Η Δολοφονία του Δημάρχου Παγγαίου
Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009 ο Δήμαρχος Παγγαίου (προ της Καλλικρατικής ένωσης) Τριαντάφυλλος Κουκούδης, επιβιβάστηκε στο υπ’ αριθμό ΝΕΗ-4545 αυτοκίνητό του μάρκας Audi, και αναχώρησε από το σπίτι του στην περιοχή Παληό Καβάλας, λέγοντας στην οικογένειά του πως έχει μια επαγγελματική συνάντηση στη Νέα Πέραμο του Δήμου Ελευθερών.
Η σύντροφος του μίλησε μαζί του πριν το απόγευμα, όμως αργότερα όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, το κινητό του τηλέφωνο ήταν κλειστό. Το γεγονός την ανησύχησε, γιατί ο δήμαρχος δεν συνήθιζε να κάνει κάτι ανάλογο. Από εκείνη την στιγμή τα ίχνη του Δημάρχου χάθηκαν χωρίς να έχει δώσει κάποιο σημείο ζωής.
Η αναζήτηση
Την Τρίτη το μεσημέρι στις 29 Δεκεμβρίου, ο αδελφός του δήλωσε την εξαφάνισή του το μεσημέρι της Τρίτης στο Τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Η ασφάλεια έδωσε σήμα στα τμήματα σε όλη την περιοχή, τα οποία άρχισαν εντατικές έρευνες.
Ο δήμαρχος όταν είχε αναχωρήσει είχε πει στους δικούς του ότι πηγαίνει στην περιοχή της Νέας Περάμου, οπότε οι έρευνες προσανατολίστηκαν εκεί.
Το απόγευμα της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητό του στην ερημική παραλία της Σαρακίνας, διαπιστώνοντας πως κανείς δεν βρισκόταν μέσα. Ειδοποίησαν την ασφάλεια Θεσσαλονίκης και λίγο αργότερα έφθασαν στην περιοχή αστυνομικοί της ασφάλειας που ερεύνησαν το Audi του δημάρχου. Όταν άνοιξαν το πόρτ μπαγκάζ, τον βρήκαν μέσα νεκρό με αίματα στο πρόσωπο, δεμένο χειροπόδαρα.
Από την πραγματοποιηθείσα αυτοψία που έγινε από τον ιατροδικαστή προέκυψε ότι η σορός έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο πρόσωπο από αιχμηρό αντικείμενο, οκτώ πυροβολισμούς στο θώρακα, και έναν στο κεφάλι.
Οι έρευνες
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε πρώτη φάση είχαν την εντύπωση ότι η επίθεση αυτή είναι έργο πληρωμένων δολοφόνων. Ωστόσο στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, και κυρίως ο τρόπος που πυροβολήθηκε το θύμα, ο οποίος έδειχνε «προσωπικό μίσος», τους οδήγησε να αναζητήσουν τους δράστες στο προσωπικό και επαγγελματικό περιβάλλον του δημάρχου.
Η έρευνα εστιάστηκε στο ζήτημα του μεγάλου ελλείμματος που είχε εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες από ορκωτούς λογιστές στον Δήμο Παγγαίου.
Το θύμα, είχε αφαιρέσει ένα ποσόν της τάξεως περίπου των 120.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου, το οποίο επέστρεφε σταδιακά. Το μεγαλύτερο ποσό, περίπου 600.000 ευρώ, είχαν αφαιρέσει οι δύο ταμίες του Δήμου. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο ταμίες είχαν προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αγορά πολυτελών κατοικιών και ΙΧ, ενώ φαίνεται ότι ξόδευαν μεγάλα ποσά τη νύκτα.
Στην Ασφάλεια Καβάλας έφτασαν πληροφορίες για τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία αναζητούσαν επιχειρηματίες της πόλης έχοντας σκοπό να δανειστούν μεγάλο χρηματικό ποσό, κάτι που δεν κατάφεραν. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την «τρύπα» των 720.000 € στα ταμεία του Δήμου, έβαλαν σε υποψία τους αστυνομικούς και προσήγαγαν τους δύο υπόπτους ταμίες στην Ασφάλεια για ανάκριση.
Η ομολογία
Οι αστυνομικοί ανέκριναν για πολλές ώρες τους δύο ταμίες οι οποίοι τελικά τα ξημερώματα ομολόγησαν το έγκλημα, κατονομάζοντας ως συνεργάτη έναν φίλο τους από την Νικήσιανη Καβάλας, ο οποίος τους προμήθευσε το αυτόματο UZI με το οποίο δολοφονήθηκε ο Δήμαρχος. Στην ομολογία τους οι δύο δράστες 47 και 48 χρόνων ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι τα κίνητρα τους ήταν καθαρά οικονομικά. Σκότωσαν το δήμαρχο, θέλοντας να το αποδώσουν σε δικό του ξεκαθάρισμα λογαριασμών από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το τόσο μεγάλο έλλειμμα.
Οι δύο ταμίες έδωσαν ραντεβού την Κυριακή το απόγευμα στις 7:30, στις παιδικές κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου του Δήμου Ελευθερών προκειμένου, υποτίθεται, να τους βοηθήσει σε έκδοση δανείου το οποίο θα λάμβαναν για να καλύψουν την «τρύπα» στο ταμείο του δήμου. Του επιτέθηκαν για να τον εξουδετερώσουν. Αφού του κατάφεραν χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματός, ο Σάββας Σ τον πυροβόλησε στο κεφάλι, στην αριστερή κροταφική χώρα με το ημιαυτόματο UZI, και μετά τον γάζωσε.
Στη συνέχεια, έκρυψαν το πτώμα στο πορτμπαγκάζ του Audi, το οποίο και εγκατέλειψαν στην παραλία της Σαρακίνας, προσπαθώντας να παραπλανήσουν τις αρχές, για να φανεί ως συμβόλαιο θανάτου με επαγγελματία εκτελεστή».
Όπως ανέφεραν, σχεδίαζαν τον φόνο από τη στιγμή που άρχισε- στις 15 Δεκεμβρίου- ο έλεγχος στο ταμείο του Δήμου Παγγαίου από τους ορκωτούς λογιστές. Το UZI οι δύο δράστες το «ενοικίασαν» αντί 5.000 ευρώ από 37χρονο Νεκτάριο Κ , ο οποίος μετά την ομολογία τους συνελήφθη.
Παραδέχτηκαν πως επέστρεψαν δύο φορές στον τόπο του εγκλήματος. Την πρώτη για να κρύψουν το πτώμα του δημάρχου στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και τη δεύτερη για να καθαρίσουν το αυτοκίνητο και τον χώρο από τα ίχνη τους. Οι δύο ταμίες πήραν μαζί τους τα παπούτσια του θύματος για να μην εντοπιστούν πιθανόν πάνω τους βιολογικό υλικό ή άλλα στοιχεία.
Στον Ανακριτή
Επί τέσσερις ώρες ο Σάββας Σ και ο Ιωακείμ Μ περιέγραφαν στον ανακριτή με κάθε λεπτομέρεια πως πήραν την απόφαση να σκοτώσουν το δήμαρχο. Όπως και στην ομολογία τους μετά την σύλληψη, έτσι και στον ανακριτή παραδέχτηκαν πως σχεδίαζαν τον φόνο από τη στιγμή που ξεκίνησε ο έλεγχος στα οικονομικά του δήμου από ορκωτούς λογιστές.
Ο ετήσιος τακτικός έλεγχος στα ταμεία του Δήμου, ο οποίος βρισκόταν εν εξελίξει, ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου από ορκωτούς λογιστές της Θεσσαλονίκης. Ο έλεγχος γινόταν στα πλαίσια κλεισίματος των βιβλίων, κάτι που είναι καθιερωμένη διαδικασία. Από την έρευνα διαπιστώθηκε έλλειμμα στο ταμείο του δήμου, ύψους 718.000 ευρώ. Ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα γύρω από το θέμα και τις επόμενες ημέρες αναμενόταν νέος έλεγχος από τους λογιστές.
Με αφορμή τον νέο οικονομικό έλεγχο ο δήμαρχος πίεζε τους ταμίες να επιστρέψουν στα ταμεία το χρήματα, όπως είχε κάνει και ο ίδιος.
Οι δράστες, ομολόγησαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν τα χρήματα και έτσι αποφάσισαν να σκοτώσουν τον δήμαρχο με σκοπό όταν αποκαλυφθεί η κατάχρηση να κατηγορηθεί μόνο εκείνος. Υποστήριξαν πώς τα χρήματα που έλειπαν από το ταμείο τα πήρε ο δήμαρχος και πρόσθεσαν ότι «το κορυφαίο σημείο» ήταν όταν τους συνάντησε και τους είπε «κι εγώ θα καταστραφώ πολιτικά, αλλά και εσείς θα καταστραφείτε».
«Με απειλούσε και με εκβίαζε, μου έλεγε να πουλήσω σπίτια και οικόπεδα» είπε στον ανακριτή ο Σάββας Σ, ομολογώντας πως ήταν εκείνος που τράβηξε τη σκανδάλη και έπληξε με οκτώ σφαίρες τον άτυχο Τριαντάφυλλο Κουκούδη.
Μάλιστα για να θολώσουν τα νερά, λίγο πριν βρεθεί το πτώμα του δημάρχου, ο ένας από τους ταμίες πήγε στο δημοτικό συμβούλιο και κατηγόρησε τον δήμαρχο για τις «μαύρες» τρύπες στα οικονομικά του δήμου Παγγαίου.
Ο δράστης που πυροβόλησε το δήμαρχο προσπάθησε να πείσει τον ανακριτή ότι έδρασε εν βρασμώ ψυχής καθώς ο δήμαρχος όπως είπε τους απειλούσε λέγοντάς τους μάλιστα ότι θα έπρεπε να σκηνοθετήσουν μια εικονική ληστεία για να καλύψουν την κατάχρηση που είχαν κάνει στα ταμεία του Δήμου.
Παρ’ όλα αυτά, κατά την απολογία τους στον ανακριτή οι δύο κατηγορούμενοι αλληλοκατηγορήθηκαν μεταξύ τους για το ποιος οργάνωσε τη δολοφονία.
Οι δύο κατηγορούμενοι μετά από την πολύωρη κατάθεσή τους στον ανακριτή με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές Κομοτηνής. Ο Νεκτάριος Κ, από τον οποίο οι δυο δράστες της δολοφονίας προμηθεύτηκαν το όπλο έναντι του ποσού των 5.000 ευρώ, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ.
Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των δραστών που κατέθεσαν στην απολογία τους, ο δικηγόρος Χρυσόστομος Βελάκης, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση της οικογένειας του δημάρχου, υποστήριξε ότι «ο δήμαρχος δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ από το ταμείο», διευκρινίζοντας ότι συνηθίζεται ένας δήμαρχος να πληρώνει προκαταβολικά μέρος της αξίας ορισμένων έργων στους αναδόχους και στη συνέχεια να επιστρέφει τα χρήματα πίσω, όταν φτάσουν οι σχετικές επιχορηγήσεις»..
Η έρευνα της κατάχρησης
Παρά την προσπάθεια των δύο κατηγορουμένων να δικαιολογήσουν την αποτρόπαια πράξη τους κατηγορώντας το θύμα για απειλές και εκβιασμό από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι ισχυρισμοί τους δεν ισχύουν.
Από το συνολικό ποσό των 718 000 ευρώ ο δολοφονηθείς δήμαρχος είχε αφαιρέσει ένα ποσόν της τάξεως περίπου των 120.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου, το οποίο όμως επέστρεφε σταδιακά. Το υπόλοιπο ποσό των 598 000 ευρώ το αφαίρεσαν από το ταμείο οι δύο ταμίες, τα οποία ξόδεψαν για αγορές πολυτελών κατοικιών, αυτοκινήτων και στην νύχτα κάνοντας ντόλτσε βίτα.
Ζητώντας …τα ρέστα
Στις 16 Μαρτίου 2010, είδε το φως της δημοσιότητας μία είδηση απίστευτου θράσους που εξόργισε την τοπική κοινωνία της Καβάλας. Οι δύο ταμίες του δήμου Παγγαίου Καβάλας, που βρίσκονταν προφυλακισμένοι αναμένοντας να δικαστούν για την δολοφονία του δημάρχου Τ. Κουκούδη, είχαν καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2009 μήνυση κατά του νέου δημάρχου Παγγαίου, γιατί σταμάτησε τη… μισθοδοσία τους!
Επικαλούμενοι σχετική διάταξη του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, οι δύο δράστες διεκδικούσαν να συνεχιστεί η καταβολή του 50% των μισθών τους για όσο διάστημα βρίσκονταν σε «αργία». Μέσω του δικηγόρου τους επικαλέστηκαν το επιχείρημα «του προβλήματος επιβίωσης που αντιμετώπιζαν οι σύζυγοι και τα παιδιά τους που δεν είχαν άλλη πηγή εισοδήματος».
Ο νέος Δήμαρχος, Απ. Τσακίρης αρνείτο να υπογράψει το σχετικό ένταλμα πληρωμής, διακινδυνεύοντας να καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος και απέστειλε αναφορά Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εκθέτοντας το πρόβλημα και ζητώντας οδηγίες για τη στάση του.
Παρ’ όλα αυτά τον Δεκέμβριο του 2009 θα δικαιωθούν, και θα πετύχουν την συνέχεια της καταβολής του 50% των μισθών τους για όσο διάστημα βρίσκονταν σε αργία.
Η δίκη
Στις 7 Δεκεμβρίου 2010 οι δύο κατηγορούμενοι ταμίες που δολοφόνησαν τον Δήμαρχο Παγγαίου Τ. Κοκούδη , ο Σάββας Σ , ο Ιωακείμ Μ. και ο συνεργός τους Ν.Κ. κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Πολυμελές Εφετείο Θράκης.
Οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να ρίξουν όλο το βάρος στο θύμα, επιμένοντας πώς αν δεν πιεζόταν από μέρους του, δεν θα έφταναν στο σημείο να διαπράξουν το έγκλημα.
Καταδίκη
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους κατηγορούμενους, καταδικάζοντας τον βασικό κατηγορούμενο Σάββα Σ σε ισόβια κάθειρξη και πέντε χρόνια για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία,.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος Ιωακείμ Μ καταδικάστηκε σε 17 χρόνια κάθειρξη ως άμεσος συνεργός, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος Νεκτάριος Κ , που προμήθευσε το όπλο της δολοφονίας, καταδικάστηκε σε 17 χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικό.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης μετά την ανακοίνωση της ποινής άσκησαν έφεση εναντίον της απόφασης και οι δράστες οδηγήθηκαν στην φυλακή.
Δημόσιο…forever
Στις 12 Μαρτίου 2013 στα πλαίσια μίας έρευνας για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που περιλάμβανε «καραμπινάτες» υποθέσεις περίπου 1300 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν παρανομήσει αλλά συνέχιζαν να πληρώνονται από το δημόσιο, ήρθε στην επικαιρότητα η περίπτωση και των δύο καταδικασθέντων δημοτικών υπαλλήλων, που δολοφόνησαν τον Δήμαρχο Παγγαίου.
Οι δύο ταμίες του Δήμου, ο Σάββας Σ και Ιωακείμ Μ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» τρία και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία συνέχιζαν να εισπράττουν στη φυλακή το 50% του μισθού τους!
Μετά τον σάλο που ξέσπασε στις 20 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης υπέγραψε την οριστική απόλυση των δύο πρώην υπαλλήλων του δήμου.
Ο κ. Ξουλόγης τότε σε συνέντευξη τόνισε ότι « ενημέρωσαν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εξέλιξη της υπόθεσης, μιας υπόθεσης που τους ταλαιπώρησε αρκετά λόγω των μεγάλων γραφειοκρατικών καθυστερήσεων που υπήρχαν στη σύσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Με την απόφαση αυτή διακόπηκε και η μισθοδοσία των δυο φυλακισμένων που τους καταβάλλονταν κανονικά σε ποσοστό 50%».
Η δίκη για την κατάχρηση
Στις 17 Ιουνίου 2015 οι δύο καταδικασθέντες Σάββας Σ και Ιωακείμ Μ οι οποίοι έκτιαν τις επιληφθείσες ποινές των ισοβίων για την δολοφονία του δημάρχου, βρέθηκαν ξανά ενώπιον του δικαστηρίου όπου διεξαγόταν η δίκη που αφορούσε το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, της κατάχρηση των 718 000 ευρώ, που αποτέλεσε και την αιτία της διάπραξης εγκλήματος.
Το δικαστήριο έκρινε ότι από την υπεξαίρεση 718.000 ευρώ (έτη 2007 έως 2009) οι δύο πρώην ταμίες επωφελήθηκαν ποσού περίπου 598.000 ευρώ (Το υπόλοιπο ποσό βάσει σχετικού πορίσματος, φέρεται να το είχε υπεξαιρέσει ο δολοφονηθείς δήμαρχος).
Το δικαστήριο επέβαλε στους κατηγορούμενους καταχραστές ταμίες του Δήμου Παγγαίου Σάββα Σ και Ιωακείμ Μ, την ποινή των ισοβίων, η οποία προστέθηκε στις υπάρχουσες ποινές που τους επιβλήθηκαν για την δολοφονία.
Εφετείο
Στις 8 Δεκεμβρίου 2016 ο Σάββας Σ, ο Ιωακείμ Μ και ο Νεκτάριος Κ, θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αυτή την φορά στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό για την δολοφονία του Δημάρχου Παγγαίου Τριαντάφυλλου Κουκούδη.
Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση των μαρτύρων, που έφτασαν συνολικά σε αριθμό τους 35. Κατά τη διάρκεια της δίκης το κλίμα φορτίστηκε αρκετές φορές. Η πρώην σύζυγος του κατηγορούμενου Σάββα Σ έκλαιγε καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής της, ενώ η μητέρα αλλά και ο αδερφός του δολοφονηθέντος δημάρχου εξοργίστηκαν ακούγοντας τους συνηγόρους υπεράσπισης να αγορεύουν, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από την έδρα η διακριτική απομάκρυνσή τους από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν μεταμέλεια για την πράξη τους, ως επίσης ισχυρίστηκαν ότι η προέβησαν στην εν λόγω πράξη συνεπεία άδικης πράξης από πλευράς θύματος, αλλά οι ένορκοι δεν πείστηκαν.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επιχείρησαν να πείσουν την έδρα να δεχτεί ελαφρυντικά, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι να αναγνωριστούν ήταν αυτό του έντιμου πρότερου βίου και το η διενέργεια του φόνου ήταν συνέπεια άδικης πράξης από πλευράς του δολοφονηθέντος δημάρχου.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο δεν αναγνώρισε στους κατηγορούμενους κανένα ελαφρυντικό και καταδίκασε τους δύο πρώην ταμίες του Δήμου Παγγαίου, Σάββα Σαλτουρίδη και Ιωακείμ Μόνου, που δολοφόνησαν τον Δεκέμβρη του 2009, τον τότε δήμαρχο Τριαντάφυλλο Κουκούδη, σε ισόβια, ενώ για τον συνεργό και προμηθευτή του φονικού όπλου Νεκτάριο Κ επικύρωσε την αρχική ποινή φυλάκισης των 17 ετών.
Πηγή: Deltatelevision, ENA CHANNEL GREECE, ALFA TV , mpostaniblogspot