Η Στρίγγλα «μάνα»

Μάνα είναι μόνο μία και σαν την μάνα σου κανένας δεν θα σε αγαπήσει. Πόσες ρήσεις η φράσεις έχουν γραφτεί και ακουστεί σε όλη την γη, και σε όλες τις γλώσσες. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Πολλές φορές λένε αυτή δεν είναι μάνα είναι σκύλα, όμως αν παρατηρήσει κανείς τις σκύλες που γεννάνε έναν μεγάλο αριθμό κουταβιών, θα δούμε ότι δεν αφήνει χωρίς φροντίδα κανένα.

Τελικά η μάνα δεν είναι αυτή που γεννάει…

Το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου 2013 οι γιατροί της Παιδιατρική Κλινικής του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου που αρχίζουν να εξετάζουν το βρέφος σοκάρονται μην μπορώντας να πιστέψουν αυτά που βλέπουν τα μάτια τους.

Το βρέφος είχε γεννηθεί με καισαρική τομή στις 15η Δεκεμβρίου 2012 και ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά. Όμως, κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 3 κιλά. Η φυσιολογική τιμή του σωματικού βάρους ενός υγιούς νεογνού με βάρος γέννησης 3.500 γρ. και ηλικία 35 ημερών (ημέρα εισαγωγής του βρέφους) θα έπρεπε να ήταν 4.130 γρ αντί 3.400 γρ. που ζύγιζε.

Ήταν λιγότερο κι από όσο ζύγιζε την ημέρα που γεννήθηκε, ενώ οι λειτουργίες των ζωτικών του οργάνων ήταν εξασθενημένες. Το μωρό ήταν κυανωτικό και παγωμένο με κλειστά ματάκια, ενώ οι αναπνευστικές του κινήσεις πολύ αργές με απουσία των αντανακλαστικών  του θηλασμού. Διαπιστώθηκε βαρύς υποσιτισμός και παραμελημένη υγιεινή καθώς τα ρουχαλάκια του ήταν λίγο βρεγμένα, γεγονός που ενίσχυε την εικόνα της πολυήμερης εγκατάλειψης.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε σκόπιμη η άμεση μεταφορά του σε Νοσοκομείο της Κρήτης για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Όση ώρα προσπαθούσε ο Παιδίατρος να κανονίσει δια τηλεφώνου τα διαδικαστικά της μεταφοράς του βρέφους, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής ενημέρωνε το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ότι μία νεαρή μητέρα μετέφερε στο νοσοκομείο το βρέφος της, το οποίο έφερε ενδείξεις ασιτίας, έλλειψης καθαριότητας και προφανή απώλεια βάρους…..

Η μάχη για την ζωή

Το 30ημερών αβάπτιστο αγοράκι μεταφέρεται με ελικόπτερο την ίδια μέρα, από τη Λέρο στο ΠΑΓΝΗ, συνοδευόμενο από την 24χρονη «μητέρα» του «κατόπιν αδείας εισαγγελέα». Διασωληνωμένο και σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η διάγνωση των γιατρών είναι σοκαριστική. Ασιτία, δύσπνοια και υποθερμία. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε σοβαρά δερματικά προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από την ελλιπή καθαριότητα.

Οι αστυνομία όπως ορίζει ο νόμος σε ανάλογες περιπτώσεις κινεί τις διαδικασίες προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης του βρέφους, ενώ στην «μητέρα»  απαγγέλλεται η κατηγορία της παραμέλησης βρέφους, και δίνεται εντολή για σύνταξη κατεπείγουσας κοινωνικής έρευνας στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Αδιαφορία

Το μωρό φόραγε μία γαλάζια φόρμα και κάλτσες, ενώ εσωτερικά φόραγε ένα φανελάκι βρεφικό τα οποία ήταν βρεγμένο από ούρα. Σύμφωνα με την κοινωνική έκθεση, η περιτοναϊκή περιοχή, τα γεννητικά όργανα, ο πρωκτός, η μασχαλιαία περιοχή, οι πτυχές των μηρών και των βουβώνων έφεραν σύγκαμα μεγάλου βαθμού και πληγές με έντονη δυσοσμία που προερχόταν από την έκκριση πύου και  σμήγματος. Η βρωμιά στη μασχαλιαία περιοχή όπως  τα χνούδια με ούρα, υποδήλωναν ότι το βρέφος ήταν άπλυτο.

Το δέρμα ήταν αφυδατωμένο και αδυνατισμένο με έκδηλα τα στοιχεία αφυδάτωσης και αδυναμίας στον πρωκτό και στους γλουτούς του βρέφους, ενώ εμφανές ήταν το οίδημα στα βλέφαρα, στα άκρα και στον κορμό.

Τα ζωτικά σημεία, η κλινική εικόνα του βρέφους και οι ιατρικές εξετάσεις υποδήλωναν ότι το βρέφος βρισκόταν σε λήθαργο και η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά  πολύ κρίσιμη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και το μπιμπερό του βρέφους ήταν βρώμικο και πιο συγκεκριμένα η πιπίλα του μπιμπερό όταν σκουπίστηκε με γάζα από το νοσηλευτικό προσωπικό, άφηνε μαύρο ρύπο.

Μαρτυρίες για τη μητέρα

Η «μητέρα», ήταν μία νέα και όμορφη κοπέλα που δεν εμφάνιζε στο πρόσωπό της καμία θλίψη η ανησυχία.  Η ίδια ανέφερε ότι τον Ιούνιο 2012 γνώρισε το σύντροφό της με τον οποίο έμεινε έγκυος, ενώ παραπλάνησε τον άνθρωπο με τον οποίο συζούσε, λέγοντάς του ότι το παιδί ήταν δικό του.

Σύμφωνα με μία μαρτυρία προέκυψε ότι οι γονείς αντί να ασχοληθούν με το μωρό , ασχολούνταν με το «facebook» ενώ ο υποτιθέμενος πατέρας κάπνιζε αδιάφορα μέσα στο σαλόνι. Όταν ξύπνησε το μωρό και η κατηγορουμένη το έφερε στο σαλόνι, η μάρτυς διαπίστωσε ότι ενώ βρισκόταν μέσα στον Ιανουάριο, στην καρδιά του χειμώνα, η «μάνα»  φορούσε στο μωρό ένα κοντομάνικο φανελάκι από μέσα και απ’ έξω ένα φορμάκι ξεκούμπωτο με τα χεράκια απ’ έξω.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η νεαρή είχε αγωνία για το νεογέννητό της και έψαχνε «απαντήσεις» στα διάφορα forum, αντί να απευθυνθεί στους ειδικούς, όπως θα έκανε κάθε φυσιολογική μητέρα. Αυτό που επίσης δε μπορεί να καταλάβει κανείς είναι πως μπορούσε η 24χρονη να αφήνει το παιδί χωρίς να το αλλάζει! Το μωράκι εκτός όλων των άλλων έχει και δερματικά προβλήματα γιατί δεν του άλλαζαν τις πάνες!

Θάνατος από ασιτία

Στις 22 Ιανουαρίου παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών ο εξασθενημένος οργανισμός του μωρού που νοσηλευόταν Διασωληνωμένο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο, δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία πνοή του το μεσημέρι στην ΜΕΘ όπου νοσηλευόταν.  Το πόρισμα για τα αίτια θανάτου είναι σοκαριστικό.

Το παιδί πέθανε γιατί είχε μείνει τρεις μέρες ατάιστο με  αποτέλεσμα ένα – ένα τα όργανά του να σταματήσουν να λειτουργούν και να αφήνει την τελευταία του πνοή λόγο πολυοργανικής ανεπάρκειας. «Έπεσε η λειτουργία όλων των οργάνων του, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο τέλος καρδιακή ανεπάρκεια, κάμψη και θάνατος. Ήταν ήδη πολύ αργά όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη και οι τρεις μέρες που άντεξε ήταν πολύ», δήλωσε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασιτία, υποθερμία και δύσπνοια αλλά και τραύματα στο σώμα του γιατί δεν του άλλαζαν πάνες.

Πολλοί μίλησαν για τις ευθύνες της 24χρονης μητέρας της, που έψαχνε λύσεις σε forum στο internet, εκείνη υποστήριζε ότι ο παιδίατρος δε βρισκόταν στο νησί αλλά είχε αποκλειστεί στην Κω. Όμως όπως προέκυψε τις τελευταίες ώρες, ο παιδίατρος του νοσοκομείου ήταν κανονικά στη θέση του.

Ποινική Δίωξη

Σε βάρος της 25χρονης μητέρας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω (86/2013) παραπέμφθηκε σε δίκη η οποία προσδιορίστηκε να γίνει  στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου. Αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής διαμονής στην οικία της μητέρας της στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, της εμφάνισής της μια φορά στο πρώτο 5νθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η Δίκη

Στις 7/12/2015 άρχισε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου  της Ρόδου με την 24χρονης να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου διότι άφησε να πεθάνει το μωρό της από ασιτία . Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Πρώτος κατέθεσε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Λέρου.

«Το περιστατικό δεν ήρθε ξανά στο νοσοκομείο εκτός εκείνης της ημέρας. Ήρθε με τον σύντροφό της, 10:32 και στις 10.37 ο παιδίατρος ήταν στο νοσοκομείο και εξέταζε το  μωρό. Κανείς μας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είναι δυνατόν να υπήρχε μια τέτοια κατάσταση. Του δώσαμε άμεσα τις πρώτες βοήθειες, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Έβαλαν ορό στο μωρό το οποίο κάπως ανταποκρίθηκε στην αρχή. Στη συνέχεια πήρα άμεσα το Υπουργείο, ενώ ο γιατρός επικοινωνούσε με το ΕΚΑΒ ζητώντας αερομεταφορά για τη διακομιδή του μωρού διότι ήταν πολύ σοβαρό το περιστατικό. Και πράγματι το Υπουργείο έστειλε ελικόπτερο στις 18:00, το οποίο παρέλαβε το μωρό πήρε και το πήγε στην Κρήτη.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν υπήρχε θέμα οικονομικό που να μην μπορούσαν να αγοράσουν γάλα στο μωρό. Μπορεί να βρισκόμαστε σε έναν μικρό τόπο που παρόλο που δεν ήταν συντοπίτες, όλοι θα βοηθούσαμε και θα δίναμε γάλα για το μωρό, όμως ούτε ο χώρος που έμενε ήταν ακατάλληλος, ούτε οικονομικό πρόβλημα υπήρχε.

Σαν άνθρωπος η μητέρα έδειχνε καλά και μιλούσε φυσιολογικά… όμως σύμφωνα με την κατάσταση του μωρού τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το μωρό δεν είχε ακαθαρσίες αλλά το μωρό δεν το άλλαζε. Από τη στιγμή που δεν το αλλάζεις τακτικά, δημιουργούνται διάφοροι ερεθισμοί στο δέρμα. Εμείς από την ίδια μάθαμε ότι το μωρό δεν έτρωγε τις τελευταίες δυο ημέρες, όμως  δεν γίνεται μέσα σε δυο μέρες να πάρει αυτή την πορεία το μωρό γιατί είχε φτάσει 3 κιλά το μωρό, από τα 3,5 που γεννήθηκε.  Στο μπλογκ, αν ισχύουν τα όσα αναφέρθηκαν δεν ήταν η ίδια , η δεν λέει αλήθειες. Έχουμε δύο παιδιάτρους, τον νοσοκομειακό και τον ιδιωτικό, και όχι έναν. Έχουμε έναν παιδίατρο στη Λέρο, ο οποίος πραγματικά είναι ήρωας.

Υπηρετεί το νοσοκομείο εδώ τα τελευταία 20 χρόνια και βρίσκεται πάνω από το τηλέφωνο 24 ώρες το 24ωρο. Όλα τα παιδιά της Λέρου έχουν περάσει από αυτόν τον γιατρό κι ο ίδιος είναι πατέρας 14αρων παιδιών! Ο συγκεκριμένος παιδίατρος δεν ήταν σε καμία Κω, σε καμία Ρόδο, βρισκόταν στη Λέρο. Δεν είχε φύγει καθόλου εκτός νησιού ο γιατρός και αυτός ανέλαβε το μωρό από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και στα επείγοντα να είχε έρθει άλλη μέρα, θα το είχαμε καταγράψει.»

Ο παιδίατρος

Από τα συμπτώματα που είχε το παιδάκι τι μπορούμε να συμπεράνουμε;

«Το βάρος του μωρού ήταν υπερβολικά μικρό, ενώ για την ηλικία του ενός μηνός που είχε, θα έπρεπε να ζυγίζει 4 κιλά και 100 γραμμάρια. Το γεγονός πως ζύγιζε κάτω από τρία κιλά σημαίνει πως ήταν σχεδόν σκελετωμένο και πως η απώλεια αυτή του βάρους δεν μπορεί να επήλθε μέσα σε λίγες μέρες. Βάσει μαθηματικών στοιχείων, ένα παιδί όταν γεννιέται δικαιούται τις πρώτες μέρες να χάσει το 10% του βάρους που είχε κατά τη γέννησή του. Όταν είναι 12 ημερών πρέπει να έχει αποκτήσει ξανά το βάρος που γεννήθηκε.

Αν υποθέσουμε πως το βρέφος στις 12 ημέρες έπρεπε να ζυγίζει 3,5 κιλά, θα έπρεπε να παίρνει 25 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή το λιγότερο 600 γραμμάρια σε ένα μήνα. Από αυτό καταλαβαίνεται πως το βάρος του μικρού ήταν πολύ χαμηλό.” Εφόσον το μωρό ήταν τόσο αδύνατο δεν είχε καθόλου λίπος και μυς. Γι’ αυτό φαίνονταν ο σκελετός του και πετάγονταν τα μάτια του.

Ακόμη είχε υποθερμία, ο οργανισμός υπέστη σοκ και κατέληξε στο θάνατο.

Αυτό δεν μπορεί να έγινε μέσα σε δυο, τρεις μέρες, να χάσει δηλαδή τόσο βάρος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η κατάσταση πρέπει να συμβαίνει πάνω από εβδομάδα. Αν είχε πάει νωρίς σε παιδίατρο θα το είχε προλάβει”.

Θεωρείτε πως μπορεί να υπάρχει ψυχολογική αιτία πίσω από τη συμπεριφορά της μητέρας;

“Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν υπήρχαν άνθρωποι κοντά της που να μπορούσαν να την βοηθήσουν. Θα μπορούσε να έχει επιλόχειο κατάθλιψη, της οποίας τα συμπτώματα είναι άρνηση, να μην θέλει να το ταΐσει και να το περιποιηθεί. Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει και εγκληματική ενέργεια πίσω από το περιστατικό, που και πάλι όμως θα έχει τη βάση της σε ψυχολογικά αίτια”.

Ο Δήμαρχος Λέρου

«Επειδή είχα πρόβλημα με τη μητέρα μου, εκείνη τη μέρα έτυχε να βρίσκομαι στο νοσοκομείο. Με κάλεσαν οι γιατροί στην Παιδιατρική Κλινική, όπου η μάνα με τον σύντροφό της είχαν πάει το παιδί. Οι εικόνες που αντίκρισα όταν οι γιατροί με οδήγησαν στη θερμοκοιτίδα πραγματικά με σόκαραν. Είδα ένα νεογέννητο που είχε ακριβώς την εικόνα που έχουν τα υποσιτισμένα βρέφη της Αιθιοπίας. Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, γεμάτο πληγές με πύον, γιατί το δερματάκι του άρχισε να σκάει από την ασιτία, και άπλυτο.

Αμέσως ενημερώθηκε ο εισαγγελέας της Κω, ενώ έσπευσε και η αστυνομία που πήρε καταθέσεις. Προσωπικά θεωρώ πως πρόκειται για καθαρή αμέλεια, εγκληματική.

«Η μητέρα του μωρού δεν είναι από τη Λέρο. Είχε έρθει στο νησί τους τελευταίους μήνες, γέννησε εδώ και την φιλοξενούσε ένας στρατιωτικός στο σπίτι του. Γέννησε στο νοσοκομείο της Λέρου στις 13 Δεκεμβρίου ένα υγιέστατο αγοράκι, το οποίο μεταφέρθηκε το Σάββατο στο νοσοκομείο με υποθερμία και σοβαρά προβλήματα στο σώμα του και ασιτία.”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μητέρα δεν είχε οικονομικό πρόβλημα και δεν ζήτησε βοήθεια, ούτε απευθύνθηκε σε κάποιο κρατικό φορέα, όλες αυτές τις μέρες. “Η μητέρα δεν ζήτησε βοήθεια από κανέναν, ούτε από ψυχολόγο, ούτε από κάποιο κοινωνικό φορέα ή το νοσοκομείο του νησιού. Γενικά η νεαρή δεν κυκλοφορούσε πολύ και εγώ προσωπικά δεν την είχα δει πολλές φορές”.

«Καταπέλτης» ο Ιατροδικαστής

Καταπέλτης ήταν ο ιατροδικαστής, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενήργησε, με τα λεγόμενά του πραγματικά να σοκάρουν! Ο θάνατος του βρέφους οφείλεται σε υποσιτισμό, έλλειψη γάλακτος και νερού, γεγονός που οδήγησε στην ολική ανατροπή του οργανισμού του βρέφους, το οποίο ξεψύχησε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή.

Ο ιατροδικαστής, διαπίστωσε επίσης ότι το βρέφος είχε ελλιπή καθαριότητα, ενώ παρά το ότι δεν έφερε κακώσεις, διαπίστωσε σημάδια από έντονα συγκάματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 36 ημερών αγγελούδι δεν είχε τη φροντίδα που θα έπρεπε.

»Λυπάμαι που στη σημερινή εποχή είναι δυνατόν να υπάρξουν θάνατοι από αμέλεια των πρώτων οφειλόμενων φροντίδων οι οποίες είναι αυτόματες» τόνισε ο ιατροδικαστής Μανόλης Μιχαλοδημητράκης. Η μητέρα θα μπορούσε να αναζητήσει συμβουλές από τη διπλανή πόρτα του σπιτιού της, για το πως θα πρέπει να φροντίσει το μωρό καθώς ήταν άπειρη στην ανατροφή ενός παιδιού.

Το μωρό πέθανε με θερμοκρασία σώματος 35 βαθμών Κελσίου.

Η Καταδίκη  

Στις 8/12/2015 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου επέβαλλε την ποινή των ισοβίων δεσμών, χωρίς την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού, στην 25χρονη «μάνα» από τη Λέρο, η οποία κατηγορούνταν ως υπαίτια για το θάνατο του 36 ημερών παιδιού της.

Μετά την καταδίκη της σε ισόβια κάθειρξη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η 28χρονη οδηγήθηκε στη φυλακή, όμως δια των συνηγόρων της Μαρίας Κρικοπούλου και Θεόδωρου Λάμψια, κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, η οποία εξετάστηκε τον Γενάρη του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της καταδικασθείσας με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης της μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της και της μόνιμης διαμονής της στη Θεσσαλονίκη έως την εκδίκαση της υπόθεσης της από το Εφετείο.

Το Εφετείο

Στις 7 Μαΐου 2018 η 28χρονη που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, θα σταθεί ξανά ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου στις, κατηγορούμενη για τον θάνατο του μόλις 36 ημερών βρέφους της.

Στην δίκη θα καταθέσει και πάλι ως μάρτυρας ο γιατρός που είχε δει το βρέφος, ο οποίος και περιέγραψε για ακόμη μία φορά τα γεγονότα που είχαν σημειωθεί αλλά και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το μωρό.  Σημειώνεται πως σε βάρος του γιατρού εκκρεμεί μήνυση που έχει υποβάλει η 28χρονη για παράβαση καθήκοντος.

Ακολούθησε η κατάθεση του πρώην συντρόφου της 28χρονης ο οποίος εξιστόρησε τη γνωριμία του, μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, την «αποκάλυψη» ότι ήταν έγκυος και τον τοκετό δύο μήνες αργότερα. Αναφέρθηκε επίσης τις φροντίδες τους προς το παιδί, τόσο των ιδίων όσο και της μητέρας και της αδελφής του που έσπευσαν στη Λέρο όταν έμαθαν πως γεννάει η 28χρονη για να τους βοηθήσουν.

«Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου ήταν ολοζώντανο το παιδί, το χρώμα του ήταν κανονικό. Εγώ είδα ότι κάτι δεν πάει καλά την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου το βράδυ όταν επέστρεψα μετά από δύο ημέρες στο σπίτι. Το φίλησα στο μέτωπο και είδα ότι ήταν κρύο αλλά δεν μου έκανε εντύπωση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη μίλησαν τηλεφωνικά με γιατρό και το πήγαν στο νοσοκομείο».

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε και ο πατέρας του πρώην συντρόφου της 28χρονης, αλλά και η μητέρα της «η μεγάλη απούσα», όπως χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο, καθώς δεν μετέβη για τον τοκετό της κόρης της αλλά ούτε και μετέπειτα. Η ίδια ισχυρίστηκε πως ο σύζυγός της, ο οποίος έχει αποβιώσει, ήταν σοβαρά άρρωστος και αδυνατούσε να μείνει μόνος του καθώς δεν είχαν κάποιο συγγενή για να τον κοιτάξει όσο εκείνη θα έλειπε, ωστόσο στόχευε να πάει στο νησί στο άμεσο μέλλον.

Η μητέρα της 28χρονης, είπε ότι γνώριζε για την εγκυμοσύνη της κόρης της προτού ακόμη εκείνη γνωρίσει τον πρώην σύντροφό της και μεταβεί στη Λέρο, και πως μάλιστα το ήθελε πολύ αυτό το μωρό. Η μητέρα πρόσθεσε πως είχε πει στην κόρη της να το κρατήσει εφόσον το ήθελε «εδώ μεγάλωσα εσένα, το εγγόνι μου δεν θα μεγαλώσω», είπε χαρακτηριστικά.

Απολογούμενη με δάκρυα στα μάτια και ξεσπώντας τακτικά σε λυγμούς, απολογήθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου η 28χρονη κατηγορουμένη. «Δεν έχω σκοτώσει κάποιον! Αν δεν ήθελα, θα είχα κάνει άμβλωση, όμως το ήθελα πολύ! Ακολούθησα τις οδηγίες που μου έδωσε ο παιδίατρος, αλλά δεν σκότωσα! Έκανα ότι μπορούσα! Με παραπλάνησε το γεγονός ότι έτρωγε. Του έβαζα την κρέμα που μας έδωσαν από το νοσοκομείο και είχα πάρει ακριβώς την ίδια όταν τελείωσε και το κάναμε και μπάνιο»!

Ο Εισαγγελέας

Παίρνοντας το λόγο ο Εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε  επισημαίνοντας πως από την ακροαματική διαδικασία και τα όσα δήλωσαν οι μάρτυρες δεν προκύπτει να έπασχε η 28χρονη από επιλόχειο κατάθλιψη (το γεγονός αυτό διαβεβαίωσαν τόσο γιατρός όσο και ο πρώην σύντροφός της). Επίσης, αναφέρθηκε στη στάση του πρώην συντρόφου και της οικογενείας του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν την έχει ξανασυναντήσει και έχει μείνει άναυδος», ενώ πρόσθεσε πως ο πρώην σύντροφος «κάνει ότι μπορεί για να τη βγάλει «καθαρή». Ήπιε το παιδί 170 γραμ. γάλα και την επόμενη πέθανε. Ήταν συνεχώς επάνω από το μωρό και δεν αντιλήφθηκε συνειδητά τουλάχιστον ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» είπε ο κ. Εισαγγελέας.

Ο ίδιος ωστόσο έκανε λόγο και για «ευήθεια» από πλευράς της κατηγορουμένης για αυτό και ζήτησε από το δικαστήριο να μετατρέψει την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια χωρίς ελαφρυντικά.
Για απουσία κινήτρου από πλευράς της πελάτισσάς του, έκανε λόγο στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Θεόδωρος Λάμψιας, συμπληρώνοντας πως ήταν μία μητέρα μόνη σε ένα νησί και ευρισκόμενη σε κατάσταση σύγχυσης, άγνοιας και επιπολαιότητας και συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση.

Η Ετυμηγορία

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Θεόδωρου Λάμψια, και του εισαγγελέα της έδρας, μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια (σε βαθμό πλημμελήματος) και ομόφωνα κρίθηκε ένοχη για αυτήν χωρίς ελαφρυντικό, ενώ της επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης των 5 ετών με τριετή αναστολή με τον όρο της επίβλεψης της 28χρονης κοπέλας από τον επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Σημειώνεται πως για την ίδια υπόθεση έχει κριθεί ένοχος και ο πρώην σύντροφος της 28χρονης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για έκθεση σε κίνδυνο και έχει καταδικαστεί πρωτόδικα από το στρατοδικείο σε κάθειρξη 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η «μάνα» καταθέτοντας τις «απόψεις» της στις κάμερες

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags