Η φόνισσα του Κορωπίου

Είναι Τετάρτη βράδυ 3 Αυγούστου 2016. Στην μονοκατοικία της οδού Πυθαγόρα στο Κορωπί η 35χρονη Θοδώρα Πασπαλά ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού ενώ τα δύο της αγοράκια παίζουν ανέμελα στην αυλή. Ξαφνικά τις σκέψεις της, διακόπτει ο ήχος του κουδουνιού της εξώπορτας…

Η Θοδώρα σκεπτόμενη πώς δεν περίμενε κανέναν επισκέπτη, κατευθύνθηκε στην πόρτα και την άνοιξε. Έμεινε παγωμένη να στέκεται κοιτώντας την μελαχρινή νεαρή γυναίκα απέναντι της. Η νεαρή γυναίκα δεν της είναι άγνωστη, είναι «αυτή», η «δεύτερη», η «εφεδρική» που για μία ακόμη φορά ξεφύτρωσε μπροστά της σαν το γαϊδουράγκαθο μέσα στην μέση του χωραφιού. Ένιωσε το πρόσωπο της να φλέγεται και την πίεση στο κεφάλι να είναι τόσο έντονη, που είχε την αίσθηση ότι θα εκραγεί.

Η νεαρή γυναίκα αρχίζει να μιλάει σε έντονο ύφος, σε σημείο να της φωνάζει, όμως η Θοδώρα δεν ακούει τίποτε, ούτε λέξη από αυτά που της λέει…Η φωνή της, σκεπάζει τη φωνή «αυτηνής»…

Τα δυο παιδιά στην αυλή έχουν διακόψει το παιχνίδι τους και παρακολουθούν με απορία τις δύο γυναίκες  να λογομαχούν. Ενώ η ένταση ανάμεσα στις δύο γυναίκες κορυφώνεται, η Θοδώρα γυρίζει ξαφνικά για να μπει στο εσωτερικό του σπιτιού, θέλοντας να δώσει τέλος.

Πριν προλάβει να κάνει βήμα, νιώθει έναν διαπεραστικό πόνο στην πλάτη να της κόβει την ανάσα. Δίχως να συνειδητοποιήσει τι συνέβη ο πόνος επαναλαμβάνεται ξανά, και ξανά, κάνοντας την να πέσει ανάσκελα στο πάτωμα. Το βλέμμα της πέφτει στην μελαχρινή γυναίκα που στέκεται από πάνω της, έχοντας στο χέρι της ένα ματωμένο μαχαίρι.

Οι φωνές και τα κλάματα των παιδιών αντηχούν στα αυτιά της, κάνοντας την να προσπαθεί να σηκωθεί, όμως δεν μπορεί…

«Exitus»

Στις 22.30 το βράδυ ένα αυτοκίνητο μπήκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου. Από το αυτοκίνητο κατέβηκε πανικόβλητος ένας 41χρονος άντρας ζητώντας βοήθεια για την τραυματισμένη γυναίκα που μετέφερε, ήταν η Θοδώρα Πασπαλά.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας μαζί με τους γιατρούς «έπεσε» κυριολεκτικά πάνω από την αιμόφυρτη γυναίκα προσπαθώντας να την σώσει, όμως η ακατάσχετη αιμορραγία που προκλήθηκε από τα τραύματα της γυναίκας, ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε πώς η 35χρονη Θοδώρα έφερε πολλαπλά χτυπήματα στην πλάτη, τα όποια όμως δεν ήταν θανατηφόρα. Ο θάνατος προκλήθηκε από ένα και μοναδικό χτύπημα στην αριστερή ωμοπλάτη, το οποίο έπληξε τον πνεύμονα, με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να αφήσει την τελευταία της πνοή λίγη ώρα αργότερα στο κέντρο υγείας Κορωπίου.

Η έρευνα

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι άντρες της Ασφάλειας η οποίοι ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε ο θάνατος της άτυχης γυναίκας. Ο 41χρονος Γιάννης, πρώην σύζυγος του θύματος, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κορωπίου.

Από την κατάθεση του, προέκυψε πώς αυτός αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου» της μοιραίας σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο γυναίκες.

Βρισκόταν σε διάσταση εδώ και δύο χρόνια με την 35χρονη Θεοδώρα και είχε αποκτήσει μαζί της δύο αγόρια 11 και 13 ετών αντίστοιχα. Ο λόγος το ζευγάρι έφτασε σε διάσταση, ήταν η ερωτική σχέση που είχε συνάψει με την 26χρονη Νικολέτα με την οποία στην συνέχεια απέκτησε εκτός γάμου άλλα δύο αγοράκια. Σταδιακά οι δύο γυναίκες είχαν αναπτύξει μία σχέση μίσους μεταξύ τους αφού και οι δύο διεκδικούσαν τον ίδιο άντρα, που μάλιστα ήταν και πατέρας των παιδιών τους.

Ίσως γιατί τον «βόλευε» αυτή η κατάσταση, ίσως η «αυταρέσκεια» που οι δύο γυναίκες τον διεκδικούσαν, ίσως η ανικανότητα να μην μπορεί να αποφασίσει με ποια γυναίκα ήθελε να συνεχίσει την ζωή του μαζί της, οδήγησαν στο μοιραίο περιστατικό.

Ερευνώντας το παρελθόν του Γιάννη Θ και την σχέση του με τις δύο γυναίκες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έκαναν μία ακόμη ανακάλυψη, που στην κυριολεξία τους άφησε με το στόμα ανοιχτό. Ο 41χρονος, εκτός από τα δυο παιδιά που είχε αποκτήσει με τη γυναίκα του Θοδώρα Πασπαλά, και τα αλλά δυο με την 26χρονη Ελένη Π τα οποία δεν είχε  αναγνωρίσει, είχε αποκτήσει και πέμπτο παιδί με μία τρίτη γυναίκα το οποίο ήταν 13 ετών, και το οποίο επίσης δεν είχε αναγνωρίσει…

Σύλληψη

Μετά την αποκάλυψη όλου του παρασκηνίου οι αστυνομικοί προσήγαγαν την νεαρή γυναίκα στην Ασφάλεια για ανάκριση. Η 26χρονη Νικολέτα Π δεν προσπάθησε καν να πει ψέματα και παραδέχτηκε την πράξη της δηλώνοντας μετανοιωμένη, λέγοντας πώς «θόλωσε».

Το θύμα, δεν μπορούσε να δεχθεί το χωρισμό, διεκδικούσε τον πρώην άνδρα της και έκανε ό,τι μπορούσε για να τον φέρει πίσω με αποτέλεσμα να έχει συνεχώς προστριβές και επεισόδια με την 26χρονη Νικολέτα. Η δράστιδα ισχυρίστηκε πώς το θύμα επικοινώνησε μαζί της λέγοντας ότι ο 41χρονος Γιάννης Θ είχε επιστρέψει σε αυτήν και αυτός ήταν ο λόγος που πήγε στο σπίτι του θύματος. Να διαπιστώσει την αλήθεια.

«Δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Ήθελα απλώς να τη φοβερίσω. Μου είπε έλα να δεις τον άνδρα σου και τότε εγώ θόλωσα. Πήρα το μαχαίρι από την κουζίνα και έτρεξα σπίτι της…».

Χτύπησε το κουδούνι και μόλις η 35χρονη εμφανίστηκε άρχισαν να τσακώνονται. Ο έλεγχος χάθηκε και θολωμένη, όρμησε πάνω της και άρχισε να τη μαχαιρώνει στην ωμοπλάτη. Όπως είπε στους αστυνομικούς δεν ήθελε να τη σκοτώσει αλλά να την τρομάξει…

Σε βάρος της 26χρονης σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση παραπέμποντας την στον ανακριτή, όπου πήρε προθεσμία να απολογηθεί.

Νέος κύκλος βίας

Την επόμενη μέρα της σύλληψης της συντρόφου του, ο 41χρονος «Δονζουάν» σε κατάσταση παροξυσμού πήρε από το σπίτι του μία καραμπίνα και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο έχοντας προορισμό το σπίτι της οικογένειας της, θέλοντας να κάνει τον πατέρα της να «πληρώσει».

Τον εντόπισε μαζί με τη γυναίκα του στο σπίτι τους, λίγο έξω από το Κορωπί, όπου αφηνιασμένος εισήλθε στην οικία, σημαδεύοντας τους με την καραμπίνα απειλώντας ότι θα τους σκοτώσει. Το ζευγάρι εκλιπαρούσε τον 41χρονο ο οποίος ήταν ανεξέλεγκτος. Μέσα στο «παραλήρημα» του, όση ώρα βρισκόταν εντός της οικίας μιλούσε στα ΜΜΕ μεταφέροντας στους συντάκτες του παραληρηματικά πώς «κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλα».

«Έμπλεξα με τα σκ…α. Έμπλεξα. Μου έφαγε τη γυναίκα. Δεν θα μείνει ρουθούνι απόψε. Ας έρθουν χίλια περιπολικά. Την καραμπίνα την έχω στο στόμα του. Όποιος έχει αρ…α ας έρθει. Φέρτε μου το γιο μου να μιλήσω. Κάποιος πρέπει να πληρώσει σήμερα γι’ αυτό. Μου έφαγε τη γυναίκα, την καλύτερη γυναίκα…» φώναζε έξαλλος.

Παρ όλες τις παραινέσεις για συγκράτηση, ο Γιάννης Θ πάτησε την σκανδάλη με αποτέλεσμα να τραυματίσει τους δύο «ομήρους» του και τράπηκε σε φυγή.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του ώσπου τελικά συνελήφθη δύο ώρες αργότερα σε περιοχή των Καλυβίων, και μεταφέρθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Νοτιανατολικής Αττικής. Τα θύματα της επίθεσης του «θερμοκέφαλου» μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ με τραύματα στην κοιλιακή και θωρακική χώρα, ωστόσο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Ο Γιάννης Θ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παραπέμφθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί.

Προφυλακιστέα

Στις 5 Αυγούστου 2016 η Νικολέτα Π πέρασε το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου για να απολογηθεί κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Εμφανίστηκε μετανιωμένη και κατά την απολογία της ομολόγησε την πράξη της.

«Έχω μετανιώσει. Θόλωσα. Μου είπε το θύμα «έλα να δεις που τον έχω εγώ αυτόν που εσύ τον έχεις για άντρα σου»», ισχυρίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας. Η υπεράσπιση της 26χρονης ζήτησε από την ανάκριση να εξεταστεί από ψυχίατρο πραγματογνώμονα, ενώ η δράστιδα, αναφερόμενη στη σκηνή του εγκλήματος και απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της ανακρίτριας, υποστήριξε ότι περνώντας από το σπίτι του θύματος, εκείνη την προκάλεσε, διαπληκτίστηκαν και πάνω στον καυγά έγινε το περιστατικό.

Ο δικηγόρος της, Βασίλης Ταουξής, εξαντλώντας όλα τα όπλα που είχε στην διάθεση του προς υπεράσπιση της πελάτισσας του, ζήτησε να εξεταστεί από ψυχίατρο πραγματογνώμονα. Ο άξονας της υπερασπιστικής γραμμής ήταν το επιχείρημα πώς ο βασικός στόχος της δράστιδας ήταν να εκφοβίσει την 35χρονη και όχι να τη σκοτώσει. «Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αλλά αυτό είναι το πιθανότερο. Τη μαχαίρωσε αρκετές φορές αλλά σε σημεία που δεν μπορούσαν να επιφέρουν θάνατο. Κυρίως στην αριστερή ωμοπλάτη. Δυστυχώς, όμως, μία από τις μαχαιριές πέτυχε τον πνεύμονα.

Η 26χρονη δράστιδα με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέα και πριν οδηγηθεί στις φυλακές Θηβών, εξέφρασε την επιθυμία να πάρει μαζί τα παιδιά της, τα οποία είναι ήταν σε βρεφική ηλικία.

Στον Ανακριτή ο «Δονζουάν»

Την ίδια μέρα που προσήχθη στον Ανακριτή η Νικολέτα Π, μεταφέρθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και ο σύντροφος της Γιάννης Θ, προκειμένου να απολογηθεί για την απόπειρα δολοφονίας του πατέρα της. Όταν βρέθηκε στο γραφείο της Ανακρίτριας, κάθισε με σκυμμένο το κεφάλι και ξέσπασε σε κλάματα. Υποστήριξε ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση και εμφανίστηκε μετανιωμένος ισχυριζόμενος ότι «σκεφτόταν τα τέσσερα παιδιά του».

Στην απολογία του περιέγραψε αναλυτικά τα όσα συνέβησαν τη μοιραία ημέρα που η σύντροφός του δολοφόνησε την 38χρονη εν διαστάσει σύζυγο του, με την οποία όπως κατέθεσε «είχαν αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση τους», καθώς και αυτή με τα παιδιά του, τα οποία τον κατηγορούσαν ότι τα είχε εγκαταλείψει.

«Με τη Νικολέτα διατηρούσα εξωσυζυγική σχέση από την οποία έχουν γεννηθεί δύο ανήλικα (23 και 11 μηνών). Τους τελευταίους 8 μήνες διέμενα μαζί της στην οικία της μητέρας της. Αναγκάστηκα να  κατοικήσω εκεί γιατί η Νικολέτα με απειλούσε ότι θα έκανε κακό στα παιδιά μου αν δεν κατοικούσα μαζί της».

«Κρίμα για τη γυναίκα που χάθηκε χωρίς να φταίει σε τίποτα. Έκανα λάθος που άφησα τη γυναίκα μου για την 26χρονη. Ήθελα να επιστρέψω στο σπίτι μου, στη γυναίκα μου».

Υποστήριξε ότι θεωρούσε υπεύθυνο τον πατέρα της συντρόφου του για τον φόνο. «Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα αλήτη, δολοφόνοι, τι είναι αυτό που κάνατε. Πήγα να τον φοβερίσω, για να καταλάβει τί έκανε γιατί για μένα αυτός ήταν ο φταίχτης».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι σημάδευε προς το σπίτι και όχι προς τα πάνω τους, δηλαδή δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον πατέρα της 26χρονης φόνισσας, μόνο να τον εκφοβίσει, όμως δεν έγινε κατάφερε να γίνει πιστευτός με αποτέλεσμα με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και ανακριτή να προφυλακιστεί.

Η Εγγονή της «Τίγρης του Κορωπίου»

Η αποκάλυψη της ταυτότητας της φόνισσας, προκάλεσε σάλο στα ΜΜΕ τα οποία ανέσυραν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας της ελληνικής εγκληματολογίας την υπόθεση της «Τίγρη του Κορωπίου», ενός εγκλήματος το οποίο διαπράχθηκε πριν από μισό αιώνα, πάλι στο Κορωπί, με πρωταγωνίστρια την γιαγιά της δράστιδος.

Η 27χρονη τότε Ελένη Παπαϊωάννου έκαψε ζωντανό τον σύζυγό της Παναγιώτη Παπαϊωάννου, ο οποίος την υποπτευόταν ότι διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις με άλλον άντρα, ονόματι Βασιλείου, κάτι που όμως δεν ήταν αλήθεια.

Ο Παπαϊωάννου μάλιστα είχε επιτεθεί στον Βασιλείου, ο οποίος του έκανε μήνυση. Όταν ήρθε η κλήση για το δικαστήριο, η Ελένη την  έκρυψε με αποτέλεσμα ο Παπαΐωάννου να καταδικασθεί ερήμην σε 20 μέρες φυλάκιση. Την ημέρα που έμαθε τι έκανε η γυναίκα του, η ίδια αποφάσισε να απαλλαγεί από τον τύραννο (κατά δική της μαρτυρία)  άντρα της, και αγόρασε τρία μπιτόνια βενζίνη.

Στις 23 Οκτωβρίου 1963, η Ελένη έστειλε τα παιδιά στο σπίτι της μητέρας της για να κοιμηθούν εκεί. Στις 22.00 το βράδυ, ενώ ο άντρας της αποκοιμήθηκε τυλιγμένος με μία κουβέρτα, πατώντας στις μύτες των ποδιών της, σφράγισε όλα τα παράθυρα του σπιτιού και κλείδωσε όλα τα δωμάτια. Αφού τον πλησίασε αθόρυβα, τον περιέλουσε με βενζίνη. Όταν σιγουρεύτηκε ότι η ποσότητα ήταν αρκετή, άναψε ένα σπίρτο, το πέταξε πάνω του και βγήκε τρέχοντας από το δωμάτιο, το οποίο κλείδωσε. Την ώρα που έβγαινε από το σπίτι, την ακολουθούσαν τα ουρλιαχτά του Παπαϊωάννου που καιγόταν ζωντανός.

Η ίδια ειδοποίησε τις αρχές, που όταν έφτασαν και κατάφεραν να μπουν στο σπίτι βρήκαν απανθρακωμένο τον Παπαϊωάννου με το χέρι του γαντζωμένο στο χερούλι του παραθύρου.

Η Ελένη παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κορωπίου, λέγοντας «έβαλα φωτιά και έκαψα τον άνδρα μου. Ήρθα να παραδοθώ και δεν μετανοώ γι’ αυτό που έκανα».
Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε πώς ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, ο μετέπειτα σύζυγός της, την είχε βιάσει σε ηλικία 15 ετών, όταν δούλευε σαν υπηρέτρια στο σπίτι του. Τα αδέρφια της Ελένης την ανάγκασαν να τον παντρευτεί επειδή ήταν πλέον μια «ατιμασμένη». Η ίδια ανέφερε στην κατάθεση της, και αργότερα στην δίκη της, ότι η ζωή της ήταν μια κόλαση δίπλα του.

Παρά τα όσα της πρόσαψαν οι συγγενείς του αποθανόντος, οι ένορκοι την πίστεψαν. Καταδικάσθηκε με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε δεκαοχτώ χρόνια φυλακή. Τα τότε ΜΜΕ βάφτισαν την Ελένη Παπαϊωάννου «Τίγρη του Κορωπίου», όταν άρχισαν να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες του φονικού.

Η δίκη

Στις 12 Ιουλίου 2017 η 27χρονη Νικολέτα Π κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση της Θοδώρας Πασπαλά. Με την έναρξη της δίκης, η υπεράσπιση της κατηγορουμένης ζήτησε από το δικαστήριο να μετατρέψει την κατηγορία που βαραίνει την 27χρονη από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σε θανατηφόρα μη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη. Παράλληλα πρόβαλε τον ισχυρισμό πώς ο θάνατος της 35χρονης επήλθε από ιατρική αμέλεια και όχι από πρόθεση της εντολέως της, και σημείωσε πως η 27χρονη βρίσκονταν σε βρασμό ψυχικής ορμής. Τέλος, η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί στη κατηγορουμένη,  το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Η κατάθεση της αδερφής του θύματος

Η αδερφή του θύματος Έλλη Πασπαλά με δάκρυα στα μάτια, περιέγραψε από το βήμα του μάρτυρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όσα βίωσε η 35χρονη αδελφή της, Θεοδώρα. Στην κατάθεση της ανέφερε πως το έγκλημα έγινε μπροστά στα μάτια των παιδιών της αδελφής της, που την πήραν τηλέφωνο την στιγμή εκείνη, για να την ειδοποιήσουν ότι η κατηγορουμένη χτυπάει με μαχαίρι την μητέρα τους.

«Με πήρε τηλέφωνο το ένα παιδί και φώναζε βοήθεια. Άκουγα τα παιδιά να της φωνάζουν “μη σκοτώνεις τη μαμά μας”», είπε η μάρτυρας ξεδιπλώνοντας στη συνέχεια όλα όσα έζησε μετά το απίστευτο αυτό έγκλημα, με θύμα την αδελφή της.

Στη συνέχεια, η μάρτυρας αναφέρθηκε στο σκηνικό του εγκλήματος που έλαβε χώρα μπροστά στα δυο παιδιά της άτυχης αδελφής της: «Τα παιδιά, 11 και 13 ετών, είδαν την κατηγορουμένη να χτυπάει τη μαμά τους με το μαχαίρι. Τη χτύπαγε την ρώταγαν γιατί το έκανε και εκείνη τους απαντούσε ότι «είναι εμπόδιο». Πέσανε πάνω της τα παιδιά για να την σταματήσουν αλλά ήταν τέτοια η μανία της που εκείνη την μαχαίρωσε ξανά. Τα παιδιά προσπάθησαν να της πάρουν το μαχαίρι. Τα παιδιά μου είπαν ότι της έδωσαν δυο μπουνιές. Η κατηγορουμένη χαστούκισε το ένα παιδί και το άλλο μπόρεσε να της πάρει το μαχαίρι  και να το πετάξει…».

Η μάρτυρας κατέθεσε πως η κατηγορουμένη πήγαινε με αυτοκίνητο για ώρες ολόκληρες έξω από το σπίτι της αδελφής της και την παρακολουθούσε. Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, η μάρτυρας ανέφερε ότι η αδελφή της φοβόταν να κυκλοφορήσει μόνη της και ότι είχε πάει στην αστυνομία ενώ είχε τηλεφωνήσει σε δικηγόρο, προκειμένου να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της κατηγορουμένης.

Η κατάθεση της ψυχολόγου

Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα με την κατάθεση της ψυχολόγου της αστυνομίας η οποία εξέτασε το βράδυ του εγκλήματος τα δύο παιδιά του θύματος ηλικίας 13 και 11 ετών τα οποία υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του εγκλήματος. Τα παιδιά αφηγήθηκαν στην ψυχολόγο τα δραματικά λεπτά της επίθεσης λέγοντας πως όταν άκουσαν φωνές, έτρεξαν και είδαν «μια γυναίκα πάνω από τη μαμά τους να κρατάει ένα μαχαίρι και κηλίδες αίματος στην αυλή».

«Προσπάθησαν, όπως μου είπαν, να πάρουν το μαχαίρι. Ο ένας το κατάφερε και τότε εμφανίστηκε ο πατέρας τους, έβαλαν τη μαμά τους στο αυτοκίνητο του και έφυγαν».

Τα παιδιά της εκμυστηρευτήκαν πως γνώριζαν τη συγκεκριμένη γυναίκα με αφορμή δυο άλλα περιστατικά. «Μια φορά απειλούσε κρατώντας ένα μπιτόνι λέγοντας «θα σας κάψω» και μια δεύτερη φορά όταν η μητέρα του φορούσε κολάρο γιατί τη χτύπησε». Μάλιστα μετέφερε τη συγκλονιστική σκηνή όπου ένα από τα δύο αγοράκια αναρωτήθηκε εάν το μωρό που υπήρχε στο αυτοκίνητο με το οποίο μετέφεραν τη μητέρα του εκείνο το βράδυ είναι αδελφάκι.

Η κατάθεση του καταστηματάρχη

Στην δίκη κατέθεσε και ο καταστηματάρχης που πούλησε το φονικό όπλο στην κατηγορουμένη. Εξήγησε πως το συγκεκριμένο μαχαίρι «έχει στενή η λάμα και χρησιμοποιείται για ξεκοκάλισμα στα κρεοπωλεία» και συμπλήρωσε «Εκείνη την ημέρα η κατηγορούμενη ήρθε και μου ζήτησε ένα μαχαίρι ξεκοκαλίσματος, τίποτα άλλο και εγώ υπέθεσα ότι ήταν από κάποιο μαγαζί . Πρόκειται ειδικό μαχαίρι, επαγγελματικό που ξεκοκαλίζει, δεν το αγοράζουν για το σπίτι, το αγοράζουν για κρεοπωλεία”.

Η κατάθεση του γείτονα

«Εδώ ήρθα μόνο για την σκοτωμένη την κοπέλα. Θα ήταν αμαρτία να μην ερχόμουν αφού το είδα, το είχα πει στον πατέρα της ότι θα ερχόμουν» είπε στην αρχή της κατάθεσης του ο γείτονας του θύματος που είδε τις δύο γυναίκες την μοιραία μέρα να λογομαχούν.

«Πήγα προς το συρματόπλεγμα και είδα τις δύο κοπέλες να λογομαχούν. Η πόρτα ήταν ανοιχτή. Επειδή είχε ησυχία άκουγα ότι βρίζονταν λέγοντας η μία την άλλη βρώμα και π@τ@ν@. Ξαφνικά το θύμα άρχισε να λέει «φύγε από το σπίτι μου». Έβλεπα και κινήσεις των χεριών τους, όπως χτυπά κάποιος κάποιον άλλον. Τα δυο αγόρια έκλαιγαν και φώναζαν η μαμά έχει αίματα».

Στην συνέχεια ο μάρτυρας ανέφερε πώς είδε τον πατέρα των παιδιών που διατηρούσε συνεργείο λίγα μέτρα μακρύτερα να φτάνει στο σπίτι και να βρίζει την κατηγορούμενη η οποία έφυγε τρέχοντας προς το αυτοκίνητο της.

«Αποφάσισα να πάω εκεί, όμως πριν φτάσω άκουσα το αυτοκίνητο να φεύγει με το Γιάννη. Όταν έφτασα στο σημείο του εγκλήματος είχε τόσο αίμα το τσιμέντο και το τοιχίο σαν να είχαν σφάξει μοσχάρι. Κάτω υπήρχαν παντόφλες γυναικείες, γυαλιά ηλίου και 2-3 σουβλάκια πεταμένα…».

Κλείνοντας την μαρτυρία του, ο μάρτυρας ανέφερε πώς ένιωθε τύψεις που δεν πήγε νωρίτερα να παρέμβει, ίσως προλαβαίνοντας να αποτρέψει το κακό.

Η κατάθεση της δικηγόρου

Κατάθεση στο δικαστήριο έδωσε και η δικηγόρος του θύματος η οποία είχε χειριστεί την υπόθεση του διαζυγίου της άτυχης γυναίκας . Η δικηγόρος έδειξε στο δικαστήριο μια τούφα από τα μαλλιά του θύματος τα οποία της είχε ξεριζώσει πάνω σε καυγά η κατηγορούμενη.

«Η κατηγορούμενη συμπεριφερόταν σαν νόμιμη σύζυγος. Το θύμα είχε φόβο για το που μπορεί να φτάσει αυτή η γυναίκα, πίστευε ότι θα κάνει της κάνει κακό. Πιστεύω ότι η κατηγορουμένη είχε μίσος για το, θύμα, τη θεωρούσε εμπόδιο στο να ζήσει τον ερωτά της με το Γιάννη . Πιστεύω ότι φοβόνταν μήπως ο Γιάννης ξαναγυρίσει στη γυναίκα του γιατί ήταν πολύ καλύτερή της. Το θύμα πείθονταν από το Γιάννη, ίσως γιατί είχε ανάγκη να τον πιστέψει» ανέφερε κλείνοντας την μαρτυρία της η δικηγόρος .

Η κατάθεση του «Δονζουάν»

Όταν ανέβηκε να καταθέσει η «πέτρα του σκανδάλου», ο πρώην σύζυγος του θύματος και σύντροφος της κατηγορουμένης ,κανένας δεν φανταζόταν το τι έμελλε να επακολουθήσει. Η στάση του 41χρονου, ο οποίος μιλούσε και συμπεριφερόταν σαν η υπό εκδίκαση δολοφονία της γυναίκας του και μητέρας των παιδιών του από την ερωμένη του, να αφορά κάποιο άλλο, τρίτο, άγνωστο σε εκείνον πρόσωπο.

Παραδέχτηκε πώς διατηρούσε ερωτική σχέση με την κατηγορουμένη από το 2010 και όχι από το 2014. «Είχα πει στη Θεοδώρα ότι αυτή την κοπέλα την αγαπώ και ότι θέλω να χωρίσουμε, εκείνη δεν ήθελε διαζύγιο» κατέθεσε.

Πολιτική Αγωγή: Λέτε ότι η κατηγορουμένη είχε δεχθεί απειλές. Μπορείτε να το εξηγήσετε;
Μάρτυρας: Απειλές; Ξέρεις πως είναι αυτά. Τα παίρνεις με έναν άνθρωπο και του λες διάφορα. Δεν σας έχει τύχει ποτέ εσάς; Και από την πλευρά της Θεοδώρας υπήρχαν απειλές. Καβγάδες γίνονταν συνεχώς, λόγια λέγανε….

Στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας ανέφερε πως είχε ένα χρόνο να δει τα παιδιά που είχε με το θύμα. «Δεν τα πηγαίναμε καλά με τη Θεοδώρα, είχα οικονομικά προβλήματα. Έπινα πάρα πολύ, είχα ανοίξει νέα οικογένεια. Εκείνη την ημέρα δεν είχαμε τσακωθεί με την κατηγορουμένη» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Άκουσα φωνές από τον μεγάλο μου γιο. Έτρεξα, πήγα στο σπίτι δεν ήξερα ότι υπήρχε μαχαίρι, νόμιζα ότι είχε πέσει απλά ξύλο…».

Εισαγγελέας: Τι κάνατε τότε εσείς;
Μάρτυρας: Έδωσα δυο σκαμπίλια στη Νικολέτα και της είπα «φύγε».

Ο μάρτυρας, με θράσος του με το να μιλά στον ενικό σε δικαστές και δικηγόρους έβγαλε εκτός εαυτού την πρόεδρο του δικαστηρίου, η οποία έφτασε στο σημείο να του πει στον ενικό: «Σταμάτα να μιλάς έτσι, γιατί θα αλλάξει και το δικαστήριο στάση απέναντί σου». Στην συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε τα πυρά της εισαγγελέως, την οποία συνεχώς αποκαλούσε «κυρία μου». Απαντώντας του, η εισαγγελέας του είπε: «Κατ’ αρχάς δεν είμαι κυρία σας. Πείτε μας τι έγινε, πρόκειται για τη γυναίκα σας, ήταν τα παιδιά σας μπροστά».

«Τη Νικολέτα την κρατούσαν τα παιδιά. Η Θεοδώρα ήταν πεσμένη μπροστά, δεν είδα πού ήταν χτυπημένη. Στον δρόμο για το Κέντρο Υγείας μιλούσαμε κανονικά, την ρώταγα τι έχει γίνει και εκείνη μου είπε “Γιάννη, να προσέξεις τα παιδιά”. Έμαθα ότι πέθανε τα ξημερώματα, όταν ήμουν στο αστυνομικό τμήμα. Τα έκανα σκ… τελείως».

Στις ερωτήσεις της έδρας γιατί δεν βλέπει πλέον τα παιδιά του, που απέκτησε με το θύμα, ο 41χρονος είπε ότι τους τηλεφώνησε «δυο-τρεις φορές, αλλά δεν απαντούσαν» και ότι μετά «τα παράτησε». Επικαλέστηκε ασφαλιστικά μέτρα που του απαγορεύουν, όπως είπε, να τα πλησιάσει!

Πρόεδρος: Άλλα είπατε προανακριτικά…
Μάρτυρας: Δεν τα έχω πει… ήμουν πιεσμένος…
Εισαγγελέας: Γιατί όλα αυτά;
Μάρτυρας: Λάθη έκανα, αυτά μας έφεραν εδώ, μια γυναίκα στο χώμα και μια στη φυλακή…
Εισαγγελέας: Ο καθένας κάνει λάθη και τα πληρώνει κιόλας…
Μάρτυρας: Ναι, έχεις δίκιο…

Η εμμονή του 41χρονου να μιλά στους πάντες στον ενικό, προκάλεσε εκ νέου την οργή της εισαγγελέως. «Σας μιλάω συνέχεια στον πληθυντικό, σας δείχνω σεβασμό, καταλαβαίνω ότι είναι ο τρόπος αυτός που μιλάτε, αλλά όχι παλιοκουβέντες και ενικός εδώ» ανέφερε η εισαγγελέας, λέγοντας πώς «επιφυλάσσεται να αποφανθεί κατά την πρόοδο της δίκης για κράτησή του για το αδίκημα της ψευδορκίας».

Οι καταθέσεις των γιατρών

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας που παρέλαβαν την μοιραία μέρα την 35χρονη Θοδώρα, στην κατάθεση τους ανέφεραν πώς η άτυχη γυναίκα ήταν ήδη νεκρή. Οι ισχυρισμοί τους, προκάλεσαν την αντίδραση της υπεράσπισης της κατηγορουμένης, η οποία υποστήριζε πως ο θάνατος της 35χρονης μπορεί να επήλθε από αμέλεια των γιατρών στο Κέντρο Υγείας και όχι μόνο από τις μαχαιριές της 27χρονης.

«Ήταν ήδη νεκρή όταν ήρθε στο Κέντρο Υγείας. Δεν είχε σφυγμό, αναπνοή και αισθήσεις» είπε η πρώτη γιατρός που κατέθεσε. «Περισσότερο ό,τι κάναμε, το κάναμε για μας, γιατί βλέπαμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν άνθρωπο νέο, που ξέραμε ότι δεν θα επανέλθει» προσέθεσε.

Ο δεύτερος γιατρός, επανέλαβε επίσης ότι η γυναίκα ήταν νεκρή όταν την παρέλαβαν και, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο γιος του θύματος του έλεγε  «Σε παρακαλώ, κάνε ό,τι μπορείς να σώσεις τη μαμά μου». Ο ίδιος συγκλόνισε, όταν, απαντώντας στα επιχειρήματα της υπεράσπισης ότι πιθανότατα φέρουν ευθύνες οι γιατροί για το χαμό της γυναίκας, είπε εμφανώς ταραγμένος.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Τα δυο παιδάκια είχαν αίματα, με έπιασαν από το χέρι και μου είπαν σας παρακαλώ, κάντε κάτι, δεν πρέπει να πεθάνει». Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ήταν ένας νέος άνθρωπος. Δεν με ενδιέφερε ποιος και γιατί τον σκότωσε. Φορούσα τη ματωμένη ποδιά και δεν έβγαινα έξω, για να μην με δουν τα παιδιά».

Η απολογία της κατηγορουμένης

Η 27χρονη Νικολέτα Π, ξεκινώντας την απολογία της είπε στο δικαστήριο με τρεμάμενη φωνή: «Δεν ξέρω πώς να αποκαλέσω αυτό τον άνθρωπο (σ.σ. τον εραστή της Γιάννη Θ). Όσο ήμουν με αυτόν δεν έβλεπα τίποτα. Έφυγε από τη ζωή μια γυναίκα. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό, μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, έμειναν ορφανά δυο παιδιά. Κατάλαβα μέσα στη φυλακή τι έγινε. Πόσο ζώο ήμουν…».

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της απολογίας της, η κατηγορουμένη άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ενώ έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από αυτή που περιγραφόταν στο κατηγορητήριο. Υποστήριξε ότι το όλο σκηνικό ξεκίνησε έξω από το σπίτι του θύματος και ότι η άτυχη Θεοδώρα ήταν εκείνη που την σταμάτησε, όταν η ίδια περνούσε με το αυτοκίνητό της, στο οποίο είχε και το ανήλικο αγοράκι της.

Πρόεδρος: Πώς φτάσατε στο σημείο να πάτε στο σπίτι του θύματος;
Κατηγορουμένη: Δεν είχα πάει στο σπίτι της. Είχα πάρει τηλέφωνο τον Γιάννη και μου είπε ότι δεν ήταν καλά, πως δεν είχε πληρωθεί. Για κακή μου τύχη πέρασα από το σπίτι της. Είχε βγει έξω από το σπίτι η θανούσα, γι’ αυτό με σταμάτησε. Με έβριζε, με έλεγε π… ότι είναι μαζί με τον Γιάννη, ότι κοιμούνται μαζί. Ανταλλάξαμε κάποια λόγια, δεν τα θυμάμαι καλά. Μου λέει: «Έχεις και το παιδί μαζί σου; Το φέρνεις εδώ να το δουν και τα δικά μου παιδιά;». Δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος ήταν ο λόγος που μου μιλούσε έτσι. Και π…. να ήμουν, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η γυναίκα δεν ήθελε να δει ότι υπήρχαν δυο άλλα παιδιά».
Όταν όμως η έδρα ρωτούσε την κατηγορουμένη να πει λεπτομέρειες για τις μαχαιριές που κατάφερε στην άτυχη γυναίκα, η μόνιμη επωδός της ήταν «δεν θυμάμαι, θόλωσα, τρελάθηκα».

Η κατηγορουμένη στην απολογία της έδειξε τον εραστή της, Γιάννη Θ ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, καθώς, όπως είπε «ο κύριος αυτός με τα ψέματά του μας διέλυσε». Στο σημείο αυτό, η κατηγορουμένη άρχισε να φωνάζει και να επιτίθεται λεκτικά στον εραστή της, με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί για λίγο.

«Γιατί δε μου μίλαγες; Γιατί δε με άκουγες, Νικολέτα; Μας διέλυσε ο αλήτης» είπε ο πατέρας της παρεμβαίνοντας την στιγμή της απολογίας της, ο οποίος βρισκόταν στο ακροατήριο. «Δε μπορώ μπαμπά μου, συγγνώμη, δεν το ήθελα» ήταν η απάντηση της 27χρονης. «Φύγε ρε αλήτη έξω, κατέστρεψες δυο οικογένειες, κάθαρμα» είπε ο πατέρας της κατηγορουμένης στον 41χρονο Γιάννη Θ.

Κλείνοντας την απολογία της, η κατηγορουμένη είπε: «Στενοχωριέμαι πολύ γι’ αυτά τα παιδιά… Μακάρι να μπορούσα να έχω φέρει την μητέρα τους πίσω». Οι παρόντες στο ακροατήριο συγγενείς της αδικοχαμένης 35χρονης, φώναζαν «Μπράβο, ωραίο θέατρο, να χειροκροτήσουμε τώρα; Τελείωσε;».

Εισαγγελέας

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών επισήμανε ότι η κατηγορουμένη ήταν αποφασισμένη να σκοτώσει το βράδυ της 3ης Αυγούστου 2016, όταν έμπαινε στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του συντρόφου της, ενώ τόνισε ότι «ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα».

Αναφέρθηκε στην χρόνια αντιδικία της κατηγορούμενης με το θύμα, και στην παράλληλη σχέση που είχε επιλέξει να διατηρεί ο 41χρονος σύζυγος του θύματος με τις δυο γυναίκες να έρχονταν σε αντιπαράθεση.

Η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει ένοχη την κατηγορουμένη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Η Ετυμηγορία

Στις 17 Ιουλίου 2017 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών δεν έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών στην κατηγορουμένη. Έκρινε την Νικολέτα Π ένοχη και της επέβαλε την ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία, συν την ποινή ενός έτους για οπλοφορία και οπλοχρησία οι οποίες συγχωνεύθηκαν.

Στο άκουσμα της απόφασης, η 27χρονη ξέσπασε σε κλάματα, ενώ μη μπορώντας να συγκρατηθεί, ούρλιαξε πως θα έκανε τα πάντα για να γυρνούσε το χρόνο πίσω. «Μου στερούν τα παιδιά μου», φώναξε την στιγμή που συνοδευόμενη από τους αστυνομικούς οδηγούνταν εκτός της δικαστικής αίθουσας για να μεταφερθεί στις φυλακές Θηβών.

Αναβολή του Εφετείου

Στις 2 Νοεμβρίου 2018 ενώ ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, η Νικολέττα Π δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο να υποστηρίξει την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης των ισοβίων, ενώ δεν εκπροσωπήθηκε ούτε από δικηγόρο.

«Δεν επιθυμώ να παραστώ και να υποστηρίξω την έφεση που έκανε στην πρωτόδικη απόφαση, όπου καταδικάστηκα με ισόβια», δήλωσε μέσα από τις φυλακές Θήβας η κατηγορούμενη.

Όμως, οι μήνες που ακολούθησαν, την έκαναν στη συνέχεια να αλλάξει γνώμη με αποτέλεσμα να ζητήσει να της δοθεί, τελικώς, η δυνατότητα να δικαστεί εκ νέου.

Εφετείο

Στις 13 Απριλίου 2019 με δάκρυα στα μάτια η Νικολέτα Π στάθηκε ενώπιον του Εφετείου ζητώντας να της δοθεί μία «δεύτερη ευκαιρία». Όπως εξήγησε, το περασμένο φθινόπωρο ήταν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση γιατί είχε αποχωριστεί τα παιδιά της, τα οποία μέχρι τότε ζούσαν μαζί της στις φυλακές Θηβών, ενώ παράλληλα, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει συνήγορο υπεράσπισης.

Μάλιστα, είπε πως μία ημέρα πριν το προγραμματισμένο δικαστήριο του Νοεμβρίου ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση που επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της πίνοντας χλωρίνη.

«Μπαίνοντας στη φυλακή δεν είχα μαζί τα παιδιά μου και πάθαινα κρίσεις πανικού. Τον Νοέμβριο του 2016 ήρθαν μαζί μου στη φυλακή. Ήμουν πάρα πολύ καλά. Ένα χρόνο μετά, όταν είχε φύγει ο μεγαλύτερος γιος μου είχα κλονιστεί και έριξα όλο το βάρος στον μικρότερο. Δεν ξεκόλλαγε από πάνω μου. Είχα μεγάλη ψυχολογική σύνδεση και με τους δύο. Έχασα τον κόσμο γύρω μου όταν έφυγε και ο μικρός τον Νοέμβριο του 2018. Δεν είχα καθόλου επικοινωνία με το περιβάλλον» είπε, απευθυνόμενη στους δικαστές, και συμπλήρωσε: «Πάνω στην ατυχία μου ήμουν πολύ τυχερή γιατί όλοι στη φυλακή με βοήθησαν. Σας παρακαλώ να μου δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία».

Η μαρτυρία του Ιερέα

Τους ισχυρισμούς της επιβεβαίωσε και ο ιεροκήρυκας των γυναικείων φυλακών Θήβας ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας. «Η κοπέλα έχει αναλάβει να φροντίζει την Εκκλησία. Με το που έφυγαν τα παιδιά της άλλαξε η ψυχολογία της. Τη χάσαμε για τα καλά. Ήπιε χλωρίνη, την πρόλαβαν και την έσωσαν στο νοσοκομείο. Δεν ήθελε να επικοινωνήσει με κανέναν» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος συμπλήρωσε πως η νεαρή γυναίκα παρακολουθεί μαθήματα για να δώσει εξετάσεις στο Πολυτεχνείο.

Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος της 29χρονης ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε να το κάνει δεκτό. «Το δικαστήριο σας δίνει μία νέα ευκαιρία, η πορεία σας όμως είναι ανηφορική…» είπε η πρόεδρος στην κατηγορούμενη, η οποία ευχαρίστησε το δικαστήριο και με σκυμμένο το κεφάλι πήρε και πάλι το δρόμο της επιστροφής στη φυλακή.

Μέσα στην φυλακή

Έχοντας περάσει τρία χρόνια στην φυλακή η 29χρονη πλέον Νικολέτα, μίλησε μέσα από τις φυλακές στο τελοπτικό κανάλι Ant1.

«Είναι πολύ δύσκολο να νιώσω έστω και μια μέρα χαράς. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι έφυγε από τα δικά μου χέρια από τη ζωή κι εύχομαι να έχει αναπαυθεί η ψυχή της. Η συγγνώμη μου προς την οικογένειά της είναι πολύ λίγη. Είναι πολύ άσχημο αυτό που έχει συμβεί. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσεύχομαι». 

Η 29χρονη κατάφερε να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και να περάσει στο Πολυτεχνείο, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, είχε πλέον στραφεί στον Θεό, αναζητώντας τη λύτρωση και την αγαλλίαση της ψυχής της.

Η ίδια ανέφερε πώς ένιωθε άλλος άνθρωπος ελπίζοντας στο Εφετείο να μειωθεί η ποινή της, σημειώνοντας ότι πρέπει να τιμωρηθεί για την πράξη της, αλλά όχι με ισόβια.

Έξω από την φυλακή την περιμένουν τα παιδιά, τεσσάρων και πέντε ετών, που τα φροντίζουν οι γονείς της κι ελπίζει πως κάποια στιγμή θα τα αγκαλιάσει ξανά.

Μετά την προβολή της «συνέντευξης» παρενέβη η αδελφή της Θοδώρας Πασπαλά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Εξέφρασε την επιθυμία της να μη μειωθεί η ποινή της 29χρονης, καθώς όλα αυτά τα χρόνια τα ανίψια της που ζούνε μαζί της, ζουν έναν εφιάλτη μην μπορώντας να βγάλουν από το μυαλό τους την εικόνα της μητέρας τους να πέφτει νεκρή μπροστά στα μάτια τους.

Εφετείο

Στις 9 Δεκεμβρίου η Νικολέτα Π κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, ελπίζοντας να «σπάσει» τα ισόβια δεσμά που της επιβλήθηκαν πρωτόδικα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η 29χρονη κατηγορούμενη κράτησε το βλέμμα της στηλωμένο στο πάτωμα. Δεν απάντησε ούτε στην ερώτηση του προέδρου του Μικτού Ορκωτού Εφετείου τι δηλώνει επί της ενοχής. Την απάντηση έδωσε ο συνήγορός της, ο οποίος υποστήριξε πως η 30χρονη αποδέχεται την πράξη της ανθρωποκτονίας, ωστόσο αρνείται πως υπήρξε πρόθεση, αλλά ότι ήταν το αποτέλεσμα ψυχική ορμής.

Η κατάθεση της αδελφής του θύματος

Η αδελφή του θύματος, έκανε λόγο για εμμονή της κατηγορουμένης με το θύμα, το οποίο είχε γίνει δέκτρια απειλητικών τηλεφωνημάτων, επιθέσεων και όχι μόνο. «Φοβόταν για τη ζωή της. Ακόμα και στο σούπερ μάρκετ πήγαινε με παρέα» ανέφερε, προσθέτοντας πως η κατηγορούμενη ήθελε να εξαφανίσει από το προσκήνιο την πρώην σύζυγο του τότε συντρόφου της.

Ούτε ο πρώην γαμπρός της γλίτωσε από τα «πυρά» της. «Μας έλεγε ότι θα το τακτοποιήσει, αλλά δεν έκανε τίποτα» είπε, αναφέροντας ότι εκείνος, που είχε αποκτήσει δύο παιδιά με το θύμα, χαρακτήριζε τη σχέση του με την κατηγορούμενη (με την οποία επίσης είχε αποκτήσει άλλα δύο παιδιά) «επιπόλαιη».

Πρόεδρος: Όλα αυτά γιατί έγιναν; Για ποιο λόγο; Ήθελε να τους χωρίσει;

Μάρτυρας: Ναι. Πιστεύω ότι είχε στόχο εκείνος να μην έχει σχέση ούτε με τα παιδιά της. Αυτός επέμενε ότι δεν τα βλέπει γιατί εκείνη απειλούσε ότι θα κάνει κακό στην αδελφή μου και στα παιδιά. Ο πρώην γαμπρός μου μας έλεγε ότι έχει εμμονή με την αδελφή μου. Ήθελε ότι είχε και αυτή.

Εισαγγελέας: Τι την ώθησε να μπει με μαχαίρι; Ποιο ήταν το έναυσμα;

Μάρτυρας: Δυο μέρες πριν το περιστατικό είδε δύο φορές τα παιδιά του, ενώ είχε να τα δει τόσο καιρό. Είχε πει εκείνος ότι είχε χωρίσει και ήθελε να τα δει. Μάλιστα, η αδελφή μου είχε πετύχει την κατηγορούμενη το πρωί να περιμένει έξω από το σπίτι, όπως έκανε συχνά.

Η κατάθεση πατέρα κατηγορουμένης

Όταν ανέβηκε στο βήμα να καταθέσει την μαρτυρία του ο πατέρας της κατηγορούμενης, απέδωσε ευθύνες στον πρώην σύντροφο της κόρης του. «Το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που η κόρη μου, έμπλεξε με το σύζυγο του θύματος. Ήταν η πρώτη της σχέση. Έμαθα για τη σχέση τους, όταν η κόρη μου ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και είδα την κοιλιά της. Δεν μου άρεσε αυτή η σχέση, ήρθε και χώθηκε στο σπίτι μας και δεν ήταν και το καλύτερο. Ετοιμαζόντουσαν για γάμο γύρω στο τέλος του 2014. Εκείνος ήρθε στο σπίτι μας και έμεινε σε εμάς» υποστήριξε.

«Εφόσον εκείνος είχε και τη μια και την άλλη, είναι λογικό ότι θα γίνονταν φασαρίες» τόνισε και πρόσθεσε πως ακόμα και σήμερα ο 45χρονος και η κόρη του είναι ζευγάρι.

Αναφορικά με το φονικό, κατέληξε: «Μας έλεγε ότι φοβόταν μήπως η θανούσα κάνει κακό στα παιδιά της. Η κόρη μου κατέβηκε από το αυτοκίνητο γιατί φοβόταν ότι κινδυνεύει το παιδί της που βρίσκονταν στο αμάξι. Πιστεύω πως άρχισαν να μαλλιοτραβιούνται και μετά μπήκαν μέσα στην αυλή του σπιτιού της θανούσας. Η κόρη μου κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο της, πήρε για φόβητρο το μαχαίρι. Βγήκε εκτός εαυτού. Πρέπει να κυνηγήθηκαν και μέσα στον πανικό της έκανε αυτή την πράξη. Όταν βγαίνεις εκτός εαυτού δεν καταλαβαίνεις τι κάνεις».

Η κατάθεση της φίλης του θύματος

Το καθεστώς φόβου και τα καθημερινά μαρτύρια που βίωνε η 35χρονη Θεοδώρα Πασπαλά από την 26χρονη τότε ερωμένη του συζύγου της, η οποία έμελλε να της πάρει τη ζωή με πέντε μαχαιριές μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών της τον Αύγουστο του 2016 στο Κορωπί, περιέγραψαν χθες στις καταθέσεις τους στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η αδελφική φίλη και ο γαμπρός του θύματος.

«Δεν ζούσε φυσιολογικά και ήταν συνεχώς φοβισμένη» τόνισε η φίλη του θύματος, εξηγώντας πως η κατηγορούμενη την παρακολουθούσε διαρκώς, με αποτέλεσμα να φοβάται για τη ζωή της, αλλά κυρίως για τη ζωή των παιδιών της. Η μάρτυρας ανέφερε πώς η άτυχη γυναίκα ήταν αποφασισμένη να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος της κατηγορουμένης, ώστε εκείνη να μην πλησιάζει την οικογένειά της, αλλά δεν πρόλαβε…

Ο Γαμπρός του θύματος

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του γαμπρού του θύματος για τη μοιραία ημέρα της δολοφονίας. «Μας πήρε το παιδί τηλέφωνο και μας είπε να πάμε γρήγορα στο Κέντρο Υγείας γιατί “η γκόμενα του μπαμπά χτύπησε τη μαμά”…» ανέφερε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι το παιδί είχε αμυχή στο πόδι του, που προφανώς έγινε κατά την προσπάθειά του να αποσπάσει το μαχαίρι από τα χέρια της κατηγορουμένης.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο το θύμα να προκαλούσε την κατηγορουμένη, ενώ, όπως υποστήριξε, την ημέρα του εγκλήματος η 29χρονη είχε προμηθευτεί το «μαχαίρι ξεκοκαλίσματος».

Αναφερόμενος στον σύζυγο του άτυχου θύματος, που «έπαιζε σε διπλό ταμπλό», τόνισε ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να ξεκαθαρίσει τη θέση του με τις δύο γυναίκες, αλλά δεν το έκανε, προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες. Περιγράφοντας τη νοσηρή κατάσταση που βίωνε η αδελφή της συζύγου του, ο μάρτυρας κατέθεσε πως την είχε ακούσει να λέει ότι η κατηγορουμένη περνούσε συνεχώς με το αυτοκίνητό της μπροστά από το σπίτι της, ενώ δεχόταν και ανώνυμα τηλεφωνήματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε επίθεση που είχε δεχτεί παλαιότερα το θύμα από την κατηγορούμενη, σε μια συνάντησή τους στο συνεργείο του άνδρα που αποτέλεσε το μήλον της Έριδος για τις δυο τους.

Η κατάθεση του «Δονζουάν»

Ο 44χρονος, επέρριψε μερίδιο ευθύνης και στον πατέρα της κατηγορουμένης, στον οποίο καταλόγισε αδιαφορία για την κόρη του.

«Ο πατέρας της δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για εκείνη. Εμένα περιμένει να της δώσω 50 ευρώ μέσα στη φυλακή. Αν έφτασε η Νικολέτα σε αυτό το σημείο είναι από τον πατέρα της και από εμένα. Αν τα έχω καλά με τη Νικολέτα μέχρι σήμερα είναι για τα παιδάκια που έχουμε».

Εισαγγελέας: Μιλήσατε για δικό σας φταίξιμο. Προσδιορίστε το…
Μάρτυρας: Έπρεπε να πω τέλος στη Θεοδώρα. Να πάρω τη Νικολέτα και να φύγουμε. Αν το έκανα μπορεί να μην φτάναμε εδώ…
Πολιτική Αγωγή: Οι μάρτυρες καταθέτουν ότι η Θεοδώρα δεν ήθελε επανασύνδεση μαζί σας;
Μάρτυρας: Είναι μεγάλο ψέμα. Ήθελε να τα βρούμε..
Πολιτική Αγωγή: Και τότε γιατί έβγαζε διαζύγιο;
Μάρτυρας: Αυτό δεν το ξέρω.

Η Απολογία

Η κατηγορούμενη Νικολέτα Π στην απολογία της ισχυρίστηκε πως  τέσσερα χρόνια μετά το έγκλημα, αυτό που θυμάται από την μοιραία στιγμή είναι ότι είχε προηγηθεί καυγάς. Όπως περιέγραψε αναφερόμενη στο θύμα το οποίο αποκαλούσε «συγχωρεμένη» πώς άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού, την έβριζε, της τράβηξε το παιδί που ήταν στη θέση του συνοδηγού, και βγήκε να το πάρει.

«Ούρλιαζε ο γιος μου. Άρπαξα το παιδί, το έβαλα μέσα. Μετά δε θυμάμαι πως πήρα το μαχαίρι και πως τη μαχαίρωσα. Δε θυμάμαι πόσες φορές τη χτύπησα. Μου είπε εμένα θα με σκοτώσεις; Πήγε να πάρει το μαχαίρι. Μετά δεν θυμάμαι, θυμάμαι το μπαμπά μου στο αστυνομικό Τμήμα».

Όταν δε η κατηγορούμενη κλήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες δεν το έκανε λέγοντας πως τα δύο τελευταία χρόνια έχει στραφεί στο Θεό και δεν θέλει να αμαρτήσει.

Η κατηγορούμενη ζήτησε συγγνώμη από τα παιδιά της άτυχης γυναίκας, που άθελα τους έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, αλλά και από το δικαστήριο διεκδικώντας μια δεύτερη ευκαιρία.

«Ήρθα εδώ να ζητήσω συγνώμη προς όλους, και τα παιδιά της συγχωρεμένης και τα δικά μου παιδιά. Τα τελευταία χρόνια από τότε που έφυγαν τα παιδιά μου έχω περάσει πολύ δύσκολες στιγμές μέσα στη φυλακή. Είμαι πολύ πιο συνειδητοποιημένη πλέον» είπε.

Εισαγγελέας

Η εισαγγελέας, αφού εισηγήθηκε την καταδίκη της αποκαλούμενης «φόνισσας του Κορωπίου» ζήτησε να εξαχθούν αντίγραφα της δικογραφίας, και τα πρακτικά της δίκης να αποσταλούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ερευνηθεί τυχόν συνέργεια στην υπόθεση του 45χρονου άνδρα που αποτέλεσε το μήλον της έριδος μεταξύ των δυο γυναικών με μοιραία κατάληξη.

Εστίασε στο γεγονός ότι, κατά την άποψή της, ο άνδρας παρότι γνώριζε για την ανθρωποκτόνο πρόθεση της κατηγορουμένης όχι μόνο δεν φρόντισε να την αποτρέψει αλλά με τις ενέργειες του την ενίσχυσε.

Στην αγόρευση της ήταν καταπέλτης κατά της νεαρής κατηγορούμενης, η οποία πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ισόβια, ζητώντας την καταδίκη της χωρίς ελαφρυντικά, για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

«Το μαχαίριπου έπληξε το θύμα  και η συμπεριφορά  που έδειξε την προηγούμενη και εκείνη την ημέρα δείχνει ότι υπήρξε σχεδιασμός και ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όταν το σκέφτηκε.

Αν είχε λάβει τέτοια επιθετική τάση από το θύμα, τότε το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να προστατεύσει το παιδί της. Δεν συντρέχει ο παράγοντας της τέλεσης του εγκλήματος εν βρασμώ ψυχικής ορμής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση

Στις 30 Ιουνίου 2020 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ομόφωνα, απέρριψε τα αιτήματα της 30χρονης κατηγορουμένης για αναγνώριση ελαφρυντικών και την έκρινε ένοχη και της επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν 18μηνών και χρηματική ποινή 1000 ευρώ, επικυρώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την πρωτόδικη απόφαση .

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, διέταξε την διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο σύντροφος της κατηγορουμένης και πρώην σύζυγος του θύματος, έχει διαπράξει το αδίκημα της συνέργειας δια παραλείψεως στην πράξη της 30χρονης.

Στον Άρειο Πάγο

Τον Νοέμβριο του 2020, τέσσερεις μήνες μετά την επικύρωση σε δεύτερο βαθμό της πρωτόδικης ποινής των ισοβίων, η Νικολέτα Π μέσω του δικηγόρου της υπέβαλλε αίτημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητούσε να συζητηθεί εκ νέου η αναγνώριση των ελαφρυντικών στην υπόθεση της στο Εφετείο.

Η 30χρονη πλέον γυναίκα, ζητούσε να της αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου μέχρι την τέλεση της πράξης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε καταδικαστική απόφαση και πως είχε λευκό ποινικό μητρώο. Της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης, τονίζοντας ότι κατά τα 4 χρόνια που ήταν κρατούμενη, προσέφερε βοήθεια στον ιερέα των φυλακών και παρακολουθούσε όλες τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις που έγιναν στη φυλακή. Την εισαγωγή της με πανελλαδικές στο Πολυτεχνείο Κρήτης και την αναμονή της μεταγραφής της στο Εθνικό Μετσόβιο. Την παρακολούθηση, κατά τη διάρκεια της κράτησής της, μαθημάτων αγγλικών, υπολογιστών, μουσικής και παρασκευής καφέ σε επίπεδο barista για το τελευταίο το οποίο απέκτησε πτυχίο μετά από εξετάσεις.

Το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας δέχτηκε την άσκηση αναίρεσης και επέστρεψε την υπόθεση στο αρμόδιο Εφετείο το οποίο στην εκδίκαση της υπόθεσης δέχτηκε τα ελαφρυντικά με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια δεσμά και η να της επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή που όριζε ο νόμος, αυτή των 15 ετών.

Η αποφυλάκιση

Η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα της φυλακής για την Νικολέτα Π, καθώς από τα 15 έτη, έπρεπε να εκτίσει πραγματικά τα 9 έτη. Παράλληλα είχε πάρα πολλά μεροκάματα στη φυλακή και προνόμια λόγο των πτυχίων.

Τον Ιανουάριο του 2023, η Νικολέτα Π, περίπου 6,5 χρόνια μετά την καταδίκη της για την δολοφονία της Θοδώρα Πασπαλά αποφυλακίστηκε υπό όρους, ελεύθερη να συνεχίσει την ζωή της…

«Καλή της τύχη» 

Ο Γιάννης Θ, ο άνδρας που αποτέλεσε το «μήλον της Έριδος» των 2 γυναικών, μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» σχολιάζοντας την απόφαση αποφυλάκισης  της πρώην συντρόφου του. «Της εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχει μια καλή τύχη στη ζωή της, τη βοήθησα, αλλά μέχρι εκεί. Πλέον έχω να μιλήσω μαζί της εδώ και περίπου 2,5 χρόνια. Δεν το ήξερα ότι θα αποφυλακιστεί». Έχω δύο παιδιά με αυτή τη γυναίκα. Τη λυπόμουν και τη βοήθησα. Δεν είχε κανέναν άλλον άνθρωπο, εκτός από εμένα, για να τη βοηθήσει, δεν είχε πόρους», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτή τη γυναίκα, επειδή έχει φτιάξει ξανά τη ζωή του.

«Έχω το μαγαζάκι μου, προσπαθώ να φτιάξω κι ένα σπιτάκι και να πάρω τη γυναίκα μου και να ζήσω. Προσπαθώ να τα ξεχάσω όλα. Όλα αυτά που έγιναν τα έζησα και κάποια στιγμή πήγα να τρελαθώ κιόλας. Έχω κάνει πολλά λάθη. Το κυριότερο λάθος που έκανα ήταν που έμπλεξα με αυτή την κοπέλα»

Ζήτησε συγγνώμη από τα μεγαλύτερα παιδιά του με τα οποία δεν είχε επικοινωνία, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να επανορθώσει. (Σημ. Τα παιδιά που έχει με τη δράστιδα παραμένουν στο «Χαμόγελο του παιδιού»).

Πηγή: Protothema, startv, An1, Newsit, Thepressroom

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags