Η δολοφονία του Μπάτλερ στην Θεσσαλονίκη

Η Σουνίτα Α εργαζόταν αρκετά χρόνια ως μαγείρισσα στην έπαυλη μιας από τις γνωστότερες επιχειρηματικές οικογένειας της Θεσσαλονίκης, στους Ελαιώνες. Μάλιστα ήταν πολύ ευχαριστημένη, και είχε πάρει κοντά της και τον 25χρονο γιο της, Ασάν, ο οποίος εργαζόταν στην έπαυλη, ως μπάτλερ.

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 η Σουνίτα, είχε φύγει για ταξίδι στην Αθήνα, για να επισκεφθεί τον αδερφό της. Την επόμενη μέρα, προσπάθησε πολλές φορές να επικοινωνήσει με τον Ασάν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ομοίως,  προσπάθησε να επικοινωνήσει και την Κυριακή το πρωί, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση.

Ανησυχώντας, επικοινώνησε με μία γνωστή της που εργαζόταν σε κοντινή έπαυλη, και παράλληλα με τον σοφέρ που είχε ρεπό εκείνη τη μέρα, να πάνε στην έπαυλη, να δούνε τι συμβαίνει.

Ο οδηγός που μετέβη στην έπαυλη, βρήκε το άψυχο σώμα του 25χρονου  Ασάν πεσμένο μπρούμητα στην εσωτερική πισίνα της πολυτελούς βίλας,  με το κεφάλι και τα χέρια μέσα στο νερό, ενώ το κάτω μέρος του σώματός του έξω από την πισίνα. Ήταν ντυμένος και δεν φορούσε παπούτσια.

Σε κατάσταση σοκ ο συμπατριώτης του νεαρού Ασάν, ειδοποίησε άμεσα τους εργοδότες του οι οποίοι βρισκόταν ταξίδι στο εξωτερικό και εκείνοι την αστυνομία.

Ιατροδικαστής

Ο ιατροδικαστής που έσπευσε στο σημείο διαπίστωσε ότι ο θάνατος του 25χρονου προήλθε από ασφυξία, ενώ εντοπίστηκαν «αμυχές πίσω από τους λοβούς των αυτιών, με το κεφάλι και τον κορμό του 25χρονου να βρίσκονται μέσα στο νερό της πισίνας». Αιτία θανάτου του θύματος, κατά την ιατροδικαστική εξέταση, προέκυψε ότι ήταν ένα κάταγμα που εντοπίστηκε σε οστό του λαιμού, το οποίο παρέπεμπε σε στραγγαλισμό. Στα νύχια του θύματος εντοπίστηκε μόνο το δικό του βιολογικό υλικό, καθώς το χλώριο είχε καταστρέψει οποιοδήποτε ξένο γενετικό υλικό.

Οι έρευνες

Οι συνθήκες του θανάτου αλλά και το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά στους άντρες της Ασφάλειας. Κατά την «αυτοψία» στη μονοκατοικία δεν διαπιστώθηκαν ίχνη παραβίασης, αναστάτωση του χώρου ή αφαίρεση αντικειμένων. Έτσι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το κίνητρο του δράστη, ή των δραστών να ήταν η ληστεία, μιας και τα τιμαλφή δεν κλάπηκαν. Το μόνο αντικείμενο που έλλειπε, ήταν ο φορητός υπολογιστής του θύματος ο οποίος κλάπηκε χωρίς το καλώδιο φόρτισης, γεγονός που υποδείκνυε ότι ο δράστης, μάλλον ήθελε να εξαφανίσει τα δεδομένα που υπήρχαν στον υπολογιστή.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι το επίμαχο Σαββατοκύριακο της δολοφονίας, ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του απουσίαζαν σε ταξίδι στο εξωτερικό. Το υπηρετικό προσωπικό πλην του νεαρού μπάτλερ, είχε πάρει άδεια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην έπαυλη μόνος του ο 25χρονος, με τον γιο της οικογένειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο γιος της οικογένειας ήταν ο τελευταίος που είδε ζωντανό και μίλησε με τον 25χρονο μπάτλερ, καθώς η τελευταία συνομιλία του θύματος με τη μητέρα του έγινε στις 16:00 το μεσημέρι της 16ης Φεβρουαρίου.

Ο θάνατος του μπάτλερ επήλθε μεταξύ 00:30 και 07:00 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου. Οι γονείς του νεαρού επέστρεψαν άρον-άρον από το ταξίδι τους τόσο η μητέρα του όσο και η οικογένεια Σαραφίδη προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Σύλληψη

Ο Α.Σ κλήθηκε να καταθέσει στην ασφάλεια καθώς ήταν το μοναδικό άτομο που είχε δει τελευταίο ζωντανό τον άτυχο 25χρονο μπάτλερ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην κατάθεση του έφτασε στην έπαυλη γύρω στις 13:00 το μεσημέρι της 16ης Φεβρουαρίου, έχοντας λάβει άδεια λίγων ωρών από τη στρατιωτική του μονάδα, όπου υπηρετούσε. Είδε τον 25χρονο Ασάν, μίλησαν για ένα πρόβλημα που είχε στη σύνδεσή του στο διαδίκτυο, παρήγγειλε πίτσα και έφαγε μόνος του.

Γύρω στις 18:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας πήγε σε ένα ίντερνετ καφέ, όπου έπαιξε τουρνουά πόκερ με άλλους χρήστες και έφυγε στις 00:30 τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου για να επιστρέψει στο σπίτι του.

Από την έρευνα δεδομένων κίνησης προέκυψε ότι το κινητό τηλέφωνο του Α.Σ ενεργοποίησε κεραίες κινητής τηλεφωνίας που κάλυπταν γεωγραφικά το σπίτι του, παρ’ όλο που ο ίδιος βρισκόταν στο ίντερνετ καφέ, όμως ισχυρίστηκε ότι ξέχασε το κινητό στο σπίτι του.

Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, τα μεσάνυχτα, δεν αντιλήφθηκε ότι ο μπάτλερ κείτονταν νεκρός στον χώρο της πισίνας, δεν άκουσε κάποιο θόρυβο, κοιμήθηκε και έφυγε το επόμενο πρωί χωρίς να αντιληφθεί απολύτως τίποτε, για την στρατιωτική υπηρεσία, όπου υπηρετούσε την θητεία του.

Στο κινητό του εντοπίστηκαν φωτογραφίες γυμνών αντρών, το οποίο παραδέχτηκε, όμως το δικαιολόγησε πώς τις είχε για «πλάκα», όμως το  σύνολο των αποδείξεων οδήγησαν στην σύλληψη του, αλλά ο ίδιος επέμενε ότι ήταν αθώος. Επειδή εκείνο το διάστημα υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία, μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας, αφέθηκε ελεύθερος.

Το παραπεμπτικό Βούλευμα

Προς το τέλος του 2013, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, έβγαλε βούλευμα με το οποίο παρέπεμψε τον Α.Σ σε δίκη, με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση». Σύμφωνα με την κρίση του δικαστικού συμβουλίου, επρόκειτο για σεξουαλικό έγκλημα, αφού το θύμα έφερε σημάδια κακοποίησης σε επίμαχα σημεία του πρωκτού.

Το 2014, ο Α.Σ παραπέμφθηκε να δικαστεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Στην ογκώδη δικογραφία συμπεριελήφθησαν στοιχεία τα οποία προέκυψαν κατά την προανάκριση, που «έδεσαν» τον Α.Σ με το έγκλημα.

Η μητέρα του θύματος στο υπόμνημα που κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης μέσω του συνηγόρου της, άφηνε σαφείς αιχμές για κενά στην έρευνα, κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρη υπονόμευσή της», ενώ ήταν πεπεισμένη πως ο γιος της δολοφονήθηκε από τον Α.Σ.

Τα ρούχα και το κινητό

Ένα σημαντικό στοιχείο που ενίσχυσε την άποψη της πολιτικής αγωγής ότι η έρευνα υπονομεύτηκε, ήταν το γεγονός ότι τα ρούχα του θύματος  πετάχτηκαν! Οι αρμόδιοι αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν την έρευνα, είχαν την άποψη ότι «μακροσκοπικά δεν ήταν αξιοποιήσιμα», επειδή το θύμα ήταν μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν ίχνη βιολογικού υλικού (DNA).

Ωστόσο, το κάτω μέρος της μπλούζας, της εσωτερικής φανέλας, της φόρμας και οι κάλτσες που φορούσε το θύμα δεν είχαν έρθει σε επαφή με το νερό, όμως δεν εξετάστηκαν ποτέ για DNA.

Ενώ στο κινητό του Α.Σ βρέθηκε μία σειρά φωτογραφιών από γεννητικά όργανα, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα ειδικού τεχνικού στους υπολογιστές, στη δικογραφία δεν υπήρξε καμία αναφορά στις φωτογραφίες, οι οποίες σύμφωνα με την υπεράσπιση έδειχναν σαφή σεξουαλική προτίμηση και γι’ αυτό εκτιμήθηκε πως το κίνητρο του εγκλήματος ήταν σεξουαλικό.

Ένα σημαντικό στοιχείο επίσης, ήταν ο αποκλεισμός του κινήτρου  της ληστείας, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη διάρρηξης, και δεν υπήρχε άλλο πρόσωπο στο σπίτι.

Αντιφάσεις

Τα παρατιθέμενα στοιχεία και τα γεγονότα έρχονταν σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου. Ο Α.Σ ανέφερε ότι έφαγε μόνος του και έφυγε, όμως η χάρτινη συσκευασία του φαγητού (πίτσας) βρέθηκε στο δωμάτιο του θύματος, και μαζί με το κουτί της πίτσας, εντοπίστηκαν δύο συσκευασίες αναψυκτικών διαφορετικού τύπου, το ένα κανονικό και το δεύτερο light.

Περίεργο χαρακτηρίστηκε το γεγονός πως η πισίνα του σπιτιού ήταν γεμάτη, παρ’ ότι ήταν καταχείμωνο, σε μία περιοχή που οι θερμοκρασίες είναι κατά πολύ χαμηλότερες από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ότι το στραγγαλισμένο πτώμα τοποθετήθηκε μισό στην πισίνα, ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να παρουσιαστεί ο θάνατος του 25χρονου σαν πνιγμός.

«Το γεγονός ότι το νεαρό θύμα βρέθηκε στην πισίνα με το κεφάλι και το ήμισυ του κορμού του στο νερό, καταδεικνύει σαφώς ότι αφενός μεν ο κατηγορούμενος επιχείρησε να παρουσιάσει το θύμα ως πνιγμένο, αφετέρου αποτέλεσε έναν εξαιρετικό τρόπο για να εξαφανίσει κανείς κάθε είδους γενετικού υλικού από το σώμα του θανούντος», σημειώνεται στην εισαγγελική πρόταση που υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο.

«Αναρμόδιο» δικαστήριο

Στις 14 Νοεμβρίου 2018 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου εισήχθη να εκδικαστεί η υπόθεση, αποφάσισε ότι ήταν αναρμόδιο να τη δικάσει, καθώς ο κατηγορούμενος κατά το διάστημα που φέρεται ότι τέλεσε την πράξη υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Αποφασίστηκε να διαβιβαστεί ο φάκελος της δικογραφίας στον αρμόδιο στρατιωτικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης και, διατάχθηκε να γίνει νέα έρευνα από μηδενική βάση.

Το ΜΟΔ αποφάσισε, να άρει τους περιοριστικούς όρους που είχαν επιβληθεί στον 33χρονο μετά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή. Οι περιοριστικοί όροι αφορούσαν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνισή το πρώτο 5ήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Στις 27 Ιουνίου 2019, μετά την παραπομπή της υπόθεσης στην στρατιωτική δικαιοσύνη η δικογραφία διαβιβάστηκε στο Στρατοδικείο και ο στρατιωτικός εισαγγελέας άσκησε στον 33χρονο δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, διατηρώντας το ίδιο κατηγορητήριο με το οποίο είχε παραπεμφθεί να δικαστεί από το ΜΟΔ. Ο Α.Σ παραπέμφθηκε στη στρατιωτική ανακρίτρια στην οποία απολογήθηκε συμπληρωματικά και αφέθηκε ελεύθερος, αφού του επιβλήθηκαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα.

Ο κατηγορούμενος Α.Σ διαβεβαίωσε, μέσω των συνηγόρων του, ότι θα βρισκόταν ανά πάση στιγμή στη διάθεση των αρμόδιων στρατιωτικών αρχών. Παράλληλα, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη δολοφονία, δηλώνοντας στο δικαστήριο ότι είναι αθώος. Επανέλαβε, δε, ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία και ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον μπλέξουν.

Δίκη  

Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 ο 36χρονος πλέον Α.Σ, εισήλθε στην αίθουσα του Πενταμελούς Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας πριν την ανάγνωση του καταλόγου των μαρτύρων, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας που τού αποδιδόταν, δηλώνοντας ότι ήταν αθώος.

Όμως η δίκη, αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων, και η νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης ορίστηκε η 5 Οκτωβρίου 2021. Δυστυχώς όμως, στις 5 Οκτωβρίου, και πάλι η δίκη θα αναβληθεί, καθώς το Στρατοδικείο έκανε δεκτό αίτημα των δικηγόρων για ολιγοήμερη διακοπή, λόγω υποχρεώσεών τους στα πολιτικά δικαστήρια. Ως νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε η 20 Οκτωβρίου 2021.

Ξανά στο εδώλιο

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, μετά από πολλαπλές διακοπές που καταγράφηκαν στην πορεία του χρόνου, ο Α.Σ βρέθηκε για μία ακόμη  φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μέσα στην αίθουσα του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε με την κατάθεση της μητέρας του θύματος Σουνίτα, η οποία για περισσότερες από τρεις ώρες περιέγραφε την κατάσταση στη βίλα σκιαγραφώντας παράλληλα το προφίλ του γιου της, αλλά και των εργοδοτών της.

Η κατάθεση της Μητέρας του θύματος

Εκείνο το Σαββατοκύριακο η ίδια μετέβη στην Αθήνα έχοντας μαζί της το κινητό του γιου της, ενώ όπως είπε, για να μιλήσουν τον καλούσε στο σταθερό. «Τελευταία φορά μιλήσαμε νωρίς το απόγευμα. Μου είπε ότι γύρισε ο κατηγορούμενος και εγώ τον ρώτησα αν είχε κάτι για να φάει. Απάντησε ότι ο 36χρονος παρήγγειλε πίτσα. Ο γιος μου είπε ότι δεν κοιμήθηκε πολύ καλά γιατί φρόντιζε τη μαγείρισσα που ήταν άρρωστη. Από τότε δεν σήκωσε κανένα τηλέφωνο και εγώ ανησύχησα.

Πήρα τη γειτόνισσα να πάει να δει τι συμβαίνει και μετά δεν ξανασήκωσε ούτε αυτή το τηλέφωνο. Δεν μου είπαν τι είχε γίνει μέχρι να φτάσω στο αεροπλάνο», είπε μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Η ίδια περιέγραψε ως καλή τη σχέση της με την οικογένεια την περίοδο του εργαζόταν στην πολυτελή οικεία, ωστόσο υποστήριξε πως μετά τον θάνατο του γιου της, η συμπεριφορά τους άλλαξε.

«Με πήρε τηλέφωνο η μητέρα του κατηγορούμενου και μου είπε να πάω στη Σρι Λάνκα και να μην γυρίσω ποτέ στην Ελλάδα γιατί κινδυνεύει η ζωή μου. Μου πρότεινε να μου δώσει χρήματα για να μην ξαναγυρίσω» είπε η μητέρα του 25χρονου. «Κανένας δεν με πήρε να μου πει συλλυπητήρια. Σαν σκουπίδι με πέταξαν. Γιατί προσπάθησε να με διώξει και δεν με πήρε ούτε ένα τηλέφωνο;», ισχυρίστηκε ταραγμένη.

Αναφερόμενη στην πρώτη στιγμή που έφτασε στη βίλα μετά τον θάνατο του παιδιού της, είπε ότι «η μητέρα του κατηγορούμενου καθόταν σε μια καρέκλα και εγώ απέναντί της. Σε μια στιγμή λέει η μητέρα του ‘ωχ έρχεται ο κατηγορούμενος*’. Μόλις μπήκε μέσα τον ρώτησα αν έμαθε τι έγινε; Με ακούμπησε με το χέρι στην πλάτη και αμέσως χτύπησε με τα χέρια του το κεφάλι του και έφυγε χωρίς να μου πει συλλυπητήρια», είπε.

Η μητέρα του θύματος άφησε παράλληλα αιχμές για τους χειρισμούς της υπόθεσης από την αστυνομία, λέγοντας ότι όταν γύρισε στη Σρι Λάνκα έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο στην αστυνομία, χωρίς, όπως ισχυρίστηκε, να παίρνει απαντήσεις για την υπόθεση.

“Τη δεύτερη μέρα εγώ κατάλαβα, γιατί στο σπίτι ήταν μόνο ο κατηγορούμενος. Στο σπίτι δεν έφερνε ποτέ κορίτσια, μόνο αγόρια.Στο δωμάτιό του υπήρχαν πάντα φίλοι του και τους έβλεπα με τα εσώρουχα”, υποστήριξε η μητέρα του θύματος.

Οι καταθέσεις μαρτύρων

Η Ινδή, φίλη της μητέρας του θύματος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ασάν ήταν ευχαριστημένος από τη δουλειά του» και ότι «η μητέρα του ήταν στεναχωρημένη για το χαμό του». Ο 59χρονος γείτονας της οικογένειας, ο οποίος έφτασε από τους πρώτους στη σκηνή του εγκλήματος, ανέφερε τα εξής:

«Η μητέρα του νεκρού διατηρούσε φιλική σχέση με τη δική μας οικιακή βοηθό. Την πήρε τηλέφωνο και της είπε να πάει να χτυπήσει το κουδούνι. Πήγαμε μαζί και περιμέναμε τον Πακιστανό οικιακό βοηθό της οικογένειας. Άνοιξε την πόρτα και μπήκε μέσα. Μετά βγήκε έξω τρέχοντας. Τα μάτια του ήταν γουρλωμένα και μου είπε «έλα μέσα». Βρήκαμε τον άνθρωπο να είναι μπρούμυτα, ο μισός, με το κεφάλι, μέσα στην πισίνα. Του είπα “μην ακουμπάς τίποτα, να φωνάξουμε την αστυνομία».

Η κατάθεση του Σοφέρ

Μετά την κατάθεση της μητέρας του θύματος κατέθεσαν τρία μέλη του υπηρετικού προσωπικού. Ο σοφέρ ο οποίος εργαζόταν επί πολλά χρόνια για την οικογένεια ανέφερε τα εξής: «Το πρωί τη Κυριακής μου τηλεφώνησε η Σουνίτα και μου είπε “ψάχνω τον γιό μου από χθες το απόγευμα, μπορείς να πας να δεις;”. Όταν πήγα, άνοιξα την πόρτα την κεντρική πόρτα με κλειδί. Έκανα έλεγχο όπως πάντα. Φοβόμουν γιατί όποιος θέλει μπαίνει στο σπίτι από την πίσω πλευρά. Ανησύχησα ότι μπορεί να έχει μπει κάποιος κλέφτης. Βλέπω το παιδί, με το μισό σώμα του να είναι μέσα στην πισίνα. Αμέσως πήρα τηλέφωνο την εργοδότρια μου και της το είπα».
Ο μάρτυρας κατόπιν ερωτήσεων από την έδρα και τους συνηγόρους, μεταξύ άλλων, επισήμανε για τον κατηγορούμενο ότι «τον έβλεπα κάθε έξι μήνες με άλλη κοπέλα».

Η κατάθεση της μαγείρισσας

Στην έναρξη της κατάθεσης της, η Αρμένισα μαγείρισσα της οικογένειας ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος και δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. «Όχι, δεν το είδα να είναι με τα εσώρουχα, με άλλα αγόρια. Δεν είναι ομοφυλόφιλος. Τον ξέρω από μικρό παιδί. Είχε και φίλες και φίλους. Είχε και σχέση με μια κοπέλα για δύο χρόνια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η μάρτυρας.
Ο Αλβανός κηπουρός της έπαυλης ανέφερε ότι δεν είδε το θύμα και τον κατηγορούμενο να έχουν οποιαδήποτε σχέση και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την οικογένεια των εργοδοτών του.

Η κατάθεση του Ιατροδικαστή

Ο ιατροδικαστής, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, κατέθεσε ότι ο θάνατος επήλθε συνεπεία στραγγαλισμού επειδή ο 25χρονος μπάτλερ «έφερε εκχυμώσεις στην τραχηλική χώρα και από τις δύο πλευρές του λαιμού». Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεπλάκησαν δύο άτομα στη δολοφονία του θύματος. «Υποθέτω ότι κάποιος τον ακινητοποίησε γιατί αλλιώς θα είχε τραύματα άμυνας στα χέρια. Θεωρώ ότι ήταν πολύ έμπειρος αυτός που το έκανε. Τον έριξε στην πισίνα επειδή ήθελε να παραπλανήσει τις αρχές και να στραφούν στον πνιγμό και όχι στον στραγγαλισμό».

Ο 25χρονος έχασε τη ζωή του 15 με 20 ώρες πριν τη διενέργεια της νεκροτομής, δηλαδή το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου 2013. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ( από 17.50 έως 12.30 με 12.50) ο κατηγορούμενος φέρεται ότι έλειπε από την οικία και βρισκόταν σε Ιντερνέτ – καφέ. Το 2016, κατά την κατάθεση του στην ανακρίτρια, ο ιατροδικαστής είχε προσδιορίσει το χρόνο θανάτου 10 ώρες πριν την αυτοψία  που έγινε στις 14.00  της 17ης  Φεβρουαρίου 2013, μετά την ανεύρεση του πτώματος στην πισίνα της έπαυλης. Δηλαδή στις 4.00 τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα ετέθησαν και θέματα λήψης DNA από το σώμα και τα ρούχα του 25χρονου, ενώ έγιναν αναφορές σε στοιχεία που εντοπίστηκαν κατά την αυτοψία στον χώρο του εγκλήματος και κατά τη νεκροψία- νεκροτομή.

Η μητέρα του κατηγορούμενου

Στην κατάθεση της, η μητέρα του κατηγορούμενου διέψευσε τη μητέρα του θύματος η οποία, κατέθεσε ότι η εργοδότρια της  πρότεινε να της δώσει χρήματα για να φύγει και να μην επιστρέψει στην Ελλάδα. «Της έδωσα 1000 ευρώ για να θάψει το παιδί της, στη Σρι Λάνκα. Της είπα «αν θελήσεις κάτι άλλο, εγώ θα σε βοηθήσω». Έκτοτε επιχείρησα να της τηλεφωνήσω αλλά δεν απαντούσε» ανέφερε η μάρτυρας.

«Ο Ασάν ήρθε στο σπίτι μας, την 1η Ιανουαρίου και τον σκότωσαν στις 16 Φεβρουαρίου. Με παρακαλούσε (η μητέρα του θύματος) να πάρω το γιό της. Αν δεν υπέκυπτα να τον φέρω, μπορεί να ζούσε τώρα το παιδί και ο γιός μου να μην βρισκόταν σ’ αυτή τη θέση. Ο Ασάν ήταν καλό παιδί, χαμογελαστός άνθρωπος. Δεν είχα ιδιαίτερες επαφές μαζί του, συναντηθήκαμε 2-3 φορές» κατέθεσε η μητέρα του 36χρονου.

Στην ερώτηση του προέδρου της έδρας για το πως προήλθε αυτό ο θάνατος, η μάρτυρας ανέφερε ότι: «Η πόρτα ήταν ανοικτή από πίσω. Υπέθεσα ότι από εκεί μπήκαν και βγήκαν. Πως θα αντιμετώπιζε δύο, τρία, τέσσερα θηρία όταν κατάλαβε ότι θα χάσει της ζωή του; Το έκανα εικόνα: Το παιδί υπέφερε και δεν ήμασταν εκεί να το βοηθήσουμε. Στο παρελθόν, άγνωστοι μπήκαν άλλες δύο φορές και μας έκλεψαν».

Σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του γιού της, η μητέρα του κατηγορούμενου επισήμανε ότι «πήρα είδηση τις μεγάλες σχέσεις του. Στα 19 είχε σχέση με μια κοπέλα, επί δύο χρόνια. Έκανε φλερτ, άκουγα γυναικεία ονόματα. Μετά τα έφτιαξε με μια άλλη κοπέλα, για ένα χρόνο. Μετά παντρεύτηκε και σήμερα έχει δύο παιδιά, 4 και 1,5 χρονών».

Η Κατάθεση των αστυνομικών

Ο αξιωματικός του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, ο οποίος έκανε την αυτοψία στον χώρο του εγκλήματος στην κατάθεση του περιέγραψε τα όσα αντίκρισαν το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 2013 όταν έφτασαν στην έπαυλη.

«Κατά την είσοδο στην οικία ήταν ορατό και το πτώμα και η πισίνα. Φαινόταν από τη τζαμαρία του γυμναστηρίου. Έξω από το δωμάτιο του κατηγορούμενου, μπροστά από την πόρτα του μπάνιου, υπήρχε μια πεσμένη καρέκλα από την τραπεζαρία. Από πάνω ήταν στερεωμένο ένα μονόζυγο» κατέθεσε ο μάρτυρας.

«Τι έγκλημα ήταν;» ρώτησε ο εισαγγελέας της έδρας και αστυνομικός απάντησε: «Κάποιος προσπάθησε να σκηνοθετήσει τον χώρο για να φανεί σαν απαγχονισμός – υπήρχε μια καρέκλα κάτω από το μονόζυγο. Έλειπε και το laptop του θύματος για να φανεί σαν διάρρηξη». Ο μάρτυρας επισήμανε ότι «την επόμενη μέρα, ήρθε να καταθέσει ο κατηγορούμενος. Μας δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση η καρέκλα».

«Όταν φτάσαμε μπήκαν στο σπίτι. Τα σκυλιά ήταν στον 2ο όροφο, στην κρεβατοκάμαρα των γονέων, γιατί βρέθηκαν ακαθαρσίες στο χώρο. Δεν ξέρω αν ήταν κλεισμένα στο δωμάτιο» ανέφερε ο μάρτυρας.

Αντικείμενο προβληματισμού έγιναν και τα ρούχα του θύματος. Είχαν  εξαφανιστεί η κάτω φόρμα και το εσώρουχο που φορούσε ο 25χρονος. Ο παθών βρέθηκε μπρούμητα, ο μισός και με το κεφάλι μέσα στην πισίνα. Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι τα ρούχα, από τη μέση και κάτω, δεν ήταν βρεγμένα και σε ερώτηση του προέδρου της έδρας «γιατί δεν ελήφθη DNA;», απάντησε: «Αυτό το αποφασίζει ο αξιωματικός χειριστής της υπόθεσης. Αρχικώς εξετάζονται μακροσκοπικά και αν εντοπιστούν κηλίδες κ.α. τότε γίνεται περαιτέρω έρευνα».

Ο δεύτερος αστυνομικός του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής που κατέθεσε ως μάρτυρας ανέφερε ότι παρέλαβε τα αντικείμενα του θύματος, μετά την ιατροδικαστική εξέταση. Επρόκειτο για μια αλυσίδα, δύο φιαλίδια με αίμα και μια σακούλα με ρούχα. «Γιατί δεν έγινε προσπάθεια ελέγχου DNA;» ρώτησε ο πρόεδρος της έδρας και ο αστυνομικός απάντησε ότι δεν γνωρίζει γιατί ο ίδιος μόνο τα παρέλαβε για να τα παραδώσει στον αξιωματικό χειριστή της υπόθεσης.

Η απολογία

Στην απολογία του ο 36χρονος Α.Σ αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του μπάτλερ, αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, δηλώνοντας αθώος. Τόνισε δε ότι δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με το θύμα και ότι τον είχε συναντήσει τέσσερις με πέντε φορές.

Ο ίδιος κατέστη κατηγορούμενος επειδή ήταν ο τελευταίος που είχε δει ζωντανό τον 25χρονο και δεν υπήρχαν άλλα άτομα μέσα στην οικία. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή επικαλείτο ως άλλοθι ότι την επίμαχη ώρα της δολοφονίας βρισκόταν σε ίντερνετ καφέ, κάτι που επανέλαβε κατά την απολογία του.

Ο εισαγγελέας

Κατά την εισήγησή του προς τους στρατοδίκες ο εισαγγελέας αφιέρωσε μεγάλο χρόνο στην αναζήτηση του κινήτρου της δολοφονίας, εξετάζοντας διάφορες εκδοχές. Εστιαζόμενος στα ευρήματα των αστυνομικών και της ιατροδικαστικής έκθεσης, εκτίμησε με βάση αυτά, ότι κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν επιβεβαιώνεται.

Άφησε αιχμές για τις παραλείψεις της αστυνομίας που δεν εξέτασε τα ρούχα του θύματος για την εύρεση γενετικού υλικού, ενώ επισήμανε ότι ο ιατροδικαστής τα έβαλε όλα μαζί (στεγνά και βρεγμένα) σε μια σακούλα, ζητώντας εξέταση DNA. «Κακώς τα έβαλε ο ιατροδικαστής σε σακούλα. Η αστυνομία τα είδε και τα θεώρησε ως μη αξιοποιήσιμα στοιχεία για την υπόθεση. Πήρε μπουκάλια, χαρτιά, σκουπίδια και δεν εξέτασε αυτό που ήταν το κυριότερο στοιχείο, το οποίο ήταν μεγάλη παράλειψη».

Κλείνοντας την αγόρευση του, επισήμανε ότι δεν προέκυψε το κίνητρο της ανθρωποκτονίας και πρότεινε την αθώωση του κατηγορούμενου λόγω αμφιβολιών, αναφέροντας ότι δεν είναι απολύτως σίγουρος πως ο 36χρονος ήταν ο δράστης της δολοφονίας, αλλά το θεωρεί ως πιθανότερο ενδεχόμενο.

Η απόφαση

Στις 8 Νοεμβρίου 2021 το Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά από μία πολυετή δίκη γεμάτη διακοπές και αναβολές, υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και έκρινε τον 36χρονο κατηγορούμενο αθώο για τη δολοφονία του νεαρού Ασάν Φονσέκα λόγο αμφιβολιών.

Αίτηση αναίρεσης

Στις 2 Φεβρουαρίου 2023 ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης λόγο αμφιβολιών του 36χρονου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτό το αίτημα της μητέρας του θύματος, ζήτησε την επανάληψη της δίκης στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με το σκεπτικό ότι η αθωωτική απόφαση δεν έχει ειδική αιτιολογία. Αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για το αν θα γίνει δεκτή η αναίρεση.

Πηγή: ΕΡΤ, STAR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags