Η Δολοφονία των 2 ηλικιωμένων γυναικών στην Πάτρα

Η 82χρονη Ρεγγίνα Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα αγαπητή σε πολλούς Πατρινούς, καθώς πριν την συνταξιοδότηση της, εργαζόταν ως δασκάλα που είχε διδάξει πολλά από τα παιδιά της πόλης.

Στις 8 Ιουνίου 2012, η κόρη της ανήσυχη επειδή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της, μετέβη στο σπίτι της που βρισκόταν στην οδό Καποδιστρίου. Η πόρτα ήταν κλειστή και όχι κλειδωμένη, πράγμα παράξενο καθώς η ηλικιωμένη γυναίκα κλείδωνε πάντα.

Μπαίνοντας η γυναίκα στο διαμέρισμα βρέθηκε μπροστά σε ένα φρικιαστικό θέαμα. Η 82χρονη γυναίκα βρισκόταν αιμόφυρτη, βουτηγμένη σε μία λίμνη αίματος, και όλο το σπίτι ήταν αναστατωμένο.

Η σοκαρισμένη γυναίκα ουρλιάζοντας κατέβηκε τις σκάλες και μόλις βγήκε έξω στον δρόμο, ειδοποίησε της αστυνομία.

Οι έρευνες

Ο Ιατροδικαστής που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος μαζί με τους άντρες της Ασφάλειας Πατρών για την διενέργεια της αυτοψίας, διαπίστωσε πως η ηλικιωμένη γυναίκα βασανίστηκε ανελέητα από τους δράστες. Προφανώς να τους αποκαλύψει που είχε φυλαγμένα τα χρυσαφικά και τα λίγα μετρητά που κρατούσε για να καλύπτει τα καθημερινά της έξοδα.

Η γυναίκα έφερε 36 μαχαιριές σε όλο της το σώμα, στην πλειοψηφία τους επιφανειακές, που είχαν στόχο να της προκαλέσουν πόνο, και 2-3 ήταν αυτές που προκάλεσαν τον θάνατο της. Στα χέρια και στο σώμα παράλληλα έφερε αμυντικά τραύματα, τα οποία μαρτυρούσαν πώς η γυναίκα παρόλο που ήταν ηλικιωμένη, πάλεψε για την ζωή της.

Η «Μαρτυρία»

Ο μάρτυρας Κωνσταντίνος Κ. – Photo by PatrasTimes.

Ενώ οι αρχές προσπαθούσαν να εξιχνιάσουν την υπόθεση, ξαφνικά εμφανίστηκε στην Ασφάλεια Πατρών ο 36χρονος Κώστας Κ, χρόνιος τοξικομανής που είχε απασχολήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Αστυνομία, για να δώσει πληροφορίες για τον φόνο της Ρεγγίνας Παπανδρέου.

Κατέθεσε, υποδεικνύοντας ένα ζευγάρι Πατρινών τοξικομανών (μιας 30χρονης και ενός 29χρονου) ως δράστες της ανθρωποκτονίας, τους οποίους είχε δει να βγαίνουν από το σπίτι της δολοφονημένης γυναίκας. Η Ασφάλεια Πατρών, προχώρησε σε έρευνα στο σπίτι των υπόπτων τοξικομανών, κατά την διάρκεια της οποίας εντόπισε μέρος κλαπέντων χρυσαφικών που ανήκαν στην 82χρονη Ρεγγίνα Παπανδρέου, σφαίρες και ναρκωτικά χάπια.

Στις 31 Αυγούστου 2012, το ζευγάρι των τοξικομανών συνελήφθη ως ύποπτο για την δολοφονία της 82χρονης δασκάλας και σχηματίστηκε εναντίον τους δικογραφία για τις κατηγορίες της ληστείας και της ανθρωποκτονίας. Παρόλο που οι απολογίες τους ήταν αλληλοσυγκρουόμενες, επέμεναν πώς ήταν αθώοι. Οι συλληφθέντες με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα και Ανακριτή κρίθηκαν προφυλακιστέοι, και οδηγήθηκαν στην φυλακή, αναμένοντας την δίκη τους

Η Δολοφονία της Κωνσταντίνας Κουλούρη

Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου 2012 ο Ναυτιλιακός πράκτορας Γιάννης Κουλούρης έφτασε στο διαμέρισμα της οδού Θεμιστοκλέους στην Πάτρα. Αποφάσισε να πάει στο σπίτι της 84χρονης μητέρας του Κωνσταντίνας, γιατί ή ηλικιωμένη διέμενε μόνη της και δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει μαζί της. Ανησυχούσε μήπως η 84χρονη, έπεσε ή έπαθε κάτι και βρισκόταν αβοήθητη χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Η εικόνα που αντίκρισε ο γιος της μπαίνοντας στο διαμέρισμα ήταν το προμήνυμα του κακού που είχε συμβεί. Το σπίτι ήταν άνω κάτω. Δευτερόλεπτα αργότερα αντίκριζε νεκρή τη μητέρα του. Ήταν φιμωμένη με μονωτική ταινία και δεμένη στα χέρια και στα πόδια.

Σοκαρισμένος ειδοποίησε στην Ασφάλεια που έφτασε σε πέντε λεπτά στο σημείο της δολοφονίας.

Η αυτοψία

Ο κληθείς Ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι θάνατός της οφειλόταν σε ασφυξία η οποία που προήλθε από το φίμωμα με μονωτική ταινία του στόματός της και της μύτης της από άγνωστο δράστη ή δράστες που επιχείρησαν να την ληστέψουν.

Οι αστυνομικοί από τις πρώτες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι δράστες έψαξαν το σπίτι για να βρουν αντικείμενα αξίας και στη συνέχεια διέφυγαν από τον ακάλυπτο.

Αυτή τη φορά οι άντρες της ασφάλειας, θα βρουν ένα πολύτιμο στοιχείο που θα τους οδηγήσει στην εξιχνίασή της υπόθεσης, τρύπωσαν μέσα από ένα ανασφάλιστο παράθυρο και τη φίμωσαν με μονωτική ταινία, στην οποία αργότερα βρέθηκε το γενετικό υλικό τους.

 

 Μια νέα «Μαρτυρία»

Ο 36χρονος Κώστας Κ, προσήλθε για δεύτερη φορά «αυθορμήτως» στην Ασφάλεια για να προσφέρει «νέες μαρτυρίες», αυτή τη φορά σχετικά με την δολοφονία της Κωνσταντίνα Κουλούρη. Όχι επειδή είχε κάποιο έννομο συμφέρον, ή ενδιαφέρον να εξιχνιαστεί η υπόθεση της δολοφονίας, αλλά εξαιτίας του μίσους για την πρώην σύντροφο του που τον έπνιγε.

Η Γεωργία Θ τον είχε εγκαταλείψει μαζί με το παιδί τους, για έναν νεότερο εραστή με τον οποίο ζούσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Θέλοντας ο Κώστας Κ να την «τιμωρήσει», κατήγγειλε τον καινούργιο σύντροφο ως δράστη και την ίδια ως συνεργό, στην δολοφονία της Κωνσταντίνα Κουλούρη.

Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, η πρώην σύντροφος του, γνωρίζοντας ότι ο Κώστας Κ σκόπευε να την ενοχοποιήσει, πήγε στην Ασφάλεια Ηρακλείου και τον κατήγγειλε ως δράστη της ανθρωποκτονίας της Κουλούρη.

Οι άντρες της Ασφάλειας, γνωρίζοντας το περιεχόμενο των δύο αλληλοσυγκρουόμενων καταθέσεων, έβαλαν στο μικροσκόπιο τους  «καταγγέλλοντες».

Η ομολογία

Πήραν δείγμα DNA από τον 35χρονο και συγκρίνοντας το με τα «ορφανά» δείγματα που βρέθηκαν στον τόπο δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κουλούρη, και στην μονωτική ταινία με την οποία φιμώθηκε, επιβεβαιώθηκε πώς είχαν μπροστά τους τον δολοφόνο της άτυχης γυναίκας.

Ο 35χρονος μόλις ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας για τις εξελίξεις, κατέρρευσε και παραδέχτηκε ότι εκείνος είχε σκοτώσει την ηλικιωμένη Κ. Κουλούρη, με τη συνδρομή της 45χρονης Γεωργία Θ  με την οποία χώρισαν στην πορεία.

Παραδέχτηκε επίσης ότι στις 8 Ιουνίου 2012, μπήκαν στο σπίτι και σκότωσαν την 82χρονη δασκάλα Ρεγγίνα Παπανδρέου με 36 μαχαιριές.

Στις 11 Ιουλίου 2013 η 45χρονη Γεωργία Θ συνελήφθη στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε αντίθεση με τον 35χρονο πρώην σύντροφο της, υποστήριξε πώς συμμετείχε μόνο στις κλοπές. Εισέβαλε στα σπίτια μόνο με αυτό το σκοπό μη γνωρίζοντας πως ο τότε σύντροφος της θα σκότωνε τα θύματά τους.

Στον Ανακριτή

Γεωργία Θ συγκατηγορούμενη – Photo by PatrasTime

Στις 16 Ιουλίου 2013 οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον Ανακριτή Πατρών για να απολογηθούν. Κατά την διάρκεια της απολογίας τους ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι λεπτομέρειες για την δράση τους.

Το ζευγάρι είχε ένα συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο δρούσε προκειμένου να εντοπίσει και να παγιδεύει τα θύματα του.  Η κατηγορούμενη έμπαινε σε τράπεζες και παρακολουθούσε τις συναλλαγές που έκαναν ηλικιωμένοι. Στη συνέχεια ενημέρωνε το σύντροφό της που περίμενε απέξω και εκείνος ακολουθούσε τα υποψήφια θύματα. Η κατηγορούμενη ήταν εκείνη που πήγαινε στα ενεχυροδανειστήρια τα κοσμήματα που έκλεβαν.

Η κατηγορούμενη εργαζόταν σε καφετέρια και κάποια στιγμή έχασε την δουλειά της. Πήγαινε στο συσσίτιο της εκκλησίας για να πάρει φαγητό. Η Ρεγγίνα Παπανδρέου ήταν γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση στην εκκλησία, όπου την συνάντησε η κατηγορούμενη και ανέπτυξαν μία στοιχειώδη γνωριμία.

Στις 7 Ιουνίου 2012 η κατηγορούμενη χτύπησε το κουδούνι του θύματος λέγοντας πως ενδιαφέρεται να νοικιάσει διαμέρισμα που είχε το θύμα στην πολυκατοικία που έμενε. Αφού θεώρησε ότι δεν κινδυνεύει από κάτι, βλέποντας από το μπαλκόνι μία μικροκαμωμένη γυναίκα που ενδιαφερόταν να νοικιάσει το σπίτι, άνοιξε την πόρτα και άρχισε η αντίστροφή μέτρηση.

Της επιτέθηκαν και την μαχαίρωσαν 36 φορές. Θανατηφόρα ήταν 2-3 μαχαιριές. Όλες οι υπόλοιπες έγιναν για να την βασανίσουν και να τους αποκαλύψει που είχε χρήματα αλλά και κοσμήματα. Πήραν τα κοσμήματα της γυναίκας και τα χρήματα που βρήκαν και έσπευσαν να εξαφανιστούν.

Στην συνέχεια, μερικές μέρες αργότερα σκέφτηκαν να παραπλανήσουν τις αρχές ενοχοποιώντας το ζευγάρι των τοξικομανών, που το γνώριζαν. Η κατηγορούμενη έδωσε στον γυναίκα μερικά από τα φο-μπιζού, ώστε όταν γίνει έρευνα από τις αρχές τα στοιχεία να είναι αδιάσειστα. Μετά από αυτό, ο σύντροφος της πήγε στην Ασφάλεια Πατρών για να καταθέσει την μαρτυρία του, βάση της οποίας συνελήφθη το ζευγάρι.

Την 1η Νοεμβρίου του 2012, αναρριχήθηκαν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του σπιτιού της 84χρονης Κωνσταντίνας Κουλούρη. Τρύπωσαν μέσα από ένα ανασφάλιστο παράθυρο και τη φίμωσαν με μονωτική ταινία (στην οποία αργότερα βρέθηκε το γενετικό υλικό τους). Στην συνέχεια άρπαξαν 500 ευρώ και διάφορα χρυσαφικά που βρήκαν στο σπίτι, και τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας την άτυχη γριούλα να πεθάνει από ασφυξία.

Οι ισχυρισμοί του άνδρα πως η 45χρονη δεν ευθύνεται καθόλου για τις δύο δολοφονίες παρά μόνο για τις κλοπές, δεν “έπεισαν” τις δικαστικές Αρχές. Το ζευγάρι κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού, ληστεία από κοινού, ηθική αυτουργία σε κλοπές κατ’ εξακολούθηση, ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, άμεση συνέργεια σ ’αυτή, ληστεία και άμεση συνέργεια σʼαυτή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Μετά την απολογία τους, ο 35χρονος και η 45χρονη πρώην σύντροφος κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή προφυλακιστέοι, και αποφασίστηκε να προφυλακιστούν η γυναίκα στις φυλακές Κορυδαλλού και ο άνδρας στις φυλακές Πατρών.

Η Δίκη

Στις 4 Ιουνίου 2014 το σατανικό ζευγάρι, ο Κωνσταντίνος Κ και Γεωργία Θ κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μέσα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηλείας.  Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση των μαρτύρων.

Πρώτη κατέθεσε η κόρη της Ρεγγίνας Παπανδρέου που βρήκε τη μητέρα της κατακρεουργημένη μέσα μία λίμνη αίματος. «Η μητέρα μου ήταν μία δασκάλα με σημαντικό έργο στην πόλη. Όμως οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν ότι η ζωή της δεν έχει καμία αξία. Της αφαίρεσαν τη ζωή με τραγικό τρόπο. Την βασάνιζαν για 2,5 ώρες . Ήταν δυνατή όμως είχε να κάνει με δύο θηρία. Τα διέλυσαν όλα. Μόνο φωτιά δεν έβαλαν στο σπίτι. Η μανία τους «έπεσε» πάνω σε αυτό το σπίτι που γεννήθηκα και μεγάλωσα» είπε.

Η ίδια περιέγραψε με δάκρυα και τρεμάμενη φωνή πώς βρέθηκε μπροστά στο τραγικό τέλος της μητέρας της. «Δεν απαντούσε στις κλήσεις μου και πήγα στο σπίτι. Η πόρτα ήταν κλειστή αλλά όχι κλειδωμένη, αν και κλείδωνε πάντα. Την είδα στο πάτωμα, μέσα σε μία λίμνη αίματος. Πήγα να δω αν ήταν ζωντανή, κατέβηκα τις σκάλες ουρλιάζοντας σε χρόνο μηδέν» είπε.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και δύο εγγονοί του θύματος οι οποίοι είχαν ανακριθεί από την Ασφάλεια ως ύποπτοι μετά από τηλεφώνημα που έκανε μία «άγνωστη» γυναίκα (η κατηγορούμενη) σε ραδιοφωνικό σταθμό της Πάτρας. Η γυναίκα αυτή υποστήριξε ότι δράστες της δολοφονίας ήταν οι δύο γιοι της κόρης του θύματος. «Ήμουν κάθε μέρα από ανάκριση σε ανάκριση…» ανέφερε ο ένας από τους δύο εγγονούς.

Η πλευρά των κατηγορουμένων 

Η μητέρα του κατηγορούμενου κατέθεσε στο δικαστήριο ότι πολλές φορές ευχόταν να πεθάνει ο γιος της για να γλιτώσει από τον εφιάλτη των ναρκωτικών από τον οποίο δε μπορούσε να ξεφύγει, όσο κι αν προσπαθούσε. Μάλιστα, όπως είπε, ξεκίνησε τη χρήση στα 16 του χρόνια. Σχετικά με τις δολοφονίες, αυτό που κατέθεσε, σύμφωνα με όσα ήξερε από τον γιο της, ήταν ότι η κατηγορούμενη ήταν εκείνη που εντόπιζε τα θύματα.

Από την άλλη ο αδελφός της κατηγορούμενης κατέθεσε ότι η αδελφή του είχε συμμετοχή στα εγκλήματα μέχρι να μπει στα σπίτια ο κατηγορούμενος, ενώ ανέφερε ότι είχε τύψεις γιατί τον οδηγούσε στα σπίτια αφού τελικά εκείνος σκότωσε τις άτυχες γυναίκες.

«Πρόκειται για μία γυναίκα μικρόσωμη που στο σώμα της έχει λάμες μετά από πτώση από τρίτο όροφο. Πώς είναι δυνατόν να μπορούσε να κάνει όλα αυτά; Να δέσει, να ακινητοποιήσει;» ανέφερε ενώπιων του δικαστηρίου ο αδελφός της.

Η Καταδίκη

Ο 36χρονος  στην απολογία του παραδέχθηκε τις πράξεις του, και προσπάθησε μέχρι τέλους να πάρει επάνω του όλες της κατηγορίες, λέγοντας στους δικαστές ότι η συγκατηγορούμενη του, με την οποία έχουν ένα εξώγαμο, δεν είχε σχέση με τα εγκλήματα.

Η 45χρονη πρώην σύντροφος του υποστήριξε πως συμμετείχε μόνο στις κλοπές και εισέβαλε στα σπίτια μόνο με αυτό το σκοπό μη γνωρίζοντας πως ο τότε σύντροφος της θα σκότωνε τα θύματά τους.

Ο Εισαγγελέας της Έδρας ήταν καταπέλτης στην αγόρευση του, χαρακτηρίζοντας τους κατηγορουμένους αμετανόητα, αδίστακτα θηρία που δεν έχουν δείξει ούτε ένα ελάχιστο δείγμα συναισθήματος, η μεταμέλειας, ζητώντας έστω μία τυπική συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και πρότεινε για να επιβληθούν στους κατηγορούμενους ποινές των ισοβίων.

Στις 3 Ιουνίου 2013 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηλείας έκρινε τους δύο κατηγορούμενους ενόχους για την υπόθεση του διπλού φονικού της Ρεγγίνας Παπανδρέου και της Κωνσταντίνας Κουλούρη. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα Ηλείας και επέβαλε στον 36χρονο Κωνσταντίνο Κ και στην σύντροφο του Γεωργία Φ την ποινή κάθειρξης δις ισόβια και 30 ετών.

Εφετείο

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ορίστηκε να ξεκινήσει στις 11 Δεκεμβρίου 2019 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, όμως αναβλήθηκε μετά από αίτημα του εισαγγελέα, καθώς η απουσία του καταδικασθέντα Κωνσταντίνου Κ, (επικαλέστηκε προβλήματα υγείας) δημιουργούσε πρόβλημα στην εκδίκαση της υπόθεσης. Η επόμενη ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης ορίστηκε η 16 Φεβρουαρίου 2020, όμως και πάλι η δίκη αναβλήθηκε.

Στις 18 Ιουνίου 2020 επιτέλους το σατανικό ζευγάρι κάθισε για δεύτερη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών. Κάθισαν σε απόσταση, ανέκφραστοι, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία ματιά μεταξύ τους.

Ο Κωνσταντίνος Κ ανάλαβε όπως και πρωτόδικα την πλήρη ευθύνη των πράξεων του, χωρίς να ζητήσει ελαφρυντικά, παρά µόνο την επιείκεια του δικαστηρίου. Σε αντίθεση, η πρώην σύντροφός του αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμμετοχή στις ανθρωποκτονίες και την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας. Ισχυρίστηκε ότι εντόπιζε µόνο τα υποψήφια θύματα, ηλικιωμένους ανθρώπους µε κάποια οικονομική άνεση και τα υπεδείκνυε στο σύντροφό της.

Στις 19 Ιουνίου 2020 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών έκρινε τους κατηγορουμένους ενόχους και επέβαλε στον Κωνσταντίνο Κ την ποινή δύο φορές ισόβια και κάθειρξη 20 ετών, ενώ στη συγκατηγορούμενή Γεωργία Θ επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξη και 20 ετών, μόνο για τον φόνο της Κωνσταντίνας Κουλούρη.

Στον Άρειο Πάγο

Στις 13 Νοεμβρίου 2021 συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών . Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε να απορριφθεί κάθε αίτημα των δολοφόνων για αναίρεση των αποφάσεων του Εφετείου.

Στις 5 Απριλίου 2022 εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία η έφεση των καταδικασμένων για τη μείωση των ισόβιων ποινών απορρίφθηκε ομόφωνα.

Πηγή: Patrastimes, Dete, Tempo24 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags