Ο Χασάπης της Σαντορίνης

Η δολοφονία της 25χρονης δασκάλας Αδαμαντίας Κάρκαλη από τον 31χρονο σύζυγο της Θανάση, στο χωριό Βουρβούλο κοντά στα Φηρά της Σαντορίνης στις 3 Αυγούστου 2008, έχει καταγραφεί στα Ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά ως ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε ποτέ στο κοσμοπολίτικο νησί, ούτε ότι αυτό το ζευγάρι θα μπορούσε να καταλήξει έτσι.

Ο Θανάσης…

Ο Θανάσης Α. γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνθεια Έβρου και σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν από μικρό, τον χαρακτήριζαν ως καλό παιδί, εργατικό, αλλά πολύ κλειστό άνθρωπο. Όσο μεγάλωνε, τόσο γινόταν πιο προβληματικός προκαλώντας συχνά εντάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον και στη μικρή κοινωνία του χωριού.

Τα πρώτα «σοβαρότερα» προβλήματα παρουσιάστηκαν το 1998. Η κατάταξη του στον στρατό όπου το ζητούμενο είναι η πειθαρχία, η υπακοή και διαβίωση σε ένα αυστηρό περιβάλλον, προκάλεσε την επιδείνωση της κατάστασης του. Οι διαταραχές συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της 16μηνης στρατιωτικής θητείας του και κορυφώθηκαν τον ενδέκατο μήνα, όταν οι ανώτεροι του τον παρέπεμψαν στις ειδικές υγειονομικές επιτροπές για εξέταση. Οι γιατροί που τον εξέτασαν αποφάνθηκαν ότι ήταν ακατάλληλος για υπηρεσία και πήρε απολυτήριο με την ένδειξη «Ι5». Λέγεται, μάλιστα, ότι είχαν διαγνώσει μανιοκατάθλιψη με σχιζοφρενικές τάσεις.

Μετά την επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του άρχισε να επισκέπτεται ειδικούς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου υποβαλλόταν για δύο χρόνια σε ειδική φαρμακευτική αγωγή με περιοδικές νοσηλείες, και παράλληλα τον παρακολουθούσε ένας καθηγητής Ψυχιατρικής στην Καβάλα.

Παρ’ όλα αυτά η συμπεριφορά του Θανάση απέναντι στους συγχωριανούς του, συνέχισε να είναι προβληματική. Οι γονείς του που δεν είχαν δώσει ποτέ δικαίωμα για αρνητικά σχόλια στο χωριό, σκεπτόμενοι πώς η «απομάκρυνση» του μαζί με τα φάρμακα θα βοηθούσε τον ίδιο να ισορροπήσει και να κάνει μία καινούργια αρχή, τον έγραψαν σε σχολή μαγειρικής στην Θεσσαλονίκη.

Και πράγματι, ο Θανάσης όσο σπούδαζε στην Θεσσαλονίκη και μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του, και όσο λάμβανε τη φαρμακευτική του αγωγή  ήταν ισορροπημένος.

Η Γνωριμία με την Αδαμαντία

Το 2003 ο Θανάσης γνώρισε την Αδαμαντία. Ευγενική και συνεσταλμένη η Αδαμαντία, κλειστός και ντροπαλός ο Θανάσης, δεν άργησαν να γίνουν ζευγάρι και να σχεδιάζουν τα μελλοντικά τους βήματα. Το ζευγάρι έπλεε σε πελάγη ευτυχίας και στον ορίζοντα δεν φαινόταν κάτι που θα μπορούσε να την χαλάσει.

Δυστυχώς όμως υπήρχε ένας αόρατος εχθρός της ευτυχίας τους ο οποίος παραμόνευε, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστεί. Και η στιγμή αυτή ήρθε με την διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούσε έως τότε ο Θανάσης, η οποία έφερε σταδιακά στην επιφάνεια την σκοτεινή πλευρά του. Μία πλευρά που η Αδαμαντία  δεν γνώριζε.

Όταν η Αδαμαντία πέρασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ρεθύμνου της Κρήτης, ο Θανάσης την ακολούθησε για να είναι μαζί της, δεν ήθελε να την αποχωριστεί φοβούμενος ότι θα την χάσει. Για όσο διάστημα το ζευγάρι βρισκόταν στην Κρήτη, ο Θανάσης εργαζόταν σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής , όμως ο προβληματικός χαρακτήρας του ήταν πάντοτε αφορμή να μένει χωρίς δουλειά για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί συνεχώς συγκρουόταν με τους εργοδότες του.

Η συμπεριφορά του Θανάση άρχισε να εμφανίζει διακυμάνσεις, να γίνεται περίεργη με αποτέλεσμα η αλλαγή αυτή να γίνεται συχνό θέμα συζήτησης ανάμεσα στην Αδαμαντία και τους γονείς της.  Οι γονείς της κοπέλας που εξαρχής είχαν καταλάβει ότι «κάτι δεν πάει καλά» με τον Θανάση παρόλο που δεν γνώριζαν την ασθένειά του, δεν έβλεπαν με καλό μάτι αυτή τη σχέση και συμβούλευαν συνέχεια την Αδαμαντία να τον αφήσει.

Η Αδαμαντία όμως, ζώντας σε μια δική της πραγματικότητα, δήλωνε ερωτευμένη μαζί του και πιστεύοντας ότι μπορούσε να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημά του, να γίνει καλά, δεν ήθελε να τον αφήσει.

Νέα αρχή

Στις 27 Ιουλίου 2007 το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στο Δημαρχείο Πεύκων στη Θεσσαλονίκη, όπου έμενε η Αδαμαντία με την οικογένεια της και όλα έδειχναν ότι η ζωή τους θα έπαιρνε έναν φυσιολογικό ρυθμό.  Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς η Αδαμαντία διορίστηκε στο Ολοήμερο δημοτικό σχολείο του Ακρωτηρίου, και το ζευγάρι αποφάσισε να μετακομίσει στην Σαντορίνη, όπου εγκαταστάθηκαν στο Βουρβούλο, ένα γραφικό χωριό τέσσερα χιλιόμετρα από τα Φηρά.

Στο όμορφο νησί της Σαντορίνης πλέον, όλα έδειχναν ότι το ζευγάρι έκανε μια νέα αρχή και βρήκε πλέον την ηρεμία του. Η Αδαμαντία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει πολύ αγαπητή στους μαθητές της, οι οποίοι ήταν χαρούμενοι που είχαν μία τόσο καλή και ευχάριστη δασκάλα. Στον αντίποδα, ο Θανάσης, που σε γενικές γραμμές ήταν ήρεμος και ευγενικός, άρχισε να εμφανίζει πάλι ξεσπάσματα. Παρόλα αυτά κατάφερε να βρει δουλειά ως μάγειρας σε ξενοδοχείο στο Ημεροβίγλι.

Η τελευταία σταγόνα

Προς το τέλος Ιουλίου του 2008, η συμπεριφορά του Θανάση άρχισε να γίνεται όλο και πιο επιθετική, και ταλαιπωρούνταν από έντονες αϋπνίες. Η επιμονή της Αδαμαντίας να τον βοηθήσει τους οδήγησε σε έναν γιατρό στο Κέντρο Υγείας, ο οποίος του χορήγησε ηρεμιστική ένεση και τους παρέπεμψε σε ψυχίατρο καθώς απαιτείτο ειδική θεραπευτική αγωγή. Ο Θανάσης υποσχέθηκε στην Αδαμαντία, πώς μόλις επέστρεφε από την Θεσσαλονίκη όπου ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για να επισκεφθεί τους γονείς της, θα επισκεπτόντουσαν τον ψυχίατρο για να του δώσει την σωστή θεραπεία.

Όταν επέστρεψε η Αδαμαντία την 1η Αυγούστου από την Θεσσαλονίκη όπου είχε πάει να επισκεφθεί τους γονείς της, βρήκε στο σπίτι έναν Θανάση να συμπεριφέρεται περίεργα. Την επόμενη μέρα, ο Θανάσης πήγε στη δουλειά και απαίτησε από τον εργοδότη του να προσλάβει την γυναίκα του ως βοηθό του. Ο ξενοδόχος αρνήθηκε, καθώς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει πρόσληψη της Αδαμαντίας, γιατί ήταν δημόσια υπάλληλος και ήταν παράνομο. Η αρνητική απάντηση, προκάλεσε την έκρηξη του Θανάση με αποτέλεσμα να ξεσπάσει και ένας άγριος καβγάς, ανάμεσα σε αυτόν και τον ξενοδόχο με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από την δουλειά του.

Η επιστροφή του Θανάση στο σπίτι και το άκουσμα της είδησης παραίτησης του, ισοπέδωσε την Αδαμαντία. Οι ελάχιστες οικονομίες που είχε καταφέρει να αποταμιεύσει είχαν εξανεμιστεί. Για μία ακόμη φορά όλο το βάρος της επιβίωσης τους, έπεφτε επάνω της. Ανάμεσα στο ζευγάρι ξέσπασε για μία ακόμη φορά καυγάς. μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν όπως τις άλλες φορές…

Η Φρίκη

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα οι γείτονες άκουσαν το ζευγάρι να μαλώνουν. Παρόλο που ήταν συνηθισμένοι στους συχνούς καβγάδες του αλλόκοτου ζευγαριού, βγήκαν θορυβημένοι έξω στα μπαλκόνια τους. Είδαν έναν Θανάση σε έξαλλη κατάσταση να παραμιλάει κάνοντας κοφτές κινήσεις, και να ξαναμπαίνει μέσα στο σπίτι. Ξαφνικά είδαν τον 31χρονο άντρα να πετάει από το μπαλκόνι το αγαπημένο σκυλάκι της Αδαμαντίας αποκεφαλισμένο και να επιστρέφει στο εσωτερικό του σπιτιού!

Αντιλαμβανόμενοι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, χωρίς να χάσουν λεπτό, ειδοποίησαν την αστυνομία. Πριν προλάβουν να συνέλθουν από την φρίκη που διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια τους, ακούν την φωνή της Αδαμαντίας να καλεί απεγνωσμένα βοήθεια. Ξανατηλεφωνούν στο αστυνομικό τμήμα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση τους. Η ολοκλήρωση της συνομιλίας με τον αστυνομικό στην άλλη άκρη της γραμμής, συνοδεύτηκε από μία τελευταία κραυγή που ακούστηκε από το εσωτερικό του σπιτιού, μετά επικράτησε νεκρική σιγή.

Μην ξέροντας τι να κάνουν, και όσο περίμεναν έξω στον δρόμο να φτάσει το περιπολικό, ξαφνικά είδαν τον Θανάση να βγαίνει έξω από το σπίτι καταματωμένος, κρατώντας στο ένα χέρι κουζινομάχαιρο και στο άλλο χέρι, το κεφάλι της άτυχης Αδαμαντίας.  Σαστισμένοι παρακολουθούν τον γείτονα τους να προχωρά στον δρόμο επιδεικνύοντας το φρικιαστικό «τρόπαιο» στους έκπληκτους παραθεριστές και τους κατοίκους που έτρεχαν πανικόβλητοι να κρυφτούν. «Σε εσάς δεν θα κάνω κακό. Μόνο αυτήν ήθελα να σκοτώσω», έλεγε σε όσους συναντούσε στον δρόμο του.

Η Αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ

Το τοπικό αστυνομικό τμήμα Θήρας αμέσως μετά το πρώτο τηλεφώνημα που δέχθηκε, έστειλε ένα περιπολικό με οδηγό έναν αρχιφύλακα και συνοδό έναν ανθυπαστυνόμο ο οποίος δεν πήρε μαζί του το όπλο του. Μόλις αναχώρησε, το τηλέφωνο του Α.Τ χτύπησε για δεύτερη φορά. Ήταν η στιγμή που οι γείτονες έκαναν αναφορά τον καυγά του ζευγαριού.

Αμέσως έφυγε και δεύτερο περιπολικό με τρεις δόκιμους αστυφύλακες, οι οποίοι δεν οπλοφορούσαν. Οι πέντε αστυνομικοί που έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην έξοδο του χωριού, ξαφνικά είδαν μπροστά τους έναν άντρα να κρατάει το κεφάλι μίας γυναίκας και ένα μαχαίρι με λάμα 30 εκατοστών!

Οι αστυνομικοί κάλεσαν τον άντρα να παραδοθεί. Εκείνος προσποιήθηκε ότι συμμορφώνεται. Όταν όμως τον πλησίασαν ο αρχιφύλακας και ο άοπλος ανθυπαστυνόμος, ενώ ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος, πετάχτηκε επάνω και όρμησε εναντίον τους βρίζοντας και απειλώντας τους με το μαχαίρι.

Ο αρχιφύλακας, ο οποίος ήταν ο μόνος που οπλοφορούσε, πυροβόλησε μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό καλώντας τον πάλι να παραδοθεί, όμως εκείνος δεν σταμάτησε και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε δύο φορές στο στήθος. Ο άντρας έπεσε τραυματισμένος ανάμεσα στα δύο περιπολικά. Όταν οι αστυνομικοί τον πλησίασαν για δεύτερη φορά, σηκώθηκε πάλι και επιτέθηκε με μανία εναντίον τους, τραυματίζοντας τον αρχιφύλακα στο στόμα με το μαχαίρι.

Ο αστυνομικός τραβήχτηκε για να προστατευτεί και ο δράστης αστραπιαία πέταξε το κεφάλι της γυναίκας στο άλλο περιπολικό, μπήκε στο αυτοκίνητο του αρχιφύλακα, όπου τα κλειδιά ήταν στη μίζα και έφυγε με ταχύτητα προς τα Φηρά.

Στην είσοδο της πόλης τον εντόπισαν δύο άλλα περιπολικά, το ένα από τα οποία ήταν της Ασφάλειας, στο οποίο επέβαιναν ο διοικητής του τμήματος, ένας αστυνομικός της Ασφάλειας και δύο δόκιμοι. Τα περιπολικά τον ακολούθησαν με σκοπό να απομακρύνουν τον δράστη από την κατοικημένη και πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μπορέσουν να επέμβουν.

Ο δράστης προσπαθώντας να ξεφορτωθεί τους αστυνομικούς, έκανε ελιγμό βάζοντας στόχο ένα δίκυκλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση στο οποίο επέβαιναν 2 κοπέλες, οι οποίες ήταν ειδικευόμενες ιατροί στο τοπικό κέντρο υγείας και πήγαιναν στην εργασία τους. Από την πρόσκρουση η συνοδηγός εκτοξεύθηκε 15 μέτρα μακριά, ενώ η οδηγός έπεσε στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά.

Ακαριαία τα δύο περιπολικά που τον ακολουθούσαν, τον εμβόλισαν, βγάζοντας το όχημα έξω από το δρόμο με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Οι αστυνομικοί αμέσως όρμησαν προσπαθώντας να βγάλουν έξω τον δράστη και να τον συλλάβουν.

Παρόλο που ο δράστης ήταν τραυματισμένος, σε κατάσταση αμόκ επιχείρησε να πάρει από τα χέρια του αστυνομικού το πιστόλι με το οποίο τον σημάδευε, αλλά αυτός πάλεψε μαζί του και τον πυροβόλησε συνολικά πέντε φορές με αποτέλεσμα δύο από τις σφαίρες να βρουν τον δράστη και μία από τις σφαίρες να εξοστρακιστεί πετυχαίνοντας στο πόδι μία φοιτήτρια που έτυχε να περνάει από το σημείο. Μετά από σύντομη πάλη, τελικά κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον δράστη και να του περάσουν χειροπέδες..

Η μεταφορά στην Αθήνα

Δράστης μεταφέρεται στο ΚΑΤ

Στον τόπο της σύλληψης έφτασαν άμεσα ασθενοφόρα τα οποία παρέλαβαν τον δράστη με τους υπόλοιπους τραυματίες και τους μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Θήρας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο δράστης, έφερε έξι σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν από τις σφαίρες στη θωρακική χώρα, το συκώτι και στα πόδια, ενώ οι δυο κοπέλες που επέβαιναν στο μηχανάκι, έφεραν σοβαρά κατάγματα κα κακώσεις σε όλο το σώμα.

Οι γιατροί μετά την παροχή πρώτων βοηθειών βλέποντας την κλινική εικόνα των τραυματιών, έκριναν  ότι η βαρύτητα των τραυμάτων και η έλλειψης υποδομής για την αντιμετώπιση τόσο σοβαρών περιστατικών, έκανε επιτακτική την άμεση μεταφορά όλων στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.

Ενώ ο αρχικός προορισμός των τραυματιών ήταν το ΚΑΤ, τελικά οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Ένα από τα θύματα της καταδίωξης του δράστη στο ΚΑΤ

Οι δύο γιατρίνες υποβλήθηκαν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, καθώς έφεραν πολλαπλά κατάγματα στα χέρια και τα πόδια, όμως τελικά κατάφεραν να διαφύγουν τον κίνδυνο. Η 21χρονη φοιτήτρια που είχε τραυματιστεί από τον εξοστρακισμό της σφαίρας, μαζί με τον αστυνομικό που ήταν ελαφρύτερα τα τραύματα τους μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα».

Ο Θανάσης Α όταν μπήκε στο νοσοκομείο, παρ’ όλο που είχε χάσει πολύ αίμα, είχε τις αισθήσεις του. Βρισκόταν όμως σε τέτοια υπερδιέγερση που οι γιατροί για να μπορέσουν να τον χειρουργήσουν, απαίτησαν από τους αστυνομικούς να μην του βγάλουν τις χειροπέδες φοβούμενοι για την σωματική τους ακεραιότητα.

Παρ’ όλο που έφερε έξι σοβαρούς τραυματισμούς σε σημαντικά ζωτικά όργανα, παρ’ όλο που ήταν σε καταστολή διασωληνωμένος με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής με την κατάσταση του να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, ο Θανάσης Α. κατάφερε να επιζήσει .

Πανελλήνιο Σοκ

Όσο διαδραματιζόταν όλα αυτά στην Αθήνα, στην Σαντορίνη μετέβη κλιμάκιο της Ασφάλειας, ο Ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, μαζί με μία ομάδα ειδικών για να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά, και σε όσους αντίκρισαν το ειδεχθές θέαμα με τον δράστη να περιφέρει το κεφάλι του θύματος.

Η Ιατροδικαστική έκθεση που συνέταξε ο Ιατροδικαστής προκάλεσε στην κοινή γνώμη τεράστιο σοκ. Η άτυχη 25χρονη Αδαμαντία δεν έφερε αμυντικά τραύματα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ξαφνιάστηκε από τον δράστη και δεν πρόλαβε καν να αμυνθεί. Το σώμα της άτυχης γυναίκας έφερε 10 μαχαιριές στον θώρακα και στο λαιμό, εκ των οποίων οι 3 έγιναν όσο ήταν εν ζωή και οι υπόλοιπες 7 όταν πλέον ήταν νεκρή.

«Πρόκειται για ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα, ακόμη και για εμάς που έχουμε αντιμετωπίσει τόσες δολοφονίες» δήλωσε ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης. «Συνήθως οι δράστες σκυλεύουν το πτώμα του θύματός τους όταν αυτό έχει πεθάνει. Αυτός ο παρανοϊκός άνθρωπος όμως, αποκεφάλισε τη γυναίκα του ενώ αυτή ήταν ζωντανή και συνέχισε να την μαχαιρώνει και αφού είχε ξεψυχήσει!» κατέληξε ο ιατροδικαστής.

Το τελευταίο Αντίο

Στις 6 Αυγούστου 2008 με δάκρυα στα μάτια, μέσα σε βαρύ κλίμα συγγενείς, φίλοι και παλιοί συμμαθητές αποχαιρέτησαν την 25χρονη Αδαμαντία. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίων Αποστόλων Πεύκων Θεσσαλονίκης, και η σορός της άτυχης γυναίκας ετάφη στα κοιμητήρια του ίδιου δήμου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ανάμεσα στα δεκάδες στεφάνια που κατατέθηκαν, ήταν κι αυτό της οικογένειας του 31χρονου συζύγου του θύματος και δράστη του εγκλήματος.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πεύκων Στέλιος Συμεωνίδης και ο τότε Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος δήλωσε ότι η Νομαρχία θα κάνει ότι μπορεί για να συμβάλλει στην ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας με ειδικούς επιστήμονες εφόσον εκφράσουν την ανάλογη επιθυμία.

Η αντίδραση των ΜΜΕ

Η επιχειρησιακή αντιμετώπιση του περιστατικού στη Σαντορίνη από την αστυνομία προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των ΜΜΕ και της πολιτικής ηγεσίας η οποία άσκησε έντονη κριτική στην ΕΛ.ΑΣ για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Όλοι μιλούσαν για ανικανότητα και ένα ακόμη φιάσκο της αστυνομίας, το οποίο είχε ολέθρια αποτελέσματα για τους πολίτες που βρέθηκαν σε κίνδυνο, λόγο της ανικανότητας των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Εξάλλου ήταν νωπές οι μνήμες από το «φιάσκο της Σίνδου» όπου τα τραγικά λάθη των αστυνομικών, η παράβαση των διαδικασιών και η ερασιτεχνική αντιμετώπιση μίας ιδιαίτερα κρίσιμης κατάστασης, είχε ως αποτέλεσμα τον εξευτελισμό της ΕΛ.ΑΣ που άφησε πίσω της έναν 59χρονο οδηγό του ΟΑΣΘ νεκρό. Για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Η ΕΛ.ΑΣ τότε βρέθηκε στο στόχαστρο του τύπου, ο οποίος στηλίτευε την γραφειοκρατική νοοτροπία των αστυνομικών, την έλλειψη εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την οργανωτική ανικανότητα των διοικητών τμημάτων. Η διάσταση που πήρε το «φιάσκο της Σίνδου» οδήγησε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ να θέσει σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς του περιπολικού της Σίνδου, τον διοικητή του τμήματος, τους δύο αστυνομικούς του τμήματος Αμπελοκήπων που άφησαν ανοιχτό το περιπολικό και τον διοικητή τους.

Παρέμβαση για την υπόθεση της Σαντορίνης έκανε και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, δηλώνοντας πώς πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα ονόματα των υπαίτιων ειδεχθών εγκλημάτων μετά την ομολογία τους ή την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους.

Τι ανέφεραν τα ξένα ΜΜΕ τότε

Η είδηση του στυγερού εγκλήματος κέντρισε το ενδιαφέρων των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο, τα οποία δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο έγκλημα αναπαράγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.  Το άρθρο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου «BBC» είχε τίτλο «Σοβαρά άρρωστος ο “χασάπης” της Σαντορίνης». Αναφερόταν αναλυτικά στο έγκλημα με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, ενώ ανέφερε πώς οι αρχές πίστευαν πως η οργή του δράστη, οφειλόταν στην απόλυσή του από το ξενοδοχείο που εργαζόταν ως μάγειρας.

Το  Καναδέζικο «CBC» χρησιμοποίησε ως τίτλο για το άρθρο του  «Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που αποκεφάλισε την σύντροφό του σε ελληνικό νησί».  Στο ρεπορτάζ υπάρχουν δηλώσεις των γειτόνων του δράστη που μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο ο δράστης αποκεφάλισε τον σκύλο της κοπέλας και μετά την ίδια.

Η «The Guardian» χρησιμοποίησε τον τίτλο «Άντρας πυροβολήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία αφού αποκεφάλισε την φιλενάδα του» περιγράφοντας τις λεπτομέρειες του εγκλήματος.

Η βρετανική «Telegraph», χρησιμοποίησε τον τίτλο «Ο μάγειρας περιέφερε το κομμένο κεφάλι της κοπέλας του» . Μέσα στο άρθρο της  ανέφερε όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του στυγερού εγκλήματος, επισημαίνοντας στο τέλος του άρθρου ότι η Σαντορίνη είναι ένα μαγευτικό νησί, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Το Reuters στο άρθρο του «Έλληνας αποκεφάλισε την κοπέλα του στη Σαντορίνη»,   είχε συμπεριλάβει μάλιστα τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Τουρισμού Άρη Σπηλιωτόπουλου, πως «θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να γίνουν πιο ασφαλή τα ελληνικά νησιά» καθώς  μερικές μέρες πριν από το έγκλημα της Σαντορίνης είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου ένας Αυστραλός τουρίστας στη Μύκονο.

Η προανακριτική διαδικασία

Με τον δράστη να βρίσκεται σε καταστολή, και το ενδεχόμενο να μην ζήσει, η έρευνα της ασφάλειας επικεντρώθηκε στο στενό περιβάλλον του ζευγαριού, ώστε να καταστεί δυνατόν να σκιαγραφηθεί το προφίλ του δράστη, και να αποσαφηνιστεί ποια ήταν τα αίτια που τον οδήγησαν στην πράξη του.

Από τις μαρτυρίες που συγκέντρωσαν προέκυψε πώς η Αδαμαντία ήταν πολύ συμπαθής και είχε πολύ καλές σχέσεις με όλους στο χωριό, όμως για τον Θανάση, οι μαρτυρίες ήταν αντικρουόμενες.  Γείτονες του νεαρού ζευγαριού αποκάλυψαν πως η Αδαμαντία και ο Θανάσης είχαν αρκετά οικογενειακά προβλήματα τον τελευταίο καιρό και οι τσακωμοί τους ήταν όλο και πιο συχνοί.

Είχαν υποψίες ότι η Αδαμαντία ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Υπήρχαν φορές, που έκανε μέρες να βγει από το σπίτι, για να μη φαίνονται οι μώλωπες. Ακούγανε φωνές από το σπίτι καθώς καβγάδιζαν συχνά. Προέκυψε πώς ο Θανάσης πέρα από το πρόβλημα που είχε με τη δουλειά από τότε που ήρθαν στο νησί, ζήλευε παθολογικά τη νεαρή γυναίκα του. «Για τον λόγο αυτόν δεν αιφνιδιαστήκαμε όταν προχθές τους ακούσαμε για μία ακόμη φορά να μαλώνουν», κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες του φρικτού εγκλήματος

Ο πατέρας  του δράστη 

Ανάμεσα στο πρόσωπα που κλήθηκαν να καταθέσουν ήταν ο Παναγιώτης Α., πατέρας του δράστη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο γιος του παρουσίαζε ψυχολογικές διαταραχές εδώ και δέκα χρόνια. Ισχυρίστηκε πώς όταν ο Θανάσης Α γνωρίστηκε με τη μετέπειτα σύζυγό του, ενημέρωσε την ίδια και την οικογένειά της για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι τον δέχθηκαν μιας και έδειχνε να διατηρείται σε απόλυτη ηρεμία, με τη βοήθεια της νεαρής δασκάλας…

Ο Θανάσης επέλεξε να μην έχει στενή επαφή με την οικογένειά του. Επί πέντε χρόνια έμενε στα πεθερικά του στη Θεσσαλονίκη και τον τελευταίο χρόνο, μετά το γάμο του με την 25χρονη εκπαιδευτικό, κατοικούσαν μαζί στη Σαντορίνη.

Ο πατέρας του δράστη είπε στους αστυνομικούς ότι δεν πιστεύει πως ό,τι συνέβη ήταν απόρροια των παλαιότερων ψυχολογικών διαταραχών που παρουσίαζε το παιδί του, αλλά ήταν αποτέλεσμα έντονης φόρτισης την οποία πέρασε το τελευταίο 48ωρο πριν φτάσει στην ανατριχιαστική σφαγή της συντρόφου. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι το ζευγάρι είχε επισκεφθεί μαζί το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, δύο ημέρες νωρίτερα

Ανακριτής

Ο 31χρονος μάγειρας από την Αλεξανδρούπολη κρίθηκε προφυλακιστέος από τον Εισαγγελέα Σύρου, όμως το ένταλμα όμως δεν ήταν δυνατόν να είναι άμεσα εκτελεστέο, αφού νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό. Λόγο της βαρύτητας της κατάστασης του, η προανακριτική διαδικασία υπήρξε ιδιαίτερα χρονοβόρα. Για την ολοκλήρωση της χρειάστηκε η σχολαστική επιμονή των ανακριτικών αρχών με την συνεργασία ψυχιάτρων που έπρεπε να «εκμαιεύσουν» τα γεγονότα μέσα από τα δαιδαλώδη μονοπάτια του σαλεμένου μυαλού του Θανάση Α. και να ολοκληρώσουν το παζλ της φρικιαστικής δολοφονίας.

Ενώ για αρκετό καιρό προφασιζόταν ότι δεν θυμόταν τίποτε σχετικά με τα γεγονότα, τελικά παραδέχτηκε την αποτρόπαιη πράξη του.  Ισχυρίστηκε ότι δολοφόνησε την Αδαμαντία γιατί είχε μπει μέσα της ο διάβολος και την αποκεφάλισε για να δούνε όλοι ότι σκότωσε τον δαίμονα. Αναφερόμενος στα υπόλοιπα γεγονότα, επέμενε ότι έτρεχε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς για να μην τον σκοτώσουν.

«Νόμιζα ότι είχε μπει ο διάβολος στο σώμα της γυναίκας μου, και έτσι έκανα ό,τι έκανα. Τη σκότωσα, της έκοψα το κεφάλι και το γύριζα σε όλο το χωριό για να δουν ότι σκότωσα τον δαίμονα. Μέχρι που έπεσα πάνω στους αστυνομικούς. Το μετάνιωσα όμως. Εκείνη την ημέρα ήμουν στο σπίτι μαζί με τη γυναίκα μου. Ήταν μεσημέρι προς απόγευμα. Δεν θυμάμαι καλά. Η γυναίκα μου μου είπε ότι έχει μπει ο διάβολος στον σκύλο. Κι εγώ, σε μια κατάσταση περίεργη, όπως ήμουν, νόμιζα ότι…είχε μπει σε αυτήν ο διάβολος. Και έκανα ό,τι έκανα. Και πήρα το κεφάλι της και γύριζα σε όλο το χωριό. Μέχρι που έπεσα πάνω στους αστυνομικούς. Θυμάμαι ότι αντιστάθηκα. Έκανα αντίσταση κατά της Αρχής. Θυμάμαι επίσης ότι πήρα ένα αυτοκίνητο δικό τους, και προσπάθησα να ξεφύγω. Θυμάμαι ότι με κυνηγούσαν για αρκετή ώρα. Και πως με κυνηγούσαν και κάτι κοπέλες με ένα μηχανάκι. Και όταν σταμάτησα, κουρασμένος όπως ήμουν, παραδόθηκα». Αναφερόμενος στον γάμο του είπε πώς «Δεν είχαμε πολλά προβλήματα, όμως ώρες-ώρες δεν με άκουγε».

Όσα δήλωσε στον ανακριτή, είχε δηλώσει και σε μία μίνι «συνέντευξη» που είδε το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Εισαγγελέας παρέπεμψε τον Θανάση Α να δικαστεί με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με πρόθεση τετελεσμένη σε βάρος της Αδαμαντίας Καρκαλή,  απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή σε βάρος των δύο ιατρών Καλλιόπης Σ. και Ανδρεανής Ν, απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Γρηγόρη Κ, οπλοχρησία κατά συρροή, περιύβριση νεκρού, διακεκριμένη αντίσταση και διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση.

Η Δίκη

Στις 18 Δεκεμβρίου 2009 ο 32χρονος πλέον Αθανάσιος Α, κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μέσα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Μυτιλήνης. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. Ο κατηγορούμενος από την στιγμή που εισήλθε στην αίθουσα και κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ήταν ψύχραιμος και απαθής, σαν να βρισκόταν σε ένα δικό του κόσμο, σαν να μην υπήρχε κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα.

Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις των μαρτύρων της οικογένειας του θύματος οι οποίοι ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος σε όλη την διάρκεια της σχέσης και έγγαμου βίου του ζευγαριού είχε προβληματική συμπεριφορά της οποίας το αποτέλεσμα ήταν να μένει πάντοτε χωρίς δουλειά. Τονίστηκε πώς υπήρχε «χάσμα» μεταξύ των συζύγων, προερχόμενο από το αίσθημα κατωτερότητας που ένιωθε ο κατηγορούμενος.   Υποστήριξαν πώς αυτή ήταν η αιτία του καυγά που οδήγησε στο στυγερό έγκλημα, και όχι η ασθένεια του δράστη.

Οι Ψυχίατροι παρουσίασαν την επιστημονική μελέτη της συμπεριφορά του δράστη, υποστηρίζοντας πως ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ. Βρισκόταν σε κρίση καταστροφικής υπερδιέγερσης, στην οποία το άτομο θέτει το περιβάλλον σε ρόλο κατηγορουμένου και εκφράζει μια ανεξέλεγκτη επιθετικότητα απέναντι σε τυχαία θύματα».

Η απολογία

Παρά το γεγονός πως στην Ανακρίτρια ο κατηγορούμενος Αθανάσιος Α  είχε περιγράψει λεπτομερώς το έγκλημα, στην απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε να «μη θυμάται». Ο συνήγορος  υπεράσπισης του κατηγορουμένου, τόνισε ότι ο δράστης εκτός από το ότι είχε κριθεί Ι5 στο στρατό, προσκομίζοντας γνωματεύσεις ειδικών κάποιες από τις οποίες έφεραν πρόσφατες χρονολογίες, υποστήριξε πως αποδεικνύεται ότι ο δράστης κατά τη διάρκεια που τελούσε την πράξη του δεν είχε καταλογισμό. Όμως το συγκεκριμένο επιχείρημα αμφισβητήθηκε έντονα από την Πολιτική Αγωγή, οι δικηγόροι της οποίας έκαναν ξεκάθαρα λόγο για πράξεις που αρμόζουν σε εγκληματική φυσιογνωμία.

Εισαγγελέας

Ο Εισαγγελέας στην αγόρευση του τόνισε πώς το θύμα ήταν κατά κύριο λόγο που συντηρούσε την κοινή ζωή τους, αφού ο ίδιος δεν είχε σταθερό εργασιακό περιβάλλον. Αιτία της έκρηξης του κατηγορούμενου αποτέλεσε η αναφορά του θύματος προς τον κατηγορούμενο ότι έπρεπε να εργασθεί, δείχνοντάς του το βιβλιάριο τραπέζης το οποίο ήταν μηδενικό λέγοντάς του ότι αντιμετώπιζαν οικονομικό πρόβλημα.

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η αναφορά του χαρακτηρισμού «τεμπέλης» που έγινε από την άτυχη Αδαμαντία προς τον κατηγορούμενο, ήταν που πυροδότησε το δολοφονικό μένος εναντίον της και ζήτησε την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή για τον κατηγορούμενο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα απολύτως ελαφρυντικό.

Απόφαση

Στις 19/12/2009 ο Αθανάσιος Α. κηρύχθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία με πρόθεση τετελεσμένη σε βάρος της Αδαμαντίας Καρκαλή, την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή σε βάρος των δύο ιατρών Καλλιόπης Σ. και Ανδρεανής Ν , απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Γρηγόρη Κ, οπλοχρησία κατά συρροή, περιύβριση νεκρού, διακεκριμένη αντίσταση και διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση.

Παρά το γεγονός ότι ο Αθανάσιος Α έπασχε επιβεβαιωμένα από σχιζοφρένεια και θα έπρεπε να βρίσκεται υπό παρακολούθηση και θεραπευτική αγωγή, το δικαστήριο αρνήθηκε να μη του δώσει καταλογισμό. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο την ποινή των ισοβίων και 36 ετών φυλάκισης χωρίς ελαφρυντικά.

Ο Αθανάσιος Α δέχθηκε την ποινή του δικαστηρίου απολύτως απαθής, όπως απαθής ήταν καθ’ όλη την διάρκεια της δίκης . Δεν ζήτησε ούτε μία φορά συγγνώμη ούτε δήλωσε μετανιωμένος που στέρησε τη ζωή σε μια γυναίκα που τον αγάπησε τόσο πολύ και τελικά το πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή.

Εφετείο

Στις 5 Νοεμβρίου 2013 ο «χασάπης της Σαντορίνης», κατά κόσμον Αθανάσιος Α, κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Σύρου για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Στο δικαστήριο κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πατέρας του θύματος Θεόδωρος Καρκαλής, ο αγροτικός ιατρός του Κέντρου Υγείας Θήρας Χρήστος Δ, οι αστυνομικοί Γρηγόριος Κ, Νικόλαος Σ και Αριστείδης Γ, η μία εκ των δύο ιατρών Καλλιόπη Σ, ο πατέρας της δεύτερης ιατρού η οποία βρισκόταν στη Γερμανία, η αυτόπτης μάρτυρας Δήμητρα Π, η θεία του θύματος Βασιλεία Καρκαλή, ο ψυχίατρος, Μιλτιάδης Λ, και ο πατέρας του κατηγορουμένου Παναγιώτης Α.

Τον πατέρα της θανούσας, που παραστάθηκε ως πολιτικώς ενάγων, εκπροσώπησε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Νισύριος, ενώ των δύο ιατρών που ομοίως παραστάθηκαν ως πολιτικώς ενάγουσες ο δικηγόρος Στάθης Ευσταθίου, ενώ συνήγορος υπεράσπισης ήταν η δικηγόρος Μαριζάννα Κίκιρη.

Ο κατάθεση του πατέρα θύματος

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του πατέρα της άτυχης κοπέλας, ο οποίος εστίασε ιδιαίτερα στο σημείο που επικεντρώθηκε και η θεία του θύματος. Υποστήριξαν ότι είχαν γνωρίσει τον δράστη αρκετό καιρό πριν παντρευτεί με το θύμα, επισημαίνοντας ότι σταδιακά είχαν αντιληφθεί πως ο ίδιος τη χρησιμοποιούσε, προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά και κοινωνικά. Επεσήμαναν ότι η άτυχη 25χρονη ήταν δασκάλα και εργαζόταν μόνιμα σε σχολείο της Σαντορίνης, ενώ ο ίδιος ήταν απόφοιτος Λυκείου που άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαγγελματικό περιβάλλον, μην μπορώντας να σταθεροποιηθεί σε ένα περιβάλλον.

Στην ιδιαίτερα φορτισμένη κατάθεσή τους και οι δύο συγγενείς, σημείωσαν πως δεν ήταν γνώστες της ασθένειας του θύματος, ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στο θύμα. Η θεία της κοπέλας μάλιστα, απέδωσε στον κατηγορούμενο τους χαρακτηρισμούς «τεμπέλης» και «ευκαιριακός» ισχυριζόμενη πως «πρόθεσή του ήταν να ανελιχθεί χρησιμοποιώντας την Αδαμαντία».

Η κατάθεση των αστυνομικών

Στο δικαστήριο έδωσαν το “παρών” οι αστυνομικοί Γρηγόριος Κ, Νικόλαος Σ και ο Αριστείδης Γ, οι οποίοι περιέγραψαν αναλυτικά τις στιγμές που βίωσαν μέχρι να συλλάβουν το δράστη.  Προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν καλώντας τον να παραδοθεί. Ο Αθανάσιος Α αντιστάθηκε χρησιμοποιώντας ως φόβητρο το κεφάλι του θύματος και το μαχαίρι, ωστόσο σημαδεύοντάς τον με το όπλο ο αστυνομικός Γρηγόρης Κ του ζήτησε να παραδοθεί.

Αρχικά έπεσε στο οδόστρωμα φέρνοντας σταδιακά τα χέρια πίσω από την πλάτη. Ενώ ο αστυνομικός προσπάθησε να του περάσει χειροπέδες, έχοντας το ένα πόδι στην πλάτη του κατηγορουμένου, πετάχτηκε παίρνοντας στα χέρια του το μαχαίρι και το κεφάλι του θύματος. Ανάμεσα σε άλλα, οι αστυνομικοί δήλωσαν πως ενώ τον χτύπησαν τρεις σφαίρες, ο ίδιος έδειξε ξεκάθαρα πως προσπαθούσε να ξεφύγει, προσποιούμενος πως υπακούει στις εντολές τους. Ο αξιωματικός υπηρεσίας, στο πλαίσιο της μαρτυρίας του δήλωσε πως «έβριζε και πρόθεσή του ήταν να μας σκοτώσει».

Η κατάθεση των 2 Ιατρών

Η μία εκ των Ιατρών η οποία παρίστατο στην δίκη, η Καλλιόπη Σ. κατέθεσε πώς ο δράστης «επέλεξε» να συγκρουστεί με το δίκυκλο ώστε να απασχοληθούν οι αστυνομικοί που τον καταδίωκαν με τα νέα θύματα που θα προέκυπταν. Η Καλλιόπη Σ μαζί με τη συνάδελφό της Ανδρεανή Ν, κατευθυνόμενες προς το Κέντρο Υγείας, αντίκρισαν το δράστη να έρχεται επάνω τους. Οι ίδιες προσπάθησαν να τον αποφύγουν αλλά ο ίδιος, κάνοντας ελιγμό προσέκρουσε στο δίκυκλο.

Η ίδια που ήταν συνεπιβάτιδα, από τη σύγκρουση πετάχτηκε 15 μέτρα μακριά ενώ η οδηγός, έπεσε στο οδόστρωμα. Η μάρτυρας ανέφερε ότι «σώθηκαν από θαύμα», επισημαίνοντας πως έφεραν πολύ σοβαρά τραύματα νοσηλευόμενες για μεγάλο χρονικό διάστημα σε Νοσοκομείο. Τόνισε πως η οδηγός Ανδρεανή Ν πλέον φέρει μόνιμα τραύματα ενώ η ίδια κατάφερε να σώσει το κάτω άκρο του δεξιού ποδιού της από σχεδόν βέβαιο ακρωτηριασμό.

Η κατάθεση του Αγροτικού Ιατρού

Ο αγροτικός ιατρός, ο οποίος δύο ημέρες πριν το έγκλημα, είχε εξετάσει τον κατηγορούμενο στο Κέντρο Υγείας και χορήγησε στον κατηγορούμενο την ηρεμιστική ένεση, ανέφερε πώς αφού τον ρώτησε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, του ζήτησε το ιστορικό του. Ο κατηγορούμενος του απέκρυψε ότι υπήρχε ιστορικό προηγούμενης νοσηλείας για ψυχική ασθένεια, όπως και ότι έπρεπε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος του συνέστησε άμεση επίσκεψη σε ψυχίατρο και χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Η κατάθεση του Ψυχιάτρου

Ο Ψυχίατρος που παρακολουθούσε τον Αθανάσιο Α από τη χρονική στιγμή που παρουσίασε τα ψυχικά προβλήματα στο στρατό μέχρι το 2003, τόνισε στην κατάθεση του πώς ο δράστης όφειλε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή συστηματικά καθώς έχρηζε ταυτόχρονης ψυχιατρικής παρακολούθησης. Κάτι που δεν έγινε, καθώς μετά τη γνωριμία του το 2003 με το θύμα σταμάτησε να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς να έχει ενημερώσει τον ίδιο, αλλά και ιατρό που τον παρακολουθούσε μεταγενέστερα.

Η Απολογία του Δράστη

Λίγο πριν το τέλος της δίκης, ο κατηγορούμενος κλήθηκε να απολογηθεί. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που τέθηκαν σε αυτόν από τη σύνθεση της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου προκειμένου να εξηγήσει το λόγο που διέπραξε το στυγερό έγκλημα, παραδέχτηκε μόνο την πράξη του, ισχυριζόμενος ότι δεν θυμόταν τις λεπτομέρειες.

Η συνήγορος υπεράσπισής του, έκανε λόγο για δολοφονία που τελέστηκε εν βρασμώ ψυχής καθώς ο κατηγορούμενος έπασχε από σοβαρή ψυχωσική διαταραχή – σχιζοφρένεια, ζητώντας από τους δικαστές να αποφασίσουν τελικά αν η ποινή του, θα αφορά σε εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική ή σε εγκλεισμό στο αντίστοιχο τμήμα των φυλακών Δομοκού όπου κρατείτο.

Εισαγγελέας

Ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου χωρίς ελαφρυντικά. Υποστήριξε πώς ήταν προφανής ο ανθρωποκτόνος σκοπός που είχε, τόσο ως προς το θύμα, όσο και ως προς τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν και ως προς τις δύο κοπέλες – ιατρούς, οι οποίες επέβαιναν στο δίκυκλο.

Και στις τρεις περιπτώσεις – ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση, αφού εξήγησε πως δεν προκύπτει λογικά και σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου, ότι το περιστατικό που προηγήθηκε του ειδεχθούς εγκλήματος ανάμεσά στο ζευγάρι, δικαιολογεί τους ισχυρισμούς της υπερασπιστικής πλευράς, ότι δηλαδή η πράξη του, τελέσθηκε εν βρασμώ ψυχής.

Η Πολιτική Αγωγή μάλιστα ολοκληρώνοντας τη θέση της, χαρακτήρισε το γεγονός “αποτρόπαιο έγκλημα”, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι ο δράστης «επεδίωξε να παραπλανήσει το δικαστήριο» ώστε να απαλλαγεί από τις ευθύνες του.

Η Απόφαση

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου μετά από διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης και των συντριπτικών στοιχείων σε βάρος του δράστη που  αναδείχθηκαν κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο έκρινε τον Θανάση Α ομόφωνα ένοχο όλων των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκε και πρωτόδικα. Ως προς το ζήτημα του καταλογισμού το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία (6 – 1) ότι ο δράστης είχε πλήρη καταλογισμό (γνώριζε τι έκανε). Μία ένορκος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κριθεί ακαταλόγιστος. Του επέβαλε την ποινή των ισοβίων και κάθειρξης είκοσι τεσσάρων (24) ετών.

Η 10η Εντολή

Στις 24 Φεβρουαρίου 2015 συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή ασφαλιστικών μέτρων της οικογένειας Καρκαλή εναντίον του σκηνοθέτη Πάνου Κοκκινόπουλου, του σταθμού Alpha και της εταιρίας παραγωγής Frenzy Films Production. Αφορμή αποτέλεσε ένα διαφημιστικό τρέιλερ της σειράς στο οποίο συμπεριλαμβανόταν καρέ με μία φωτογραφία που απεικόνιζε έναν άντρα να κρατά ένα κεφάλι. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα πώς ο σκηνοθέτης θα μετέφερε την δολοφονία της Αδαμαντίας στην μικρή οθόνη μέσω του επεισοδίου «Τα σκυλιά»  της σειράς 10η εντολή και ζήτησαν να απαγορευτεί η προβολή του επεισοδίου πιστεύοντας πως συμπεριλάμβανε την επίμαχη σκηνή του αποκεφαλισμού.  Η τελική απόφαση της δικαιοσύνης, ήταν υπέρ του σκηνοθέτη με την αιτιολόγηση πώς «ο δημιουργός έχει το δικαίωμα να παίρνει μια ιστορία που είναι διάσημη και να την παραλλάσει όπως θέλει».

Ο σκηνοθέτης Πάνος Κοκκινόπουλος μιλώντας στην εκπομπή της Τατατιάνας Στεφανίδου «Μία»,  θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση αναφέροντας: «Είναι μητροκτονία, δεν έχει σχέση με την ιστορία της Σαντορίνης. Επειδή θα κάνουμε ένα επεισόδιο που είναι βασισμένο σε 2 διαφορετικές ιστορίες . Είναι ένας παρανοϊκός που συλλέγει κομμάτια γυναικών για να κάνει την ιδανική γυναίκα… Κάποιος πήρε μια φωτογραφία και αυτοί νόμιζαν πως κάνουμε την υπόθεση της Σαντορίνης. Αυτό είναι όλο, ασφαλιστικά μέτρα για ανύπαρκτο πράγμα, δεν υπάρχει τέτοιο επεισόδιο. Το θεωρώ χαζό, μια παραπληροφόρηση».

«Τα σκυλιά»

Οι φανατικοί υποστηρικτές της σειράς επιμένουν ότι το επεισόδιο «Τα σκυλιά» παρ’ όλο που είναι τροποποιημένο, στην πραγματικότητα αναφέρεται στην υπόθεση της Σαντορίνης. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η Ειρήνη, μια νεαρή κοπέλα από την επαρχία που σπουδάζει αισθητικός στην Αθήνα, γνωρίζει και ερωτεύεται τον 30χρονο Στάθη που την φλερτάρει διακριτικά. Αυτή η συστολή του, είναι που την τραβάει. Με τον καιρό και καθώς η σχέση τους προχωράει, ο Στάθης της ομολογεί ότι έχει κάποια ψυχολογικά προβλήματα που όμως τα αντιμετωπίζει με φάρμακα. Η Ειρήνη του υπόσχεται ότι θα του σταθεί απόλυτα γιατί τον αγαπάει.

Η Τασία, η μητέρα του Στάθη, όταν μαθαίνει ότι το ζευγάρι σκέφτεται τον γάμο ενημερώνει την Ειρήνη ότι ο Στάθης δεν πειθαρχεί όσο πρέπει στις εντολές των γιατρών και στην φαρμακευτική αγωγή. Η Ειρήνη όμως είναι αποφασισμένη να μείνει μαζί του και να τον βοηθήσει με κάθε τρόπο. Αυτή η απόφαση θα της αλλάξει δραματικά την ζωή. Γρήγορα η κατάσταση του Στάθη χειροτερεύει. Γίνεται ευέξαπτος και με το παραμικρό έχει βίαια ξεσπάσματα, ακόμα και παραισθήσεις. Η Ειρήνη και η Τασία προσπαθούν να τον κοντρολάρουν αλλά μάταια…

Ο Θανάσης Α παραμένει μέχρι σήμερα στη φυλακή έχοντας καταγραφεί στην ιστορία ως ένας στυγερός και παρανοϊκός εγκληματίας, που διέπραξε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά.

Το σκέλος της υπόθεσης, που αφορούσε την ευθύνη των αστυνομικών για αμελείς πράξεις και παραλείψεις τους στον χειρισμό του περιστατικού, εκδικάστηκε στο αρμόδιο δικαστήριο της Νάξου, όμως δεν υπήρξαν πληροφορίες για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Πηγή: Evrosonline, Kathimerini, Nea, Protothema. Zougla.gr, T-lifeΕφημ. Κοινή Γνώμη (άρθρο της Άννα Τερέζα Δαλμυρά), docuventa.gr, 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags