Η δολοφονία των 3 κυνηγών στον Σκαμνό Φθιώτιδας

Στις 13 Αυγούστου 2002, ένας άγνωστος τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» Κεντρικής Ελλάδας δηλώνοντας ότι είναι από τη «17 Νοέμβρη» και σκοπεύει να απαγάγει τέσσερα άτομα από τη Λαμία, με σκοπό να τους ανταλλάξει με τον Αλέκο Γιωτόπουλο και τον Σάββα Ξηρό. Μάλιστα έδωσε και τα αρχικά των ονομάτων τους: Σ.Κ., Λ.Κ., Γ.Τ. και B.A.

Δύο ημέρες μετά, στις 15 Αυγούστου, το τηλεφώνημα στο «star» επαναλαμβάνεται και ο άγνωστος, επιμένει στο σενάριο της απαγωγής και της ανταλλαγής των κυνηγών με μέλη της «17N», που κρατούνται στον Κορυδαλλό.

Το ραντεβού

O Ηλίας Λιασκώνης είναι μόνιμος κάτοικος Λαμίας, παντρεμένος, με δύο παιδιά, τεσσάρων ετών και το άλλο μερικών μηνών. Τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόταν ως εποχικός πυροσβέστης, ενώ ταυτόχρονα εκπαίδευε και πωλούσε κυνηγετικά σκυλιά, καθώς έλεγε ότι το μεγάλο πάθος του ήταν το κυνήγι.  Είναι ο άνθρωπος που θα κλείσει ραντεβού με τους τρεις κυνηγούς για να τους πουλήσει κάποια από τα σκυλιά του, στο χωριό Σκαμνός όπου είχε σπίτι.

Στις 16 Αυγούστου τρεις κυνηγοί, ο Γιώργος Τριανταφύλλου, ο Γιώργος Πουρνάρας και ο Βασίλης Αδάμος, ξεκίνησαν στις 5 το πρωί του Σαββάτου από την περιοχή της Αμφίκλειας για να συναντήσουν στο χωριό Σκαμνός Φθιώτιδας έναν άντρα με το όνομα Ηλίας . Είχαν ραντεβού μαζί του στις 5.30 για να δουν, και ενδεχομένως να αγοράσουν κάποια κυνηγετικά σκυλιά. Ο τελευταίος άνθρωπος που τους είδε ήταν ο πρατηριούχος της Αμφίκλειας, όπου έβαλαν βενζίνη περίπου στις 5 παρά δέκα.

Στις 8 παρά τέταρτο ο Λιασκώνης επικοινώνησε με τον πυροσβέστη Ηλία Κούσουλα (ήταν να πάει και αυτός στο ραντεβού αλλά το ακύρωσε) και τον ενημέρωσε ότι οι τρεις φίλοι τον έστησαν. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν οι οικογένειες των κυνηγών και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Στις 8.30 π.μ. ειδοποιείται από άγνωστο άνδρα το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας για την απαγωγή των τριών κυνηγών και επαναλαμβάνεται το σενάριο της ανταλλαγής τους με τα φερόμενα ως μέλη της «17N». Αμέσως, σήμανε συναγερμός στις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες εντοπίζουν λίγα λεπτά αργότερα τα αυτοκίνητα των κυνηγών στη διασταύρωση Μπράλου και Παλαιοχωρίου. Δίπλα στα κλειδωμένα I.X. βρέθηκε μία σφαίρα.

Η ανάκριση και η ομολογία

Στις 12.30 το μεσημέρι, ο Λιασκώνης καλείται στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας για να καταθέσει και στις 4 μ.μ. μεταφέρεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λαμίας. Κλιμάκιο της ασφάλειας μεταβαίνει στο σπίτι του στο χωριό Σκαμνός, όπου εντόπισε δύο κυνηγετικά όπλα, ένα πιστόλι κρότου, το κινητό τηλέφωνο Βασίλη Αδάμου, ένα γκλομπ και ίχνη αίματος στα ρούχα του.

Κατά τις ανακρίσεις έπεφτε σε αντιφάσεις και τελικώς στις 5.30 το απόγευμα, έπειτα από πολύωρη ανάκριση, ομολογεί ότι δολοφόνησε μαζί με τον Αλβανικής καταγωγής επιστάτη του, τους τρεις κυνηγούς και τους έριξε στη χαράδρα, επειδή είχε οικονομικές διαφορές μαζί τους ύψους 1,5 εκατομμυρίου δραχμών, που προέρχονταν από εμπόριο όπλων και όχι από πώληση κυνηγετικών σκύλων.

Ο δράστης οδήγησε τους αστυνομικούς στο σημείο όπου σκότωσε και έριξε τα πτώματα των κυνηγών, σε χαράδρα βάθους χιλίων μέτρων, μεταξύ των χωριών Σκαμνός και Οίτη.  Η EMAK κατόπιν υπόδειξης του, εντοπίζει τα πτώματα των τριών κυνηγών σε μία χαράδρα βάθους 500 μέτρων στη θέση Δοκίμια, κοντά στο Μοναστήρι Άγιος Ιωάννης. Ωστόσο, όμως λόγω δυσκολίας πρόσβασης, η επιχείρηση ανάσυρσής τους θα λάβει χώρα το πρωί.

Την επόμενη μέρα οι άνδρες της EMAK κατάφεραν να ανασύρουν τις σορούς των άτυχων κυνηγών. Αρχικώς, εντόπισαν το πτώμα του 58χρονου γεωργού Γιώργου Πουρνάρα σε βάθος πενήντα μέτρων, ενώ αργότερα βρήκαν τη σορό του 32χρονου Γιώργου Τριανταφύλλου σε βάθος 70 μέτρων. Τελευταίο ανασύρθηκε το πτώμα του 25χρονου Βασίλη Αδάμου σε βάθος 150 μέτρων.

Οικονομικές διαφορές

Οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν το σκοτεινό μυστικό που συνέδεε τον δράστη με τα τρία θύματά του, τους Γιώργο Πουρνάρα, Γιώργο Τριανταφύλλου και Βασίλη Αδάμο, προκειμένου να βρουν απάντηση στην αποτρόπαια τριπλή ανθρωποκτονία, που συγκλονίζει ολόκληρη τη χώρα.

Αρχικά ο δράστης υποστήριξε ότι αιτία της δολοφονίας ήταν η οικονομική διαφορά που είχε προκύψει με έναν εκ των τριών, τον Βασίλη Αδάμο, σχετικά με την αγοραπωλησία ενός σκυλιού. Όμως τα όσα έλεγε δεν έγιναν πιστευτά. Τελικά, έπειτα από πολλές πιέσεις, αναφέρθηκε σε λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών από την Αλβανία, στο οποίο εμπλέκονταν ο ίδιος, ο Αλβανός και τα θύματα.

Από τις οικογένειες των θυμάτων θα διαψευστεί ότι υπήρχε τέτοια σχέση. Η Αστυνομία θα αφήσει το ενδεχόμενο της εμπλοκής των θυμάτων πιθανή,  εξετάζοντας την εκδοχή ο Λιασκώνης να είχε πείσει του τρεις να συμμετέχουν σε κάποια τέτοια δραστηριότητα, πιθανότατα ζητώντας τους  χρήματα για αγορά όπλων ή ναρκωτικών από την Αλβανία, υποσχόμενος πολλαπλάσια οφέλη από τη μεταπώλησή τους. Παράλληλα, εκτός από το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών ή και αρχαιοκαπηλίας.

Οι έρευνες των διωκτικών Αρχών θα εστιαστούν στον εντοπισμό του Αλβανού που κατονόμασε ως συνεργό του, εάν υπάρχει αυτός ο άνθρωπος, ενώ δεν θα αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει κι αυτός πέσει θύμα του.

Η Ασφάλεια Λαμίας θα ειδοποιηθεί ότι ο Αλβανός Λάλα, πέρασε τα σύνορα για να εισέλθει στην Ελλάδα από το φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής με λεωφορείο  επιθυμώντας  να πάει στον εισαγγελέα Λαμίας. Από τον έλεγχο του διαβατηρίου του θα προκύψει ότι είχε εισέλθει στην Αλβανία στις 13 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η συμμετοχή του στο αποτρόπαιο έγκλημα.

Από την έρευνα των αστυνομικών στο κοντινό περιβάλλον του δράστη οι πληροφορίες που θα αντλήσουν οι αρχές σχετικά με το άτομο του θα προκύψει ότι είναι ένα  φαντασιόπληκτο άτομο με ψυχολογικές διαταραχές. Πρώην εργοδότης του σε εταιρεία φύλαξης, όπου εργαζόταν ο δράστης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κατά τη διάρκεια βάρδιας σε κτίρια, έπλαθε διάφορα σενάρια. Μας έπαιρνε τηλέφωνο και έλεγε ότι αυτήν τη στιγμή πέντε άτομα προσπαθούν να διαρρήξουν τον χώρο. Πηγαίναμε εκεί και εμείς και η αστυνομία και δεν βρίσκαμε κανέναν. Τότε έλεγε ότι διέφυγαν με μηχανάκια. Αυτό συνέβη αρκετές φορές και ποτέ δεν βρήκαμε το παραμικρό ίχνος, που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του».

Προφυλάκιση

Μετά από ένα δίωρο παραλήρημα ενώπιον του ανακριτή Λαμίας κ. Αναστασίου, ο δράστης ομολόγησε την πράξη του και αποδέχθηκε ότι ήταν ο μοναδικός εκτελεστής της εν ψυχρώ δολοφονίας των τριών κυνηγών. Από την αρχή της κατάθεσής του στον ανακριτή, παρουσία του εισαγγελέα κ. Κωστάκη, ισχυρίστηκε ότι είχε οικονομικές δοσοληψίες με τα θύματά του, καθώς και οι τρεις μετείχαν σε επιχειρήσεις ανακάλυψης κρυμμένων θησαυρών.

Θα κριθεί προφυλακιστέος και θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Εν τω μεταξύ η αστυνομία επεκτείνει την ερευνά της  προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκεται στην εξαφάνιση μίας γυναίκας και του γιου της το 1997 στην περιοχή της Λαμίας. Πρόκειται για την Αθηνά Καραμερτζάνη και το γιο της Κώστα Καραμερτζάνη από το Μόδι Λοκρίδας, με τον οποίο ο δράστης είχε φιλική σχέση. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, η μητέρα και γιος είχαν αναπτύξει τοκογλυφικές δραστηριότητες.

Δίκη

Στις 23 Ιανουαρίου 2004 ο Ηλίας Λιασκώνης θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία. Σε όλη τη διάρκεια της δικής συγγενείς και φίλοι των θυμάτων δεν σταμάτησαν να επιτίθενται φραστικά εναντίον του με κατάρες και βαρείς χαρακτηρισμούς, ενώ τουλάχιστον τρεις φορές κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του για να τους σταματήσει η πολυάριθμη αστυνομική δύναμη που αποτελούσε την ασπίδα προστασίας του κατηγορουμένου.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο εισαγγελέας χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του δράστη, τονίζοντας ότι είναι «ψυχρός» και «ούτε μία φορά δεν έδειξε να τον συγκινούν όλα όσα ακούει». «Είναι θρασύτατοι οι ισχυρισμοί που προβάλλει. Πρόκειται για μια ψυχοπαθητική προσωπικότητα. Έχει φτιάξει μια θεατρική παράσταση μέσα στην οποία ζει» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, που σημείωσε ότι ο δράστης είχε προσχεδιάσει τις εκτελέσεις και ότι δεν περίμενε να αποκαλυφθεί. «Το λάθος του ήταν ότι τηλεφώνησε στον Κούσουλα από το κινητό του Αδάμου και ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν το καλά κρυμμένο κινητό του Αδάμου» υπογράμμισε.

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, κ. Ταουξής και Κωνσταντίνου, χαρακτήρισαν τον δράστη «ψυχρό εκτελεστή» και ζήτησαν την παραδειγματική του καταδίκη. Μάλιστα, ο κ. Ταουξής συνδύασε την παρουσία του δράστη στην περιοχή και υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την πιθανότητα εμπλοκής του στην εξαφάνιση της χήρας και του γιου Καραμερτζάνη από το Μόδι Λοκρίδας, αλλά και άλλες υποθέσεις που δεν έχουν εξιχνιαστεί στην περιοχή.

Αντίθετα, ο διορισθείς δικηγόρος υπεράσπισης, Δημήτρης Κρούπης, κάλεσε το δικαστήριο να υπολογίσει δύο ισχυρισμούς του Λιασκώνη που έχουν σχέση με τον πρότερο έντιμο βίο, αλλά και τον ισχυρισμό του βρασμού ψυχικής ορμής, όμως το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας θα του επιβάλλει την ποινή των τρις ισοβίων, κηρύσσοντας τον ένοχο για τις τρεις δολοφονίες που διέπραξε τον Αύγουστο του 2002, ενώ θα του επιβάλλει και την ποινή των πέντε ετών φυλάκισης φυλάκισης για παράνομη οπλοχρησία και οπλοκατοχή.  Ο ο 30χρονος δασοπυροσβέστης,  άκουσε την ποινή ανέκφραστος, άσκησε άφεση κατά της απόφασης, ενώ με αίτησή του ζήτησε να μεταφερθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε σε όλη την δίκη ήταν το γεγονός ότι το δικαστήριο διέκοψε δύο φορές μετά από λεκτικές επιθέσεις των συγγενών στον συνήγορο υπεράσπισης, ενώ μετά το τέλος της δίκης ο Λιασκώνης φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί το λιντσάρισμα από τους  συγγενείς των θυμάτων.

Εφετείο

Στις 13 Μαρτίου 2009 ο Ηλίας Λιασκώνης θα βρεθεί στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.  Θα ομολογήσει στο δικαστήριο την πράξη του, τον τρόπο με τον οποίο σχεδίασε το τριπλό έγκλημα, αλλά και την εκτέλεση των τριών θυμάτων του.

Το δικαστήριο δεν θα αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο κανένα ελαφρυντικό και θα επικυρώσει για δεύτερη φορά την πρωτόδικη απόφαση επιβάλλοντας του την ίδια ποινή. Τρεις φορές ισόβια, για τη δολοφονία τον Αύγουστο του 2002 των Γ. Τριανταφύλλου, Γ. Πουρνάρα και Βασίλη Αδάμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags