Η δολοφονία του ενεχυροδανειστή Κοτσιλίδη

Στις 13 Απριλίου 2013 ο Γιώργος Κοτσιλίδης βρέθηκε δολοφονημένος,  από την οικογένεια του μέσα στο διαμέρισμά τους στην Δάφνη. Ο νεαρός ήταν ημίγυμνος, φιμωμένος και δεμένος χειροπόδαρα με μονωτική ταινία και με ένα κομμάτι της, τον είχαν στραγγαλίσει.

Το σπίτι ήταν αναστατωμένο, ενώ από το χρηματοκιβώτιο το οποίο  βρέθηκε ανοιχτό, είχαν εξαφανιστεί 139.000 ευρώ και δύο κιλά χρυσαφικά. Το θύμα είχε στην τσέπη του μπουφάν του άλλα 8.000 ευρώ τα οποία προφανώς οι δολοφόνοι δεν είχαν ανακαλύψει.

Η Μυστηριώδης μάρτυρας

Στις 16 Απριλίου παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια Αττικής μία νεαρή κοπέλα η οποία αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του εγκλήματος, οδηγώντας τις διωκτικές αρχές στους δράστες της αποτρόπαιας δολοφονίας του νεαρού στην Δάφνη.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της, η φίλη της, η 24χρονη Αλεξάνδρας Σ. της  είχε εκμυστηρευτεί ότι γνώρισε τον 30χρονο δολοφονημένο μέσω Διαδικτύου και αφού πληροφορήθηκε την καλή οικονομική του κατάσταση αποφάσισε με τον φίλο της Γεώργιο Μ. να μπουν στο σπίτι του και να τον ληστέψουν. Η μάρτυρας κατέθεσε αρκετές λεπτομέρειες για το έγκλημα, όπως ότι οι δράστες χτύπησαν έδεσαν και φίμωσαν το θύμα καθώς και ότι κατά τη διαφυγή τους ξέχασαν να αφαιρέσουν το κινητό του τηλέφωνο.

Γνώριζε επίσης ότι η 24χρονη και ο συνεργός της διέφυγαν στη Γερμανία μετά τον φόνο.

Συμβόλαιο θανάτου ή…

Αρχικά είχε θεωρηθεί πως ο άτυχος άνδρας είχε πέσει θύμα παγίδας από ληστές που τον πλησίασαν μέσω facebook, όμως προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις πως ο 30χρονος «πλήρωσε» με την ζωή του, τις οικονομικές διαφορές που είχε ο πατέρας του, με τον πρώην συνεταίρο του.

Όπως αποκάλυψε ο πατέρας του θύματος στην κατάθεσή του στον ανακριτή, δεχόταν απειλές και για τη δική του ζωή, οι οποίες -όπως υποστήριξε, ξεκινούσαν από τις οικονομικές διαφορές που είχε με πρώην συνεταίρο του, με τον οποίο διατηρούσαν ενεχυροδανειστήριο στην περιοχή του Νέου Κόσμου παλαιότερα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ο πρώην συνεταίρος του χρωστούσε 14.000 ευρώ τα οποία προσπαθούσε μάταια να πάρει πίσω, ενώ όταν απείλησε να καταθέσει μήνυση, ήρθαν στο μαγαζί του 2 αθίγγανοι που κατανόμασε, τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν.

Όπως εξήγησε στην κατάθεσή του ο Κώστας Κοτσιλίδης, δεν ήταν η τελευταία φορά που είχε δεχτεί απειλές από τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Έπειτα από λίγες ημέρες που είχε βρεθεί για δουλειές στο Μοναστηράκι, τον απείλησαν πως θα σκοτώσουν εκείνον και την οικογένειά του. Μάλιστα λίγες μέρες πριν από τον φόνο τον επισκέφθηκε ένας αθίγγανος, ο οποίος του ζήτησε χρήματα προκειμένου να του αποκαλύψει το σχέδιο που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του γιου του.

Του πρότεινε παράλληλα να βγάλει μια για πάντα από τη μέση τον πρώην συνεταίρο του, με αμοιβή 20.000 ευρώ!

«Με πλησίασε κάποιος (σ.σ.: αναφέρει όνομα) γύφτος παλαιοπώλης και μου ζήτησε 20.000 ευρώ για να βάλει φωτιά στο σπίτι του … (σ.σ.: πρώην συνεταίρου) και να τον σκοτώσει. Εγώ είχα αρνηθεί τότε και αυτός μου είπε «δώσε μου 700 ευρώ για να πάμε αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία και να καταθέσω τα ονόματα των ατόμων που θα σου κάνουν μεγάλο κακό σε τρεις μέρες». Εγώ δεν δέχτηκα και αυτός μετά μου είπε ότι αν πάω στην Αστυνομία, θα με σκοτώσει». «Τον ρώτησα αν κρύβεται ο … (σ.σ.: πρώην συνεταίρος) πίσω από αυτό το κακό που πρόκειται να μου έκαναν. Κι αυτός μου απάντησε “ναι”…».

Η κατάθεση του «συνεταίρου»

Έχοντας ως βάση την κατάθεση του πατέρα του θύματος, μερικές μέρες μετά τη δολοφονία ο τέως συνεταίρος εκλήθη να καταθέσει στην Ασφάλεια. Υποστήριξε ότι εκείνος είχε δανείσει στον πατέρα του 30χρονου 56.000 ευρώ καθώς και ότι ο πατέρας του θύματος είναι αυτός που τον απειλούσε και τον έβριζε.

Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι ο άτυχος 30χρονος είχε κακή σχέση με τον πατέρα του, και ότι ο Κώστας Κοτσιλίδης παρίστανε σε όλους πως έχει πολλά χρήματα:

«Με τον Κοτσιλίδη Κώστα γνωριστήκαμε το 2010, στο Μοναστηράκι, όπου ερχόταν και αγόραζε ασημικά και πολύτιμα μέταλλα από εμένα και από άλλα μαγαζιά εκεί. Αφού γνωριστήκαμε και ήρθαμε κοντά, το 2012 μου πρότεινε να ανοίξουμε ένα μαγαζί αγοράς χρυσού, το οποίο είναι αυτό που έχω και τώρα στον Νέο Κόσμο. Το κατάστημα το ανοίξαμε τον Δεκέμβριο του 2011 στο όνομά μου, επειδή μου το ζήτησε ο ίδιος, καθαρά για λόγους Εφορίας.

Το μαγαζί πήγαινε καλά στην αρχή και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Τέλη Μαΐου του 2012 ο Κώστας ήρθε στο μαγαζί και μου ζήτησε 56.000 ευρώ, επειδή είχε βρει κάποιο μεγάλο εμπόρευμα και αυτός δεν είχε χρήματα, γιατί είχε βγάλει όλα του τα χρήματα στο εξωτερικό.

Πολλές φορές μού είχε ζητήσει χρήματα και πάντα μου τα επέστρεφε άμεσα. Μόλις μου τα ζήτησε, εγώ του είπα ότι δεν τα έχω, αλλά αυτός μου είπε να ζητούσα από κανέναν φίλο μου. Τελικά τα βρήκα τα λεφτά και του τα έδωσα. 26.000 ευρώ έβαλα εγώ και από 10.000 ευρώ μού έδωσαν τρεις συνάδελφοί μου από το Μοναστηράκι (αναφέρει ονόματα).

Μάλιστα, όταν έδωσα τα λεφτά αυτά στον Κώστα, ήταν μπροστά και οι τρεις τους. Από όταν του έδωσα τα λεφτά εξαφανίστηκε. Σταμάτησε να έρχεται στο μαγαζί και άρχισα να τον παίρνω τηλέφωνο και όλο μου έλεγε ότι θα μου τα δώσει, ώσπου μία μέρα μου είπε να πάω από το μαγαζί του να μου τα δώσει. Όταν πήγα, με έδιωξε. Τότε κατάλαβα ότι δεν θα μου τα επέστρεφε».

Δεχόταν απειλές μέχρι που το κατήγγειλε στην Αστυνομία

Ο μάρτυρας εξηγεί στην κατάθεσή του τις κινήσεις που έκανε προσπαθώντας να πάρει πίσω τα χρήματα τα οποία υποστηρίζει ότι δάνεισε στον Κώστα Κοτσιλίδη, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ, αφού -όπως υποστηρίζει- δεχόταν απειλές από αυτόν: «Άρχισε να με παίρνει τηλέφωνο και να με βρίζει και να με απειλεί διάφορες ώρες, κάνοντάς μου τη ζωή δύσκολη. Είχε πάθει εμμονή μαζί μου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Αυτό σταμάτησε πριν από 15-20 μέρες, που πήγα και το κατήγγειλα στο Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης».

Ο συνέταιρος του Κώστα Κοτσιλίδη αναφέρθηκε και στη σχέση πατέρα και γιου: «Ο γιος του ήταν ένα πολύ ήσυχο παιδί, που είχε κάποια διανοητική καθυστέρηση, και ο Κώστας του συμπεριφερόταν πάρα πολύ άσχημα. Χειρότερα και από ζώο. Ακόμη και μπροστά μου τον προσέβαλλε και τον έβριζε χυδαία και το παιδί δεν μιλούσε… Ο Κώστας παρίστανε πως είχε λεφτά και πως είχε γνωστούς στην Αστυνομία και ακόμη στο Μοναστηράκι είχε “κυκλοφορήσει” πως η γυναίκα του ήταν δικαστικός στην Ευελπίδων. Στο μαγαζί μπαινόβγαιναν πολλοί Αθίγγανοι, που τους είχαν δει κάποιοι γνωστοί μου και που δεν τους έκαναν καλή εντύπωση…».

Η σύλληψη της «παρέας»

Οι άνδρες της Ασφάλειας δεν θα αργήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι καθώς μετά από τις καταθέσεις και από την διασταύρωση των πληροφοριών, θα προκύψει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα πρόσωπα.

Στις 6 Μαΐου 2013 θα συλληφθούν για την δολοφονία του 30χρονου Γιώργου Κοτσιλίδη ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της παρέας ο Γιώργος Μ, η φίλη του Αλεξάνδρα Σ και οι συνεργοί τους Κωνσταντίνος Α και Δημήτρης Θ.

Από την προανάκριση θα προκύψει ότι τον 30χρονο Γιώργο Κοτσιλίδη δεν «παγίδευσε» η 24χρονη μέσω του Facebook (όπως έγινε αρχικά γνωστό) αλλά ο Δημήτρης Θ., 27 ετών που σε ανύποπτο χρόνο είχε συναντήσει τον 30χρονο σε ένα από τα ενεχυροδανειστήρια του πατέρα του. Ο 27χρονος είχε μάλιστα καταφέρει να αποσπάσει τον αριθμό τηλεφώνου του 30χρονου, τον οποίο στη συνέχεια έδωσε στην 24χρονη. Η τελευταία είχε ρόλο «δολώματος».

Σύμφωνα με την αδελφή του θύματος, ο 30χρονος είχε γνωριστεί με μια ξανθιά (με ροζ τούφες extension) χαμηλού αναστήματος εύσωμη κοπέλα με την οποία είχε συναντηθεί μία φορά. Δήλωσε ακόμα ότι μετά τη δολοφονία, ανάμεσα στα ρούχα που βρέθηκαν πεταμένα στο σπίτι της οικογένειας, βρέθηκε μια μαύρη γυναικεία ζακέτα, που όπως αποδείχθηκε ανήκε στην 24χρονη.

Από την άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο της κατηγορουμένης προέκυψε ότι την παραμονή και τη μέρα της δολοφονίας είχε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τον 30χρονο. Μετά τη δολοφονία και μέχρι τη σύλληψή τους η 24χρονη και ένας από τους συνεργούς της, 20 ετών, με ψευδώνυμο «Ζέρας», κατέφυγαν στη Γερμανία. «Τώρα που ήρθαμε στη Γερμανία είμαστε εντελώς free. Hσυχάσαμε ρε» ακούγεται να λέει η 24χρονη μιλώντας με άγνωστα άτομα από το κινητό της τηλέφωνο.

Από την δικογραφία θα προκύψουν στοιχεία που προκαλούσαν  ανατριχίλα, αφού έδειξαν ότι η υπαρχηγός της τετραμελούς σπείρας δεν «ψάρεψε» μέσω facebook τον 30χρονο, αλλά στην ουσία εκτελούσε πληρωμένη παραγγελία με σκοπό να πλήξει ένα από τα μέλη της οικογένειας Κοτσιλίδη!

Η Δίκη

Την 1η Σεπτεμβρίου 2014 θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας οι τέσσερεις  κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 30χρονου Γιώργου Κοτσιλίδη. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι στις απολογίες τους παρουσιάστηκαν μετανιωμένοι ενώ αρνήθηκαν ότι είχαν πρόθεση να αφαιρέσουν τη ζωή του 30χρονου Γιώργου Κοτσιλίδη.

«Θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη από την οικογένεια του θύματος. Δεν αποδέχομαι την ανθρωποκτονία. Έκανα ένα τεράστιο λάθος» ανέφερε η 25χρονη στην απολογία της, επισημαίνοντας πως τον Γιώργο Κοτσιλίδη δεν τον γνώρισε μέσω Facebook. Αρχικά όπως τόνισε επικοινωνούσαν τηλεφωνικά καθώς οι συγκατηγορούμενοι της είχαν δώσει τον αριθμό του κινητού της στο θύμα.

«Φοβόμουν, δεν ήθελα να το κάνω. Είχαμε σχεδιάσει αρχικά να έμπαινα εγώ στο σπίτι, θα ήμουν με το παιδί, θα έκανα σεξ μαζί του και οι υπόλοιποι θα έμπαιναν και θα έπαιρναν τα χρήματα (…). Στο αυτοκίνητο τους είπα ότι δεν θέλω να πάω γιατί έχω μετανιώσει και μου είπαν πως δεν γίνεται τώρα, έχει κανονιστεί» ανέφερε η 25χρονη.

Από την πλευρά του ο σύντροφος της 25χρονης, ανέφερε στην απολογία του : «Ό, τι έγινε ήταν δικό μου λάθος, εγώ τα οργάνωσα όλα και τους έμπλεξα όλους. Ήμουν μικρός και χρειαζόμουν χρήματα, 500 ευρώ (…). Είχα τρομοκρατηθεί, πρώτη φορά έκανα ληστεία. Δεν περίμενα ότι θα πεθάνει».

Η κατάθεση του Πατέρα

Την, πρώτη ημέρα της δίκης στο δικαστήριο κατέθεσε ο πατέρας του θύματος, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια,  αναφέρθηκε στα όσα αντίκρισε όταν άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του και βρήκε το γιο του στο πάτωμα δεμένο «σφιχτά» με μονωτική ταινία στο λαιμό και σε άλλα σημεία του σώματος του. Όπως ανέφερε ο πατέρας του 30χρονου, το έγκλημα έλαβε χώρα παραμονές του γάμου της κόρης του και οι κατηγορούμενοι είχαν βάλει στα χέρια τους κάλτσες για να μην αφήσουν αποτυπώματα ενώ η 27χρονη είχε χρησιμοποιήσει τη ζακέτα της, την οποία μάλιστα την ξέχασε στο σπίτι της Δάφνης.

«Μπαίνω στο σπίτι και τον βλέπω κάτω, δεμένο με ταινία στο λαιμό, στα πόδια, τα χέρια και στο στόμα…Ήταν ζεστός …Προσπαθούσα να κόψω την ταινία γύρω από το λαιμό του με ένα μαχαίρι αλλά ήταν τόσες φορές περασμένη που δεν τα κατάφερα. Φωνάξαμε ασθενοφόρο αλλά δεν τον πήραν στο νοσοκομείο. Ήταν νεκρός…Μου είπαν ότι τον είχαν σαπίσει στο ξύλο. Ήταν παραμορφωμένος…Το σπίτι ήταν αναστατωμένο πήραν όλα τα χρήματα και τα χρυσαφικά που είχα» κατέθεσε ο πατέρας του θύματος, σημειώνοντας πως ο γιος του είχε συναντηθεί μια φορά σε καφετέρια στη Δάφνη με την 27χρονη και στη συνέχεια εκείνη του ζητούσε να βρεθούν και στο σπίτι του για να βρεθούν ερωτικά.

«Μπορούσε να τον πάρει η κατηγορούμενη και να πάνε έξω και να μπουν οι άλλοι στο σπίτι, όχι να μου σκοτώσουν το παιδί μου», είπε ο μάρτυρας έντονα φορτισμένος. Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της έδρας εξήγησε πως οι κατηγορούμενοι εξασφάλισαν πρόσβαση στο σπίτι του. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η κατηγορούμενη επισκέφθηκε το γιο του πρώτη και με το πρόσχημα ότι ξέχασε κάτι βγήκε από το σπίτι αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή με αποτέλεσμα οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι να εισβάλλουν στο διαμέρισμα. «Όλο αυτό με τη κατηγορούμενη κράτησε για περισσότερο από ένα μήνα. Το παιδί μου ήταν πολύ αναστατωμένο> είπε ο τραγικός πατέρας, με τη μητέρα του θύματος που κάθονταν στα πίσω καθίσματα να μη μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα της αλλά και την οργή της. «Κτήνη» αποκάλεσε τους κατηγορουμένους που βρίσκονταν απέναντί της.

Η κατάθεση της Μητέρας

Στη συνέχεια, η μητέρα του θύματος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα και αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε ο γιος της με την αδελφή του σχετικά με τη σχέση του με τη κατηγορούμενη. «Τον έβλεπα ανήσυχο, έτρεχε να μιλήσει κρυφά στο τηλέφωνο. Στη κόρη μου είπε πως η κατηγορουμένη τον αγαπάει και πως ήθελε να κάνει δεσμό μαζί του».

«Ήταν ένας άγγελος, ένα εργατικό παιδί που δεν είχε πειράξει ούτε μυρμήγκι», είπε η μητέρα του θύματος για να συνεχίσει: «Εκείνη την καταραμένη ημέρα, όταν μπήκαμε στο σπίτι και είδα το παιδί μου στο πάτωμα μας έχει στοιχειώσει. Έχουν  περάσει τέσσερα χρόνια και για μας είναι σαν μη πέρασε μια ημέρα. Είχαν αγοράσει ταινίες. Του είχαν δέσει χέρια, πόδια και το λαιμό σφιχτά πολλές φορές. Είχε χιαστί ταινία στο στόμα. Άρχιζα να φωνάζω, έβγαλα την ταινία από το στόμα και πίστευα ότι θα αναπνεύσει. Καλέσαμε ασθενοφόρο αλλά δυστυχώς το παιδί μου είχε καταλήξει..».

Η μητέρα του άτυχου Γιώργου Κοτσιλίδη, ανέφερε ακόμη στο δικαστήριο πως οι κατηγορούμενοι πρώτα δολοφόνησαν τον γιο της και έπειτα έκαναν την ληστεία. «Την ταινία του την σφίξανε στο λαιμό για να πεθάνει…Η γυναίκα αυτή πίεζε πάρα πολύ το γιο μου για να έρθει σπίτι μας…» είπε στην κατάθεσή του.

Η κατάθεση της «φίλης»

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η κατάθεση στο δικαστήριο της νεαρής  γυναίκας, στην οποία η Αλεξάνδρα Σ είχε τηλεφωνήσει αμέσως μετά το έγκλημα. Η γυναίκα αυτή, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την κατηγορουμένη, μετά το τηλεφώνημα της 27χρονης κατηγορουμένης πήγε στην ασφάλεια και κατήγγειλε όσα εκείνη της εκμυστηρεύτηκε. Μάλιστα, η ίδια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ληστεία που είχε σημειωθεί στο σπίτι της να είχε γίνει από τη κατηγορούμενη και τον τότε ερωτικό της σύντροφο και σήμερα συγκατηγορούμενό της Γιώργο Μ.

«Γνώριζα τη κατηγορούμενη από το σχολείο. Μου είχε πει ότι είχε ερωτικό δεσμό με τον Γιώργο Μ, ότι μπαίνανε σε σπίτια και κλέβανε γιατί χρειάζονταν χρήματα. Εγώ σταμάτησα να κάνω παρέα μαζί της και το διάστημα αυτό κάποιοι μπήκαν στο σπίτι μου και το διέρρηξαν. Μετά από αυτό κάποια στιγμή η κατηγορούμενη με πήρε τηλέφωνο και μου είπε κλαίγοντας και μου είπε ότι έχει μπλέξει πολύ άσχημα και δεν ξέρει τι να κάνει. Μου είπε ότι κάνανε μια δουλειά με το Γιώργο Μ και πως η ίδια και άλλοι τέσσερις μπήκαν σε ένα σπίτι και ότι κατά λάθος σκοτώσανε ένα άτομο.

Θυμάμαι ότι μου είχε αναφέρει: «Έγινε μαλακία» και ότι το παιδί πέθανε και πως παίζει στις ειδήσεις…Μου είπε πως τον άνθρωπο αυτόν τον είχε γνωρίσει μέσω Facebook…To ίδιο βράδυ πήγα και έδωσα κατάθεση στην ασφάλεια…Συνέχισα να μιλάω μαζί της και μου ανέφερε ότι θα έφευγε εξωτερικό. Ήταν πανικόβλητη. Φοβόταν ότι θα την έπιαναν.

Μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχαν πάρει από το σπίτι χρυσαφικά και χρήματα και ότι έκαναν πολύ ώρα να δέσουν το θύμα, γιατί ήταν ψηλός και εύσωμος. Ήταν ψύχραιμη. Θυμάμαι ότι μου είπε ότι πρόσεχαν που ακουμπούσαν για να μην αφήσουν αποτυπώματα και ότι ξέχασε τη ζακέτα της στο σπίτι και πως αυτό ήταν μεγάλη βλακεία…Μου είχε ακόμη πει ότι εκείνη άφησε ανοιχτή την πόρτα του διαμερίσματος και πως έτσι μπήκαν οι άλλοι και τον φίμωσαν. Την ρώτησα γιατί το έκανες αυτό; Γιατί δεν τον πήρες έξω από το σπίτι αλλά δεν μου απάντησε..».

Η Καταδίκη

Η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα προτείνει την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 30χρονου, καθώς είχαν ανθρωποκτόνο δόλο, αποφάσισαν να αφαιρέσουν από το διαμέρισμα του θύματος τα χρήματα και τα κοσμήματα που υπήρχαν σε αυτό. Γι΄αυτό το λόγο χρησιμοποίησαν την 25χρονη, Αλεξάνδρα Σ , ως «δόλωμα». Εκείνη, όπως επισήμανε η εισαγγελέας, προσέγγισε το θύμα, έμαθε που μένει αλλά και για το μεγάλο χρηματικό ποσό που υπήρχε στο σπίτι.

Με απόφαση καταπέλτη το Μικτό Ορκωτό θα επιβάλλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, και επιπλέον ποινή 12 ετών στους κατηγορούμενους, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού για το αδίκημα της ληστείας. Η 27χρόνη θα καταδικαστεί σε κάθειρξη 22 ετών καθώς της είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Εφετείο

Στις 16 Δεκεμβρίου 2017 θα ξαναζωντανέψει η υπόθεση της δολοφονίας του 30χρονου Γιώργου Κοτσιλίδη, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου. Βασική κατηγορούμενη για τη δολοφονία είναι για μία ακόμη φορά η 27χρονη Αλεξάνδρα Σ, ενώ  στο εδώλιο κάθονται και οι συνεργοί της Γεώργιος Μ, Δημήτριος Θ και Κωνσταντίνος Α.

Η γυναίκα στην απολογία της αρνήθηκε ότι συμμετείχε στη δολοφονία υποδεικνύοντας ως δολοφόνο το νεαρό συγκατηγορούμενό της Γιώργο Μ : «Είχαμε σχεδιάσει αρχικά να έμπαινα εγώ στο σπίτι, θα ήμουν με το παιδί, θα έκανα σεξ μαζί του και οι υπόλοιποι θα έμπαιναν και θα έπαιρναν τα χρήματα (…). Στο αυτοκίνητο τους είπα ότι δε θέλω να πάω γιατί έχω μετανιώσει και μου είπαν πως δε γίνεται τώρα, έχει κανονιστεί».

Τον 23χρονο Γιώργο Μ «έδειξαν» ως ενορχηστρωτή της υπόθεσης και οι άλλοι συγκατηγορούμενοί του. Ο ίδιος με τη σειρά του, ομολόγησε ότι ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε το σχέδιο και υπεύθυνος για το θάνατο του 30χρονου.

«Εγώ τα οργάνωσα όλα και τους έμπλεξα όλους. Ήμουν μικρός και χρειαζόμουν χρήματα, 500 ευρώ (…). Είχα τρομοκρατηθεί, πρώτη φορά έκανα ληστεία. Δεν περίμενα ότι θα πεθάνει…» είπε, χωρίς περιστροφές, στην απολογία του. Η γυναίκα και η μητέρα του, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή επέρριψαν ευθύνες στην Αλεξάνδρα Σ θεωρώντας πως εκείνη παγίδεψε και χρησιμοποίησε το νεαρό κατηγορούμενο καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, διατηρούσαν παράνομο ερωτικό δεσμό.

Οι γονείς του θύματος, πάντως, καταθέτοντας ακριβώς τα ίδια όπως στο πρωτόδικο δικαστήριο, αμφισβήτησαν το γεγονός ότι η γνωριμία του παιδιού τους με την κατηγορούμενη έγινε μέσω facebook, αφήνοντας υπόνοιες ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται ένας άνδρας με τον οποίο είχαν οικονομικές διαφορές και έδωσε στους δράστες χρήσιμες πληροφορίες για να οργανώσουν το εγκληματικό τους σχέδιο.

Απόφαση

Με απόφαση καταπέλτη το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας επέβαλε για μία ακόμη φορά την ίδια ποινή που είχε επιβληθεί και πρωτόδικα στους κατηγορούμενους. Ισόβια κάθειρξη, και επιπλέον ποινή 12 ετών στους κατηγορούμενους, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού για το αδίκημα της ληστείας, για τη δολοφονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή. Η 27χρόνη θα καταδικαστεί σε κάθειρξη 22 ετών καθώς της είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες, κλάματα και απειλές κατά των δικαστών και των συγγενών του θύματος από τους συγγενείς των κατηγορουμένων. Η 27χρονη είχε παραμείνει για 3,5 χρόνια έγκλειστη στις φυλακές, όμως είχε αποφυλακιστεί με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για άτομα με αναπηρία άνω των 80%.

Ωστόσο, μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η 27χρονη θα επιστρέψει στις φυλακές.

Η Προσφυγή στον Άρειο Πάγο

Στις 20 Οκτωβρίου 2020 η υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Κοτσιλίδη, θα αναβιώσει για μία ακόμη φορά στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας έπειτα από απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την προσφυγή των κατηγορουμένων, αναιρώντας την προηγούμενη απόφαση με την οποία είχαν καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία και 12 έτη κάθειρξη για την κατηγορία της ληστείας.

Ωστόσο η δίκη τους θα αναβληθεί καθώς ένας εκ των κατηγορουμένων δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης. Η Αλεξάνδρα Σ θα αρνηθεί την εμπλοκή της στη δολοφονία για μία ακόμη φορά, όμως θα παραδεχτεί ότι είχε βοηθήσει να μπουν στο διαμέρισμα οι συγκατηγορούμενοί της.

«Δεν έχω βοηθήσει στον φόνο. Δεν ξέρω ποιος τον σκότωσε, δεν ήμουν εκεί. Όσο ζω μέχρι να πεθάνω θα κουβαλάω αυτές τις τύψεις γιατί ποτέ αυτοί οι γονείς δεν θα με συγχωρήσουν” είχε πει στην απολογία της προτού επιστρέψει στη φυλακή.

Εφετείο

Στις 4 Οκτωβρίου 2021 η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του ενεχυροδανειστή στην Δάφνη το 2013, θα ζωντανέψει για μία ακόμη φορά στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, μετά την αναβολή της δίκης τον Οκτώβριο του 2020.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως το Εφετείο έσφαλε με την καταδίκη της γυναίκας για τη συγκεκριμένη πράξη και θεώρησε πως η 31χρονη πρέπει να δικαστεί εκ νέου για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχη την 31χρονη γυναίκα για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και της επέβαλε κάθειρξη 12 ετών ενώ επιπλέον ποινή 5 ετών της επιβλήθηκε για το αδίκημα της ληστείας. Οι συγκατηγορούμενοι της γυναίκας, πλην των ισοβίων καταδικάστηκαν και σε κάθειρξη 10 ετών ο καθένας για την ληστεία, ποινή μειωμένη κατά 2 έτη σε σχέση με προηγούμενη.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση συγγενών των κατηγορούμενων που ξέσπασαν σε φωνές και κατάρες στο άκουσμα των ποινών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags