Η δολοφονία του Μανώλη Στρατάκη στα Ανώγεια

Η Κριτική γη έχει ποτιστεί με αίμα εκατοντάδων παλικαριών, ντύνοντας στα μαύρα, μανάδες, γυναίκες, αδελφές και φίλες. Ήθη και έθιμα ενός τόπου, που για τους περισσότερους φαντάζουν ξένα, ακατανόητα, καθώς βάζουν σε δεύτερη μοίρα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Για τους Κρητικούς αποτελούν τον δικό τους κώδικα, με τον οποίον πορεύονται εδώ και αιώνες μέσα στην ιστορία αυτής της χώρας. Ένα από τα θύματα αυτού του «κώδικα» ήταν και ο Μανώλης Στρατάκης.

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων ο 24χρονος Μανώλης Στρατάκης από τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, τραυματισμένος στο ύψος του θώρακα από πυροβόλο όπλο.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του χρειάστηκε άμεση διακομιδή του στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το προσωπικό του ασθενοφόρου που μετέφερε τον νεαρό, όσο και το προσωπικό του νοσοκομείου κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τον νεαρό, όμως δυστυχώς ο 24χρονος εξέπνευσε.

«Γνωστός» ο δράστης

Ακολούθησαν εντατικές και άμεσες έρευνες ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, από τις οποίες προέκυψε στην αγροτική περιοχή έξω από τα Ανώγεια συναντήθηκαν μέλη δύο συγγενικών οικογενειών οι οποίες είχαν κτηματικές διαφορές που αφορούσαν τα βοσκοτόπια στην περιοχή των Ανωγείων, από το παρελθόν.

Πρόκειται για μία υπόθεση χρόνων που αφορούσε στα βοσκοτόπια δεδομένου ότι και οι δύο οικογένειες είναι κτηνοτρόφοι. Πολλοί ήταν εκείνοι που για χρόνια προσπαθούσαν να καταλαγιάσουν την αντιπαλότητα που υπήρχε και στο παρελθόν είχε δημιουργήσει εντάσεις, όχι όμως στο βαθμό του φονικού.

Το προβληματικό παρελθόν έγινε αφορμή να διαπληκτιστούν, φτάνοντας στο σημείο να «βγουν» τα όπλα και να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών που είχε ως επακόλουθο να τραυματιστεί θανάσιμα ο 23χρονος Μανώλης Στρατάκης. Αμέσως μετά το αιματηρό περιστατικό, οι εμπλεκόμενοι στο συμβάν, τράπηκαν σε φυγή.

Στις αστυνομικές αρχές αμέσως μετά το συμβάν σήμανε συναγερμός.  Στην περιοχή στάλθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για την αποφυγή  πιθανών πράξεων αντεκδίκησης, καθώς ο δράστης με το θύμα εκτός από συγγενείς ήταν και γείτονες. Όλη η οικογένεια μένει ακριβώς δίπλα στο σπίτι του δράστη. Μόλις οι αστυνομικοί έφτασαν στα ανώγεια, φρόντισαν την απομάκρυνση των μελών της οικογένειας του δράστη από το χωριό για να μην υπάρξει κλιμάκωση της περαιτέρω βίας.

Έκκληση Δημάρχου

Ο Δήμαρχος της περιοχής φοβούμενος τα χειρότερα έκανε έκκληση προς τους κατοίκους τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην ηρεμία του χωριού και τους κάλεσε να φερθούν κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μην εγερθούν καταστάσεις ανεξέλεγκτες.

«Πρόκειται για ένα συμβάν τραγικό που μας πάει χρόνια πίσω ως κοινωνία. Για όλα φταίνε τα όπλα και η έλλειψη υπομονής και διαλόγου μεταξύ ορισμένων ανθρώπων. Το τραγικό είναι ότι πρόκειται για θύμα και δράστη που είναι όχι μόνο συγγενείς, όχι μόνο ξαδέρφια αλλά και γείτονες με τα σπίτια τους να είναι το ένα δίπλα στο άλλο»,

«Η δικαιοσύνη θα πάρει θέση και θα αποφασίσει όμως το θέμα είναι το τι θα γίνει μετά και το πώς εμείς εδώ στο χωριό θα προστατεύσουμε και τις δύο οικογένειες από μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη», είπε ο κ Καλλέργης.

Μέλημα όλων αυτή την ώρα στα Ανώγεια είναι να επικρατήσει η λογική και η τάξη σε ένα χωριό όπου του αξίζουν όλα όσα έχει φέρει -όπως αναφέρθηκε- ο πολιτισμός, οι τέχνες τα γράμματα και οι αγώνες για την ελευθερία. «Ζητάω να αποσυρθούν όλα τα όπλα και να απλωθεί η ευγένεια, ο πολιτισμός και η αγάπη», είπε ο δήμαρχος Ανωγείων.

Η σύλληψη

Μετά από διαπραγματεύσεις και συντονισμό των αρχών ο 54χρονος δράστης που δολοφόνησε τον Μανώλη παραδόθηκε 48ώρες αργότερα.

Η παράδοσή του στις αρχές ήταν αναμενόμενη, αλλά έπρεπε να διασφαλιστεί η σωματική του ακεραιότητα προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια να καταθέσει στις αρχές οι οποίες ερευνούσαν εξονυχιστικά την υπόθεση.

Ο 54χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα μαζί με τον 21χρονο γιο του, τον οποίο η πλευρά του θύματος «έδειχνε» ως δράστη, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας προσπαθούσε να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για να μην διωχθεί ποινικά ο γιος του.

Η προφυλάκιση

Οι δύο άνδρες, 3 μέρες μετά το φονικό πέρασαν την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου για να απολογηθούν. Στην απολογία τους τόσο ο 54χρονος πατέρας όσο και ο 21χρονος γιος υποστήριξαν πως δέχτηκαν πρώτοι τις σφαίρες του 24χρονου Μανώλη Στρατάκη και δύο ακόμη ανδρών που βρίσκονταν στο σημείο, και μετά απάντησαν εκείνοι.

Ενώ αρχικά μόνο 54χρονος εμφανιζόταν ως δράστης του φονικού, η πλευρά του θύματος υποστήριξε ότι και ο γιος του εμπλέκεται άμεσα στην δολοφονία. Τελικά ο 21χρονος «πήρε πάνω του» τη δολοφονία του Μανώλη Στρατάκη, και ανέφερε στην απολογία του πως οι σφαίρες του δικού του Καλάσνικοφ ήταν εκείνες που “χτύπησαν” τον 24χρονο.

Ο εισαγγελέας απήγγειλε στους δυο δράστες τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας από κοινού, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή από κοινού, της παράνομης οπλοκατοχής, οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Μετά την απολογία τους, με την σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή κρίθηκαν προφυλακιστέοι, και οδηγήθηκαν στην φυλακή.

Ο δικηγόρος των 2 κατηγορουμένων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τόνισε στα ΜΜΕ πως «στο σημείο που έλαβε χώρα το συμβάν, θα δείτε πως θα βρεθούν κάλυκες από τουλάχιστον δύο ακόμη όπλα, πέραν αυτών που παραδώσαμε εμείς στις αρχές».

Παράλληλα με τους δράστες της δολοφονίας θα προφυλακιστούν ο πατέρας του θύματος, με τον αδερφό του, καθώς συμμετείχαν στην ένοπλη συμπλοκή στην οποία έχασε την ζωή του ο άτυχος νεαρός.

Η Δίκη

Στις 14 Μαΐου 2018 κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον φόβο των αντιποίνων, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων 6 μέλη και των δύο οικογενειών. Το κατηγορητήριο δεν έκανε διάκριση ανάμεσα σε θύτες και θύματα, καθώς αντάλλαξαν πυροβολισμούς μεταξυ τους, οι οποίοι οδήγησαν στον θάνατο του 24χρονου Μανώλη.

Από τη μια οικογένεια, ο 55χρονος και 22χρονος γιός του με τις κατηγορίες  της ανθρωποκτονίας από κοινού, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή από κοινού, της παράνομης οπλοκατοχή, οπλοφορίας και από την άλλη οικογένεια ο πατέρας και τα δύο του αδέλφια του θύματος, κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος της άλλης οικογένειας.

Η κατάθεση των μαρτύρων

Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου και του καταλόγου μαρτύρων, ενώπιον του δικαστηρίου κλήθηκαν να καταθέσουν κατέθεσαν συγγενικά πρόσωπα των δυο οικογενειών (που μάλιστα έχουν συγγένεια μεταξύ τους) προσπαθώντας να ρίξουν φως στα αίτια και τις συνθήκες του συμβάντος.

Τραγική φιγούρα η μητέρα του Μανώλη Στρατάκη, η οποία ζήτησε να «λάμψει η αλήθεια» για να δικαιωθεί όπως είπε η ψυχή του παιδιού της, η οποία σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσής της, κρατούσε στα χέρια το ματωμένο μπουφάν που φορούσε ο νεκρός εκείνη την ημέρα και έδειξε στο δικαστήριο τις τρύπες από τους πυροβολισμούς. «Κλαίω και οδύρομαι. Πώς να ζήσω, πώς να επιβιώσω μετά απ’ αυτήν την καταστροφή που συνέβη στην οικογένειά μας;» είπε.

Σε αντίθεση με την μητέρα του θύματος, οι κόρες του πρώτου κατηγορούμενου (και αδελφές του δεύτερου) έριξαν την ευθύνη στην οικογένεια Στρατάκη. Σύμφωνα με την δική τους εκδοχή, οι Στρατάκηδες ήταν προκλητικοί, βόσκοντας τα ζώα τους σε περιοχές που ήταν δικές τους (βάσει προφορικής νομής που γίνεται μεταξύ κτηνοτρόφων). Όπως είπαν, όλη η οικογένεια έχει εγκαταλείψει τα Ανώγεια υπό το φόβο βεντέτας και είναι πλέον “πρόσφυγες” σε διάφορα μέρη της Κρήτης.

Οι καταθέσεις των ειδικών

Η ιατροδικαστής που είχε ορίσει η οικογένεια των κατηγορουμένων είχε υποστηρίξει επίσης πως τα τραύματα του 23χρονου ήταν τέτοια που δεν θα του επέτρεπαν να χρησιμοποιήσει όπλο. Η ίδια προχώρησε σε μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία των ευρημάτων που παρουσιάστηκαν  στην έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κρήτης, προκαλώντας πολλές φορές την αντίδραση και της πολιτικής αγωγής αλλά και του εισαγγελέα της έδρας.

Ο βαλλιστικός αναλυτής κατέθεσε ότι στη συμπλοκή χρησιμοποιήθηκαν πέντε όπλα (πιστόλια και καλάσνικοφ) και βρέθηκαν 17 κάλυκες. Οι τέσσερεις ανήκαν σε 45αρι πιστόλι που -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- χρησιμοποίησε ο 23χρονος Μανώλης Στρατάκης, είτε πριν δεχτεί πυρά είτε μετά, στο διάστημα που μεσολάβησε πριν χάσει τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με τον αναλυτή, δεν έφυγε καμία βολή από την θέση πτώσης του Στρατάκη, δηλαδή ο 23χρονος αποκλείεται να πυροβόλησε μετά που δέχτηκε τα πυρά.

Η μαρτυρία του αναλυτή προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής, η οποία αμφισβήτησε την εγκυρότητα του υλικού (γραφήματα κλπ) που παρουσίασε, με την κατηγορία πως αποτελούν υποκειμενική ερμηνεία και όχι αντικειμενικά δεδομένα.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων

Τα εμπλεκόμενα μέλη των δύο οικογενειών παρουσίασαν εντελώς διαφορετικές εκδοχές για το συμβάν. Σύμφωνα με τους δύο κατηγορούμενους για την ανθρωποκτονία οι Στρατάκηδες τους είχαν στήσει ενέδρα. Ο πατέρας με τον γιο βρέθηκαν με το αγροτικό τους όχημα στο σημείο που έγινε η συμπλοκή. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους το θύμα πυροβόλησε πρώτο, με αποτέλεσμα ο 21χρονος κατηγορούμενος να χρησιμοποιήσει το καλάσνικοφ, πυροβολώντας κατά ριπάς, πετυχαίνοντας τον Μανώλη Στρατάκη.

Όσο για το καλάσνικοφ, ισχυρίστηκαν είπαν πως ήταν… οικογενειακό κειμήλιο από έναν θείο τους που είχε πεθάνει και ότι το διατηρούσαν για να σκοτώνουν τα «φουριαρικα» κατσίκια. Μάλιστα, παρά την αντίδραση του προέδρου που σχολίασε πως συνήθως κειμήλια λέμε τα όπλα παλαιότερων εποχών, εκείνοι επέμειναν στην εκδοχή τους.

Πατέρας και γιος αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στα γεγονότα εκείνης της ημέρας αλλά και στις διαφορές μεταξύ των δύο οικογενειών που είχαν να κάνουν με τα βοσκοτόπια που χρησιμοποιούσαν στα Ανωγειανά Όρη.

Επρόκειτο για κοινοτικά βοσκοτόπια, όμως οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως άτυπα, η οικογένειά τους είχε την εκμετάλλευση της περιοχής εκεί, στην οποία τα τελευταία χρόνια είχαν φέρει τα ζώα τους οι Στρατάκηδες. Αυτή ήταν η αιτία που είχε δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις των δύο οικογενειών που στο παρελθόν είχαν φτάσει ξανά στα πρόθυρα ένοπλης συμπλοκής, η οποία όμως είχε αποφευχθεί επειδή μεσολάβησαν τρίτοι.

Εξιστορώντας το συμβάν ο 21χρονος υποστήριξε πως αφού δέχτηκαν επίθεση με πυροβολισμούς (προς το αυτοκίνητο) από τους Στρατάκηδες, ο πατέρας του του είπε, “Ξεκίνα να φύγουμε, γιατί θα μας κλείσουν το σπίτια μας”. Εκείνος όμως, αντιδρώντας ενστικτωδώς, πήρε το καλάσνικοφ, βγήκε από το αυτοκίνητο και πάτησε την σκανδάλη, χωρίς να αντιληφθεί -όπως είπε- ούτε πόσες σφαίρες έριξε, ούτε πού πήγαν.

Σύμφωνα με την δική τους εκδοχή, οι Στρατάκηδες τους είχαν στήσει ενέδρα. Αντίθετα, η πολιτική αγωγή υποστηρίζει πως έπεσε σε ενέδρα. Πάντως στη συμπλοκή χρησιμοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές βαρύς οπλισμός με πιστόλια και καλάσνικοφ.

Ο Εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας στην αγόρευση του πρότεινε να κηρυχθούν οι κατηγορούμενοι ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά μόνας και όχι κατά συναυτουργία καθώς και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των άλλων δυο αδερφών.  Ο εισαγγελέας δεν αναγνώρισε βρασμό ψυχής ή άμυνα.

Για τον πατέρα του κατηγορουμένου, ο εισαγγελέας πρότεινε ενοχή λόγο άμεσης συνέργειας στην πράξη της ανθρωποκτονίας και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των άλλων δυο αδερφών του θύματος, όμως ανέφερε πώς δεν ήταν αυτός που σκότωσε τον Μανώλη. Η εν γένει όμως στάση του στο περιστατικό όχι μόνο ως ευθύνη αλλά και ως συνδρομή ψυχική – καθώς βρισκόταν δίπλα επιτρέποντάς του να ρίξει με κλάσνικοφ και πυροβολώντας ταυτόχρονα και ο ίδιος – συνιστά την άμεση συνέργεια στην πράξη.

Και για τους δυο προτάθηκαν επίσης οι κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και παράνομης κατοχής φυσιγγίων.

Για τους άλλους τρεις κατηγορουμένους από την πλευρά του Στρατάκη, τα αδέρφια δηλαδή του νεκρού και τον πατέρα του, ο εισαγγελέας δεν αναγνώρισε ανθρωποκτόνο πρόθεση καθώς όπως είπε όλες οι βολές έπεσαν χαμηλά, δεν είχαν κατεύθυνση τα σώματα. Το γεγονός ότι όλες οι σφαίρες έπεσαν χαμηλά, δείχνει ότι μπορεί να είχαν σκοπό τον εκφοβισμό ίσως και τη σωματική βλάβη, όχι όμως τον θάνατό τους είπε ο εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα, πρότεινε για τον πατέρα του θύματος τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής. Στον έναν αδερφό πρότεινε αθώωση καθώς δεν κατείχε πάνω του όπλο και για τον δεύτερο αδερφό πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης συν την κατηγορία για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

«Οι έριδες για τα βοσκοτόπια που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά οδήγησαν στον θάνατο ενός ανθρώπου. Είναι ο αποτέλεσμα μιας διένεξης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε αυτό το σημείο», είπε ο εισαγγελέας.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι οπλοφορούν παράνομα. Ο ισχυρισμός ειδικά για το καλάσνικοφ ότι το έφεραν πατέρας και γιος για τα φουρκιασμένα ζώα δεν ισχύει γιατί το συγκεκριμένο όπλο είναι ακατάλληλο για σκόπευση. Ουαί και αλίμονο ο οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος για να αντιμετωπίσει ζώα να πρέπει να έχει μαζί του καλάσνικοφ. Προκαλεί εντύπωση που ένα τέτοιο όπλο βρέθηκε στα χέρια ενός 20χρονου παιδιού με την ανοχή και τις ευλογίες του πατέρα του» τόνισε ο εισαγγελέας.

Επεισόδιο και ένταση στη δίκη

Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων των δικηγόρων υπεράσπισης, επικράτησε ένταση από συγγενή της πλευράς του θύματος, ο οποίος με φωνές επιτέθηκε λεκτικά προκαλώντας ένταση εντός της αίθουσας. Όταν τον οδήγησαν εκτός δικαστικής αιθούσης το επεισόδιο συνεχίστηκε για κάποια λεπτά με την αστυνομία που βρίσκεται στο δικαστήριο να παρεμβαίνει άμεσα για να αποσοβήσει τα χειρότερα.

Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, υποστηρίχθηκε ότι προηγήθηκαν οι πυροβολισμοί εναντίον των κατηγορουμένων, πρώτα δηλαδή πυροβόλησαν τα αδέρφια Στρατάκη σε βάρος των κατηγορουμένων. Υπήρχε πυροβολισμός στην πόρτα του αυτοκινήτου των κατηγορουμένων από έξω προς τα μέσα, που δείχνει ότι έγινε όταν η πόρτα του οχήματος ήταν κλειστή και το όχημα εν κινήσει. Αυτό αποδεικνύει ότι ο πρώτος πυροβολισμός ήταν από την πλευρά Στρατάκη. Όλοι οι αυτήκοοι μάρτυρες συμφώνησαν ότι προηγήθηκαν οι ήχοι από τα πιστόλια (των αδερφών Στρατάκη) και μετά από το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος.

Καταδίκη

Στις 13 Ιουνίου 2018 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε 14ώρες, εξέδωσε την τελική απόφαση.

Ο 22χρονος βασικός κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή, οπλοχρησία.  Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και καταδικάστηκε σε κάθειρξη  37ετών χωρίς αναστολή (θα εκτίσει τα 25 χρόνια).

Ο πατέρας του κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία,  για απόπειρα ανθρωποκτονίας  και για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή, οπλοχρησία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 27 ετών χωρίς αναστολή. (Θα εκτίσει 25 χρόνια).

Ο ένας αδελφός του θύματος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή, οπλοχρησία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Ο άλλος αδελφός του θύματος κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοφορία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή.

Τέλος, ο πατέρας του θύματος κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοφορία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών η οποία μετετράπη σε χρηματική ποινή 5 ευρώ ανα ημέρα φυλάκισης.

Η απόφαση έγινε αποδεκτή με μερική ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές καθώς από την μια οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην φυλακή, αλλά από την άλλη χωρίς την ποινή των ισοβίων.

Αμέσως μετά την απόφαση οι συγγενείς του θύματος και κυρίως η μητέρα του ξέσπασαν με φωνές έξω από τον χώρο των Δικαστηρίων.

Εφετείο

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 θα εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό στο  Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων, μετά από συνεχόμενες αναβολές. Αρχικά είχε αναβληθεί τον Οκτώβριο του 2019 λόγω απουσίας ενός βασικού μάρτυρα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 η δίκη είχε αναβληθεί  λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού. Μέχρι τότε, είχαν ήδη δοθεί τέσσερις αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Τραγική φιγούρα και σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία, και πάλι η μάνα που κρατώντας τη φωτογραφία του παιδιού της, ζητούσε δικαίωση.

Στο εδώλιο κάθισε ο 23χρονος δεύτερος ξάδελφος του θύματος, ο δράστης του φονικού, ο 55χρονος πατέρας του, ο οποίος είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια, και τρίτος κατηγορούμενος, ένας εκ των αδελφών του θύματος, 32 ετών, που είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δεκατριών ετών με αναστολή για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα του κατηγορούμενου.

Η Απόφαση

Μετά από μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία η οποία κράτησε δύο μέρες, το Εφετείο Χανίων θα εκδώσει την απόφασή του για τους τρεις κατηγορούμενους.

Τον 24χρονο βασικό κατηγορούμενο το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και του επέβαλλε συνολική ποινή 18,5 ετών (η πρωτόδικη ήταν 37 έτη).

Ο πατέρας του δράστη, κρίθηκε ένοχος μόνο για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αθώος για την απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και του επιβλήθηκε συνολική ποινή 7 ετών (η πρωτόδικη ήταν 27 έτη), απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση του.

Ο αδελφός του θύματος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και του επιβλήθηκε συνολική ποινή 7 ετών (η πρωτόδικη ήταν 13 έτη).

Και στους τρεις αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι είναι βαρύ για την οικογένεια των Στρατάκηδων να έχουν ένα παιδί στο χώμα και ένα στη φυλακή, ενώ ο θείος του θύματος, εξαπέλυσε μύδρους κατά της Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι «τα παίρνουν όλοι, έβγαλαν έξω τον φονιά και βάλανε τον αδελφό του σκοτωμένου στη φυλακή. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι σκάρτη. Οι δικαστές αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags