Η δολοφονία της Suzanne Eaton στην Κρήτη

Η διακεκριμένη Αμερικανίδα επιστήμονας Suzanne Eaton είχε έρθει στην Κρήτη για να συμμετάσχει σε ένα επιστημονικό συνέδριο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Εργαζόταν στο ινστιτούτο Max Planck, στην Δρέσδη της Γερμανίας, και επρόκειτο να μιλήσει στο συνέδριο. Στον ελεύθερο χρόνο της άρεσε ιδιαίτερα να κάνει πεζοπορία στην φύση και εύρισκε ιδανική την περιοχή του Κολυμβαρίου όπου βρισκόταν η Ακαδημία. Όπως κάθε μέρα, η Suzanne φόρεσε τα αθλητικά της παπούτσια και βγήκε από το ξενοδοχείο. Η ημερομηνία στο ημερολόγιο γράφει 2 Ιουλίου 2019.

Η Εξαφάνιση

Η συνάδελφος της Suzanne, Εμμανουέλα Φιλιππίδη θα την αναζητήσει, όμως ενημερώνεται ότι δεν είχε επιστρέψει στο ξενοδοχείο. Η προσπάθεια για επικοινωνία με την φίλη της επίσης θα καταστεί αδύνατη, καθώς διαπιστώνεται ότι η Suzanne είχε αφήσει το κινητό της τηλέφωνο στο ξενοδοχείο.

Στους δέκτες όλης της χώρας θα εμφανιστεί η γνωστή καρτέλα με το silver alert όπου εκτός από τις πληροφορίες για την εξαφανισμένη, θα υπάρχει το ποσό των 50 000 ευρώ που θα προσφέρουν συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι της 60χρονης Αμερικανίδας σε οποίους δώσουν πληροφορίες και θα βοηθήσουν στον εντοπισμό της 60χρονης γυναίκας.

Δύο μέρες αργότερα θα ξεκινήσουν με συμμετοχή αντρών της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της ΕΛΑΣ, των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, και της  Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Χανίων, οι έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας σε θάλασσα και στεριά.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε όλη την ακτογραμμή από Κολυμπάρι μέχρι Μένιες και Ραβδούχα, σε όλη τη χερσόνησο Ροδωπού και στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο των κόλπων Χανίων και Κισσάμου με συνδρομή αεροσκάφους, drones και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών.

Οι συγγενείς της Suzanne μεταβαίνουν στα Χανιά και δημιουργείται στα social media σελίδα που ζητά τη συνδρομή όποιων γνωρίζουν κάτι για το συμβάν.

Η μακάβρια ανακάλυψη

Την Τρίτη 9 Ιουλίου σε απόσταση σχεδόν 10 χιλιομέτρων στην περιοχή Πυργιανά, μεταξύ Μάλεμε και Ξαμοδοχωρίου,  2 ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι που ξεκίνησαν την εξερεύνηση του καταφυγίου. Μέσα σε αυτά τα τούνελ θα βρεθεί και θα ανασυρθεί από τους άντρες της 3ης ΕΜΑΚ από βάθος περίπου 60 μέτρων νεκρή η 60χρονη Suzanne Eaton.

 

Η Αυτοψία

Οι συνθήκες ανεύρεσης της σορού της 60χρονης «οδήγησαν» τις αρχές στο να αποκλείσουν εξαρχής την εκδοχή του ατυχήματος.

Το ότι βρέθηκε μέσα σε τούνελ σε απόσταση περίπου 60 μέτρων από την είσοδο, πεσμένη μπρούμυτα και σκεπασμένη με λινάτσα ή κάτι ανάλογο, αποτέλεσε ξεκάθαρη ένδειξη ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία.

Κάποιος ή κάποιοι με άγνωστο προς το παρόν τρόπο, την σκότωσαν και μετέφεραν την σορό της στο τούνελ (γνωρίζοντας την ύπαρξή του) προκειμένου να την κρύψουν και να «κερδίσουν» τον απαραίτητο χρόνο για να «χαθούν» στοιχεία που θα οδηγούσαν σε αυτούς.

Όλη η περιοχή των τούνελ αποκλείστηκε προκειμένου το κλιμάκιο της εγκληματολογικής να μπορέσει να την ερευνήσει εξονυχιστικά και να συλλέξει όλα τα στοιχεία.

Η νεκροψία

Η Ιατροδικαστική εξέταση που θα πραγματοποιήσουν οι τους ιατροδικαστές Κρήτης στο Ρέθυμνο Σ. Μπελιβάνη και Α. Παπαδομανωλάκη  θα δείξει ότι η άτυχη βιολόγος είχε έναν μαρτυρικό, ασφυκτικό θάνατο, μετά από απόφραξη στόματος και μύτης από τον δράστη. Η σορός ήταν σε προχωρημένη σήψη, έφερε εμφανή τραύματα στα πλευρά και το πρόσωπο, ενώ παράλληλα ο δράστης την μαχαίρωσε. Ο κ. Παπαδομανωλάκης θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι το μοιραίο δεν επήλθε τόσο γρήγορα και πως πολλά ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά, όπως και αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ελήφθησαν ιστολογικά δείγματα για εργαστηριακή εξέταση από παντού, από όλες τις κοιλότητες κι άλλα σημεία του σώματος μαζί με δείγμα DNA. Έγινε η κατάλληλη δειγματοληψία και από τα νύχια. Εκεί, συνήθως, αν έχει υπάρξει πάλη, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουν συγκρατηθεί ιστοί των δραστών που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του γενετικού υλικού τους. Με βάση το περιεχόμενο του στομάχου το οποίο αξιολογήθηκε, φαίνεται ότι δύο με τρεις ώρες μετά το γεύμα, επήλθε και ο θάνατος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η 60χρονη δεν δολοφονήθηκε στο τούνελ που βρέθηκε, αλλά κάπου αλλού και ο δράστης ή οι δράστες, μετέφεραν το άψυχο σώμα της εκεί, περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά, από το Κολυμπάρι και σε διαδρομή 60 μέτρων μέσα στη γη, από την πρώτη μέρα που αγνοείτο.

Προσαγωγές και ερωτήματα

Το περιστατικό του θανάτου της βιολόγου απέκτησε τεράστιες διαστάσεις, με το ενδιαφέρον του διεθνή τύπου να εστιάζεται στις έρευνες καθώς η Αμερικανίδα ήταν από της πλέον επιφανείς και διακεκριμένους επιστήμονες στον τομέα της. Για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η εξιχνίαση του εγκλήματος, η Ασφάλεια Κρήτης, ενισχύθηκε με ειδικό κλιμάκιο του Εγκληματολογικού που έφτασε από την Αθήνα στην Κρήτη.

Από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί είχαν δύο δεδομένα, που προέκυψαν από στοιχεία τα οποία συνέλεξαν, την πρώτη ημέρα των ερευνών. Το πρώτο δεδομένο ήταν, ότι η Suzanne Eaton δολοφονήθηκε σε μικρή απόσταση από το Κολυμπάρι απ’ όπου ξεκίνησε την πεζοπορία της . Το δεύτερο δεδομένο, πως μεταφέρθηκε από τον δράστη ή τους δράστες στην σπηλιά όπου τυχαία εντοπίστηκε, κάτι που δείχνει ότι γνώριζε ή γνώριζαν άριστα το σημείο. Για αυτόν τον λόγο άρχισαν από την πρώτη ημέρα, να κάνουν στοχευμένες προσαγωγές υπόπτων, από τους οποίους παράλληλα λάμβαναν γενετικό υλικό για ενδεχόμενη ταυτοποίησή τους με τα υλικά που συνέλεξαν οι ιατροδικαστές από το τα ρούχα και το σώμα της 60χρονης.

Ενώ ήδη είχαν γίνει δέκα προσαγωγές ατόμων, οι διωκτικές αρχές «σάρωναν» την ευρύτερη περιοχή – αγροικίες, παλιές αποθήκες, μάντρες, σπίτια – αναζητώντας πειστήρια, ελέγχαν τα αυτοκίνητα των προσαχθέντων, εξέταζαν αν φέρουν ίχνη τραύματος, γρατζουνιές ή μώλωπες, τσέκαραν τα κινητά τους, ώστε να έχουν μια εικόνα για το γεωγραφικό στίγμα τους την ημέρα της εξαφάνισης.

Στο μικροσκόπιο των αρχών, μεταξύ των προσαχθέντων μπήκαν και οι κτηνοτρόφοι. Μεταξύ αυτών έχει εξετάστηκε κι ένας βοσκός, που έβοσκε τα πρόβατά του κοντά στο χώρο της ΟΑΚ, αλλά και όλοι όσοι έκαναν αγροτικές εργασίες στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα ελέγχθηκαν και όλα τα τηλεφωνήματα που έγιναν από την περιοχή της Ορθόδοξης Ακαδημίας και σε ακτίνα 10 χλμ. από όπου ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκύψουν στοιχεία. Η προσοχή των αρχών θα εστιάστηκε σε τρία άτομα, που τα στοιχεία τους «έδεναν» με το περιστατικό.

Η Σύλληψη

Στις 15/7/2019 η έρευνα της αστυνομίας φέρνει το πολυπόθητο αποτέλεσμα και θα συλλάβει ως ύποπτο της στυγερής δολοφονίας τον 27χρονο αγρότη Ιωάννη Παρασκάκη του Αποστόλου και της Μαρίας, που γεννήθηκε το 1992 στα Χανιά Κρήτης., πατέρα δύο παιδιών από το Μάλεμε που έμενε σε περιοχή της Κισάμου.

Καθοριστικά για την εξιχνίαση της δολοφονίας της Suzanne Eaton και τη σύλληψη του 27χρονου Χανιώτη ήταν οι εικόνες από κάμερα ασφαλείας που «έπιασαν» το αυτοκίνητο του να κινείται στην περιοχή όπου βρέθηκε το άψυχο σώμα της Suzanne .Ο 27χρονος διατηρούσε ακίνητο στη θέση Ξαμουδοχώρι του Δήμου Πλατανιά, όπου βρίσκεται το γερμανικό δαιδαλώδες καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο οποίο βρέθηκε νεκρή η 60χρονη Αμερικανίδα.  Το γεγονός ότι ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνώριζε την ύπαρξη του καταφυγίου κοντά στο Μάλεμε, ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στα ίχνη του τους αστυνομικούς.

Το δεύτερο στοιχείο ήταν τα ίχνη από τους τροχούς αυτοκινήτου που εντοπίστηκαν στο σημείο, τα οποία ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκαν στο αυτοκίνητο του 27χρονου. Το σημαντικότερο στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι το κινητό  τηλέφωνο του βρισκόταν σε λειτουργία αφήνοντας  ψηφιακά ίχνη, τα οποία ανιχνεύτηκαν και τον τοποθετούν στην περιοχή, όπου ανακαλύφθηκε το άψυχο σώμα της Suzanne.

Παράλληλα έφτασε στην ασφάλεια μία εμπιστευτική πληροφορία που αφορούσε κάποιο περιστατικό του παρελθόντος, το οποίο όμως δεν καταγγέλθηκε ποτέ στην Αστυνομία.

Ο 27χρονος άνδρας ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους  κατά την προσαγωγή του στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων και στις καταθέσεις του έπεσε σε αντιφάσεις. Τελικά κατά την ανάκριση, υπό το βάρος των αποδείξεων ομολόγησε στους αστυνομικούς πως αυτός ήταν που σκότωσε την 60χρονη γυναίκα. Ο ίδιος φέρεται να είπε: «Κάποιες φορές με πιάνει κάτι και θέλω να κάνω κακό».

Η ομολογία

H βιολόγος Suzanne Eaton είχε τη μοιραία ατυχία να βρεθεί στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο του 27χρονου, χωρίς καν να έχουν ιδωθεί ξανά. Ο 27χρονος όταν είδε την άτυχη Eaton να κάνει αμέριμνη πεζοπορία αποφάσισε να την ακολουθήσει με το αυτοκίνητό του παραδεχόμενος ότι είναι ηδονοβλεψίας και ότι στη θέα της βιολόγου ηδονίστηκε.

«Είχα μεγάλη επιθυμία να κάνω σεξ. Πήρα το αυτοκίνητο και έψαχνα στις παραλίες να βρω μια γυναίκα. Έφτασα μέχρι το Κολυμπάρι. Πήρα τον δρόμο για το μνημείο επάνω από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Στην επιστροφή είδα τη γυναίκα να τρέχει στον δρόμο. Δεν σταμάτησα. Προχώρησα και λίγο πιο πάνω έκανα αναστροφή. Είδα ότι δεν υπήρχε κανένας πεζός, κανένα αυτοκίνητο. Την πλησίασα από πίσω και τη χτύπησα με το αυτοκίνητο».

Είδε από τον καθρέφτη ότι η γυναίκα συνέχισε να έχει τις αισθήσεις της. Έκανε όπισθεν και τη χτύπησε ξανά.

«Έβγαλα από το πορτμπαγκάζ μια ομπρέλα θαλάσσης. Πέταξα τα σίδερα και με το πανί την κάλυψα και την έβαλα στο πορτμπαγκάζ. Έφυγα αμέσως και πήγα στο Ξαμουδοχώρι. Την έβγαλα από το αυτοκίνητο και ενώ ήταν αναίσθητη της έκανα σεξ!»

Όταν έπεσε αναίσθητη την έβαλε στο πορτμπαγκάζ. Τη μετέφερε κοντά στο σπήλαιο. Εκεί την κακοποίησε σεξουαλικά και την πέταξε στο εσωτερικό του παλαιού γερμανικού καταφυγίου. «Έφυγα από το καταφύγιο και πήγα στο νεκροταφείο. Βρήκα ένα μπουκάλι χλωρίνη, πήρα το λάστιχο και έπλυνα το αυτοκίνητο. Πήγα στο σπίτι και δεν είπα τίποτα σε κανέναν. Γενικά σε κανέναν δεν έχω πει το παραμικρό. Ούτε στη γυναίκα μου, ούτε στον πατέρα μου» .

Ο 27χρονος αγρότης υπέδειξε στις Αρχές το σημείο όπου συνάντησε την 60χρονη και την χτύπησε με το όχημά του, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ. Εκεί οι αρχές εντόπισαν κηλίδες αίματος, ενώ στα επίμονα ερωτήματα για τους λόγους που της επιτέθηκε, ο 27χρονος φέρεται να είπε πως «θα το έκανα σε όποιον ή όποια συναντούσα εκείνη τη στιγμή μπροστά μου»!

Το «σόσιαλ ίματζ» του δράστη

Ο 27χρονος αγρότης, γιος ιερέα, παντρεύτηκε πριν από τρία χρόνια τη σύντροφό του και απέκτησε μαζί της δύο μωράκια. Έλκυε την καταγωγή από την Κίσαμο, ωστόσο ήταν μόνιμος κάτοικος Μάλεμε. Στη μοιραία περιοχή του Ξαμουδοχωρίου Πλατανιά, όπου βρέθηκε η σορός της βιολόγου, διατηρούσε οικογενειακή περιουσία, την οποία επισκεπτόταν συχνά για να τη φροντίσει. Ήταν ένας από τους λίγους ντόπιους που γνώριζαν πάρα πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή και τα μυστικά της, όπως το δαιδαλώδες καταφύγιο των Ναζί από την περίοδο της Κατοχής, την ύπαρξη του οποίου γνώριζαν ελάχιστοι μόνο περιηγητές, ορειβάτες και σπηλαιολόγοι.

Οι «ψηφιακοί του φίλοι» στο Facebook προσέγγιζαν τους 4.000 ενώ  ανάλογες επιδόσεις δημοφιλίας διεκδικούσε και στην πλατφόρμα του YouTube όπου διατηρούσε κανάλι με πολλές αναρτήσεις και αρκετές προβολές. Η εικόνα που «έβγαζε προς τα έξω» παρά το χαμηλό μορφωτικό του επίπεδο, ήταν εκείνη του δημοφιλούς, υπερδραστήριου ανθρώπου που αγαπούσε πολύ τη φύση, τους κρυμμένους θησαυρούς της κρητικής υπαίθρου, τον αθλητισμό, τις πολεμικές τέχνες και φυσικά του «καλού και αφοσιωμένου» οικογενειάρχη.

Η συνεχής παρουσία του στα social media περιλάμβανε καθημερινές σκηνές με τη νεαρή σύζυγό και τα μωρά τους, εξορμήσεις στη φύση, διάφορες κατασκευές, και γενικά που θα του εξασφάλιζαν προβολή, likes, και σχόλια από τους ψηφιακούς και μη, διαδικτυακούς φίλους.

Στον εισαγγελέα ο 27χρονος

Στις 16 Ιουλίου ο 27χρονος δράστης του στυγερού εγκλήματος υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα. Πέρασε αμίλητος την πόρτα του εισαγγελέα και δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν έχει μετανιώσει για τις ειδεχθείς πράξεις του. Ο εισαγγελέας τού απήγγειλε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, του βιασμού και της παράνομης οπλοκατοχής και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Μέσα στα κρατητήρια έμοιαζε χαμένος, αμίλητος, με το βλέμμα στο κενό. Στον πατέρα, τη σύζυγο και τα ξαδέλφια του που τον επισκέφτηκαν απαντούσε μονολεκτικά.

Η οικογένεια του 27χρονου ζήτησε από γνωστό δικηγόρο των Χανίων να αναλάβει την υπεράσπιση του, ο οποίος όμως πήγε στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων και υπέβαλε την παραίτηση του. Ο νομικός επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, τους οποίους χαρακτήρισε προφανείς. Χαρακτηριστικό πάντως του ειδεχθούς εγκλήματος και του… στίγματος που άφησε, όχι μόνο στα Χανιά αλλά και στην Κρήτη, είναι το γεγονός ότι κανένας δικηγόρος δεν ήθελε να αναλάβει την υπεράσπιση του 27χρονου.

Tο σοκ της Οικογένειας

Μετά την σύλληψη του 27χρονου, η σύζυγος θα ανεβαίνει τον δικό της  Γολγοθά προσπαθώντας να στηρίξει τα δύο της παιδιά, και να μαζέψει τα κομμάτια της διαλυμένης οικογένειας της. Αναγκάστηκε να αλλάξει εικόνα στη σελίδα της στο facebook και να κατεβάσει κοινές φωτογραφίες της με τον 27χρονο καθώς είχε γίνει στόχος επιθέσεων των «δικαστών του πληκτρολογίου» του Facebook που συνηθίζουν με ευκολία να λιθοβολούν τους πάντες, προτού αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Όταν βρέθηκε η ίδια στο στόχαστρο των ανθρωποφάγων ΜΜΕ, αποκάλυψε ότι ο 27χρονος όταν έβλεπε τα δελτία ειδήσεων για την εξαφάνιση της Suzanne Eaton εκνευριζόταν, με αποτέλεσμα η στάση του να της προκαλέσει υποψίες. Κάπως έτσι άρχισαν από την πλευρά της οι πιεστικές ερωτήσεις για την υπόθεση και μία μέρα πριν από την σύλληψη του, της αποκάλυψε την αλήθεια.

Τρεις επιθέσεις «καρμπόν»

Το παρελθόν του 27χρονου θα μπει στο μικροσκόπιο των αρχών. Για τον παραπάνω λόγο υποβλήθηκε αίτημα για εισαγγελική διάταξη και δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία του 27χρονου, μαζί με τις φωτογραφίες του στα ΜΜΕ.  Θα αποκαλυφθούν τρία περιστατικά που θυμίζουν πολύ έντονα την μεθοδολογία που ακολούθησε ο 27χρονος στην περίπτωση της Σούζαν.

Το πρώτο περιστατικό είχε καταγγείλει 28 Οκτωβρίου του 2017 μια γυναίκα από τη Λιθουανία που είχε έρθει για διακοπές. Η γυναίκα την ώρα που δέχτηκε επίθεση έκανε τζόκινγκ όπως ακριβώς και η Αμερικανίδα βιολόγος, Suzanne Eaton, όμως κατάφερε να γλιτώσει.

Η δεύτερη καταγγελία έγινε 2 Απριλίου του 2019 από μία γυναίκα από την Πολωνία η οποία  αναγνώρισε το αυτοκίνητο του 27χρονου που την είχε χτυπήσει στο παρελθόν και γλίτωσε την τελευταία στιγμή. Την παρέσυρε με το αμάξι με αποτέλεσμα να πέσει κάτω. Ο άνδρας κατέβηκε από το αμάξι αλλά ευτυχώς εκείνη κατάφερε να ξεφύγει καθώς στην περιοχή περνούσαν κι άλλα αυτοκίνητα. Τότε γίνει καταγγελία ο 27χρονος είχε προσαχθεί στην Ασφάλεια, όμως δεν ειδοποιήθηκε ποτέ για το αποτέλεσμα της καταγγελίας.

Η τρίτη επίθεση έγινε 30 Μαΐου, 30 μέρες περίπου πριν από την δολοφονία της Suzanne Eaton. H γυναίκα η οποία έκανε περίπατο, της επιτέθηκε ένας άνδρας, χωρίς αυτοκίνητο αυτή τη φορά, και πήγε να την πιάσει από τον λαιμό, η γυναίκα άρχισε να φωνάζει και ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Η γυναίκα αυτή ήταν μάρτυρας κλειδί καθώς ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δράστη…

Παράλληλα το 2018 ο 27χρονος είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στη ζωή του, κατηγορούμενος για εμπρησμό. Ο δράστης είχε προσαχθεί μετά από καταγγελίες περιοίκων που τον είδαν να βάζει φωτιά σε περιοχή κοντά στο σπίτι του. Παραδέχτηκε την ενοχή του και φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι του άρεσε πολύ να ακούει τον ήχο από τις σειρήνες των οχημάτων της Πυροσβεστικής…

Η απολογία στον Ανακριτή

Στις 19 Ιουλίου ο 27χρονος Ιωάννης Παρασχάκης θα οδηγηθεί στο δικαστικό Μέγαρο Χανίων για να απολογηθεί. Ο 27χρονος περιέγραψε αναλυτικά όσα είχε πει και προανακριτικά, ενώ παραδέχτηκε ότι τη βίασε τρεις φορές – και μάλιστα ακόμη κι αφότου είχε αφήσει την τελευταία της πνοή και το άψυχο σώμα της ήταν παγωμένο. Είπε ότι βγήκε «για να βρει μία γυναίκα να συνευρεθούν ερωτικά».

«Την είδα γύρω στις 3 το μεσημέρι να τρέχει φορώντας αθλητική φόρμα. Δεν υπήρχε κανείς άλλος στον δρόμο. Ήθελα να βρω μια γυναίκα να κάνω σεξ, γι’ αυτό είχα πάρει το αμάξι και οδηγούσα στον δρόμο. Την αιφνιδίασα χτυπώντας την με το αμάξι. Ήθελα να την ακινητοποιήσω».

Η άτυχη βιολόγος έπεσε στα γόνατα και βογκούσε. «Όταν έπεσε στο έδαφος ματωμένη, γύρισε και με κοίταξε τραυματισμένη, μετά το πρώτο χτύπημα. Θυμάμαι το βλέμμα της». «Τότε αποφάσισα να την ξαναπατήσω. Έβαλα όπισθεν και οι τροχοί του αυτοκινήτου πέρασαν από πάνω της. Της κόπηκε το αυτί και ούρλιαζε από τον πόνο» ανέφερε με κυνικό τρόπο ο 27χρονος.

Μετά τον εγκλωβισμό της 60χρονης στους τροχούς, ο Παρασκάκης πήρε την απόφαση να τη μεταφέρει σε ερημικό σημείο για να συνεχίσει την αποτρόπαιη δράση του. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στους αστυνομικούς: «θυμήθηκα πως είχα στο αμάξι μια ομπρέλα θαλάσσης. «Έβγαλα το κάλυμμα και το έστρωσα στο πορτμπαγκάζ για να μη μείνουν αίματα. Την έβαλα μέσα και έριξα και το κομμένο αυτί. Ήταν ζωντανή και πάλευε…»

Ο δράστης του πρωτοφανούς εγκλήματος απομακρύνθηκε από το σημείο και αφού οδήγησε περίπου δέκα χιλιόμετρα έφτασε στο παλιό γερμανικό καταφύγιο. Εκεί πάρκαρε το όχημά του δίπλα από την τρύπα που γνώριζε πολύ καλά από παλαιότερη εξερεύνηση ότι υπήρχε εκεί και έβγαλε από το πορτμπαγκάζ την αιμόφυρτη γυναίκα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας αν και βαρύτατα τραυματισμένη η Αμερικανίδα συγκέντρωσε όσες δυνάμεις τις είχαν απομείνει και προσπάθησε να αντισταθεί στον δράστη και να σώσει τη ζωή της, μάταια όμως. Ο Παρασκάκης τη βασάνισε μέχρι θανάτου καθώς  ήταν αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις αρρωστημένες του σεξουαλικές ορέξεις. «Αντιδρούσε αλλά την κρατούσα γερά.

Σχεδόν παλεύαμε και της έσφιγγα τον λαιμό για να την ακινητοποιήσω. «Τη βίασα κατά φύση και παρά φύση τρεις φορές».» είπε ο 27χρονος στην απολογία του. Την έσυρα κοντά στο φρεάτιο και την πέταξα μέσα στην τρύπα. Έριξα πάνω της το κάλυμμα της ομπρέλας και ο,τι σκισμένα ρούχα υπήρχαν γύρω γύρω» παραδέχτηκε ο Παρασκάκης σοκάροντας με την περιγραφή του.

Τέσσερις ημέρες μετά οι ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι ανακάλυψαν το άψυχο σώμα της SuzanneEaton ενώ η σήμανση εντόπισε και φωτογράφισε τα βασικά πειστήρια της δολοφονίας που παρουσιάζει. Το κάλυμμα της ομπρέλας μέσα στη σπηλιά, την παλέτα με την οποία έκλεισε το φρεάτιο και τα ίχνη από τις ρόδες του αυτοκινήτου του.

Μετά από μια πολύωρη απολογία στον ανακριτή που διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες, ο 27χρονος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, προφυλακιστέος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, βιασμού και οπλοκατοχής. Σύμφωνα και με τον δικηγόρο του που διορίστηκε αυτεπάγγελτα, ο ίδιος φαίνεται ότι δήλωσε ενώπιον της ανακρίτριας μετανιωμένος για τις πράξεις του ενώ υποστήριξε ότι από ένα σημείο και μετά όλα έγιναν μηχανικά. Ο δράστης αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες, ενώ ζητήθηκε να διενεργηθεί και ψυχιατρική εξέταση.

Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη

Ο 27χρονος, εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο Χανίων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του θύματος, ενώ απολογούμενος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, δικηγόρο Χανίων Παντελή Ζέλλιο, ομολόγησε τις πράξεις του.

«Ο εντολέας μου, όπως και προανακριτικώς κατά την απολογία του στην Ασφάλεια Χανίων, ομολόγησε τα αδικήματα ως προς τα πραγματικά περιστατικά και αποδέχθηκε όλες τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Το μόνο που μένει να δούμε τώρα -και για αυτόν τον λόγο η ανάκριση θα συνεχιστεί- είναι τα αναλυτικά αποτελέσματα τόσο της ιατροδικαστικής έκθεσης όσο και των εργαστηριακών εξετάσεων του γενετικού του υλικού. Ζητήσαμε και νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό να διενεργηθεί και ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη», δήλωσε ο κ. Ζέλλιος.

Για το αν και στο παρελθόν είχε προβεί σε αντίστοιχες πράξεις, ο 27χρονος ισχυρίστηκε ότι είχε στο παρελθόν νιώσει τάσεις παρενόχλησης γυναικών αλλά ποτέ δεν είχε ανθρωποκτόνο διάθεση ή διάθεση να βιάσει κάποια γυναίκα.

Ανατροπή για τον βιασμό από τις εξετάσεις DNA

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν θα επιβεβαιώσουν ότι υπήρξε βιασμός της 60χρονης βιολόγου.
Ο 27χρονος καθ’ ομολογία δράστης αρχικά δεν αντέδρασε όταν έμαθε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων του dna.
Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, ο οποίος τον ενημέρωσε για την «θετική εξέλιξη» ως προς την υπερασπιστική γραμμή του, ήταν απόμακρος, σαν να βρίσκεται στον κόσμο του.

Όμως ξαφνικά ο 27χρονος θα αλλάξει την αρχική του κατάθεση, αναιρώντας τον βιασμό, παρ’ όλο που είχε ομολογήσει τα πάντα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κατά την απολογία του. Η αλλαγή αυτή, δεν αποκλείεται να οφείλεται στο γεγονός ότι στα δείγματα που είχαν ληφθεί από τον κόλπο και τον πρωκτό της άτυχης Suzanne Eaton δεν ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό (σπέρμα) του 27χρονου Χανιώτη. Αυτό όμως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπήρξε και βιασμός, δεδομένου ότι η σορός ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Οι αρμόδιοι προχώρησαν σε λήψη σηπτικών υγρών στα οποία ενδεχομένως δεν συμπεριλήφθηκε το σπέρμα του 27χρονου ή ακόμα και αν ελήφθη δεν κατέστη δυνατή η ανίχνευσή του λόγω της σήψης. Τονίζεται ότι η ποιότητα του υλικού λόγω αποσύνθεσης συνιστά σαφή αποτρεπτικό παράγοντα ταυτοποίησης.

Ψυχιατρική Πραγματογνωμοσύνη

Ο 27χρονος θα μεταφερθεί στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου θα παρακολουθηθεί από ειδική επιτροπή στο πλαίσιο της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης που έχει παραγγελθεί από τις δικαστικές Αρχές.

Το πόρισμα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, τον χαρακτήριζε  ψυχρό και κυνικό, με επιρροές από τον σατανισμό, ισχυρισμός που χρησιμοποίησε στην απολογία του ότι ασχολούταν με τη μαύρη μαγεία.

Ο 27χρονος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι οδηγήθηκε σε αυτές τις πράξεις λόγω της ενασχόλησής του με τη σολομωνική και τη μαύρη μαγεία. «Τη βιολόγο τη χτύπησα με το αυτοκίνητο και είχα σκοπό να την εξαφανίσω. Κατέληξα στη σπηλιά που είχα πάει έξι φορές για να την εξερευνήσω, γιατί ήθελα να ασχοληθώ με το παραφυσικό», δήλωσε ο δράστης.

«Καμία ψυχοπαθολογία» λέει η πλευρά του Θύματος

Δεν υπήρξε ανάκληση των ομολογιών του δράστη του βιασμού και της δολοφονίας της βιολόγου SuzanneEaton πέρυσι το καλοκαίρι στην Κρήτη, επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους οι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας του θύματος Βάσω Πανταζή δικηγόρος Αθηνών και Γεώργιος Τζερίζ δικηγόρος Χανίων.

Όπως δε, τονίζουν οι δυο δικηγόροι, η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ολοκληρωθεί χωρίς να αφήσει αναπάντητο κανένα ερώτημα της φρικτής υπόθεσης ανθρωποκτονίας της βιολόγου η οποία είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Ακόμη, οι δυο δικηγόροι επισημαίνουν πως «ουδεμία ενεργή ψυχοπαθολογία δεν διαπίστωσαν οι ψυχίατροι που εξέτασαν τον κατηγορούμενο» και πως η οικογένειας του θύματος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. “Θα παραστούμε στο δικαστήριο και θα βοηθήσουμε να εκδώσει μία δίκαιη απόφαση για τη μνήμη της”, δήλωσαν πρόσφατα δια των συνηγόρων τους οι συγγενείς της.

Η Δίκη

Παραμονή της δίκης, φτάνουν στα Χανιά η ανταποκρίτρια της Bild στην Ελλάδα Λιάνα Σπυροπούλου, η οποία τόνισε πως η Γερμανική εφημερίδα θα καλύψει τη δίκη με δύο απεσταλμένους και έναν οπερατέρ, την ίδια και Γερμανό συνάδελφο της από τη Δρέσδη. «Το ενδιαφέρον της Bild για τη δίκη είναι μεγάλο. Η Susan Eaton ήταν πολύ γνωστή για το επιστημονικό της έργο τόσο στη Δρέσδη όπου ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο, οπότε υπάρχει Γερμανική εμπλοκή, όσο και διεθνώς. Επίσης βρισκόμαστε εδώ καθώς πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ειδεχθές έγκλημα για τα Ελληνικά δεδομένα.»

Στις 13 Οκτωβρίου 2020 λίγα λεπτά μετά τις 09.00, φτάνει στα δικαστήρια ο  Ιωάννης Παρασχάκης, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και με το μισό κεφάλι του ξυρισμένο, για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για την ανθρωποκτονία και τον βιασμό της 60χρονης επιστήμονα. Το «παρών»  δίνουν η παπαδιά μητέρα του 28χρονου, ο αδερφός και η σύζυγός του, που εισήλθαν στο κτίριο φορώντας μαύρα φούτερ με κουκούλα, προκειμένου να κινηθούν διακριτικά και – όσο αυτό είναι εφικτό – να περάσουν απαρατήρητοι.

Παρόντες ήταν και συγγενείς της αδικοχαμένης βιολόγου, όχι όμως ο σύζυγος και τα παιδιά της, οι οποίοι μάλιστα δε γνώριζαν λεπτομέρειες για το τι βίωσε η άτυχη γυναίκα και βρίσκονταν υπό ψυχολογική παρακολούθηση. Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο 28χρονος δήλωσε  «Δέχομαι ότι ισχύει η κατηγορία».

Η πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου υπέβαλε αίτημα να προσέλθουν για να εξεταστούν οι πραγματογνώμονες που διενήργησαν την ψυχιατρική εξέταση του κατηγορούμενου. Για το αίτημα επιφυλάχθηκε η έδρα.

Οι καταθέσεις των Μαρτύρων

Οι καταθέσεις ξεκίνησαν με την αδερφή της μοριακής βιολόγου, η οποία βουρκωμένη ξεκίνησε να εξιστορεί το πώς πληροφορήθηκε το θάνατο της Σούζαν. «Ήταν μεσάνυχτα» – είπε, «κοιμόμουν στη Βιρτζίνια όταν χτύπησε το τηλέφωνο». Ήταν ο γαμπρός της, ο οποίος την ενημέρωσε ότι η Σούζαν είχε εξαφανιστεί… «Ήταν θαυμάσια και μεγαλειώδης η αδερφή μου. Είχε πάθος και ήταν εκπληκτική στο να βρίσκει απαντήσεις σε επιστημονικά ζητήματα» είπε η αδερφή της Σούζαν Ίτον. «Ήταν το πιο ενδιαφέρον άτομο που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Κυρίως, όμως, αγαπούσε τρομερά την οικογένεια της» – πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Max Planck, όπου επί 20 χρόνια διηύθυνε το δικό της εργαστήριο. Κλαίγοντας μίλησε για το χαμό, προ 6ετίας, της 18χρονης κόρης της από καρκίνο και την αμέριστη στήριξη που της παρείχε η αδερφή. «Αυτός είναι ο λόγος που είμαι δυνατή και στέκομαι εδώ»  είπε η γυναίκα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια, ψυχολογικά διαλυμένη, οικογένεια – τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της Σούζαν.

Μάλιστα, όπως είπε, ο θάνατός της έχει επηρεάσει δραματικά το σύζυγο του θύματος, ο οποίος δούλευε πάνω σε κάτι που θα μπορούσε να βραβευθεί με Νόμπελ και αυτό έκανε ιδιαίτερα υπερήφανη την Σούζαν! “Η αδερφή μου είχε μόλις μάθει ότι πρότειναν το όνομα της να συμπεριληφθεί στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Γερμανίας” – ανέφερε.

Η απολογία του Κατηγορούμενου

Ο 28χρονος Γ.Π ξεκίνησε την απολογία του ζητώντας συγνώμη και περιγράφοντας πολύ διαφορετικές τις συνθήκες θανάτου της 60χρονης μοριακής βιολόγου σε σχέση με όσα είχε ήδη καταθέσει. Έκανε λόγο για ένα ατύχημα και όχι μια δολοφονία, αρνήθηκε οποιοδήποτε σεξουαλικό κίνητρο, παρά τις καταθέσεις του περί τριπλού βιασμού της άτυχης γυναίκας και έκανε λόγο για πίεση που αισθάνθηκε από την Αστυνομία, εξαιτίας της οποίας έλεγε… ναι σε όλα.

«Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα. Τότε ήταν το πανηγύρι που ήταν στο σπίτι μας. Είχα πάει να μαζέψω ξύλα στον Ταυρωνίτη, είχε όμως ζέστη και κατά τις 11.00 αποφάσισα να φύγω, να πάω μια βόλτα με το αμάξι. Πήγα σε μια συγκεκριμένη διαδρομή που μου αρέσει και τότε την είδα τη γυναίκα αυτή. Δεν αισθάνθηκα κάτι σεξουαλικό μέσα μου» – είπε και συνέχισε: «Στο γυρισμό την ξαναείδα. Την είδα στην άκρη να κάνει τζόκινγκ. Αυτή χωρίς να κοιτάξει πίσω, ήθελε να πάει απέναντι κι εγώ δεν πρόλαβα να πατήσω φρένο κι έπεσα πάνω της» – ανέφερε ο κατηγορούμενος.

«Για να την απεγκλωβίσω, επειδή ήταν κάτω από το αμάξι, έκανα όπισθεν, αλλά στην κατάσταση που την είδα, δεν μπορούσε να ζήσει. Είχε κοπεί το αυτί της. Τα έβλεπα στις ταινίες, αλλά πρώτη φορά το ζούσα» – πρόσθεσε ο ίδιος. Δεν πίστευα ότι θα ζήσει, ήταν βαριά. Δεν κρατούσα κινητό για να καλέσω αστυνομία, γονείς. Φοβήθηκα να το πω – λάθος» – συνέχισε, αναφέροντας πως «το πάτησε», καθώς είχε θολώσει και δεν μπορούσε να σκεφτεί σωστά». «Ζητάω τεράστιο συγγνώμη για όσα έχω προκαλέσει σε όλους. Αισθάνομαι ένοχος. Θα με κρίνετε εσείς» – είπε ο 28χρονος, που φάνηκε σε δυσκολία να συνεχίσει. «Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, δεν ξέρω πως να μιλήσω, συνήθως με ρωτάνε» – είπε.

Η καταδίκη  

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου έκρινε ομόφωνα ένοχο και κατά πλειοψηφία ένοχος (μειοψήφησε ένας ένορκος) για την κατηγορία του βιασμού της άτυχης γυναίκας, χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο.

Επέβαλε στον τον 28χρονος Ιωάννη Παρασχάκη την ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία της Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton και 13 έτη για τον βιασμό.

Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα, η μητέρα του κατηγορούμενου, φανερά ενοχλημένη, έκανε σχόλια κατά τη διάρκεια της δίκης, μέχρι που της έγινε παρατήρηση από τους αρμόδιους φορείς.

Αστυνομικοί έβγαλαν τον 28χρονo από την πίσω πόρτα των δικαστηρίων, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags