Η δολοφονία του Σέρβου μαθητή στην Θεσσαλονίκη

Στις 22 Οκτωβρίου 1998 Το βράδυ της Πέμπτης το γκρουπ των Σέρβων μαθητών μαζί με τους συνοδούς τους, έφθασε και διανυκτέρευσε στην περιοχή της Κατερίνης. Την επόμενη μέρα το πρωί τα τέσσερα λεωφορεία τους μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη και τους αποβίβασαν μπροστά από τον Λευκό Πύργο για να κάνουν ψώνια στην αγορά και στη συνέχεια να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους γύρω στις 4 το απόγευμα.

Η καταγγελία

Στις 10.15 το πρωί όμως η Θεσσαλονικιά Ευθυμία Τ πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας και κατήγγειλε ότι κάποιος νεαρός αλλοδαπός που επωφελήθηκε από τον συνωστισμό στην αγορά της πόλης της είχε κλέψει από την τσάντα το πορτοφόλι, το οποίο, κατά δήλωσή της, περιείχε 200.000 δραχμές και διάφορα προσωπικά αντικείμενα.

Τέσσερις ώρες περίπου αργότερα, στις 2 παρά 10′, η Ευθυμία Τ την ώρα που βάδιζε στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, απέναντι από το δημαρχείο της πόλης, από κινητό τηλέφωνο ειδοποίησε την Άμεσο Δράση ότι είχε «αναγνωρίσει» ανάμεσα στο γκρουπ των Σέρβων μαθητών τον «πορτοφολά».

Η «σύλληψη» των «πορτοφολάδων»

Αμέσως έφτασαν επιτόπου τρεις αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» μαζί με τον ανθυπαστυνόμο Κυριάκο Β, 32 χρόνων, ο οποίος φορούσε πολιτικά ρούχα, ήταν χωρίς στολή, σε αντίθεση με τους ένστολους της ομάδας «Ζ». Ο ανθυπαστυνόμος προχώρησε προς την παρέα των νεαρών με προτεταμένο το υπηρεσιακό του περίστροφο. Σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας, ο Μπουλάτοβιτς αντιστάθηκε στη σύλληψή του και το όπλο του ανθυπαστυνόμου εκπυρσοκρότησε, καθώς προσπαθούσε να τον πλησιάσει.

Οι υπόλοιποι συμπατριώτες του που τον συνόδευαν έπεσαν στο πεζοδρόμιο, ενώ ταυτόχρονα εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού. Δεκάδες περαστικοί, υπάλληλοι και πελάτες καταστημάτων έτρεξαν να κρυφτούν, ενώ η σφαίρα που χτύπησε το άτυχο 17χρονο αγόρι βγήκε από τη δεξιά ωμοπλάτη του και «καρφώθηκε» στη βιτρίνα του καταστήματος ρούχων «Image, χωρίς ευτυχώς να πλήξει κανέναν από τους πελάτες και τους υπαλλήλους.

Στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος Σέρβος σπουδαστής, συμμαθητές του με λυγμούς και δάκρυα στα μάτια προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους αστυνομικούς ότι δεν είχε καμιά σχέση με την κλοπή. Αγανακτισμένη η συνοδός του γκρουπ Λιλιάνα Μπόμποβιτς χαρακτήρισε τους αστυνομικούς «δολοφόνους» και κατήγγειλε κλαίγοντας ότι ο ανθυπαστυνόμος δεν προσπάθησε ούτε καν να ακινητοποιήσει τον νεαρό. «Σκότωσαν ένα ανυπεράσπιστο παιδί που έφυγε από τη ζωή χωρίς να καταλάβει τι είχε συμβεί», είπε με δάκρυα στα μάτια.

Άλλος ο «πορτοφολάς»

Ενώ ο 17χρονος νεαρός βρισκόταν αιμόφυρτος σε μία λίμνη αίματος χωρίς ενδείξεις ζωής, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον νεαρό που τους είχε υποδείξει η Ταρτατσικίδου και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια για ανάκριση μαζί με άλλους τέσσερις Σέρβους που βρίσκονταν μπροστά από το κατάστημα. Ήταν ο 18χρονος μαθητής Σλόμπονταν Μασίνοβιτς, ο οποίος από την αρχή του συμβάντος επέμενε ότι δεν είχε καμία σχέση με την κλοπή του πορτοφολιού. Στις τσέπες του, και στα πράγματα των υπολοίπων συμμαθητών του, δεν βρέθηκε το πορτοφόλι, ούτε κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα της νοικοκυράς.

Αργότερα ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης στις δηλώσεις του τότε στα «Νέα» είχε πει ότι «είναι πιθανόν να το έδωσε σε κάποιον άλλο συνεργό του, κάτι που συνηθίζεται από τους «πορτοφολάδες».

Ο υπάλληλος καταστήματος νεανικών ρούχων, και αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος, Βασίλης Κ. είχε χαρακτηρίσει απερίσκεπτη και εγκληματική την ενέργεια του ανθυπαστυνόμου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε κάλλιστα, ακόμα και χωρίς να βγάλει το όπλο, να ακινητοποιήσει μαζί με τους συναδέλφους του και τους πέντε νεαρούς Σέρβους που ­ όπως ανέφερε, καθώς κανένας τους δεν πρόβαλε καμία  αντίσταση. Ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Β συνελήφθη αμέσως μετά το αιματηρό συμβάν.

Η κατάθεση των Σέρβων συνοδών

Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στην Ασφάλεια ο αρχηγός του γκρουπ Πέτζα Ραντίσοβιτς, οι συνοδοί και οι συμμαθητές του Μάρκο Μπουλάτοβιτς, φτάσανε στη Θεσσαλονίκη με τουριστικό λεωφορείο μισή ώρα πριν γίνει η κλοπή του πορτοφολιού. Ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος, κατήγγειλαν ότι ο αστυνομικός της Ασφάλειας πυροβόλησε τον μαθητή εξ επαφής, χωρίς λόγο και αιτία, την ώρα που στεκόταν μαζί με άλλους τέσσερις ομοεθνείς του μπροστά σε βιτρίνα καταστήματος έτοιμων ενδυμάτων, στην οδό Εγνατία 42.

Οι υπεύθυνοι του μαθητικού γκρουπ με το οποίο είχε έρθει στην Ελλάδα ο δεκαεπτάχρονος Μάρκο Μπουλάτοβιτς δεν μπορούσαν να κρύψουν την οργή τους. «Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε. Ήταν το καλύτερο παιδί
και δεν είχε καμία σχέση με κλοπές. Ο αστυνομικός δεν έπρεπε να τραβήξει πιστόλι σε ανυπεράσπιστα παιδιά που κοιτούσαν τη βιτρίνα. Δεν είναι ατύχημα. Πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία», κατήγγειλε συγκλονισμένος ο αρχηγός του γκρουπ Πέτζα Ραντίσοβιτς.

Η «επίσημη θέση» της ΕΛ.ΑΣ

Η κεφαλή της ηγεσίας θα βαφτίσει το τραγικό συμβάν «ατυχές» προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κ. Α.Δαλαμαγκίδη, ο ανθυπαστυνόμος της Ασφάλειας Κυριάκος Δανδούλης, 32 χρόνων, πλησίασε την παρέα των νεαρών με προτεταμένο το υπηρεσιακό του περίστροφο και προσπάθησε να τον συλλάβει ενώ από την αντίθετη κατεύθυνση ανέβηκαν στο πεζοδρόμιο τρεις αστυνομικοί με μοτοσυκλέτες.

Ο Μπουλάτοβιτς αντιστάθηκε και τότε καθώς ο ανθυπαστυνόμος που επιχειρούσε να τον πλησιάσει εκπυρσοκρότησε το όπλο του και τον έπληξε από μικρή απόσταση στην αριστερή θωρακική χώρα, στο ύψος της καρδιάς.

Τον πυροβολισμό εξ επαφής επιβεβαίωσε και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης καθώς στα ρούχα του θύματος βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας.

Οργή και αγανάκτηση

Λίγες ώρες μετά την δολοφονία του 17χρονου μαθητή, οι μαθητές του Τεχνικού Λυκείου κρατώντας ανάμενα κεριά άφησαν στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο συμπατριώτης τους λουλούδια. Στην συνέχεια συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μαζί με μαθητές άλλων Λυκείων, πολίτες και συλλογικότητες της πόλης.

Οι μαθητές από το Βελιγράδι, συνοδευμένοι από καθηγητές, ζήτησαν να συναντήσουν τον διευθυντή της Ασφάλειας και τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης που συντόνιζαν τις έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης, προκειμένου τους δοθούν εξηγήσεις για το αιματηρό περιστατικό.

Ζήτησαν να απελευθερωθεί ο 18χρονος Σλόμπονταν Μασίνοβιτς, που κρατείτο για την κλοπή του πορτοφολιού (χωρίς να είχε βρεθεί ούτε ένα στοιχείο που να μαρτυρά ότι ήταν δράστης), και στη συνέχεια να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους.

Θα ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να καταδικάζει την παράλογη χρήση αστυνομικής βίας, και μάλιστα σε ανήλικους, μέσα στον κόσμο, με αναφορές σε ανίκανους και ανεκπαίδευτους «μπάτσους» και «καουμπόηδες» ζητώντας άμεσα παραιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Ρωμαίος ζήτησε, μόλις ενημερώθηκε για το γεγονός, να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος παρουσία εισαγγελικών αρχών, και να τεθεί αμέσως σε διαθεσιμότητα ο ενεχόμενος αστυνομικός.

Στον Ανακριτή

Στις 24 Οκτωβρίου ξεκίνησε ΕΔΕ και ο Κυριάκος Β τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Στις 27 Οκτωβρίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και της παράνομης οπλοχρησίας και παραπέμφθηκε στην ειδική ανακρίτρια του Β Τμήματος για να απολογηθεί.

Η μεταφορά του στον ανακριτή προκάλεσε σάλο, λόγο της «ευνοϊκής» μεταχείρισης του, και την παραβίαση των κανονισμών του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται για την μεταφορά των κρατουμένων, καθώς μεταφέρθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο χωρίς χειροπέδες.

Την ώρα της προσαγωγής του ανθυπαστυνόμου δημιουργήθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, καθώς ομάδες αστυνομικών με πολιτικά εισέβαλαν στον πρώτο όροφο του δικαστικού μεγάρου στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, ώστε να μην εντοπιστεί ο κατηγορούμενος συνάδελφός τους.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν ορισμένοι από τους αστυνομικούς, η επιχείρηση παραπλάνησης των εκπροσώπων του Τύπου οργανώθηκε σε «ένδειξη αλληλεγγύης» στον συνάδελφό τους.

Ενώπιον, του Ανακριτή ο αστυνομικός Κυριάκος Β ισχυρίστηκε ότι η εκπυρσοκρότηση έγινε τυχαία όταν κρατώντας στο ένα του χέρι το πιστόλι, το άπλωσε μαζί με το άλλο προς τον Μπουλάτοβιτς προκειμένου να τον κρατήσει για να μη διαφύγει.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο αστυνομικός της Ασφάλειας υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 17χρονο Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κατάλαβε, αν το περίστροφό του εκπυρσοκρότησε από την πίεση που άσκησε στη σκανδάλη ή από κάποιο χτύπημα που δέχτηκε στον καρπό την ώρα που επιχειρούσε να ακινητοποιήσει την παρέα των Σέρβων μαθητών.

Παρόλο που σε βάρος του Κυριάκου Β ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, στις 30 Οκτωβρίου 1998 ο 33χρονος ανθυπαστυνόμος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και της ανακρίτριας. Του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ενός εκατομμυρίου δραχμών και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Κατάθεση μήνυσης

Λίγο αργότερα έφτασε στα δικαστήρια και ο πατέρας του 17χρονου, ο  Ντράκοσλαβ Μπουλάτοβιτς, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, υπέβαλε ένορκη γραπτή κατάθεση και δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ αναμένεται να κατατεθεί από τον δικηγόρο του μήνυση, τόσο κατά του ανθυπαστυνόμου, όσο και κατά παντός υπευθύνου για το φόνο του μαθητή.

Οι γονείς του άτυχου νεαρού ζήτησαν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Ο τραγικός πατέρας, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε από τον ιατροδικαστή, έκανε λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία, ενώ καυτηρίασε την ένοχη στάση των ελληνικών αστυνομικών αρχών και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, αφού – όπως ανέφερε – κανείς μέχρι εκείνη την στιγμή δε ζήτησε συγνώμη για τον άδικο χαμό του παιδιού του.

Μετά την κατάθεση της μήνυσης η οικογένεια και οι φίλοι αναχώρησαν  με στρατιωτικό αεροπλάνο από τη Θεσσαλονίκη, συνοδεύοντας τη σορό  του 17χρονου Μάρκο, στο τραγικό ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα.

Όλες αυτές τις μέρες απλοί πολίτες εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στα θύματα της τραγωδίας, αποθέτοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 17χρονος Σέρβος.

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Έστω και ετεροχρονισμένα, η ΕΑΥΘ ζήτησε δημόσια συγνώμη τόσο από τους συγγενείς του θύματος όσο και από την κοινή γνώμη για το «ατυχές περιστατικό», όπως το χαρακτήρισε, με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα όμως πήρε θέση υπέρ του ανθυπαστυνόμου.

Τέλος η Ένωση δήλωσε ότι θα στεκόταν αρωγός στις δύσκολες ώρες που περνούσε ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Β, αφού έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση των αστυνομικών στις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας και όχι, να ακολουθεί ασθμαίνουσα το οργανωμένο έγκλημα.

Σάλος στην Σερβία

Ο απόηχος της τραγωδίας που διαδραματίστηκε σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή των μαθητών στην Σερβία. Οι μαθητές με την σύμφωνη γνώμη του εκπαιδευτικού προσωπικού του τεχνικού λυκείου της Σβέζνταρα Βελιγραδίου, δεν προσέρχονταν στο σχολείο, προσπαθώντας να διαχειριστούν το σοκ, και την τραγική απώλεια ενός από τους πιο αγαπητούς συμμαθητές τους.

Ο τότε διευθυντής του τεχνικού λυκείου της Σβέζνταρα κ. Μπάνοβιτς δίνοντας όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος στην δημοσιότητα, έστρεψε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας στην υπόθεση.

Υπήρξε έντονη κριτική στην αψυχολόγητη ενέργεια του αστυνομικού Κυριάκου Β, στη γενικότερη, συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών της Θεσσαλονίκης, και στον χειρισμό της υπόθεσης από μέρους τους. Όμως παρ’ όλη την κατακραυγή που προκλήθηκε, ο ίδιος εξήρε και ευχαρίστησε τον «απλό κόσμο και τις οργανώσεις από την Ελλάδα που από την πρώτη στιγμή εκδήλωσαν τη θλίψη τους και την πρόθεσή τους να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο για την επιστροφή των παιδιών».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπάνοβιτς στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. «Κανένα ατυχές περιστατικό δεν μπορεί να αλλοιώσει τις καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Σερβία εδώ και αιώνες. Η αγάπη Ελλήνων και Σέρβων είναι γνωστή και έχει επιβεβαιωθεί έμπρακτα. Οι Γιουγκοσλάβοι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την όμορφη Ελλάδα, θα συνεχίσουν να την αγαπούν».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι αναφορές τους επικεντρώθηκαν στο «ατυχές γεγονός» και στο «ολέθριο λάθος» του αστυνομικού.

Πλημμέλημα.. 

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα εκδώσει Βούλευμα, με το οποίο ο Κυριάκος Β παραπεμπόταν να δικαστεί να δικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος, και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η απόφαση του Συμβουλίου προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας  του άτυχου νεαρού, Ντράγκοσλαβ Μπουλάτοβιτς, ο οποίος υποστήριξε ότι ο αστυνομικός είχε πρόθεση να σκοτώσει τον γιο του.

Η πλευρά της οικογένειας του Μάρκο Μπουλάτοβιτς ζήτησε την κλήση και άλλων μαρτύρων με έγγραφό τους μέσω των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας. Το έγγραφο έφθασε μέσω των ελληνικών διπλωματικών υπηρεσιών στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των μαρτύρων αυτών ήταν μέλη της παρέας του 17χρονου που ήταν παρόντες στο συμβάν, τα οποία δεν είχαν προταθεί να κληθούν, αλλά και άλλοι φίλοι και καθηγητές του που έφθασαν στο σημείο όταν έπεσε νεκρός.

Η Δίκη

Στις 27 Ιουνίου 2000 ο Κυριάκος Β κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις των συμμαθητών του 17χρονου Μάρκο Μπουλάτοβιτς οι οποίοι κατέθεσαν ότι δεν υπήρξε καμία αντίσταση εκ μέρους του θύματος, αλλά και ούτε από τον έπειτα συλληφθέντα Σλόμπονταν Μασίνοβιτς. Αντιθέτως, αστυνομικοί συνάδελφοι του Βανδούλη κατέθεσαν ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε επειδή δέχτηκε σπρώξιμο.

Στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, δικηγόροι που ενεργούσαν υπέρ της οικογένειας του Μάρκο Μπουλάτοβιτς υποστήριξαν ξανά ότι ο Κυριάκος Βαντούλης ήταν ένοχος ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, που συντάχθηκαν από Σέρβους ιατροδικαστικούς και βαλλιστικούς εμπειρογνώμονες, τα οποία, σύμφωνα με αναφορές, συμπέραιναν ότι το πιστόλι που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Β δεν εκπυρσοκρότησε τυχαία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσαν τρεις Σέρβοι πραγματογνώμονες (ένας ιατροδικαστής και δύο μηχανολόγοι, αρμόδιοι για βαλλιστικές έρευνες), σχετικά με τις συνθήκες του επεισοδίου. Ο ιατροδικαστής Ζόραν Στάνκοβιτς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, υποστήριξε ότι ο 17χρονος μαθητής όταν πυροβολήθηκε δεν ήταν όρθιος, αλλά είχε ακινητοποιηθεί από τον αστυνομικό και το σώμα του ήταν σχεδόν σε ορθή γωνία, σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο κατηγορούμενος κατά την αναπαράσταση.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πραγματογνώμων Αναστάσιος Γιάννης που έκανε τη μελέτη των συνθηκών του θανάτου του νεαρού. Ακόμη κατέθεσαν τέσσερις αστυνομικοί και η αυτόπτης μάρτυρας Δέσποινα Σιμοπούλου, που περιέγραψε τις συνθήκες του θανάτου.  Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο αστυνομικός ακινητοποίησε τον Μάρκο Μπουλάτοβιτς και πίεσε στο στήθος του το πιστόλι, οπλισμένο και απασφαλισμένο, πριν τραβήξει τη σκανδάλη.

Οι μάρτυρες αστυνομικοί παρ’ όλα αυτά, βεβαίωσαν ότι το πιστόλι εκπυρσοκρότησε τυχαία όταν ο Κυριάκος Β δέχτηκε σπρώξιμο.

Η απολογία του αστυνομικού

Ο αστυνομικός στην απολογία του επέμεινε πως δεν αντελήφθη πότε πυροβόλησε τον άτυχο Μάρκο Μπουλάτοβιτς. «Ήμουν με τα χέρια ανοιχτά για να περιορίσω τις κινήσεις της ομάδας των μαθητών που μου υπέδειξε η παθούσα της κλοπής της τσάντας της. Στο δεξί μου χέρι κρατούσα το πιστόλι, αλλά έστρεψα την προσοχή μου αριστερά όταν ένα από τα παιδιά έσκυψε για να φύγει. Τότε άκουσα τον πυροβολισμό, δεν κατάλαβα πώς έγινε, με βασανίζει ακόμη», είπε στην απολογία του, υποστηρίζοντας ότι ήταν σε άμεση επαφή με την ομάδα των νεαρών.

Ο κατηγορούμενος δεν αρνήθηκε ότι μπορεί το όπλο να ήταν απασφαλισμένο, ούτε ότι ενδεχομένως να είχε το χέρι του στη σκανδάλη. «Δεν ξέρω τι συνέβη, δεν αποκλείω τίποτα, δεν ξέρω πώς έγινε», υποστήριξε.

 Καταδίκη

Στις 28 Ιουνίου 2000, έπειτα από ακροαματική διαδικασία δύο ημερών, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, το δικαστήριο αποδέχτηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, με την οποία είχε παραπεμφθεί ο αστυνομικός, και του επέβαλε την ποινή φυλάκισης δύο χρόνων και τριών μηνών με αναστολή. Μετά την ανάγνωσης της ποινής ο εισαγγελέας άσκησε έφεση, παραπέμποντας την εκδίκαση της σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μάνας του μαθητή που διαμαρτυρήθηκε έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι ο κατηγορούμενος ήταν σε χειρότερη μοίρα από εμένα. Τώρα κατάλαβα ότι όλοι τους είναι δολοφόνοι του γιου μου», κατέληξε.

Οι γονείς του Μάρκο Μπουλάτοβιτς και ο Σέρβος δικηγόρος τους δήλωσαν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από την ποινή και ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Κυριάκος Β αφέθηκε ελεύθερος, αρνούμενος να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου. «Εγώ αυτοτιμωρήθηκα προηγουμένως, είμαι ράκος», είπε ο αστυνομικός, εννοώντας ότι εξαιτίας του επεισοδίου έχασε τη μητέρα του.

Αθώος ο «πορτοφολάς»

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 ορίστηκε να δικαστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης,  ο 20χρονος πλέον Σλόμπονταν Μασίνοβιτς, συμμαθητής του αδικοχαμένου 17χρονου Μάρκο Μπουλάτοβιτς.

Ο Σέρβος φοιτητής  είχε αδίκως συλληφθεί και κατηγορηθεί από την 55χρονη νοικοκυρά ότι της έκλεψε το πορτοφόλι, γεγονός που οδήγησε στο συμβάν στο οποίο έχασε την ζωή του ο 17χρονος το 1998.

Ο 20χρονος Σλόμπονταν Μασίνοβιτς αθωώθηκε ερήμην από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης, καθώς σπούδαζε στη Ρωσία, αφού αποδείχθηκε ότι την ώρα της κλοπής βρισκόταν μαζί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους του στην Κατερίνη.

Αποζημίωση

Οι γονείς του 17χρονου Σέρβου στράφηκαν κατά του ελληνικού Δημοσίου, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και του ανθυπαστυνόμου Κυριάκου Β, που πυροβόλησε αναίτια το Σέρβο μαθητή στο πεζοδρόμιο της οδού Εγνατίας, αξιώνοντας χρηματική αποζημίωση, ύψους τεσσάρων δισ. Δραχμών. Στις 5 Απριλίου 2001 συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης η αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσαν οι γονείς του άτυχου μαθητή, ο αδελφός του και δύο θείοι του.

Οι γονείς σε δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι, εάν το δικαστήριο τούς δικαίωνε, τα χρήματα που διεκδικούσαν, θα τα διέθεταν για την ανέγερση εκκλησιών στην πατρίδα τους και για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειες Ελλήνων αστυνομικών οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την τέλεση του καθήκοντός τους.

Η αγωγή τους έγινε δεκτή και το Διοικητικό δικαστήριο επιδίκασε την αποζημίωση στα μέλη της οικογένειας του Μάρκο Μπουλάτοβιτς.

Εφετείο

Στις 4 Απριλίου 2002 ο αστυνομικός Κυριάκος Β κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης για να εκδικαστεί η έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας στην πρωτόδικη απόφαση.

Στην ακροαματική διαδικασία Σέρβοι εμπειρογνώμονες βεβαίωσαν πως το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε είναι ιδιαίτερα ασφαλές για να εκπυρσοκροτήσει, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Από την άλλη πλευρά, αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο ίδιο σημείο, υποστήριξαν ξανά πως δεν κατάλαβαν ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε και ο κατηγορούμενος συνάδελφός τους πώς πυροβολήθηκε ο νεαρός. «Μας ρωτούσε ποιος πυροβόλησε», είπαν.

Ο εισαγγελέας της έδρας του Εφετείου, Απόστολος Κουκουλέτσος, στην πρότασή του δέχθηκε την αμέλεια του κατηγορουμένου στην ανθρωποκτονία. «Είναι συγκλονιστικό ότι έφυγε από τη ζωή ένα παιδί που είχε οράματα για το μέλλον του. Πιστεύω ότι αποδίδεται ευθύνη στον αστυνομικό και πρέπει να τιμωρηθεί».

«Ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια και από την Αστυνομία», είπε ο κατηγορούμενος αστυνομικός στην απολογία του, υποστηρίζοντας ότι από την ημέρα του περιστατικού ζει έναν εφιάλτη» ανέφερε στην απολογία του ο Αστυνομικός.

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να διατηρήσει την πρωτόδικη ποινή του, των δύο ετών και τριών μηνών φυλάκισης με αναστολή, χωρίς να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ο Ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Β δεν εξέτισε ούτε μία μέρα στη φυλακή αφού αρχικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αργότερα λόγω της αναστολής που προέβλεπε η ποινή του.

Οι γονείς του αδικοχαμένου 17χρονου μαθητή, για πολλά χρόνια, και όσο μπορούσαν, επισκέπτονταν συχνά τη Θεσσαλονίκη και άφηναν λουλούδια και φωτογραφίες στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή, στην οδό Εγνατίας 42.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags