Η Δολοφονία της Ολυμπίας Μάντζιου

Ο θάνατος την Ολυμπίας Μάντζιου είναι μία από τις τραγικότερες υποθέσεις που χειρίστηκε η Ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, που πραγματικά αναρωτιέται κανείς, για την λειτουργία του συστήματος, μέσω του οποίου ζητούν δικαίωση, οι συγγενείς των θυμάτων…

Ήταν ξημερώματα 23 Απριλίου 2006 Μεγάλου Σαββάτου, όταν η Ολυμπία Μάντζιου με τον σύζυγό της Σπύρο. Μ. επέστρεψαν στο σπίτι τους στο Περιστέρι μετά από δείπνο στους γονείς του αστυνομικού συζύγου της. Τα ξημερώματα η  22χρονη Ολυμπία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, χωρίς σφυγμό και αναπνευστική λειτουργία, όπου οι γιατροί παρά την παρατεταμένη διαδικασία ανάνηψης, δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν. Ο σύζυγος ενημέρωσε τους γονείς της για τον θάνατο της Ολυμπίας.

Σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία κλήθηκε η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μ. προκειμένου να διενεργήσει την νεκροψία-νεκροτομή.
Η ιατροδικαστής που συνέταξε την έκθεση για τα αίτια θανάτου της Ολυμπίας, θα γράψει στο πόρισμα της, ότι η 22χρονη πνίγηκε μετά από εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου.

Η αρχή του Γολγοθά

Οι γονείς της Ολυμπίας όταν κατέφθασαν στο νοσοκομείο και πληροφορήθηκαν την τραγική απώλεια, ζήτησαν να δουν το παιδί τους. Η Ολυμπία είχε μελανιές στα πόδια, το αριστερό μάγουλο ήταν πρησμένο, η μύτη της έγερνε προς τα αριστερά σαν να ήταν σπασμένη και τα χείλη της ήταν σκισμένα.

Από την στιγμή που οι γονείς της Ολυμπίας αντίκρισαν στο νεκροτομείο την εικόνα του  άψυχου σώματος του παιδιού τους, οι υποψίες τους στράφηκαν στον σύζυγό της εκφράζοντας υπόνοιες περί εγκληματικής ενέργειας του γαμπρού τους σε βάρος της κόρης τους.

Στις καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία οι γονείς και ο αδελφός περιέγραφαν τον βίαιο χαρακτήρα του αστυνομικού, στηριζόμενοι σε όσα τους είχε εκμυστηρευτεί Ολυμπία, η οποία υπήρξε θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο πατέρας της.

Ανάκριση συζύγου

Ο σύζυγός της Ολυμπίας κλήθηκε για ανάκριση στην Αστυνομία, όπου αρνήθηκε ότι σκότωσε τη σύζυγό του. Ισχυρίστηκε ότι στις 2.45 τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης με τη σύζυγό του, εκείνη ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις της. Ο ίδιος επιχείρησε να τη συνεφέρει και να της παράσχει τις πρώτες βοήθειες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στη συνέχεια κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ φώναξε την αδελφή και τον γαμπρό του που έμεναν στον κάτω όροφο της ίδιας πολυκατοικίας για να βοηθήσουν.

Ο αστυνομικός μετά την κατάθεση του αφέθηκε ελεύθερος καθώς το πόρισμα της Ιατροδικαστή δεν τον ενέπλεκε στον θάνατο της 22χρονης Ολυμπίας.

Δεύτερη νεκροψία

Ο πατέρας και η μητέρα της Ολυμπίας Μάντζιου ζήτησαν εκταφή και διενέργεια νέας νεκροψίας, διορίζοντας νέους πραγματογνώμονες. Με διάταξη του ανακριτή, διατάχθηκε η επανάληψη της νεκροψίας- νεκροτομής. Τον Ιούλιο του 2007 έγινε η εκταφή της σορού της Ολυμπίας και ακολούθησε πλήθος εκθέσεων από ιατροδικαστές και τεχνικούς συμβούλους.

Οι διορισθέντες από το κράτος πραγματογνώμονες δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία και το είδος θανάτου της 22χρονης λόγω της πλήρους αποσύνθεσης πτώματος. Απέκλεισαν όμως με βεβαιότητα την αναφερόμενη, από την πρώτη ιατροδικαστή, αιτία θανάτου. Επίσης, επεσήμαναν εκχυμώσεις στους μηρούς και τις κνήμες που δεν οφείλονταν σε παθολογικά αίτια αλλά ήταν αποτέλεσμα εξωτερικής βίας.

Η πρώτη Ιατροδικαστής

Η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μ. που διενήργησε την πρώτη «απαλλακτική» για τον σύζυγο της Ολυμπίας νεκροψία, είχε πρωταγωνιστήσει και σε άλλη μία υπόθεση όπου είχε υποπέσει σε σωρεία λαθών, γεγονός που δημιουργούσε ερωτηματικά για την αξιοπιστία της. Είχε διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή στο πτώμα του αυτόχειρα Αμερικανού πεζοναύτη Μπράιαν ΛαΛούπ, ο οποίος υπηρετούσε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Αν και η αυτοκτονία συνέβη τον Αύγουστο του 2012, η υπόθεση ήρθε πρόσφατα στο φως, με τους γονείς του νεαρού να μηνύουν Έλληνες γιατρούς, αλλά και το ελληνικό κράτος.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο πεζοναύτης, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στην πρεσβεία, μεταφέρθηκε στην πατρίδα του αρχικά χωρίς καρδιά, και στη συνέχεια του έστειλε μια καρδιά, η οποία όμως δεν άνηκε στον πεζοναύτη».

Στην Υπόθεση της Ολυμπίας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της οικογένειας, η ιατροδικαστής παραποίησε τα αίτια θανάτου, καθώς «άνθρωποι που δεν έχουν πιει, με αρνητικό τοξικολογικό έλεγχο και χωρίς προβλήματα υγείας, είναι σχεδόν αδύνατο να αποβιώσουν από εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου». Μάλιστα, όπως αναφερόταν στο κατηγορητήριο, η ιατροδικαστής, όταν ολοκλήρωσε το πόρισμά της, «αμέλησε» να συμπεριλάβει στον φάκελο τρεις από τις συνολικά 23 φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από τους άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ).

Πρόκειται για τις φωτογραφίες που απεικόνιζαν την αγριότητα των χτυπημάτων που φέρεται να είχε δεχθεί η 22χρονη από τον σύζυγό της.
«Η ιατροδικαστής συνέταξε την ιατροδικαστική έκθεση συνυποβάλλοντας μόνο 20 από τις 23 φωτογραφίες που ελήφθησαν από τη ΔΕΕ, ενώ αφαίρεσε τρεις φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν την κατάσταση των εντερικών ελίκων της θανούσας και τις κακώσεις σε τμήμα του λεπτού εντέρου» επισημαίνεται στο κατηγορητήριο

Η δίκη της Ιατροδικαστού

Η Σουλτάνα Μ. θα βρεθεί στην δικαστική αίθουσα αντιμέτωπη με την κατηγορία της «αμέλειας». Στην δίκη θα καταθέσουν οι γονείς και ο θείος της άτυχης κοπέλας, ο παθολογοανατόμος Εμμανουήλ Αγαπητός και οι ιατροδικαστές Φίλιππος Κουτσαύτης και Γιάννης Αϊβατίδης, ο οποίος διαφώνησε ξεκάθαρα με την έκθεση της κατηγορουμένης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ανθρωποκτονία.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Απατσίδης, μιλώντας στα ΜΜΕ δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση σχετίζεται με τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των ιατροδικαστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Η απόφαση της δικαιοσύνης θα ρίξει την Σουλτάνα Μ στα «μαλακά». Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τέθηκε σε αργία για περίπου 20 ημέρες, ωστόσο αργότερα επέστρεψε στην υπηρεσία της. Κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης επεσήμαναν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σχετικά με τη αυτοκτονία του πεζοναύτη βρισκόταν σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Μετά το πέρας της αργίας η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μ επέστρεψε στην υπηρεσία της, ενώ είχε απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες και δεν εκκρεμούσε τίποτα εις βάρος της.

Τα «παιχνίδια» της Θέμιδας 

Οι επί σειρά ετών αντικρουόμενες αποφάσεις των δικαστικών Αρχών είχαν ως αποτέλεσμα η δικογραφία για την υπόθεση δολοφονίας της 22χρονης μητέρας, Ολυμπίας Μάντζιου, να κάνει αρκετές «βόλτες» στα ανακριτικά γραφεία, μέχρι να πάρει τελικά τον δρόμο για το ακροατήριο. Με βούλευμα που εκδόθηκε το 2009, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών «έδειξε» στον κατηγορούμενο σύζυγο το εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Όμως, έναν χρόνο αργότερα ο Άρειος Πάγος αναίρεσε το σχετικό βούλευμα, επικαλούμενος έλλειψη εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και παρέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση. Το δικαστικό συμβούλιο, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, αποφάσισε να μην παραπέμψει τον αστυνομικό σε δίκη. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με αποτέλεσμα η δικογραφία της υπόθεσης να παραπεμφθεί για νέα κρίση, αυτήν τη φορά σε Συμβούλιο Εφετών.

Οι δικαστές, δύο μήνες αργότερα, έκαναν δεκτή την έφεση του εισαγγελέα, παραπέμποντας τον κατηγορούμενο αστυνομικό σε δίκη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το βούλευμα, το ζευγάρι είχε επισκεφτεί τους γονείς του αστυνομικού, για να γιορτάσουν μαζί την Ανάσταση. Μετά το δείπνο, περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα, επέστρεψαν στο σπίτι τους στο Περιστέρι, όπου φαίνεται ότι ακολούθησε ομηρικός καβγάς.

Ο αστυνομικός κατηγορείται ότι χτύπησε τη γυναίκα του, Ολυμπία Μάντζιου, κλοτσώντας τη «με δύναμη, με τα γυμνά του πόδια, στην περιοχή της κοιλιάς, προκαλώντας της τραυματική αιμορραγική βλάβη στο λεπτό έντερο». Από τα δυνατά χτυπήματα και την αιμορραγία που προκλήθηκε, η Ολυμπία Μάντζιου υπέστη σοκ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει.

Τότε, σύμφωνα με το βούλευμα, ο σύζυγός της, χρησιμοποιώντας το σεντόνι του κρεβατιού τους, φέρεται ότι κάλυψε το πρόσωπο της 22χρονης και πιέζοντάς το με δύναμη, της προκάλεσε ασφυξία, οδηγώντας τη σε φρικτό θάνατο. Όταν δύο ώρες αργότερα η 22χρονη Ολυμπία Μάντζιου διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ήταν πλέον αργά.

Η δίκη

Στις 3 Μαρτίου 2017 ο αστυνομικός Σπύρος Μ, σύζυγος της αδικοχαμένης Ολυμπίας Μάντζιου θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθώς «ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σκότωσε με πρόθεση» την άτυχη Ολυμπία.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες ο γιατρός που παρέλαβε την Ολυμπία στο νοσοκομείο αλλά και οι δυο ιατροδικαστές που διόρισε ο ανακριτής μετά την εκταφή της σορού της Ολυμπίας. Η πρώτη ιατροδικαστής που είχε κάνει την νεκροψία στην Ολυμπία, η Σουλτάνα Μ. είχε καταλήξει ότι η Ολυμπία πέθανε από εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου, από πνιγμό και ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Οι δυο από τους τρεις απέκλεισαν την αρχική αιτία θανάτου, ότι δηλαδή η Ολυμπία πέθανε από εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου. Απέκλεισαν όμως και τον ασφυκτικό θάνατο, αλλά και την βλάβη στο έντερο, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσουν την αιτία θανάτου.

Η απολογία του κατηγορούμενου

Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του είχε ισχυρισθεί ότι με την Ολυμπία Μάντζιου γνωρίστηκαν το 2001 και ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Το 2005 η Ολυμπία Μάντζιου, έμεινε έγκυος και αποφάσισαν να παντρευτούν, αλλά ο πατέρας της είχε αντιρρήσεις γιατί ενδεχομένως ήθελε κάποιον πιο πλούσιο.

Όπως περιέγραψε το βράδυ – Απρίλιος 2006 – επέστρεψαν μετά το δείπνο της Ανάστασης σπίτι και αφού η Ολυμπία θήλασε, συνευρέθηκαν ερωτικά. Κατά τη συνεύρεση ο κατηγορούμενος άκουσε ένα ρέψιμο και άναψε αμέσως το φως. Όπως είπε είδε την Ολυμπία να έχει χάσει τις αισθήσεις της, τρόμαξε και πανικοβλήθηκε και αμέσως, ειδοποίησε συγγενείς και το ΕΚΑΒ.

Η απόφαση

Η Εισαγγελέας στην αγόρευση της πρότεινε να κηρυχθεί ο κατηγορούμενος αθώος, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασής της «από την αποδεικτική διαδικασία και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν προέκυψε ο ακριβής μηχανισμός θανάτου και η αιτία θανάτου της Ολυμπίας».

«Είναι ιδιαιτέρως λυπηρό», πρόσθεσε, «αλλά επί της ουσίας δεν κατέστη να αποδειχτεί στο δικαστήριο η αιτία θανάτου», σημείωσε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας προτείνοντας έτσι την αθώωσή του.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός Σπύρος Μ θα κριθεί ομόφωνα αθώος.

Η αθωωτική απόφαση στην υπόθεση δεν χωρά έφεση, μόνο αναίρεση. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν μπορεί σε δεύτερο βαθμό ο πατέρας να διεκδικήσει κάτι, ούτε ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει έφεση, καθώς και οι επτά δικαστές ζήτησαν την αθώωση του αστυνομικού .

 

Οργή και αγανάκτηση

Οι συγγενείς της Ολυμπίας Μάντζιου, στο άκουσμα της πρότασης της εισαγγελέως, άρχισαν να διαμαρτύρονται, υπήρξε ένταση και αποχώρησαν, όλοι, από την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο συναισθηματικά φορτισμένος, πατέρας της Ολυμπίας,  Άγγελος Μάντζιος στρεφόμενος κατά της απόφασης των λειτουργών της δικαιοσύνης δήλωσε πώς  «Ήρθαν με διαταγμένη υπηρεσία για να απαλλάξουν την πρώτη ιατροδικαστή».

«Η απόφαση της δικαιοσύνης είναι μια απόφαση. Αλλά είναι λυπηρό. Για ποιους όμως; Για εμένα ή για εκείνους που δεν μπορούσαν να μου δώσουν μια απάντηση από τι πέθανε η κόρη μου; Γιατί δεν μου εξήγησαν πως όταν κάποιος πεθαίνει από καρδιά ή από εισρόφηση όπως ισχυρίστηκαν, πως γεμίζει ένα σεντόνι αίματα και έχει χτυπήματα στο πρόσωπο; Έχουν καθαρή συνείδηση οι δικαστές ότι έκαναν το καθήκον τους;»

Το γεμάτο αίματα σεντόνι που εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα:

«Το είχα παραλάβει από το Αττικό όταν χάθηκε η κόρη μου. Μας το είχαν δώσει μέσα σε μια τσάντα. Όταν πήγαμε σπίτι και το ανοίξαμε, το είδαμε γεμάτο αίματα. Δεν με έπεισαν οι δικαστικές αρχές ότι η εισρόφηση ήταν αιτία θανάτου» εξήγησε ο κος Μάντζιος, τονίζοντας πως:

«Το αριστερό της μάτι ήταν πρησμένο, η μύτη στρεβλωμένη αριστερά, και το χείλος εσωτερικά σκισμένο. Ο μέχρι πρότινος κατηγορούμενος υποστήριξε πως αυτό έγινε στην προσπάθεια του να της δώσει το φιλί της ζωής», δηλώνοντας πως «ο θάνατος της κόρης μου είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Θα εξαντλήσω όποιο νόμιμο μέσο υπάρχει. Το μεγάλο μου βάσανο είναι ότι δεν μου έδωσαν μια απάντηση για τον θάνατό της».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags