Ο Παιδοκτόνος του Άστρος

Κανένας από τους κατοίκους της μικρής και κλειστής κοινωνίας Μελιγού στο Άστρους  Κυνουρίας δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι το όνομα του χωριού τους θα πρωταγωνιστούσε στα ΜΜΕ.

Στις 16 Αυγούστου 2014 η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Άστρος Κυνουρίας δέχθηκε το απόγευμα, ανήμερα της Παναγίας τηλεφώνημα για εκδήλωση πυρκαγιάς κοντά στον βιολογικό καθαρισμό Άστρους  μέσα στην κοίτη του ξεροπόταμου Τάνου. Ένα αυτοκίνητο είχε παραδοθεί στις φλόγες στην χωματερή της περιοχής.

Στο σημείο που κλήθηκαν να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες, έμελε να βρεθούν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα, όταν έσβησαν την φωτιά. Διαπίστωσαν ότι στο πίσω κάθισμα του οχήματος είχε απανθρακωθεί ένα άτομο, το οποίο μάλιστα ήταν διαμελισμένο και από τη φωτιά είχαν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά του.

Αμέσως, κλήθηκε η αστυνομία και ξεκίνησαν οι έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ κλήθηκε ιατροδικαστής και το γραφείο εγκληματολογικών ερευνών, οπότε διαπιστώθηκε ότι το πτώμα ανήκει σε 39χρονο άνδρα κάτοικο Αττικής, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή του ‘Αστρους και είχε επιστρέψει πρόσφατα.

Μια οικογενειακή τραγωδία

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως κατά την διάρκεια της έρευνας  που συγκέντρωσε η ΕΛ.ΑΣ ο 39 χρόνος είχε σειρά προστριβών με τους γονείς του για οικονομικά θέματα. Φέρεται να είχε εγκαταλείψει τα ΤΕΦΦΑ γιατί όπως έλεγε «οι γυμναστές αργούν να προσληφθούν στα σχολεία και δεν έχει νόημα να συνεχίσω τις σπουδές μου».

Αργότερα έκανε κάποιες περιστασιακές δουλειές και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν πολλές ώρες σαν διανομέας φαγητού στο Περιστέρι, καλύπτοντας τα προσωπικά έξοδα του. Συζούσε στην Αθήνα με μια 30χρονη που κλήθηκε αμέσως στην Τρίπολη  για κατάθεση κι η οποία ανέφερε ότι ο 39χρονος δεν είχε προσωπικές διαφορές και δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε βίαιη συμπεριφορά.

Οι αστυνομικοί δημιούργησαν την εικόνα ενός κλειστού ανθρώπου με ελάχιστους φίλους που χρησιμοποιούσε σπάνια το κινητό του και μόνιμο ενδιαφέρον του ήταν τα … καναρίνια του. Από τον φάκελο προέκυψε ότι ο 39χρονος δεν είχε άλλες οικονομικές εκκρεμότητες και χρέη στην Αθήνα.

Μόνιμο σημείο τριβής ήταν το θέμα της κληρονομιάς του πατρικού σπιτιού στο Αστρος. Ο πατέρας του, που εργαζόταν τα τελευταία χρόνια σαν αγρότης  είχε αποφασίσει να δώσει αυτό το σπίτι σε δύο άλλα μέλη της οικογένειάς του. Κάτι που φαίνεται να είχε προκαλέσει την οργή του 39χρονου, ο οποίος δύο τρεις φορές τον χρόνο κατέβαινε στο Άστρος με απαίτηση να αλλάξει ο πατέρας του την σχετική απόφαση.

Το ίδιο του το αίμα

Από την πρώτη στιγμή οι υποψίες των αστυνομικών στράφηκαν στον πατέρα του θύματος, με τον οποίο από τα στοιχεία που συνέλεξαν διαπίστωσαν ότι είχαν συχνούς καβγάδες λόγο οικονομικών διαφορών, πράγμα που ήταν γνωστό σε όλο το Άστρος.

Όταν πήγαν οι αστυνομικοί να ανακοινώσουν στον  75χρονο τον θάνατο του παιδιού του, όχι μόνο άκουσε ατάραχος τους αστυνομικούς αλλά έφυγε και πήγε στο καφενείο του χωριού. Ο 75χρονος ισχυρίστηκε ότι στην τελευταία επίσκεψη του γιού του, εμφανίστηκαν 3 σωματώδεις νεαροί που συνόδευαν τον γιο του, αναφέροντας σειρά …υποτιθέμενων λεπτομερειών με αποτέλεσμα να παραπλανήσει τις αρχές.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν το σενάριο με τις «ύποπτες διασυνδέσεις» του άτυχου 39χρονου, το οποίο γρήγορα εγκατέλειψαν, μιας και δεν προέκυψε καμία ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας ξανά προσήγαγαν τον 75χρονο ο οποίος τελικά, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης λύγισε και ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη. Κατά την εξέτασή περιέγραψε με λεπτομέρειες την ανθρωποκτονία, ισχυριζόμενος ότι προέβη στο έγκλημα για οικογενειακές διαφορές.

Δεν έδρασε μόνος του

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, ο κατηγορούμενος πυροβόλησε και σκότωσε το γιο του με κυνηγετικό όπλο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια κάποιου άλλου, έβαλε το πτώμα στο αυτοκίνητο και αφού το οδήγησε στην ερημική περιοχή που βρέθηκε, έβγαλε τις πινακίδες κυκλοφορίας και του έβαλε φωτιά προκειμένου εξαφανίσει ίχνη που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό του.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Κυνουρίας κρίνοντας από την ηλικία του δράστη και την σωματική του ικανότητα έστρεψαν τις έρευνες για τον εντοπισμό και την εμπλοκή άλλων ατόμων που ενδεχομένως να συμμετείχαν στο έγκλημα και να βοήθησαν στη μεταφορά του πτώματος στην ερημική περιοχή για να το κάψουν.

Ήταν δύσκολο ο 79χρονος να μπόρεσε από μόνος του να οργάνωσε και να εκτέλεσε τη μεταφορά του πτώματος και για το λόγο αυτό έστρεψαν τις έρευνες για τυχόν συνεργούς του στο στενό κύκλο της οικογένειας. Η είδηση ότι συνελήφθη για την δολοφονία του 39χρονου Ι.Μ. ο πατέρας του θύματος, ηλικίας 75 ετών, ενώ παράλληλα εξετάζονταν και η συμμετοχή και άλλων συγγενών στο έγκλημα έπεσε σαν βόμβα στην μικρή κοινωνία του Άστρου.

Η Ομολογία

Ο 75χρονος δράστης παρουσιάστηκε ενώπιον του εισαγγελέα και του ανακριτή  αμετανόητος για την άγρια δολοφονία, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη για όσα συνέβησαν στην αυλή του  σπιτιού του και δεν έδειξε να μετάνιωσε που προκάλεσε τον  θάνατο του παιδιού του.  Στην ομολογία του, ο πατέρας περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη συμπεριφορά του γιου του.

«Όταν ερχόταν για να ζητήσει χρήματα εμείς τον μαλώναμε και του λέγαμε ότι πρέπει να κάνει κάτι στη ζωή του για να προκόψει. Αντιδρούσε βίαια, μας έβριζε, μας χτυπούσε και ταυτόχρονα εκτόξευε απειλές σε βάρος της ζωής των παιδιών των θυγατέρων μας, για τα οποία έλεγε ότι θα τα σφάξει ένα ένα . Το πλέον σοβαρό γεγονός συνέβη το Πάσχα, όταν ο γιος μας μπήκε κρυφά στο σπίτι, μας έδεσε και μας κτυπούσε απάνθρωπα, ενώ με μια κάμερα βιντεοσκοπούσε το συμβάν».

«Το πρωί της 15ης Αυγούστου «ο Γιάννης μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι θα έλθει από την Αθήνα τονίζοντάς μου ότι «θα με τακτοποιήσει», εννοώντας ότι πάλι θα χειροδικούσε τόσο σ’ εμένα, όσο και στην μητέρα του. Με κατέλαβε αγανάκτηση, φόβος αλλά και ένα πελώριο «γιατί» να μας συμβαίνει αυτό. Αποφάσισα να πάρω το δίκαννο στα χέρια».

Ο 75χρονος αγρότης που είχε δουλέψει σε βιοτεχνία υφασμάτων και είχε ζήσει πολλά χρόνια στο Καναδά περίμενε τον 39χρονο γιο του που ερχόταν από την Αθήνα, με την καραμπίνα γεμάτη μονόβολα σκάγια για αγριογούρουνα. Είχε διώξει τη γυναίκα του και περίμενε τον 39χρονο στο σπίτι και καθόταν στο μπαλκόνι. Εκείνος μόλις έφτασε πήρε μια γλάστρα από την αυλή και την πέταξε στο μπαλκόνι που βρισκόταν ο πατέρας του.

«Η μάνα σου λείπει. Εσύ δεν έχεις κλειδιά; του φώναξα» ανέφερε ο 75χρονος και συνέχισε «Τον πυροβόλησα με το δίκαννο στην πλάτη με ένα μονόβολο. Έπεσε κάτω, από το μπαλκόνι στην πλάτη κι ύστερα στα δύο του γόνατα. Ήταν τέτοια η ένταση των συναισθημάτων που ενώ ο γιος μου ήταν χτυπημένος στο έδαφος αναίσθητος εγώ τον πλησίασα και τον πυροβόλησα στα πόδια».

Στη συνέχεια τον πλησίασε και του φώναξε «Ποιο πόδι θα μου έκοβες, το αριστερό; Πάρε μία! Θα μου έκοβες και το δεξί; Πάρε κι άλλη!» πυροβολώντας συνεχώς τον γιο του.

Ζήτησε την βοήθεια τεσσάρων συγγενών του – κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με νομικούς είχαν οφέλη από την συγκεκριμένη διευθέτηση της κληρονομιάς – να εξαφανίσουν τα ίχνη του άγριου φονικού και στην συνέχεια όλοι επέστρεψαν σπίτι τους, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

«Αποδέχομαι όλες τις κατηγορίες. Σκότωσα τον γιο μου εν βρασμώ ψυχής. Είμαι συγκλονισμένος από τις πράξεις μου, τις οποίες εκτέλεσα μόνος μου. Δεν είμαι καθόλου περήφανος γι’ αυτές, αλλά αισθάνομαι ντροπή και οδύνη, τις οποίες μεγεθύνει το γεγονός ότι στην απολογία μου είμαι αναγκασμένος να αναφέρω τις συμπεριφορές του γιου μου που με πίκραναν και με τρομοκράτησαν τόσο, ώστε να με οδηγήσουν σε αυτή την πράξη απελπισίας, για την οποία σήμερα καλούμαι να λογοδοτήσω», δήλωσε στο απολογητικό του υπόμνημα.

Ο 75χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι «ο 39χρονος τον πίεζε ασφυκτικά για να κληρονομήσει το σπίτι, τον κτυπούσε κι ότι ο ίδιος είχε αναγκασθεί, πριν μερικά χρόνια, να πάει στην Εισαγγελία ζητώντας σχετική βοήθεια». Σύμφωνα όμως με τις αστυνομικές πηγές, στο Άστρος ποτέ δεν είχαν σχετική ενημέρωση από δικαστικούς λειτουργούς για το συγκεκριμένο αίτημα «προστασίας» του 75χρονου δράστη.

Όλοι συνένοχοι…

Η 67χρονη μητέρα, ο 71χρονος θείος, η 70χρονη θεία και ο 53χρονος γαμπρός του θύματος, όλοι αυτόπτες μάρτυρες του εγκλήματος, αποφάσισαν να βοηθήσουν τον 75χρονο να σβήσει τα ίχνη του, να κρύψει το πτώμα και να κρύψουν όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Με τη βοήθεια του 71χρονου, τοποθέτησαν το πτώμα του 39χρονου στο εσωτερικό οχήματος ιδιοκτησίας του, αφαίρεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας και μετέβησαν σε ερημική περιοχή, όπου και έβαλαν φωτιά στο όχημα, προκειμένου να εξαφανιστούν ίχνη και ενοχοποιητικά στοιχεία. Από την περιοχή τους παρέλαβε ο 53χρονος και τους μετέφερε πίσω στην οικία του δράστη.

Παράλληλα, η 67χρονη και η 70χρονη, προέβησαν στον λεπτομερή καθαρισμό της αυλής της οικίας, με σκοπό επίσης να εξαφανίσουν τα ίχνη του εγκλήματος. Λόγο των στοιχείων που προέκυψαν για την εμπλοκή τους η αστυνομία συνέλαβε την 67χρονη μητέρα του θύματος, τον 71χρονο θείο του θύματος (αδερφός του πατέρα), την 70χρονη θεία του θύματος (σύζυγος του 71χρονου) και τον 53χρονο γαμπρό του θύματος (σύζυγος της αδερφής του θύματος).

Κατά τις έρευνες, βρέθηκε και κατασχέθηκε το όπλο του εγκλήματος, ένας κάλυκας, ρούχα τα οποία έφεραν ίχνη αίματος, καθώς και οι προαναφερόμενες πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες ήταν θαμμένες στον κήπο της οικίας του δράστη.

Χειροπέδες σε ολόκληρη την οικογένεια

Στην απολογία τους οι τρεις κατηγορούμενοι, υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη δολοφονία, και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο αδελφός του 75χρονου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ, ενώ κατηγορείται για περιύβριση νεκρού και εμπρησμό.

Την ίδια γραμμή ακολούθησε και η σύζυγός του υποστηρίζοντας ότι δεν ήξερε τίποτα για τα όσα συνέβησαν το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο γαμπρός του 39χρονου θύματος, φέρεται να υποστήριξε ότι την ημέρα της δολοφονίας βρισκόταν σε άλλη περιοχή αρκετά μακριά από το Άστρος και αφέθηκε και αυτός ελεύθερος.

 

Η αρραβωνιαστικιά του 39χρονου θύματος επιτέθηκε στον παιδοκτόνο και στον Κούγια

Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης στα δικαστήρια του Ναυπλίου επικράτησε ένταση όταν προσήχθησαν ο 75χρονος παιδοκτόνος και η σύζυγός του. Η αρραβωνιαστικιά του 39χρονου δολοφονηθέντος επιτέθηκε φραστικά τόσο σε αυτούς, όσο και στον συνήγορό τους Αλέξη Κούγια. Σύμφωνα με τον κ. Κούγια η αρραβωνιαστικιά του θύματος έβρισε χυδαία τόσο τους γονείς του 39χρονου, όσο και τον ίδιο, ενώ δήλωσε ότι πληροφορήθηκε πως η εν λόγω γυναίκα μαζί με το θύμα είχαν διώξει από το σπίτι του το κατηγορούμενο ζευγάρι και είχαν εγκατασταθεί αυτοί εκεί.

Η ένταση που προκλήθηκε, μάλιστα, ήταν τέτοια, που χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το συμβάν.

Μετά το περιστατικό σε δηλώσεις του ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι ο 75χρονος έχει μετανιώσει για το έγκλημα, προσθέτοντας, ότι πριν από ένα μήνα είχε ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα και είχε κάνει συγκύριο το θύμα. Συνεχίζοντας στις δηλώσεις του χαρακτήρισε το έγκλημα «να μην σου χτυπήσει ο διάβολος την πόρτα» κάνοντας λόγο για δράμα της οικογένειας. Από την πλευρά της η δικηγόρος της αρραβωνιαστικιάς του 39χρονου, που δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, δήλωσε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τη μνήμη του 39χρονου που προσβάλλεται».

Η Ετυμηγορία

Στις 18.12.2015 το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Τρίπολης έκρινε ενόχους, για το έγκλημα στη Μελιγού Άστρους και τους τέσσερις κατηγορούμενους, χωρίς μάλιστα να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, όπως ζήτησαν οι δικηγόροι υπεράσπισης. Μετά από τέσσερις μέρες, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου και μετά από τέσσερις και ώρες σύσκεψης των μελών της έδρας και ύστερα από την αγόρευση του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανακοίνωσε πως τα μέλη του Δικαστηρίου κάνουν αποδεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως, τόσο ως προς την ενοχή των κατηγορουμένων όσο και ως προς τις ποινές που επεβλήθησαν.

Το Δικαστήριο επέβαλε μη αναγνωρίζοντας κανένα ελαφρυντικό την ποινή της ισόβιας καθείρξεως στον πατέρα για το φόνο του γιου του και επίσης την ποινή του ενός έτους για οπλοχρησία και 2 έτη για εμπρησμό. Στην μητέρα επέβαλλε ποινή καθείρξεως 10 ετών αλλά μετά από αίτημα του Δικηγόρου Αντώνη Μίγα, η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που θα ασκηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Η μητέρα μέχρι τότε θα είναι ελεύθερη.

Στην θεία –νύφη του πατέρα- που διαμένει στο εξωτερικό επεβλήθη ποινή φυλάκισης 2 ετών. Ποινή ισόβιας καθείρξεως και 2 χρόνια για εμπρησμό επέβαλλε το Δικαστήριο στον θείο (αδελφό του πατέρα- επίσης κάτοικοι εξωτερικού).

Η μητέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου φώναζε “είμαι αθώα, είμαι μάνα, δεν μπορεί να βάζουν μέσα μία μάνα, είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να ζήσω στο σπίτι μου, θα πάω φυλακή, δεν έχω δει από το παιδί μου, ούτε μία σταγόνα αίμα, δεν ήμουν σπίτι, με σκότωσαν σήμερα και εμένα”. Ο πατέρας δεν μίλησε καθόλου….

Πηγή: Volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags