Η Δολοφονία του Ψυχιάτρου στην Θεσσαλονίκη

Ο γνωστός νευρολόγος – ψυχίατρος Κωνσταντίνος Ι. Ζαφείρης διατηρούσε ιατρείο στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 10 και ήταν πολύ αγαπητός, όπως λένε οι περίοικοι. Συνεργαζόταν με πολύ γνωστή ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, ενώ ανήκε στην εκπαιδευτική ομάδα του Ερευνητικού Μετεκπαιδευτικού Ινστιτούτου Βελονισμoύ, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. “Ήταν πολύ καλός επιστήμονας κι ήξερε το αντικείμενό του” όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Ερευνητικού Μετεκπαιδευτικού Ινστιτούτου Βελονισμού. Ο 48χρονος νευρολόγος – ψυχίατρος είχε μετεκπαιδευτεί στον βελονισμό σε ανώτατα ιδρύματα που λειτουργούν στην Ευρώπη και στην Κίνα.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας στην Κούβα

O κεραυνοβόλος έρωτας του ψυχιάτρου με την κατά 29 χρόνια νεότερη του Κουβανή καλλονή γεννήθηκε σ’ ένα ονειρεμένο ταξίδι του στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής. Ο 58χρονος, την έφερε στην Θεσσαλονίκη και την παντρεύτηκε στις 27.2.2004,  μαζί απέκτησαν έναν γιο, αλλά η 29χρονη ξαφνικά του ζήτησε διαζύγιο, όταν ο γιος τους ήταν πέντε ετών, ενώ του ανέφερε ότι κάποια στιγμή ήθελε να επιστρέψει στην Κούβα. Η αλήθεια όμως ήταν άλλη και δεν ήταν το κλίμα της Θεσσαλονίκης αυτό  που δεν την σήκωνε.

Την τάιζε και της πλήρωνε και το ενοίκιο

Μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης, την επιμέλεια του ανήλικου γιου τους ανέλαβε η μητέρα του, ενώ στο πλαίσιο δε της μεταξύ τους συμφωνίας ο ψυχίατρος ανέλαβε εξολοκλήρου τις δαπάνες διαβίωσης, ανατροφής και εκπαίδευσης του ανηλίκου. Συνήθιζε μάλιστα να της δίνει χρήματα και για τη δική της διατροφή και γενικά να μεριμνά για τα έξοδα και τις δαπάνες της, ακόμα και του ενοικίου της.

Ωστόσο, η πρώην σύζυγος δε μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας μονογονεϊκής οικογένειας, γι’ αυτό και παρέδωσε την επιμέλεια του ανήλικου στον πατέρα του, ο οποίος την ασκούσε πλέον τα δύο τελευταία χρόνια. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η πρώην σύζυγος αποσπούσε κατά καιρούς χρήματα από τον ψυχίατρο για τις δικές της ανάγκες, πλην όμως η κατάσταση αυτή άρχισε να διαφοροποιείται όταν πλησίασε η λήξη της άδειας διαμονής της κατηγορουμένης στην Ελλάδα (Μάρτιος 2009). Τότε ο γιατρός εκδήλωσε την επιθυμία να αναχωρήσει η κατηγορουμένη για την Κούβα και για το σκοπό αυτό την προμήθευσε με εισιτήρια.

Η στάση του αυτή την εξόργισε καθώς ήδη από το 2008 είχε συνάψει ερωτικό δεσμό με έναν συνομήλικο της.

Cherchez la femme

Στις 14 Δεκεμβρίου 2010 ο Ψυχίατρος Κωνσταντίνος Ζαφείρης θα βρεθεί βαριά τραυματισμένος από έναν διερχόμενο πολίτη στη συμβολή των οδών Στρωμνίτσης και Α.Κοραή στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ειδοποίησε το ΕΚΑΒ. Ο γιατρός μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο άμεσα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι γιατροί απλώς διαπίστωσαν τον θάνατο του. Σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή, ο άτυχος γιατρός δέχτηκε 14 χτυπήματα με μαχαίρι στην τραχηλική χώρα και στον αυχένα που επέφεραν τον θάνατο.

Όλα μαρτυρούσαν ότι επρόκειτο για ληστεία μετά φόνου, καθώς ο, ή άγνωστος κακοποιός αφαίρεσε το κινητό τηλέφωνο και το πορτοφόλι του θύματος. Όμως τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν οι άντρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, και η μαρτυρία του ανθρώπου που εντόπισε τον ψυχίατρο την στιγμή που μία μελαψή γυναίκα αφαιρούσε πράγματα από τις τσέπες του, θα κατευθύνουν τις έρευνες των αντρών της Ασφάλειας στην πρώην σύζυγο και στον «αρραβωνιαστικό» της, τους οποίους θα τους προσάγουν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για κατάθεση στις 22 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης οι δύο δράστες «έσπασαν» και ομολόγησαν τα πάντα, ενώ υπέδειξαν και το σημείο όπου είχαν κρύψει τα προσωπικά αντικείμενα του θύματος, καθώς και το μαχαίρι με το οποίο έγινε ο φόνος. Εις βάρος της Κουβανής και του αρραβωνιαστικού της σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία και παράβαση του νόμου περί όπλων. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

Η ομολογία

Από την προανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι το μοιραίο βράδυ στη συμβολή των οδών Στρωμνίτσης και Αδαμάντιου Κοραή πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του θύματος και των δραστών για την επίλυση των ζητημάτων τους. Κατά τη διάρκεια των προανακριτικών και ανακριτικών απολογιών τους, οι δύο κατηγορούμενοι διαφοροποίησαν αρκετές φορές τη στάση τους κι αυτό διότι άλλοτε η γυναίκα αναλάμβανε την ευθύνη της στυγερής πράξης κι άλλοτε ο άντρας.

Στην ουσία, η πρώην σύζυγος με τον εραστή της, βάδιζαν βάσει ενός προμελετημένου σχεδίου εξόντωσης του Ψυχιάτρου και του έστησαν παγίδα, για να ολοκληρώσουν το σχέδιο τους. Στις 14 Δεκεμβρίου κανόνισε η κουβανή ραντεβού με τον ψυχίατρο στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού λέγοντας του ότι σκόπευε να φύγει.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην απολογία της, το πρωί της 14.12.2010,  περίμενε τον πρώην άντρα της κοντά στο ιατρείο του. Μπήκαν στο αυτοκίνητο του με πρόσχημα ότι ήθελε δήθεν να συζητήσουν τα θέματα επικοινωνίας της με τον γιο της. Καθ’ υπόδειξη της κατευθύνθηκαν στο εκ των προτέρων επιλεγμένο μέρος δολοφονίας στη συμβολή των οδών όπου στάθμευσαν στις 20.30′. Σύμφωνα με το σχέδιο τους, ο εραστής της Κουβανής, ο οποίος τους είχε παρακολουθήσει με το δικό του αυτοκίνητο, στάθμευσε και αυτός κάπου κοντά στο ίδιο σημείο, και παρακολουθούσε το σταθμευμένο αυτοκίνητο του ψυχιάτρου.

Κάποια στιγμή και ενώ η συζήτηση κατέληξε σε διαπληκτισμό, ο εραστής φορώντας χακί κουκούλα τύπου full face και γάντια μοτοσυκλετιστή, μπήκε στο αυτοκίνητο του ψυχιάτρου από την πίσω πόρτα του οδηγού, επιτέθηκε ακαριαία εναντίον του με κυνηγετικό μαχαίρι, το οποίο έφερε μαζί του, καταφέρνοντας του πολλαπλά χτυπήματα στην τραχηλική και αυχενική χώρα τραυματίζοντας τον βαρύτατα. Όση ώρα δεχόταν ο ψυχίατρος τα χτυπήματα από τον εραστή, η Κουβανή που καθόταν στη θέση του συνοδηγού, κρατώντας η ίδια μαχαίρι, βοηθούσε τον εραστή της, με το να συγκρατεί το θύμα για να μην αντιδράσει ή να επιχειρήσει να διαφύγει».

Κατόπιν, η πρώην σύζυγος του θύματος για να αποπροσανατολίσει τις έρευνες των αστυνομικών και να φανεί το τραγικό συμβάν ως ληστεία μετά φόνου από άγνωστους κακοποιούς αφαίρεσε το κινητό τηλέφωνο και το πορτοφόλι του ψυχίατρου, και μαζί με τον αρραβωνιαστικό της τα έκρυψε σε θαμνώδη τοποθεσία στην περιοχή της Πυλαίας.

Η δίκη

Στις 16 Φεβρουαρίου 2012 η 29χρονη Κουβανή με τον Θεόδωρο Σ θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πολυγύρου αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Όπως κατά τη διάρκεια των προανακριτικών και ανακριτικών απολογιών τους, οι δύο κατηγορούμενοι διαφοροποίησαν αρκετές φορές τη στάση τους κι αυτό διότι άλλοτε η γυναίκα αναλάμβανε την ευθύνη της στυγερής πράξης κι άλλοτε ο άντρας. Η ιατροδικαστική έκθεση έκανε λόγο για πολύ βαθιές μαχαιριές που δέχθηκε το θύμα κι ότι αυτές δεν μπορούσαν να προκληθούν από γυναίκα.

Τελικά το δικαστήριο έκρινε ότι η Κουβανή ήταν αυτή που μαχαίρωσε τον ψυχίατρο κι ότι ο αρραβωνιαστικός της έσπευσε να «αποτελειώσει» το θύμα.

Η Καταδίκη

Σύμφωνα με το δικαστήριο «Η δυσμενής ψυχική διάθεση της κατηγορουμένης έναντι του πρώην συζύγου της εξελίχθηκε σε μίσος και σε επιθυμία της φυσικής του εξόντωσης, γεγονός που αν συνέβαινε θα εξασφάλιζε τη νόμιμη και μόνιμη διαμονή της στην Ελλάδα με την ταυτόχρονη απόλαυση της περιουσίας του, αφού η ίδια θα διαχειριζόταν την περιουσία του ανήλικου τέκνου της, του οποίου την επιμέλεια θα ασκούσε έτσι αποκλειστικά εκείνη.

Από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά του ψυχίατρου έναντι της κατηγορουμένης, ούτε κακοποίηση της ούτε, έστω, λεκτικές επιθέσεις απέναντι της. Αρκετοί μάρτυρες, γνώστες από ετών του χαρακτήρα του, κατέθεσαν για ένα άνθρωπο πράο και ήρεμο, με τον οποίο δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να μαλώσει. Αποδείχθηκε, επίσης, ότι ο Θεόδωρος Σ, ο οποίος είναι χειριστής βαρέων μηχανημάτων στο επάγγελμα, από τις αρχές του έτους 2008 συνήψε ερωτική σχέση με την Κουβανή για την οποία ένιωθε έντονο ερωτικό πάθος».

Το δικαστήριο θα τελικά θα κρίνει ομόφωνα τους κατηγορουμένους ενόχους, για τις αποδιδόμενες πράξεις και θα τους επιβάλλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Το Εφετείο

Στο Εφετείο η εκδίκαση της υπόθεσης για την δολοφονία του ψυχιάτρου, θα έχει για τους κατηγορούμενους, το ίδιο αποτέλεσμα. Η ποινή θα παραμείνει ισόβια, χωρίς κανένα ελαφρυντικό . Όμως οι κατηγορούμενοι θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο με το σκεπτικό ότι κακώς δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Η προσφυγή έγινε δεκτή από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Έτσι, χάρη στο νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διατήρησε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ζευγάρι ξαναδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης όπου με την χορήγηση του ελαφρυντικού “έσπασαν” τα ισόβια.

Στον 38χρονο και την αρραβωνιαστικιά του επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών και μετά την έκτιση εννέα ετών και τη συμπλήρωση των 3/5 της συνολικής τους ποινής, αφέθηκαν ελεύθεροι τον Φεβρουάριο του 2021.

Ελεύθερος…και βιαστής

Στις 22 Μαρτίου 2021, έναν μήνα μετά την αποφυλάκιση του, ο 38χρονος πλέον Θεόδωρος Σ, πρώην κατάδικος για την δολοφονία του ψυχιάτρου θα συλληφθεί στην Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενος ότι στο διάστημα από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου 2021, βίασε τρεις γυναίκες ηλικίας 47, 26 και 21 ετών , οι δύο στα Γιαννιτσά και μία στις Συκιές.

Προσποιούμενος τον αστυνομικό, έπειθε γυναίκες να επιβιβαστούν στο όχημά του, με την πρόφαση διενέργειας ελέγχου και στη συνέχεια με την απειλή μαχαιριού τις βίαζε και τις λήστευε.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων Θεσσαλονίκης, έφτασαν στα ίχνη του ύστερα από καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Ο βιαστής, εντοπίστηκε και συνελήφθη στην οδό Κομνηνών στις Συκιές έξω από την το σπίτι της μητέρας του. Στην κατοχή του δράστη αλλά και σε έρευνα στο σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που φαίνεται να τον συνδέουν με τις υποθέσεις. Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία για βιασμό, αντιποίηση Αρχής, ληστεία και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Στην δημοσιότητα τα στοιχεία του

Στις 24 Μαρτίου 2021 οι αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία της ταυτότητας και φωτογραφίες του 38χρονου βιαστή – δολοφόνου μετά από εισαγγελική διάταξη προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό και ενδεχομένως, να προσέλθουν στην ασφάλεια να καταθέσουν και άλλες γυναίκες, που μπορεί να έπεσαν θύματα επίθεσης.

Ο 38χρονος κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον 3ο τακτικό ανακριτή όπου υπέβαλε υπόμνημα και κατά την απολογία του αρνήθηκε τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε με τις καταγγέλλουσες στο πλαίσιο κάποιων συναλλαγών, ύστερα από υπόδειξη κρατουμένων των φυλακών όπου βρισκόταν αλλά δεν τις βίασε.

Ανέφερε ότι συνευρέθηκε με τις δύο από τις τρεις με τη συναίνεση τους και επί πληρωμή. Μετά την απολογία του οδηγήθηκε στις Φυλακές Γρεβενών. Ο 38χρονος ο οποίος αποφυλακίστηκε υπό όρους, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να εκτίσει και το υπόλοιπο της ποινής για την δολοφονία του ψυχιάτρου, συν τις ποινές που θα του επιβληθούν για τα διαπραχθέντα αδικήματα για τα οποία συνελήφθη.

Ξανά στη Φυλακή

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 ο 39χρονος δολοφόνος του Ψυχιάτρου, Θεόδωρος Σ. κάθισε ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τους βιασμούς που διέπραξε ένα μήνα μετά την αποφυλάκιση του.

Απολογούμενος για την υπόθεση των βιασμών, ο 39χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση των γυναικών. Απέδωσε τις καταγγελίες σε «πλεκτάνη» που τού έστησαν πρώην συγκρατούμενοί του στις φυλακές Τρικάλων, οι οποίοι τον εκδικήθηκαν με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν δέχθηκε να εισάγει ναρκωτικά στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, κάτι που ισχυριστεί κατά την σύλληψη του.

Το Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του και τον έκρινε ένοχο χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, και του επέβαλε την ποινή κάθειρξης 20ετών.

 

.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags