Η δολοφονία του Υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη

Υπαρχιφύλακας Γιώργος Τσιρώνης Photo by zougla.gr

Ο Γιώργος Τσιρώνης ξεκίνησε να εργάζεται μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του, στην οικογενειακή επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείτο στο εμπόριο ιχθύων στο Αγρίνιο. Γνώρισε και παντρεύτηκε την γυναίκα του, η οποία εργαζόταν στο Τμήμα Προσωπικού του νοσοκομείου του Αγρινίου, και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά.

Ήταν πολύ γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και όσοι τον γνώριζαν τον περιγράφουν ως εξαίρετο άνθρωπο, φιλικό  και οικογενειάρχη.

Το 1997 προσελήφθη ως σωφρονιστικός υπάλληλος και ξεκίνησε να εργάζεται στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Οι συνάδελφοι του τον χαρακτήριζαν «πρόσχαρο» και «μπροστάρη» στη δουλειά του, και ως υπάλληλο που είχε καλές σχέσεις με τους κρατουμένους.

Στις συγκεκριμένες φυλακές που χαρακτηρίζονται υψίστης ασφαλείας, υπήρχε πάντα τεράστιο πρόβλημα συμφόρησης και κατά συνέπεια, αποτελεσματικού ελέγχου. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα στις φυλακές είχαν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για πιθανές αναταραχές λόγω του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη σύσταση φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονταν περιμετρικά της φυλακής δυνάμεις της ΕΚΑΜ.

Η Επίθεση

Σημείωμα του βαρυποινίτη που έδωσε στο Γ. Τσιρώνη

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 2014, ο υπαρχιφύλακας Γιώργος Τσιρώνης ξεκίνησε να κάνει την προγραμματισμένη καταμέτρηση ρουτίνας των κρατουμένων στις φυλακές Μαλανδρίνου, ξεκινώντας από την πτέρυγα των κρατουμένων που εργάζονταν προκειμένου να εξαγοράζουν μέρες κράτησης.

Ο Υπαρχιφύλακας μπήκε μέσα στο κελί στο οποίο μέσα βρισκόταν 7 άτομα. Ένας κρατούμενος Αλβανικής καταγωγής, ο Ιλίρ Καρέλι σηκώθηκε ξαφνικά, τον έπιασε από τον λαιμό, κολλώντας του ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι στον λαιμό και του έδωσε ένα γράμμα να διαβάσει.

«Με κρατάτε άδικα μέσα, μου στερήσατε την ελευθερία. Δεν έχω διαπράξει φόνο και δεν με αφήνετε να δω τη μητέρα μου και εγώ θα στερήσω τη ζωή σε έναν από εσάς» και λίγο πριν φτάσει στο τέλους του σημειώματος, ξαφνικά ο Ιλίρ Καρέλι τον μαχαίρωσε τρεις φορές στον λαιμό με φορά από πάνω προς τα κάτω.

Ένας κρατούμενος κατάφερε να ακινητοποιήσει τον κρατούμενο, αλλά τραυματίστηκε και αυτός και ξεκίνησε μεταξύ τους συμπλοκή. Ο υπαρχιφύλακας Τσιρώνης, ο οποίος είχε πέσει κάτω αιμόφυρτος, τον τράβηξε έξω από το κελί ένας φύλακας και οι πόρτες έκλεισαν αυτόματα, όμως ήταν πλέον αλλά αργά.

Αμέσως μετά το περιστατικό επικράτησε πανικός στις φυλακές με τους συναδέλφους του 46χρονου να προσπαθούν μάταια να τον σώσουν. Ο άτυχος σωφρονιστικός υπάλληλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Άμφισσας όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ποιος ήταν ο Δράστης

Ο δράστης του φονικού αμέσως μετά το έγκλημα μεταφέρθηκε σε απομονωμένο χώρο για δική του προστασία. Ο Εισαγγελέας που μετέβη στην φυλακή τον είδε χτυπημένο, αλλά κατάλαβε πως όλα έγιναν στη διάρκεια της συμπλοκής.

Ο Αλβανικής καταγωγής βαρυποινίτης Ιλίρ Καρέλι, (το πραγματικό του όνομα ήταν Κουρντέτ Κούμε) είχε καταδικαστεί σε 29 χρόνια και εννέα μήνες σωρευτική ποινή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Προφυλακίστηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές φυλακές στις 21.10.1997 για διακεκριμένη κλοπή. Η ποινή του κατά συγχώνευση στο δικαστήριο έφτασε τα 16 χρόνια και πέντε μήνες.  Στις 27.5.2006 αποφυλακίστηκε υπό όρους μετά από σχετικό αίτημά του, λόγω έκτισης των 3/5 της ποινής του.

τις 4.3.2007 προφυλακίστηκε ξανά για ανθρωποκτονία κατά συρροή και ληστεία κατά ενός ζευγαριού στο Νέο Ηράκλειο, στο σπίτι του οποίου μπήκε για να κλέψει χρυσαφικά. Πρωτοδίκως, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια και 18 μήνες και στο Εφετείο σε 12 χρόνια και εννέα μήνες. Από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών για ναρκωτικά.

Η κατά συγχώνευση ποινή του Καρέλι ( και από τις δύο καταδίκες του ) ανερχόταν σε 20 έτη και 9 μήνες και θεμελίωνε δικαίωμα υποβολής αίτησης  για αποφυλάκιση με όρους. Στις 11 Φεβρουαρίου 2012 υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης, καθώς ήθελε να δει για τελευταία φορά την μητέρα του,  η οποία βρισκόταν στην Ιταλία βαριά άρρωστη. Αφού συνεκτιμήθηκαν, τα στοιχεία της προσωπικότητας του κατηγορουμένου και η συμπεριφορά του στις φυλακές, το αίτημα του απορρίφθηκε.

Ο Ιλίρ Καρέλι ήταν ένας επικίνδυνος και αδίστακτος κακοποιός ο οποίος, όπως ανέφεραν τότε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που τον γνώριζαν, δεν είχε τίποτα να χάσει.  Τις τελευταίες μέρες, ο κατάδικος είχε υποβάλει αίτημα για χορήγηση αδείας, η οποία δεν του χορηγήθηκε και θεώρησε γι’ αυτό  υπεύθυνο τον άτυχο υπαρχιφύλακα.

Η Μεταγωγή

Την επόμενη ημέρα, ο κρατούμενος οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας, κατηγορούμενος για τη δολοφονία, του 46χρονου Γεώργιου Τσιρώνη. Όταν ο Εισαγγελέας ρώτησε τον Ιλία Καρέλι «γιατί το έκανες αυτό;» εκείνος χωρίς ίχνος μεταμέλειας απάντησε «Μου στερήσατε δύο ζωές, σας πήρα μία».

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τον βίαιο χαρακτήρα του βαρυποινίτη, ο Εισαγγελέας για λόγους ασφαλείας του κρατουμένου, αποφάσισε να μεταφερθεί από τη φυλακή του Μαλανδρίνου στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών.

Η μεταγωγή του έγινε στις 27 Μαρτίου 2014 με περιπολικό τζιπ, συνοδεία αξιωματικού και δεύτερου περιπολικού. Αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν στη μεταγωγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια παράδοσης του κρατουμένου στις φυλακές Νιγρίτας μαζεύτηκαν πολλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι όπως ισχυρίστηκε «δεν είχαν και τις καλύτερες διαθέσεις». Μόλις έφτασε πολλοί τον έφτυναν, τον έβριζαν και τον αποδοκίμαζαν.

Μεταφέρθηκε στο δωμάτιο αναμονής – «το ψυγείο», όπως αποκαλείται που δεν το «βλέπουν» οι κάμερες.

Το «καλωσόρισμα»

Μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής του κρατουμένου ο Διευθυντής των φυλακών αποχώρησε από τον χώρο της αναμονής στις 15.55,  ενώ η κάμερα του διαδρόμου εκείνη την στιγμή κατέγραψε το νεύμα ενός φύλακα προς τους συναδέλφους του.

Είκοσι πέντε λεπτά αργότερα, κατέβηκε πάλι ο διευθυντής στον χώρο της αναμονής. Αφού επέβλεψε την πρόοδο των εργασιών ενός κελιού που διαμορφωνόταν ειδικά για τον Καρέλι, κατευθύνθηκε προς το κελί «ψυγείο». Συζήτησε σε έντονο ύφος με τον αρχιφύλακα και ξανάφυγε.

Ο κρατούμενος, υποβασταζόμενος από δύο φύλακες, μεταφέρθηκε στις 18.32 στο κελί κράτησής του  σύμφωνα με την κάμερα καταγραφής, εμφανώς σε χειρότερη κατάσταση απ’ όταν μπήκε και μάλλον κοιμήθηκε αμέσως, καθώς παρέμεινε ακίνητος. Στις 23:00 σωφρονιστικοί υπάλληλοι που άνοιξαν τα κελιά, διαπίστωσαν ότι ήταν νεκρός και τον μετέφεραν άμεσα στο νοσοκομείο Σερρών, όπου διαπιστώθηκε επίσημα ο θάνατος του.

Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας Σερρών έσπευσε άμεσα κλιμάκιο της αστυνομίας με τον ιατροδικαστή, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε αμέσως τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του κρατούμενου.

Νεκροψία

Ο νεκρός κρατούμενος, μεταφέρθηκε για την διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους  οι Ιατροδικαστές Μηνά Γεωργιάδη και Ελένη Ζαγγελίδου.

Όπως κατεγράφη στο πόρισμα, η σωρός του κρατούμενου έφερε κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές-εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα. Τα τραύματα αυτά προήλθαν από κάποιο όργανο, κι όχι από χέρια, ενώ προσδιορίστηκαν χρονικά ότι έγιναν πριν από περίπου τρία 24ωρα. Παράλληλα διαπιστώθηκε στην κεφαλή επικράνιος αιμορραγία, ενώ έφερε κακώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες και εκδορές σε άλλα 30 σημεία του σώματος.

Ο ιατροδικαστής, ανέφερε πως ο Ιλίρ Καρέλι απεβίωσε συνέπεια ισχαιμικών αλλοιώσεων μυοκαρδίου, ενώ ο θάνατός του ανήκε στην κατηγορία του αιφνίδιου, καθώς η πρόκληση έντονου στρες και πόνου στο θύμα, ενεργοποίησαν τον μηχανισμό που προκάλεσε το ισχαιμικό επεισόδιο.

Αντιδράσεις στην Αλβανία

Ο θάνατος του Καρέλι προκάλεσε αντιδράσεις στην γειτονική Αλβανία, με πρώτο το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την τραγική απώλεια του Καρέλι και του δεσμοφύλακα, Γιώργου Τσιρώνη. Ζήτησε από την Αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα και το Προξενείο της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν θεσμικά και εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

Οι συγγενείς του Καρέλι, ισχυρίζονταν πώς ο άνθρωπος τους βρισκόταν άδικα στην φυλακή, τονίζοντας πως ήταν αθώος και έπρεπε να αποφυλακιστεί, ενώ δεν έκαναν καμία αναφορά στην δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, ή την απόπειρα ανθρωποκτονίας ζευγαριού στο Νέο Ηράκλειο το 2007 από τον «αθώο» βαρυποινίτη.

Αλβανικά ΜΜΕ

Τα Αλβανικά ΜΜΕ μετέδιδαν οργισμένα άρθρα κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές, για χρήση απάνθρωπων μεθόδων από μέρους των αρχών ασφαλείας και «διεφθαρμένων» σωφρονιστικών υπαλλήλων στα καταστήματα κράτησης, όπου Αλβανοί πολίτες βρίσκονταν στο έλεος τους και «έπεφταν θύματα» των μεθόδων αυτών.

Όσο «έτρεχαν» οι έρευνες για την διαλεύκανση της υπόθεσης  θανάτου  του Καρέλι, τα αλβανικά ΜΜΕ έδωσαν ρεσιτάλ «μαρτυροποίησης» του.

Έγινε δημοσίευση υποτιθέμενων μηνυμάτων τα οποία φέρεται να έστειλε ο Ιλίρ Καρέλι σε ξάδελφό του, ελάχιστη ώρα μετά τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου Γιώργου Τσιρώνη.

Σε αυτό το μήνυμα, ο βαρυποινίτης ενημερώνοντας τον συγγενή του για την αποτρόπαια πράξη του,  εκφράζει τον φόβο πως θα υπάρξουν σύντομα αντίποινα, τα οποία μπορεί να του στοιχίσουν ακόμα και την ίδια του τη ζωή.  Το SMS του Καρέλι όπως το δημοσίευσε η εφημερίδα Balkanweb. Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες, ο 42χρονος βαρυποινίτης φέρεται ότι ισχυριζόταν πως είχε «λαδώσει» τον Τσιρώνη για να εξασφαλίσει άδεια, την οποία δεν πήρε.

«Ο φύλακας που του έδωσα 60.000 ευρώ για να μου δώσει τρεις ημέρες άδεια, τον σκότωσα κατά λάθος. Είχα ένα κουτάλι που το είχα σαν μαχαίρι. Εγώ τον χτύπησα για να τον τρομάξω, αλλά τον χτύπησα σοβαρά και πέθανε. Εμένα τώρα θα με σκοτώσουν, δεν θα με αφήσουν ζωντανό» είναι το πλήρες μήνυμα.

Σε ένα άλλο μήνυμά του ο Ιλίρ Καρέλι, το οποίο υποτίθεται στάλθηκε στο ίδιο πρόσωπο, ανέφερε τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υφίστατο μέσα στο κελί. «Πριν γράψω αυτό το μήνυμα οι φρουροί με ταπείνωσαν, μου έβαλαν το κλομπ στον κ@@ο. Οι φρουροί με βασάνιζαν όλη την ώρα. Του είχα δώσει (του υπαλλήλου) 60.000 ευρώ για άδεια τριών ημερών, έτσι ώστε να πάω να δω την άρρωστη μητέρα μου. Εξαπατήθηκα και τίποτα δεν με κράταγε στη φυλακή. Έχει περάσει ένας χρόνος που έχει ολοκληρωθεί η ποινή μου. Όταν με έδερναν, μου έλεγαν: «Κάτσε εκεί, παλιόσκυλο! Παλιοπουτ@ν@. Έτσι είστε όλοι οι Αλβανοί!”» έγραψε στον ξάδελφό του.

Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί, πώς όλα αυτά τίθενται εν αμφιβόλω, καθώς αμέσως μετά την δολοφονία του υπαρχιφύλακα Τσιρώνη, ο Καρέλι είχε οδηγηθεί στην απομόνωση, όπου βρισκόταν φρουρούμενος, χωρίς να έχει πρόσβαση κοντά του κανείς, κατά πόσο να έχει πρόσβαση σε τρόπους επικοινωνίας με τον «έξω κόσμο», στέλνοντας μηνύματα με κινητό.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

Τις πρώτες καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, τις πήρε η Ασφάλεια Σερρών, όμως πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο, η ανάκριση πέρασε στο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι ανακριτικές μέθοδοι βασισμένες στην σωματική κούραση και την  ψυχολογική πίεση που ασκείται στους ανακρινόμενους από τους άντρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, τους κατατάσσουν στους πιο «μισητούς» ανθρώπους μέσα στο σώμα της Αστυνομίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πώς ο πρώτος ανακρινόμενος «έσπασε» μετά από 28ώρες εξαντλητικής ανάκρισης.

Οι άντρες του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων πήγαν στο σπίτι του Χάρη Κ, του Προέδρου των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας και τον μετέφεραν στην Θεσσαλονίκη απομονώνοντας τον από οποιαδήποτε επαφή με τον «έξω κόσμο». Η οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας μαζί του από οικείους, ή συναδέλφους, ήταν ανέφικτη.

Μετά από έντονη ψυχολογική πίεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης προανάκρισης (σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου αλλά και των συναδέλφων του) που διενεργείτο προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση «έσπασε» και ομολόγησε ότι ο Καρέλι πριν μεταφερθεί στο κελί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, είχε μεταφερθεί σε άλλο χώρο όπου ξυλοκοπήθηκε αγρίως. Παραδέχτηκε πως στα βασανιστήρια συμμετείχαν άλλοι εννέα δεσμοφύλακες, εκ των οποίων οι δύο είχαν ήδη ομολογήσει τις πράξεις τους. Μετά την κατάθεση του, ο Χάρης Κ, μεταφέρθηκε από του άντρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων στο σπίτι του.

Στο ψυχιατρείο

Όταν ο Χάρης Κ έφτασε στο σπίτι άρχισε να μην έχει επαφή με το περιβάλλον, καθόταν σαν χαμένος. Ζήτησε από την γυναίκα του να πάρει τα δύο τους παιδιά και να φύγουν. Η τρομαγμένη γυναίκα ανήσυχη, ζήτησε βοήθεια από συναδέλφους του, οι οποίοι όταν έφτασαν στο σπίτι του, τον βρήκαν στο μπαλκόνι του.

Αμέσως κατάλαβαν πώς ο συνάδελφος τους καταθέτοντας «ξέφυγε» από την αρχική του θέση που πρόβαλε καθώς τους ομολόγησε ότι «του έδωσαν κάτι ψιλές».

Οι συνάδελφοι του ζήτησαν από τον Εισαγγελέα να παρέμβει, με αποτέλεσμα να εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία και να μεταφερθεί από τους συγγενείς του στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών.

Εντάλματα σύλληψης

Ο Εισαγγελέας Άμφισσας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για οκτώ ακόμη σωφρονιστικούς υπάλληλους των φυλακών Νιγρίτας. Οι διώξεις αφορούσαν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον πρόεδρο των Εσωτερικών Φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρη Κ που ήδη νοσηλευόταν στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, μετά την ανάκριση του.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέας Άμφισσας, οι άντρες του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν στη σύλληψη των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας.

Η μέθοδος που ακολούθησαν οι άντρες των Εσωτερικών Υποθέσεων κατά την ανάκριση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κλήθηκαν να καταθέσουν, δεν τους άφησαν κανένα περιθώριο «ελιγμού».

Η Ομολογία

Την κατάθεση «ομολογία» του Χάρη Κ, επιβεβαίωσαν ακόμα δύο σωφρονιστικοί, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομάσουν άλλους εμπλεκομένους. Ο Ιλία Καρέλι ή Κουντρέτ Κούμε φέρεται να έχει ξυλοκοπηθεί στις φυλακές Νιγρίτας με βούρδουλα, ενώ σωφρονιστικός υπάλληλος σε άτυπη κατάθεσή του ανέφερε ότι συνάδελφοί του προχώρησαν ακόμη και σε φάλαγγα (χτυπήματα στις πατούσες).

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι αφού ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο κελί του, όπου και εξέπνευσε, ο χώρος καθαρίστηκε, όπως και τα αντικείμενα. Ωστόσο, βρέθηκαν σε εξοπλισμό σωφρονιστικών ίχνη αίματος, των οποίων δείγματα στάλθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να γίνει έρευνα για DNA.

Οι υπόλοιποι επτά αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή στον βασανισμό του Αλβανού βαρυποινίτη. Μετά από μαραθώνιες απολογίες, ανακριτής και εισαγγελέας έκρινε έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους προφυλακιστέους και τους μετέφεραν σε μία απομονωμένη πτέρυγα των φυλακών Διαβατών εν αναμονή της δίκης τους.

Υποδιευθυντής Φυλακών Νιγρίτας

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, γραμματέας της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Νιγρίτας και υποδιευθυντής των φυλακών Παναγιώτης Ρ αναφέρθηκε στις μεθόδους του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων στην έρευνα της υπόθεσης.

«Όταν έφτασε ο κρατούμενος φωτογραφήθηκε στο πρόσωπο και στο σώμα. Συνολικά έχουμε επτά φωτογραφίες, στη μία εκ των οποίων φαίνεται ότι η παλάμη του έφερε ένα μαύρο σημάδι, το οποίο επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής. Αφού έγινε η φωτογράφιση, ο κρατούμενος παρέμεινε σε έναν χώρο που εμείς τον λέμε χώρο αναμονής, «ψυγείο», έως ότου να πάει στο κελί του, το οποίο βρισκόταν απέναντι. Εκεί δεν έχουμε εικόνα και δεν μπορούμε να αποδείξουμε, να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε κάτι.

Εκεί παρέμεινε ο κρατούμενος μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, μετά μπήκε στο κελί του. Εκεί δεν έχουμε εικόνα, αυτό είναι που εξετάζει και το Εσωτερικών Υποθέσεων γιατί μετά όλα έχουν καταγραφεί.

Εκείνες τις 2,5 ώρες εξετάζει το Εσωτερικών Υποθέσεων και δεν ξέρω κι εγώ τι έγινε- οι συνάδελφοι όλοι αρνούνται ότι τον πλησίασαν. ‘Δεν κάναμε τίποτα, δεν τον πειράξαμε’ μας είπαν, οι συνάδελφοι που μπήκαν στο χώρο.

Φαίνεται από τις κάμερες ότι υπάρχει κίνηση, μέσα στο «ψυγείο», όμως δεν φαίνεται τι έγινε. Πού θα βγει, δεν ξέρω»…

Οι «εμπλεκόμενοι» του Α.Τ. Ιτέας

Η προσπάθεια «εμπλοκής» του Α.Τ Ιτέας στην υπόθεση ξυλοδαρμού του Καρέλι, με την μορφή των υπονοουμένων που αφήνονταν να διαρρεύσουν στον τύπο, προκάλεσε την αντίδραση των αστυνομικών του συγκεκριμένου τμήματος οι οποίοι ήταν παρόντες κατά την άφιξη του στο τμήμα, στο πλαίσιο της μεταγωγής του στην Νιγρίτα, ή ενεπλάκησαν στην διαδικασία της μεταγωγής του Καρέλι.

Από την καταγραφή στο φύλο εισόδου του Αξιωματικού υπηρεσίας του τμήματος Α.Τ Ιτέας προέκυψε πώς ο κρατούμενος κατά την άφιξη του στο τμήμα έφερε φανερά πολλαπλά χτυπήματα στα χέρια και στο κεφάλι, τα οποία ήταν αποτέλεσμα της συμπλοκής του στον Μαλανδρίνο με άλλους συγκρατούμενους του, όταν προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν μετά την δολοφονία του υπαρχιφύλακα Τσιρώνη. Ήταν αμίλητος και ζήτησε μόνο λίγο νερό. «Σε καμία περίπτωση δεν αγγίξαμε τον Ιλίρ Καρέλι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια του Α.Τ. Ιτέας» ανέφεραν οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Φωκίδας.

Η μεταγωγή του έγινε με περιπολικό τζιπ, συνοδεία αξιωματικού και δεύτερου περιπολικού. Αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν στη μεταγωγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια παράδοσης του κρατουμένου στις φυλακές Νιγρίτας μαζεύτηκαν πολλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι με «εχθρικές» διαθέσεις. Αφού παρέδωσε τα χαρτιά της μεταγωγής στους συναδέλφους του, έχασε  από το οπτικό πεδίο τον κρατούμενο.

Στην ανακρίτρια Σερρών η δικογραφία

Η έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τον βαρυποινίτη Ιλίρ Καρέλι πέρασε στα χέρια της ανακρίτριας Σερρών. Δεκατέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με το βαρύτατο κατηγορητήριο.

Οι διώξεις στράφηκαν ακόμη σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων του Μαλανδρίνου και αστυνομικών του Α.Τ. Ιτέας, χωρίς ωστόσο να είχαν προσωποποιηθεί.

Την ίδια ώρα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί, είχαν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα» με τους πρώτους να κατηγορούν τους άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων -που διενήργησαν την προανάκριση- ότι μεροληπτούν εναντίον τους καταγγέλλοντας έντονη ψυχολογική πίεση προκειμένου να αποσπάσουν ομολογίες.

Σε αργία οι έξι σωφρονιστικοί

Στις 11 Απριλίου 2014 τέθηκαν σε αργία από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης  Χαράλαμπο Αθανασίου οι έξι προφυλακισθέντες σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας Σερρών. Έξι από τους παραπάνω κατηγορούμενους οι οποίοι είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, ύστερα από τις απολογίες τους στην τακτική ανακρίτρια αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Παραπεμπτικό Βούλευμα

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών εξέδωσε παραπεμπτικό Βούλευμα σύμφωνα με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι σωφρονιστικοί Υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας. Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεων τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».

Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας αριθμούσε 65 άτομα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν συνάδελφοι των κατηγορουμένων από τις φυλακές Μαλανδρίνου και Νιγρίτας, αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών, όπως επίσης ένας ξάδελφος του θύματος.

Δίκη

Η δίκη των 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων Νιγρίτας, προγραμματίστηκε να διεξαχθεί στις 27 Μαΐου 2015 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Όμως η δίκη αναβλήθηκε, καθώς συνήγοροι των κατηγορούμενων επικαλέστηκαν κωλύματα, υποβάλλοντας αίτημα αναβολής, το οποίο κι έγινε δεκτό από το δικαστήριο, ενώ η νέα δικάσιμος προσδιορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2015.

Στις 15 Δεκεμβρίου, άπαντες κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν το πρωί στη δικαστική αίθουσα, εκτός από έναν που παραστάθηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου. Για μία ακόμη φορά η δίκη θα διακοπεί πριν καν αρχίσει, καθώς και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων επικαλούμενοι διάφορα κωλύματα, όπως υποχρεώσεις σ’ άλλα δικαστήρια και προβλήματα υγείας, υπέβαλαν αιτήματα αναβολής, και ορίστηκε ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης η 4 Ιανουαρίου 2016.

Στις 4 Ιανουαρίου 2016, οι 13 κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. Κληθέντες να διατυπώσουν ενώπιον του δικαστηρίου την υπερασπιστική τους θέση, οι κατηγορούμενοι, στο σύνολό τους δήλωσαν ότι αρνούνταν τις σε βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις.

Ένας από αυτούς υποστήριξε ότι είναι αθώος, ενώ ένας άλλος σημείωσε: «Δεν έχω καμία σχέση με την κατηγορία που αντιμετωπίζω».

Οι Μαρτυρίες

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας, όπου κατέθεσαν δυο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην περιοχή της Φωκίδας και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Μαλανδρίνου.

Ο υπάλληλος φυλακών Μαλανδρίνου

Πρώτος κατέθεσε ο σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Μαλανδρίνου που κλήθηκε με συναδέλφους του να παραλάβουν τον Καρέλι από το κελί όπου διέπραξε τη δολοφονία και να τον μεταφέρουν σε θάλαμο ασφαλείας.

«Με κάλεσαν νωρίτερα να πάω στην υπηρεσία μήπως ακολουθούσε στάση λόγω του περιστατικού με τον Τσιρώνη. Πήγαμε έξι-επτά συνάδελφοι στο κελί για να πάρουμε τον Καρέλι. Ήμασταν οι πρώτοι που πήγαμε περίπου μιάμιση ώρα μετά τη δολοφονία. Υπήρχε συμπλοκή με τους συγκρατούμενούς του» κατέθεσε αρχικά.

Περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε στο κελί είπε πως «το πτώμα του συναδέλφου Τσιρώνη ήταν πεσμένο έξω από το κελί. Βρήκαμε λίμνη αίματος. Ο Καρέλι είχε αίματα παντού, στο πρόσωπο, στα χέρια… Μία ήταν ήρεμος και μία ωρυόταν. Έλεγε ότι ο Τσιρώνης «ήταν μόνο η αρχή, θα πάρω κι άλλον μαζί μου. Είχε μόνο ένα τραύμα από κόψιμο στο χέρι, το οποίο ήταν τυλιγμένο με πετσέτα. Το μάτι του ήταν καλά. Μας έδωσε τα χέρια του για να τον περάσουμε χειροπέδες και να τον οδηγήσουμε στην απομόνωση».

Ο μάρτυρας στην εξέλιξη της κατάθεσής του είπε ότι ελήφθησαν από τον ίδιο κι άλλους τουλάχιστον επτά συναδέλφους του στις φυλακές Μαλανδρίνου δείγματα DNA, χωρίς όμως να είναι θέση να δώσει εξήγηση στο πλαίσιο ποιας διαδικασίας κρίθηκε κάτι τέτοιο σκόπιμο.

Στο μεταξύ, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων δεσμοφυλάκων υπέβαλλε αίτημα προς το δικαστήριο να αποσταλεί η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Άμφισσας για τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου, ώστε να λάβουν γνώση οι υπερασπιστές για τις προανακριτικές ενέργειες που έλαβαν χώρα όσον αφορά το περιστατικό, το περιεχόμενο της απολογίας του Καρέλι στον ανακριτή και τη διάρκεια της ανάκρισης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος.

Επόπτης του Α.Τ Ιτέας

Τη σκυτάλη πήρε συνάδελφός του, που ήταν επόπτης στο ΑΤ Ιτέας την τελευταία νύχτα που πέρασε εκεί ο Ιλ. Καρέλι, πριν αποφασιστεί η μεταγωγή του στη Νιγρίτα μετά την άγρια δολοφονία με θύμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι διετάχθη εκτάκτως να μεταβεί στο συγκεκριμένο τμήμα και σημείωσε ότι ο κρατούμενος έφερε μώλωπες στο σώμα, εκδορές στο χέρι, ενώ είχε ανοιχτή πληγή στον αγκώνα και πρησμένο μάτι.

«Είδα τον Καρέλι το πρωί της 26ης Μαρτίου (σ.σ. την επομένη της δολοφονίας Τσιρώνη) στα κρατητήρια. Ήταν χτυπημένος στο μάτι και έφερε εκδορές στο λαιμό. Μίλησα μαζί του και τον ρώτησα εάν χρειάζεται κάτι. Μου απάντησε ότι δεν έχει τίποτα μαζί μας, ενώ το μόνο πράγμα που ζήτησε ήταν να κοιμηθεί. Ήταν ήρεμος, είχε διαύγεια. Δεν είχε κάτι για να πάει στο νοσοκομείο, δεν ζήτησε κάτι τέτοιο αλλά δεν κρίθηκε κι αναγκαίο» απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας ο ανθυπαστυνόμος της Ιτέας, ενώ ερωτηθείς για τα χτυπήματα είπε ότι «προφανώς προκλήθηκαν στις φυλακές Μαλανδρίνου».

«Κρατήθηκε χωρίς χειροπέδες στο κελί και δεν τον ακούμπησε κανείς όσον ήμουν στην υπηρεσία. Δεν διαμαρτυρήθηκε για τα τραύματα. Αν το έκανε θα καλούσα γιατρό» επισήμανε.

Ο Επικεφαλής Μεταγωγής

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο επικεφαλής της μεταγωγής, είπε ότι ο βαρυποινίτης έφερε μώλωπες στο μάτι και στον αριστερό ώμο, αλλά περπατούσε κανονικά. «Πριν την μεταγωγή τον ρώτησα αν είναι καλά και απάντησε ότι δεν θέλει τίποτα» είπε ο μάρτυρας, ενώ περιέγραψε τη στιγμή που ο 42χρονος κρατούμενος έφτασε στη Νιγρίτα.

«Στον προαύλιο χώρο των φυλακών οι σωφρονιστικοί φώναζαν και έλεγαν “καλώς τον”. Περπατούσε και τον χτυπούσαν, όχι όμως βίαια. Με παρέμβαση του διευθυντή των φυλακών σταμάτησαν».

Οι συνοδοί Αστυνομικοί

Στη συνέχεια κατέθεσαν αστυνομικοί που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μεταγωγή. «Φτάνοντας στη Νιγρίτα, οι σωφρονιστικοί εμφανίστηκαν θυμωμένοι και νευρικοί, ενώ έκαναν χειρονομίες. Ακούστηκε μία φωνή που έλεγε μην το ακουμπήσει κανείς. Υποθέτω πως ήταν ο διευθυντής των φυλακών. Πέσανε ορισμένες «σφαλιάρες», δεν ξέρω από ποιον. Κάποιος εξωτερικός φρουρός μάς είπε «δεν κάνατε καλή δουλειά» ανέφερε ένας εκ των εξεταζόμενων μαρτύρων.

Απολογίες σωφρονιστικών

Από τους 14 κατηγορούμενος μόνο οι δύο παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποίησαν βία. Ο πρώτος από τους δύο κατηγορούμενους που παραδέχτηκε χρήση βίας, ομολόγησε ότι έριξε «δύο μπουνιές και δύο κλωτσιές», κάνοντας λόγο για «στιγμιαία αντίδραση», την οποία απέδωσε στις απειλές που εκτόξευε ο Καρέλι, ότι μετά τον Τσιρώνη «θα πάρει κι άλλο κεφάλι».

Ο δεύτερος, εκτός από την παραδοχή ότι χτύπησε τον 42χρονο, ομολόγησε ότι «πάνω στα νεύρα του», του πέταξε έναν κουβά με νερό. Ο ίδιος εμφανίστηκε μετανιωμένος για τις πράξεις του, τονίζοντας ότι περνάει δύσκολα μετά το συμβάν.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι άσκησαν βία, επιβεβαιώνοντας, πάντως, το κλίμα έντασης και οργής που επικρατούσε μετά τη μεταγωγή του Ίλια Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας.

Στις επίμονες ερωτήσεις του δικαστηρίου για χρήση βίας από συγκατηγορουμένους τους, κάποιοι μίλησαν για «κλωτσιές» και «σφαλιάρες» χωρίς όμως να είναι σε θέση να κατονομάσουν τους «πρωταγωνιστές», ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές εναντίον των αστυνομικών των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ που διενήργησαν την έρευνα για την υπόθεση.

Χαρακτηριστική ήταν η απολογία σωφρονιστικού υπαλλήλου, ο οποίος αναφερόμενος στην έρευνα έκανε λόγο για «πλεκτάνη», ενώ συνάδελφός του (υπαρχιφύλακας) είπε ότι δέχθηκε πιέσεις, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» τα όσα του καταλογίζει το κατηγορητήριο. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι υπήρχε βιασύνη να κλείσει η έρευνα, με συνέπεια «να ψάχνουν για εύκολα θύματα, και – όπως είπε χαρακτηριστικά – «το ένα ήμουν εγώ».

Ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, ισχυρίστηκε ότι δεν αντιλήφθηκε κάτι κι από τις απαντήσεις που έδωσε σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως φάνηκε ότι δεν φρόντισε να πληροφορηθεί, αμέσως μετά το θάνατο του κρατούμενου, τι ακριβώς είχε συμβεί. «Πρόθεσή μου ήταν να μην συμβεί το παραμικρό» είπε, ενώ τόνισε ότι ήταν δική του πρωτοβουλία η τοποθέτηση καμερών στο σωφρονιστικό κατάστημα, μέτρο που χαρακτήρισε «προληπτικό» για να υπάρξουν στοιχεία.

Στάθηκε στις αντιρρήσεις που είχε για τη μεταγωγή του Καρέλι στη Νιγρίτα, λόγω των ελλείψεων στις φυλακές, αλλά και της απειρίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Αναφέρθηκε στις συστάσεις που έκανε στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κατά την άφιξη του κρατούμενου: «Όποιος τολμήσει να τον πειράξει, ας το κάνει τώρα, αλλά να ξέρει ότι θα πάει φυλακή. Μην καταστρέψετε τις οικογένειές σας από απερισκεψία», ανέφερε στο δικαστήριο.

Η Απόφαση

Στις 13 Οκτωβρίου 2016 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, έκανε εν μέρει δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως έδρας, που είχε ζητήσει την ενοχή των κατηγορουμένων για τέλεση βασανιστηρίων, στην απλή μορφή της πράξης, κρίνοντας ότι ο θάνατος του κρατούμενου προκλήθηκε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετείται χρονικά πριν την άφιξή του στις φυλακές της Νιγρίτας.

«Δεν επρόκειτο για επεισόδιο μια κι έξω», είχε αναφέρει κατά την αγόρευσή της, προσθέτοντας ότι οι κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν ότι ο Καρέλι ήταν καρδιακός ούτε ότι τελούσε σε κατάσταση ισχαιμικού επεισοδίου.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να τους κηρύξει ένοχους για βασανιστήρια σε συνδυασμό με τη βαριά σωματική βλάβη που προκλήθηκε στο θύμα, αποσυνδέοντας τον θάνατο του 42χρονου βαρυποινίτη από τα βασανιστήρια που υπέστη.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε στους 12 σωφρονιστικούς υπαλλήλους ποινές κάθειρξης, από 5 έως 7 έτη. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του ΜΟΔ, έξι εκ των κατηγορούμενων δεσμοφυλάκων καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 5 ετών, τρεις σε κάθειρξη 6 ετών, ένας σε φυλάκιση 3 ετών με τριετή αναστολή, και οι υπόλοιποι τρεις μεταξύ αυτών ένας αρχιφύλακας κι ένας υπαρχιφύλακας, σε κάθειρξη 7 ετών.

Ο τότε διευθυντής των φυλακών, που κατηγορείτο για υπόθαλψη εγκληματία, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Το δικαστήριο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους ενόψει του Εφετείου, υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Απόλυση

Δύο και πλέον χρόνια μετά την καταδίκη τους από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, στις 3 Μαρτίου 2019, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε την οριστική απόλυση των 12 σωφρονιστικών υπαλλήλων που εμπλέκονταν στα βασανιστήρια και τον θάνατο του Αλβανού κρατούμενου  Ίλι Καρέλι.

Άλλοι δύο σωφρονιστικοί αθωώθηκαν, όπως είχε γίνει και στο ποινικό δικαστήριο, μεταξύ αυτών και ο τότε διευθυντής των φυλακών που είχε μπει σε αργία και επέστρεψε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα ως απλός υπάλληλος πλέον. Το Πειθαρχικό Όργανο αποφάσισε επίσης να θέσει σε προσωρινή παύση 6 μηνών και τον εξωτερικό φρουρό που ενεπλάκη στο περιστατικό.

Εφετείο

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 οι 12 σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρέθηκαν ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου (ΜΟΕ) Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Θεσσαλονίκης, έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για πρόκληση βασανιστηρίων με σωματικές βλάβες, σε βαθμό κακουργήματος (στην απλή μορφή της πράξης).

Με την αναγνώριση ελαφρυντικού, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς (τούς είχε αναγνωριστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο ο πρότερος έντιμος βίος), οι ποινές κάθειρξης των 5 έως 7 ετών, μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης 3, 4 και 5 ετών, ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής του καθένα.

Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση των ποινών για τρία χρόνια (σε όσους καταδικάστηκαν με ποινές 4 και 5 ετών υπό τον όρο ότι θα παρακολουθούνται από επιμελητή ή κοινωνικό λειτουργού).

Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε, λόγω αμφιβολιών, ο 13ος κατηγορούμενος (εξωτερικός φρουρός), ο οποίος είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 3 ετών (με αναστολή) για προσβολή αξιοπρέπειας.

Επιμύθιο 

Ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου να εξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο, να επεκταθούν, και να αυξηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οικογένειες των πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους ώστε «Να παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή στην οικογένεια του 46χρόνου υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου, Γεώργιου Τσιρώνη, πατέρα δυο παιδιών, ο οποίος έχασε βίαια τη ζωή του».

Λίγες ημέρες αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον νόμο 4285/2014 (ΦΕΚ Α’ αρ. φυλ. 191/10-9-2014).

Στο άρθρο 8 προβλεπόταν ρητά ότι «στην περίπτωση που το θύμα, η σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα είχαν δάνειο για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τους, το Ελληνικό Δημόσιο αναλάμβανε με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, την εξυπηρέτησή του έως την αποπληρωμή του δανείου ύψους ή έως το ποσό των 150.000€».

Ο νόμος ήταν «φωτογραφικός» για την οικογένεια Τσιρώνη, η οποία έμενε σε σπίτι που έχει αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο και πλέον το Δημόσιο, ουσιαστικά αναλάμβανε την εξυπηρέτησή του, καθώς η σύζυγος του υπαρχιφύλακα και μητέρα δύο παιδιών αδυνατούσε να το αποπληρώσει.
Μολονότι ο νόμος είχε ψηφιστεί και είχε δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Δημόσιο δεν ανέλαβε ποτέ την υποχρέωσή του απέναντι στην οικογένεια του υπαρχιφύλακα, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Δύο χρόνια μετά την τραγική δολοφονία του Γ. Τσιρώνη, οι εισπρακτικές εταιρείες καλούσαν τη σύζυγό του σχεδόν επί καθημερινής βάσεως ζητώντας την πληρωμή των δόσεων. Η σύζυγος και τα δύο παιδιά του υπαρχιφύλακα κινδυνεύαν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στον δρόμο, επειδή για την αποπληρωμή του δανείου απαιτείτο κατ’ εφαρμογή του ανωτέρω νόμου η έκδοση ΚΥΑ από τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία δεν είχε εκδοθεί με αποτέλεσμα το δάνειο να μην εξυπηρετείται.

Δυστυχώς δεν στάθηκε δυνατόν να βρούμε περισσότερες πληροφορίες, αν τελικά η «ευνοϊκή ρύθμιση» της κυβέρνησης Σαμαρά, υλοποιήθηκε στην πράξη, ή αν η οικογένεια του Υπαρχιφύλακα Γ. Τσιρώνη βρέθηκε στον δρόμο…

Πηγή: newsit, protothema, zougla.gr, ΕΡΤ, ALPHAtv, Καθημερινή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags