Η «εξαφάνιση» της Μόνικα στην Κυπαρισσία

Η 42χρονη Monica Ghius καταγόταν από την Ρουμανία, όμως τα τελευταία 20 χρόνια ζούσε στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας, εργαζόμενη ως καθαρίστρια και φροντίζοντας ηλικιωμένους. Το τελευταίο διάστημα όμως λόγο των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε δεν της επέτρεψαν να εργαστεί με αποτέλεσμα να μείνει άνεργη.

Στα μέσα του Φεβρουαρίου, τα ίχνη της Monica χάθηκαν ξαφνικά, χωρίς κανείς να γνωρίζει την ακριβή ημέρα. Η εξαφάνισή της έγινε αντιληπτή από τους συγγενείς της τέσσερις μήνες μετά, καθώς η 42χρονη Μόνικα δεν έδωσε στο διάστημα αυτό κανένα σημείο ζωής. Το γεγονός αυτό, τους οδήγησε να δηλώσουν την εξαφάνιση στις αρχές, συμπεραίνοντας ότι είχε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Την 1η Ιουνίου 2021, είδε το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ η αναγγελία Silver Alert για την εξαφάνιση της..

Φως στο τούνελ

Ο μεγαλύτερος γιος της που ζούσε στην Αγγλία, αγωνιώντας για την εξαφάνιση της μητέρας του, κατήγγειλε στην εκπομπή «Φως στο τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη στον Alpha, πώς η εξαφανισθείσα γυναίκα υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον πρώην σύζυγο και πατέρα των τριών παιδιών της, με τον οποίο είχε χωρίσει γι’ αυτόν τον λόγο.

Δυστυχώς όμως για την 42χρονη, ο μετέπειτα σύντροφος της, με τον οποίο ζούσε μέχρι την ημέρα της εξαφάνισης, ήταν ακόμη πιο βίαιος. Τελευταία πριν εξαφανιστεί, την είχε στείλει στο νοσοκομείο, προκαλώντας της κάταγμα στο χέρι, από το πολύ ξύλο. Η άτυχη 43χρονη, για να αποφεύγει την κακοποίηση του συντρόφου της, είχε βρει καταφύγιο για δύο μέρες, στην παράγκα ενός άστεγου στην περιοχή.

Αναφερόμενος στον σύντροφο της μητέρας του, επισήμανε πώς «συμπωματικά» εξαφανίστηκε και ο ίδιος περίπου το ίδιο διάστημα, καθώς επέστρεψε πίσω στην Ρουμανία, προφασιζόμενος να δουλέψει.

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής, η Αγγελική Νικολούλη επικοινώνησε με τον σύντροφο της αγνοούμενης, ο οποίος ανέφερε πως η Μόνικα ήταν ζωντανή και υπέδειξε άλλα πρόσωπα, που πιθανότατα γνωρίζουν που βρίσκεται, δηλώνοντας πρόθυμος να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό της.

Οι αρχές Είχαν ερεύνησαν το συγκεκριμένο σπίτι, από την πρώτη ημέρα δήλωσης εξαφάνισης της 42χρονης. Είχαν κάνει έρευνες μέχρι και στο βόθρο του σπιτιού, καθώς στο καπάκι του, είχε βρεθεί φρέσκο τσιμέντο. Είχαν καλέσει την πυροσβεστική, όμως δεν βρήκαν τίποτε παρά μόνο μπάζα.

Η μακάβρια ανακάλυψη

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, όπου έμενε τα τελευταία χρόνια η 42χρονη Μόνικα με τον Ρουμάνο σύντροφο της μέχρι την ημέρα της εξαφάνισης της, έμεναν εκτός Μεσσηνίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν είχαν τον χρόνο να επισκεφθούν το σπίτι τους.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2021 , ο ένας εκ των ιδιοκτητών, πήγε στο σπίτι προκειμένου να το ανοίξει και να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται για να το φροντίσει.

Όταν τελείωσε τις εργασίες του, διαπίστωσε πως το τσιμέντο με το οποίο ήταν καλυμμένη η αυλή, παρουσίαζε διχρωμία σε ένα συγκεκριμένο σημείο, παρ’ όλο που από πάνω υπήρχε χώμα.

Το γεγονός αυτό, τον έβαλε σε υποψίες, καθώς είχε υπόψη του την υπόθεση της εξαφάνισης της Μόνικα, και ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.

 

Η αυτοψία

Παρουσία των αντρών της ΕΛ.ΑΣ, με την βοήθεια σκαπτικού μηχανήματος, το συνεργείο έσπασε το τσιμέντο στο υποδειχθέν σημείο, και με προσεκτικές κινήσεις ξεκίνησαν την εκσκαφή. Αρχικά εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε το κάτω άκρο ανθρώπινου σκελετού. Το σημείο αποκλείστηκε αμέσως από αστυνομικούς του Α.Τ. Κυπαρισσίας και κλήθηκε επί τόπου Ιατροδικαστής.

Ύστερα από πολύωρη εκταφή, αποκαλύφθηκε ανθρώπινη σορός σε εμβρυακή στάση. Η αριστερή επιφάνεια του σώματος ακουμπούσε κάτω στο χώμα, με λυγισμένα τα γόνατα εμπρός. Κάτω από τη σορό αλλά και στα πλάγια βρέθηκαν ίχνη τσιμέντου. Το αριστερό χέρι, βρισκόταν σε έκταση προς το κεφάλι και κάτω από αυτό, το δεξί ήταν λυγισμένο στην περιοχή του αγκώνα.

Το θύμα ήταν εντελώς γυμνό. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος από ρούχα ή παπούτσια, γεγονός που σημαίνει πως όποιος το έκανε, είχε στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποσύνθεση του σώματος και να δυσχεραίνει την ταυτοποίηση του θύματος. Ο δολοφόνος αφού σκότωσε την άτυχη γυναίκα, την τοποθέτησε σε εμβρυική στάση στο πλάι στον αυτοσχέδιο τάφο, βάθους μισού μέτρου στην αυλή του σπιτιού και μετά, έριξε τσιμέντο για να καλύψει τα ίχνη του.

Οι άντρες της Ασφάλειας ήταν πλέον βέβαιοι πως το πτώμα που βρισκόταν μπροστά τους, ήταν της 42χρονης Μόνικα. Όμως για να υπάρξει πλήρης επιβεβαίωση, θα έπρεπε να γίνει η εξέτασης DNA, αφού πρώτα παρθούν  δείγματα από τα παιδιά της, ώστε να γίνει εφικτή η σύγκριση.

Ο ιατροδικαστής

Το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής που πραγματοποίησε ο ιατροδικαστής Καλαμάτας, Ιωάννης Δούζης, ανέφερε πώς η σωρός ήταν γυναικεία, ηλικίας περίπου 40 ετών και με ύψος περίπου 1,60 μ., με απόκλιση 4 εκατοστά. Η εκτίμηση για τον χρόνο θανάτου, υπολογίστηκε ότι πέθανε πριν από πέντε ή έξι μήνες.

Ωστόσο η αιτία θανάτου, λόγω της προχωρημένης σήψης και σκελετοποίησης της σορού στο μεγαλύτερος μέρος της, δεν ήταν εφικτό να επιβεβαιωθεί, όπως δεν ήταν εφικτό να αποκλεισθεί η εγκληματική ενέργεια. Ο ιατροδικαστής σημείωσε ότι δε βρήκε σκελετική κάκωση (τραύμα ή οτιδήποτε άλλο) και απέκλεισε το ενδεχόμενο να θάφτηκε ζωντανή.

Οι έρευνες

Μετά την ανακάλυψη του πτώματος, οι αρχές εστιάστηκαν άμεσα στο στενό συγγενικό, και φιλικό περιβάλλον του θύματος, προσπαθώντας να καταγράψουν ότι διαθέσιμο στοιχείο υπήρχε μέχρι το κρίσιμο διάστημα της εξαφάνισης της. Στην ασφάλεια κλήθηκε ο πρώην σύζυγος της Μόνικα, ο οποίος στην κατάθεση του ανέφερε ότι ο τελευταίος σύντροφος της Μόνικα, ο Πέτρος Τ. ήταν ένας ιδιαίτερα βίαιος και επικίνδυνος άνθρωπος.

Τα βίαια ξεσπάσματα του 39χρονου Πέτρου Τ, συνοδευόταν με άγριους  ξυλοδαρμούς όχι μόνο προς την Μόνικα, αλλά και τον 12χρονο γιό της Αντρέα, που έμενε μαζί της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο 12χρονος να καταλήξει ένα βράδυ στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος.

Ο πρώην σύζυγος της Μόνικα αντικρίζοντας τον ανήλικο γιο του χτυπημένο, διεκδίκησε την επιμέλεια, κάνοντας παράλληλα ασφαλιστικά  μέτρα εναντίον του 39χρονου Πέτρου Τ.

Ο «σύντροφος» 

Ο 39χρονος Πέτρος Τ. διέμενε στην Κυπαρισσία, εργαζόμενος ως εργάτης γης στα χωράφια της περιοχής, ή κάνοντας οικοδομικές  εργασίες περιστασιακά. Τελευταία εργαζόταν για λογαριασμό της οικογένειας στην οποία ανήκε το σπίτι στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, όπου διέμενε ο ίδιος με την Μόνικα για να το φροντίζει μαζί με το κτήμα, καθώς πριν από καιρό είχε πεθάνει ο ηλικιωμένος άντρας που ζούσε εκεί.

Λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση της Μόνικα, ο 39χρονος επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού και προφασιζόμενος οικογενειακούς λόγους, τους ανέφερε ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Ρουμανία, και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

Ο Πέτρος T, ήταν ένας εξαιρετικά βίαιος άνθρωπος, που σε όλες τις σχέσεις του ήταν βάναυσα κακοποιητικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου, υπήρξαν 19 καταγεγραμμένα περιστατικά όπου χρειάστηκε η Μόνικα περίθαλψη μετά από τους ξυλοδαρμούς που υπέστη, και στο τελευταίο μάλιστα, της είχε σπάσει το χέρι.

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε πώς ο Πέτρος Τ. στο παρελθόν ήταν παντρεμένος, ωστόσο η σύζυγος του, Άννα, πέθανε κάτω από ύποπτες συνθήκες. Η άτυχη γυναίκα, βρέθηκε νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος μέσα στο μπάνιο του σπιτιού. Τότε χαρακτηρίστηκε ο θάνατος της «ατύχημα». Στην αναφορά για τις συνθήκες του θανάτου της, αναφερόταν πώς γλίστρησε στο μπάνιο και χτύπησε το κεφάλι της, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο, χωρίς να υπάρξει καμία περεταίρω έρευνα. Όμως και στην δική της περίπτωση, υπήρξε θύμα μόνιμης κακοποίησης.

Καθώς όλα τα στοιχεία οδηγούσαν στον σύντροφο της 42χρονης, ή ΕΛ.ΑΣ  σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Ρουμανίας ξεκίνησε άμεσα την αναζήτηση του Πέτρου T, για να τον φέρει πίσω, ενώπιον της δικαιοσύνης. Η εισαγγελία Κυπαρισσίας άσκησε εναντίον του δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση, προχωρώντας στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

«Θέλουν να με μπλέξουν»

Η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη εντόπισε τον καταζητούμενο 39χρονο Πέτρο T. στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας όπου ζούσε με την καινούργια του σύντροφο, η οποία βρισκόταν στους τελευταίους μήνες κύησης. Χρησιμοποιούσε το ίδιο κινητό που είχε και στην Ελλάδα. Η δημοσιογράφος επικοινώνησε μαζί του, βγάζοντας τον «στον αέρα» της εκπομπής της.

Ο 39χρονος στην συνομιλία τους, απαντούσε ήρεμα, ψυχρά και κυνικά κάνοντας τον ανήξερο. Αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην εξαφάνιση της Μόνικα, υποδεικνύοντας πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, εστιαζόμενος στον πρώην σύζυγο της. Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει πως καταζητείται απάντησε θετικά ενώ τόνισε πως δεν τον έχει ενοχλήσει αστυνομία, ούτε η πρεσβεία, αλλά αν τον καλέσουν θα πάει.

Οι Ελληνικές Αρχές ζήτησαν από τις Ολλανδικές αρχές την παράδοση του μετά την έκδοση του διεθνούς εντάλματος σύλληψής του με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Στις 17 Σεπτεμβρίου ο Ρουμάνος, αντιλαμβανόμενος ότι ο κλοιός γύρο του στενεύει, παραδόθηκε μόνος του στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου του Αϊντχόφεν.

Οι  ολλανδικές αρχές τον προσήγαγαν σε δικαστήριο του Άμστερνταμ όπου του απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, προκειμένου να δικαστεί. Ο ίδιος ζήτησε να εκτελεστεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης του και να εκδοθεί στην Ελλάδα.  Η κράτηση του διήρκεσε 13 μέρες, και τελικά ο Πέτρος Τ. έφτασε στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η απολογία

Στις 5 Οκτωβρίου 2021 ο Πέτρος Τ, μεταφέρθηκε στα Εφετείο της Καλαμάτας όπου έπρεπε να παραβρεθεί ως κατηγορούμενος για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του η Μόνικα, όμως η δίκη θα αναβληθεί. Πρωτόδικα για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί για την δολοφονία της Μόνικα.  Ο κατηγορούμενος μέσα στην απολογία του, αρνήθηκε τα πάντα και επέμενε στην αθωότητα του, παρ’ όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που ήταν καταγεγραμμένα μέσα στην δικογραφία.

«Αρνούμαι την αποδιδόμενη κατηγορία, ότι αφαίρεσα τη ζωή της με οποιονδήποτε τρόπο, ότι προκάλεσα τον θάνατό της, με αξιόποινη πράξη. Με την Μόνικα γνωριστήκαμε και συνάψαμε ερωτικό δεσμό στις 25-10-2017 και έκτοτε ζούσαμε μαζί στην Κυπαρισσία. Ήταν διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών και μου είχε διηγηθεί επανειλημμένα την τραυματική, άσχημη εμπειρία της με τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος την κακομεταχειριζόταν, και της φερόταν με μεγάλη βιαιότητα», ανέφερε στην αρχή της απολογίας του, ο κατηγορούμενος.

«Ήμουν ερωτευμένος μαζί της, την αγαπούσα, ζούσαμε αρχικά αρμονικά και σχεδιάζαμε να παντρευτούμε, πλην όμως το γεγονός ότι ο πρώην σύζυγός της την απομάκρυνε με δικαστικές ενέργειες από τα παιδιά της την οδήγησε σε κατάθλιψη και τον αλκοολισμό. Προσπάθησα ανεπιτυχώς να την βοηθήσω να απεξαρτηθεί χωρίς αποτέλεσμα. Κατανάλωνε σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες κρασιού, μπύρας και αρκετές φορές την μετέφερα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε οικτρή κατάσταση οξείας μέθης. Αρκετές φορές έπινε με φίλους της Ρουμάνους, που δεν γνώριζα, περιφερόταν μεθυσμένη στους δρόμους και αναγκαζόμουν να την αναζητώ, βρίσκοντάς την μάλιστα γδαρμένη και χτυπημένη με μώλωπες ή σημάδια», συνέχισε στην απολογία του ο Ρουμάνος σύντροφος της άτυχης γυναίκας.

«Δεν θα έκανα ποτέ τέτοια πράξη σε βάρος οποιουδήποτε ανθρώπου. Δεν είχα κανένα λόγο να αφαιρέσω την ζωή της πρώην συντρόφου μου όσο και αν διαφωνούσαμε ή μαλώναμε πολλές φορές έχοντας καταναλώσει αλκοόλ», ανέφερε σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Τα στοιχεία όμως ήταν αμείλικτα. Υπήρχαν 19 κακοποιήσεις. 19 φορές η Μόνικα εισήχθη στο νοσοκομείο. Ήξερε και ο πρώην σύζυγος, και τα παιδιά της τι γινόταν. Το μικρό παιδί υποφέρει ακόμα από το ξύλο που έφαγε από τον κατηγορούμενο, του είχε σπάσει τα πόδια. Υπήρχαν μαρτυρίες του πρώην συζύγου, το πώς πήγε ο 39χρονος και την άρπαξε από το νοσοκομείο. Υπήρχαν μαρτυρίες για την αγορά των οικοδομικών υλικών.

Ο 39χρονος P.T μετά την απολογία του, κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακριτή και οδηγήθηκε στις φυλακές Ναυπλίου..

Επίθεση στις φυλακές Ναυπλίου

Στις 13 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση του, ο 39χρονος Πέτρος Τ δέχθηκε άγρια επίθεση στις φυλακές Ναυπλίου. Η επίθεση σε βάρος του έγινε από έναν Αλβανό συγκρατούμενό του. Μετά την επίθεση, ο Ρουμάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε πως δεν έφερε σοβαρά τραύματα. Στη συνέχεια επέστρεψε στις φυλακές, αλλάζοντας κελί.

Παρ όλα αυτά ο Πέτρος Τ δεν θα δικαστεί ποτέ για το αποτρόπαιο έγκλημα του, θα μείνει ατιμώρητος. Στις 12 Δεκεμβρίου ο 39χρονος Πέτρος Τ. βρέθηκε στις 12.30 απαγχονισμένος εντός του κελιού του, με αυτοσχέδιο βρόγχο, που ήταν φτιαγμένος με σεντόνι.

Πηγή: Protothema , Ethnos, anikolouli.gr, Mesogeiostv, Ant1tv 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags