτομα. Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά που είχε επεκταθεί και στις σιτοκαλαμιές και από το εσωτερικό του αυτοκινήτου ανασύρθηκαν τα απανθρακωμένα πτώματα του Ντράγκαν Έρντελς και της φίλη του Μαριάνα Ντοτζίνοβιτς.

Τα μόνα στοιχεία που βρήκαν οι αστυνομικοί, ήταν τρεις κάλυκες από φυσίγγια για αγριογούρουνα, κάποια μισοκαμένα χαρτιά στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και ένα γυναικείο εσώρουχο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζευγάρι επέστρεφε από διακοπές στην Τουρκία και σταμάτησε εκεί τη νύχτα για να ξεκουραστεί. Ο ιατροδικαστής Κωνσταντίνος Χουρδάκης διαπίστωσε ότι ο δράστης πυροβόλησε από το ανοιχτό παράθυρο δύο φορές τον άνδρα και μια φορά τη γυναίκα. Οι έρευνες της Αστυνομίας «βαλτώνουν» για μια ακόμη φορά…

Modus Operandi

Ο δράστης δρούσε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Παρακολουθούσε ζευγάρια σε αυτοκίνητα που αν έκαναν το λάθος να σταματήσουν σε ερημικά σημεία, επισφράγιζαν την μοίρα τους. Πλησίαζε τα αυτοκίνητα χωρίς να γίνει αντιληπτός και με την απειλή όπλου τους ακινητοποιούσε. Πυροβολούσε πάντα πρώτα τον άνδρα στην καρδιά για να προκαλέσει άμεσο θάνατο. Στη συνέχεια βασάνιζε και πυροβολούσε την γυναίκα στην κοιλιακή χώρα, αφήνοντας την να αιμορραγεί και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αναστολές, τις βίαζε ακόμη και νεκρές, γεγονός που οδήγησε τις αρχές να τον χαρακτηρίσουν νεκρόφιλο.

Όταν τελείωνε το αποτρόπαιο έργο του, ικανοποιώντας τις αρρωστημένες ορέξεις του, ολοκλήρωνε το μακάβριο τελετουργικό βάζοντας φωτιά στα αυτοκίνητα για να καταστρέψει όλα τα στοιχεία και αποχωρούσε. Το κίνητρο των εγκλημάτων του, δεν κατόρθωσαν οι αρχές ποτέ να το εξηγήσουν. Για δεκαετίες διάφορα σενάρια διαδίδονταν στην περιοχή, χωρίς όμως επίσημα να επιβεβαιωθεί κάτι από τις αρχές, ή να προκύψει κάτι συγκεκριμένο.

Αναζητώντας μία…σκιά

Το μόνο στοιχείο που κατάφερε να έχει στα χέρια της  η αστυνομία, ήταν ένα όπλο. Τον Μάιο του 1993 «η καραμπίνα του δράκου» με την οποία είχε διαπράξει τις δολοφονίες , είχε χρησιμοποιηθεί σε ληστεία στην Θεσσαλονίκη και βρέθηκε σε τσιγγάνικο καταυλισμό στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, αλλά οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να φθάσουν στον κάτοχό της. Ο βασικός ύποπτος για τους φόνους, ένας αθίγγανος, ήταν στην φυλακή.

Τον Αύγουστο του 1999 συνελήφθη ο αυτοαποκαλούμενος «μάγος» της Καβάλας, Βασίλης Παπαδόπουλος 55 χρόνων, για τη δολοφονία της 74χρονης Γεωργίας Τζίμα και της 37χρονης κόρης της Αναστασίας, στους Φιλίππους. «Οι δολοφονίες του Τσαλταμπασίδη και της συζύγου του στην Αλεξανδρούπολη έγιναν με τη δική μου καραμπίνα, αλλά δεν πάτησα εγώ τη σκανδάλη», ισχυρίστηκε ο ίδιος, δίνοντας ελπίδες για την εξιχνίαση των άγριων εγκλημάτων που είχαν αναστατώσει τόσο την Αστυνομία, όσο και την κοινή γνώμη. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι αστυνομικοί από την Καβάλα του είχαν κλέψει το όπλο δέκα χρόνια νωρίτερα και το χρησιμοποίησαν για να σκοτώσουν το ζευγάρι.

Τα στοιχεία που είχαν στην διάθεση τους δεν ήταν αρκετά για να συνδέσουν το «μάγο» με τον «δράκο της Θράκης».

Ασύλληπτος

Στις 21 Δεκεμβρίου 2004 δημοσιεύματα σε εφημερίδες ανέφεραν ότι 15 χρόνια μετά τα χτυπήματα του σκιώδη δράκου, η Αστυνομία βρισκόταν κοντά στη σύλληψη όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.

Κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια για το ποιος μπορεί να ήταν ο δράστης, με την επικρατέστερη ότι ήταν άτομο που διέμενε στο εξωτερικό και χτυπούσε όταν πλησίαζε προεκλογική περίοδος, ή ερχόταν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Εξετάστηκε και η εκδοχή το να είναι ο δράστης στρατιωτικός, ο οποίος μετατέθηκε και έφυγε από την περιοχή., ενώ δεν έλλειψαν και φήμες που εξαπλώθηκαν από διάφορους, ότι ο δράστης ντυνόταν παπάς.

Πολλά από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και έμοιαζαν πολύ με αυτά του δράκου του Έβρου, οδηγούσαν τις αρχές άρχισαν να ερευνούν το ενδεχόμενο, ο δράκος να έχει μετακομίσει εκτός Θράκης ή να ταξιδεύει σε άλλες περιοχές αναζητώντας θύματα. Και αυτές οι υποθέσεις, παρέμειναν υποθέσεις καθώς ποτέ δεν αποδείχτηκε αν ήταν ο ίδιος δολοφόνος ή αν κάποιος άλλος μανιακός, γνωρίζοντας την δράση του Δράκου Έβρου και ζηλεύοντας τη φήμη του απλώς τον αντέγραφε.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν, ούτε βρέθηκε κάποιο στοιχείο για να βοηθήσει την έρευνα.

Σήμερα, δεκάδες χρόνια μετά, οι έρευνες έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της αστυνομίας και όσοι είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, θεωρούν ότι ο δολοφόνος έχει πεθάνει από γεράματα ή είναι ανενεργός λόγω γήρατος….

Ακατανόητος…και σαν σενάριο

Η υπόθεση του Δράκου του Έβρου μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη μέσω του επεισοδίου «Ο Συλλέκτης» της τηλεοπτικής σειράς «10η εντολή».  Η έλλειψη των στοιχείων υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους σεναριογράφους για γυρίσουν το επεισόδιο. Οι σεναριογράφοι οδηγήθηκαν στο να φτιάξουν έναν πλαστό χαρακτήρα και να δημιουργήσουν μια εντελώς φανταστική-μη υπαρκτή προσωπικότητα, για να μπορέσουν έστω να πλησιάσουν την υπόθεση. Το επεισόδιο αυτό της σειράς χαρακτηρίστηκε ως το πιο ακαταλαβίστικο, το πιο μπερδεμένο και χωρίς συμπεράσματα, σε σχέση με τα υπόλοιπα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags