Η δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα
Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι γιορτές αγάπης και χαράς, και μία ευκαιρία να βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι όλα τα μέλη της οικογένειας που η καθημερινότητα, δεν τους αφήνει το περιθώριο να είναι μαζί. Αυτό ακριβώς είχε στο μυαλό της η Αγγελική, όταν παραμονή Πρωτοχρονιάς, πήγε να επισκεφθεί τον πατέρα της, για να μην είναι μόνος του. Ίσως πήγαινε με μισή καρδιά, γιατί ήθελε να είναι μαζί και ο σύντροφος της που την συνόδευε και μάταια προσπαθούσε να την πείσει να μην πάει, όμως δεν γινόταν αλλιώς, ο πατέρας της δεν τον ήθελε.
Φτάνοντας στην αρχή του δρόμου όπου διέμενε ο πατέρας της, τον αποχαιρέτησε καθησυχάζοντάς τον, ότι μόλις θα τελείωνε η επίσκεψη της, θα ήταν πάλι μαζί. Ο Αλί ανήσυχος, θέλοντας να βεβαιωθεί ότι η Αγγελική έφτασε ασφαλής στο πατρικό της, της τηλεφωνεί. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους άκουγε μέσα από το ακουστικό να φωνάζει ο πατέρας της, δίχως να καταλαβαίνει ακριβώς τι έλεγε. Η Αγγελική του ζήτησε να κλείσει το τηλέφωνο γιατί φώναζε ο πατέρας της, και το τελευταίο που άκουσε πριν κλίσει η γραμμή «απαγορεύεται και στο τηλέφωνο να του μιλάω;».
Η Αγγελική όμως δεν θα εμφανιστεί στο προκαθορισμένο ραντεβού που είχαν δώσει και η επικοινωνία μαζί της θα είναι ανέφικτη, καθώς το τηλέφωνο της, ήταν απενεργοποιημένο. Λες και την κατάπιε η γη. Το επόμενο πρωί ο Αλί ανήσυχος κατευθύνθηκε στο Αστυνομικό τμήμα για να δηλώσει την εξαφάνιση της Αγγελικής, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς.
Οι έρευνες
Οι άντρες της ΕΛΑΣ θα ξεκίνησαν άμεσα έρευνες για τον εντοπισμό της Αγγελικής στο σημείο που έδωσε τα τελευταία σημάδια ζωής, στο σπίτι του πατέρα της. Ο πατέρας της 29χρονης κοπέλας ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι μετά το βραδινό γεύμα, μόλις άλλαξε ο χρόνος, η Αγελική έφυγε από το σπίτι και έχουν να μιλήσουν από τότε.
Οι αστυνομικοί άρχισαν εξονυχιστική έρευνα σε όλους τους χώρους του σπιτιού καθώς οι απαντήσεις που έδωσε οι 52χρονος Αλβανός δεν ήταν πειστικές, και πολλές φορές έπεσε σε αντιφάσεις. Όταν βγήκαν να ερευνήσουν τον προαύλιο χώρο, τράβηξε την προσοχή του ο σκύλος της Αγγελικής ο οποίος επίμονα πήγαινε και έσκαβε το χώμα σε ένα συγκεκριμένο στο πίσω μέρος της οικίας, όπου υπήρχε μία αποθήκη. Οι αστυνομικοί αντελήφθησαν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με την συμπεριφορά τους σκύλου και ξεκίνησαν να σκάβουν μαζί με το σκυλί.
Μετά από λίγη προσπάθεια, εμφανίστηκε μπροστά τους τμήμα γυναικείου σώματος, ήταν το σώμα της 29χρονης Αγγελικής Πέτρου.
Ο Ιατροδικαστής
Η ιατροδικαστής Χρυσαυγή Κούση, από την εξέταση της σωρού της άτυχης Αγγελικής διαπίστωσε πολλαπλά χτυπήματα που επέφεραν στην άτυχη κοπέλα βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Όπως κατέγραψε στην αναφορά της, η άτυχη κοπέλα πάλεψε για πολλή ώρα για τη ζωή της, αλλά δεν κατάφερε να μείνει ζωντανή. Το όπλο της της στυγερής δολοφονίας, με το οποίο προκλήθηκαν τα χτυπήματα φερόταν ως μεταλλική σωλήνα, ράβδος, η κάποιος εργαλείο.
Η ομολογία
Ο 52χρονος μετά την ανακάλυψη του σώματος, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, ομολόγησε το έγκλημα που διέπραξε. Μέσα από την προανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι ο λόγος που έφτασε στο ανατριχιαστικό έγκλημα, ήταν η σχέση που διατηρούσε η 29χρονης Αγγελική με τον νεαρό Αφγανό, σχέση που δεν ενέκρινε και την πίεζε συνεχώς να χωρίσει.
Στην κατάθεσή του παραδέχτηκε στους αστυνομικούς ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς είχε έντονο διαπληκτισμό με την κόρη του και τη χτύπησε με έναν σιδερένιο λοστό στο κεφάλι. Εκείνη επιχείρησε, είπε, να διαφύγει από το παράθυρο και πήδηξε από ύψος δύο μέτρων. Την πλησίασε εκ νέου και της κατάφερε και άλλα χτυπήματα μέχρι που η κοπέλα εξέπνευσε. Ύστερα την έθαψε στον πίσω κήπο του σπιτιού, έκαψε τα ρούχα του και καθάρισε το σπίτι από τα αίματα.
Τον είχε καταγγείλει
Από την έρευνα που διενήργησαν στο παρελθόν του δράστη, προέκυψε ότι η άτυχη Αγγελική είχε απευθυνθεί στις Αρχές καταγγέλλοντας τον πατέρα της όταν εμφανίστηκε στο επαγγελματικό σχολείο που φοιτούσε και δια της βίας προσπάθησε να την πάρει από εκεί, εξαιτίας της σχέσης της που διατηρούσε με τον Αφγανό.
Τότε ο διευθυντής του σχολείου την παρέπεμψε σε κοινωνική λειτουργό, η οποία στη συνέχεια την έστειλε απευθείας στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου καταγράφηκε το συμβάν. Η κοπέλα είχε αναφέρει στην καταγγελία της ότι ο πατέρας της παρεμβαίνει συνεχώς στην προσωπική της ζωή παρά την ηλικία της.
Στις 31/1/2018 υποχρεώθηκε ο πατέρας της να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα για να ενημερωθεί για την καταγγελία της κόρης του. Εκεί του έγιναν οι συστάσεις από την μεριά της αστυνομίας, και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα επαναληφθεί παρόμοια συμπεριφορά.
Στον ανακριτή
Η απολογία του 52χρονου παιδοκτόνου στον Ανακριτή διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Ο παιδοκτόνος στην απολογία του δήλωσε μεταμελημένος και συνειδητοποίησε το μέγεθος της τραγωδίας που προκάλεσε. Είπε μάλιστα ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και «δεν επιδιώκω αναγνώριση ελαφρυντικών για την πράξη μου».
Υποστήριξε ότι στο παρελθόν δεν είχε ασκήσει ούτε σωματική ούτε ψυχολογική βία στην κόρη του και όλα αυτά τα χρόνια που τη μεγάλωνε, στάθηκε πραγματικά και ως πατέρας στο πλευρό της. «Έχασα τα λογικά μου όταν άρπαξα τον λοστό», υποστήριξε και ότι δεν έλεγχε τις πράξεις του. Ο παιδοκτόνος μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και εισαγγελέα και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο δικηγόρος του θύτη θα ζήτησε ψυχιατρική γνωμάτευση για τον πελάτη του, υποστηρίζοντας ότι το έγκλημα έγινε ενώ ο 52χρονος ήταν σε κατάσταση ψυχικής διαταραχής.
Ως παράσταση πολιτικής αγωγής εμφανίστηκε δικηγόρος εξουσιοδοτημένη από τη μητέρα του θύματος, με την οποία η άτυχη 29χρονη Αγγελική Πέτρου είχε να μιλήσει για περισσότερα από δέκα χρόνια.
«Μαϊμού» ξυλοδαρμός
Στις 11 Ιανουαρίου ο δικηγόρος του κατηγορούμενου έκανε ανάρτηση στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στηριζόμενος σε άρθρο ενός τοπικού site, ότι ο παιδοκτόνος υπέστη άγριο ξυλοδαρμό στην φυλακή Κορυδαλλού όπου βρισκόταν προφυλακισμένος με απόφαση του εισαγγελέα. Το γεγονός της επίθεσης θα διαψευσθεί από το υπουργείο δικαιοσύνης, καθώς ο κρατούμενος από τη στιγμή που μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, βρισκόταν σε ειδικό χώρο προστασίας.
Το υπουργείο στην αναφορά του, σχετικά με τις καταγγελίες του δικηγόρου ανέφερε ο κρατούμενος έπαθε κρίση πανικού και αυτοτραυματίστηκε. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο (αρχικά των φυλακών και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Νίκαιας) προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι έφερε επιπόλαιες εκδορές από τον αυτοτραυματισμό του. Τέλος, ο κρατούμενος φέρεται να πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό και πρόκειται να εξεταστεί από ψυχίατρο.
«Δεν με άφηναν να την δω»
Η μητέρα της Αγγελικής Πέτρου, που ζει μόνιμα στην Αλβανία, θα περιγράψει τον άντρα της με τα πιο μελανά χρώματα. «Ο πρώην άντρας μου ήταν ζηλιάρης και φανατικός. Μείναμε μαζί ενάμιση χρόνο περίπου και στη συνέχεια χωρίσαμε. Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα την σκότωνε για μία σχέση. Θέλω να έρθει η κόρη μου εδώ στο σπίτι μας. Δεν μου την άφησαν στα 16, ας μου την αφήσουν τώρα να την κλάψω στο σπίτι μου» είπε κλαίγοντας.
«Τη μεγάλωσα μέχρι τα 16 και στην συνέχεια μου την πήραν και έφυγαν στην Ελλάδα. Δεν επικοινωνούσε καθόλου μαζί μου. Μπορεί να μην την άφηναν. Η ίδια θα ζητήσει τη συνδρομή του ελληνικού κράτους για να μεταφερθεί η σορός της κόρης της στην Αλβανία και να ταφεί εκεί.
Στις 8 Ιανουαρίου αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίας, με εντολή της εισαγγελικής αρχής, η σορός Της 29χρονης Αγγελικής μεταφέρεται συνοδεία της μητέρας της, μέσω Μαυροματίου, στη γενέτειρά της, το Μπεράτι, για να ταφεί. Η άτυχη 29χρονη είχε εκφράσει στον φίλο της την επιθυμία της να ταφεί στην Αλβανία.
Υπό έντονη βροχή η σορός της βγήκε στις 11:00 το πρωί από το σπίτι της μητέρας της και πέρασε από όλο το χωριό, ενώ πλήθος κόσμου τη συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία για να της πει το τελευταίο αντίο.
Η Δίκη
Στις 27 Απριλίου 2020 θα ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσπρωτίας, η δίκη του Α.Π. αλλά η δίκη θα αναβληθεί για την επόμενη μέρα, διότι απουσίαζαν οι μάρτυρες κατηγορίας. Στο ακροατήριο δεν θα εμφανιστεί η μητέρα της 28χρονης, η οποία είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, αλλά ούτε τέσσερις βασικοί μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο σύντροφός της και η νονά της. Ο πρόεδρος της έδρας διέταξε τη βίαιη προσαγωγή των πέντε μη εμφανισθέντων μαρτύρων κατηγορίας.
Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, κατέθεσε αίτημα διακοπής, ώστε να επιτραπεί να ταξιδέψει η μάρτυρας υπεράσπισης, που έγινε επίσης δεκτό και δόθηκε η σχετική εντολή στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας. Παρόλα αυτά η μητέρα της 29χρονης δ η οποία ζει στο Μπεράτι της Αλβανίας δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην δίκη λόγο των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσε μόνο ο Αφγανός σύντροφος της άτυχης κοπέλας και η νονά της.
Η κατάθεση του φίλου
Διέμεναν μαζί περίπου 13 μήνες σε κατοικία στην περιοχή Κανόνι Κέρκυρας. Η Αγγελική ήθελε να επισκεφθεί τον πατέρα της λόγω των εορτών των Χριστουγέννων ενώ την προέτρεψε να μην πάει διότι ήταν βράδυ και γνώριζε ότι δεν έχει καλές σχέσεις με τον πατέρα της. Αφού την άφησαν πλησίον της κατοικίας του πατέρα της, αναχώρησαν μαζί με τον φίλο και του ζήτησε να τον αφήσει στη Γαρίτσα Κέρκυρας.
Στις 20:35 κάλεσε τηλεφωνικά την Αντζελίνα και την ρώτησε αν είχε φτάσει στο σπίτι του πατέρα της. Αυτή του απάντησε πώς ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτό και ότι είχε οπτική επαφή με την κατοικία του πατέρα της. Ο σύντροφός της επικοινώνησε ξανά με την 28χρονη για να βεβαιωθεί ότι είχε φθάσει στο σπίτι του πατέρα της. Αυτό ήταν το τηλεφώνημα που φαίνεται να εκνεύρισε τον πατέρα, όπως περιγράφει στην κατάθεσή του ο Αφγανός.
«Την 21.23 ώρα της ίδιας, την κάλεσε ξανά τηλεφωνικά με διάρκεια κλήσης 26 δευτερολέπτων. Την ρώτησε τι κάνει και του απάντησε ότι είναι στο σπίτι του πατέρα της ενώ ακουγόταν μέσα από το ακουστικό ότι ανέβαινε μια σκάλα. Τον ρώτησε τότε η Αντζελίνα πού είναι και της απάντησε ότι είναι στη Γαρίτσα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους άκουγε μέσα από το ακουστικό να φωνάζει ο πατέρας της, δίχως να καταλαβαίνει ακριβώς τι έλεγε. Μετά από αυτά έκλεισαν το τηλέφωνο.
Η Απολογία του παιδοκτόνου
Την εκδοχή του για το τι συνέβη το βράδυ του φόνου έδωσε στην απολογία του ο κατ’ ομολογία δολοφόνος της κόρης του, Αγγελικής, στην Κέρκυρα. «Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς περίπου στις 19:00, ήρθε από το σπίτι μου η κόρη μου για να μου ευχηθεί για τη νέα χρονιά και να φάμε γλυκά που είχα ετοιμάσει. Στη συνέχεια υπήρξε μεταξύ μας έντονος διάλογος, κυρίως για την απόφαση της να διαμείνει εκτός κατοικίας μας, να αυτονομηθεί πλήρως χωρίς να γνωρίζω πού βρίσκεται και με ποιους συναναστρέφεται».
«Όταν της έκανα παρατήρηση να κλείσει το κινητό της τηλέφωνο δηλαδή να το βάλει στη τσάντα της όσο μιλούσαμε για οικογενειακά θέματα, τότε εκείνη σηκώθηκε όρθια και άρχισε να φωνάζει ότι θα φύγει χωρίς να δώσει αναφορά σε κανέναν. Προσπάθησα να μην εκτραχυνθεί η κουβέντα μας και να μείνει σε ήπια κατάσταση . Εκείνη σηκώθηκε ερχόμενη προς το μέρος μου, με απώθησε δυο η τρεις φορές, προσπάθησα να τη συγκρατήσω ρωτώντας την με έμφαση για τη συμπεριφορά της, αλλά και για την απόρριψη του ενδιαφέροντος και την πατρική αγάπη».
«Κάποια στιγμή έχασα την ψυχραιμία μου, σκοτείνιασε κυριολεκτικά το μυαλό μου και ενεργώντας μηχανικά και αντανακλαστικά άρπαξα ένα μεταλλικό αντικείμενο που βρισκόταν δίπλα από τη σόμπα και τη χτύπησα οργισμένος στο κεφάλι. Τότε εκείνη προσπάθησε να διαφύγει πηδώντας από το παράθυρο ύψους δύο μέτρων στην αυλή της οικίας μας όπου την ακολούθησα συνεχίζοντας να τη χτυπώ προκαλώντας πλήγματα που αποδείχτηκαν μοιραία για τη ζωή της» .
«Πανικόβλητος και μες στην απόγνωση, αποφάσισα να θάψω το άψυχο κορμί της στην αυλή της οικίας σκεπτόμενος να ειδοποιήσω και να παραδοθώ στην αστυνομία, όμως, υποχώρησα από την αρχική μου απόφαση. Παραδέχομαι ότι έκαψα τα προσωπικά της αντικείμενα λόγω του πανικού μου και έριξα το κινητό τηλέφωνο στην αυλή της νονάς της. Ουδέποτε άσκησα σωματική βία ή έστω χαστούκισα την αδικοχαμένη θυγατέρα μου. Μοναδικός λόγος προστριβής μας και δραστικών διαπληκτισμών μας ήταν η άρνηση της να γνωρίζω οτιδήποτε για την ιδιωτική της ζωή».
«Είχε απομακρυνθεί πλήρως από μένα αλλά και από τους συγγενείς μας, νομίζω χωρίς σοβαρό λόγο. Θέλω, επίσης, να προσθέσω ότι ο σύντροφος της θυγατέρας μου είναι εντελώς άγνωστος σε εμένα δεν γνωρίζει γεγονότα από προσωπική αντίληψη. Είχα ζητήσει να τον γνωρίσω πράγμα το οποίο δεν δέχτηκε η κόρη μου. Δηλώνω ειλικρινά και ταπεινά μεταμελημένος, συγγνώμη από την οικογένειά μου για τη δική μου ειδεχθή πράξη μου και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη».
Η Καταδίκη
Η υπερασπιστική γραμμή του κ. Νουλέζα στηρίχθηκε στα άρθρα 34 και 36 του Ποινικού Κώδικα, με τον ισχυρισμό ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να τελέσει το έγκλημα, και πως λόγω οργής και θυμού, μετά τον διαπληκτισμό με την κόρη του, οι πνευματικές λειτουργίες και η συνείδησή του είχαν διαταραχθεί.
Η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου δεν έγινε δεκτή από τους δικαστές που δεν του αναγνώρισαν ελαφρυντικά αποτρέποντας με αυτό το τρόπο το «σπάσιμο» των ισοβίων.
Αργά το βράδυ της Τρίτης (28/4), το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσπρωτίας θα επιβάλλει στον 52χρονο Αλβανό Α.Π. την ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία με δόλο. Επίσης, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για οπλοφορία και οπλοχρησία και 1.000 ευρώ χρηματική ποινή.