Ζεύγος Γκεσόπουλου: Η Δολοφονία της Βιολέτας Βελιανόφσκα

 

Οι Λόφοι είναι ένα μικρό και ήσυχο χωριό της Φλώρινας που έχει περίπου 500 κατοίκους, και σίγουρα κανείς από τους κατοίκους του δεν φανταζόταν ότι το όνομα του χωριού θα γινόταν ακουστό σε όλο το πανελλήνιο εξ αιτίας ενός ιδιαίτερα ειδεχθούς εγκλήματος.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του 50χρονου μετανάστη Αλέξανδρου Γκεσόπουλου είναι συγκεχυμένες, μιας και η οικογένεια Γκεσοπούλου ήταν απομονωμένη από το χωριό. Τις σπάνιες φορές που πήγαινε στο καφενείο καθόταν στην γωνία απόμακρος, χωρίς να μιλήσει με κανέναν, έπινε το ποτό του και έφευγε.

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια επέστρεψε στους Λόφους για να μείνει με την οικογένειά του, αναζήτησε δουλειά, αλλά δεν βρήκε με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Γερμανία και πάλι. Η απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο έχει πάντα ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες απόψεις και γνώμες στον κόσμο.  Στα καφενεία του χωριού έχουν ένα και μοναδικό θέμα να μονοπωλεί τις συζητήσεις τους με κεντρικό πρόσωπο να είναι ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία, Αλέξανδρος Γκεσόπουλος.

Για τον 50χρονο Αλέξανδρο Γκεσόπουλο οι χαρακτηρισμοί μίας μερίδας της τοπικής κοινωνίας ήταν βαρείς. «Πάντα ξέφευγε, ήταν μικροκομπιναδόρος και βασικά τεμπέλης, άνοιγε συνεχώς εστιατόρια, ανά δύο μήνες άνοιγε ένα, το πουλούσε και μετά έπαιρνε άλλο, δεν ξέρουμε γιατί το έκανε»Από τις συζητήσεις δεν ξέφυγε η σύζυγός του Μαρία. H 45χρονη έδωσε «αφορμή» στο χωριό κατά την πρόσφατη παραμονή τους. Σύμφωνα με τους κατοίκους, προσελήφθη ως μαγείρισσα σε έναν παιδικό σταθμό ενός γειτονικού χωριού, αλλά την έδιωξαν όταν συγκέντρωσαν οι κάτοικοι υπογραφές, επειδή δεν ήταν συνεπής.

Το χρονικό του τρόμου

Η 46χρονη Φωτεινή ήρθε από την Ρωσία στην Ελλάδα αναζητώντας μία καλύτερη τύχη και εργαζόταν σε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Σκύδρα. Χωρίς να το γνωρίζει είχε επιλεγεί από τον Αλέκο και τη Μαρία Γκεσοπούλου ως υποψήφιο θύμα. Η Μαρία Γκεσοπούλου συστήνεται ως Μαρία Σιδηροπούλου από τον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας και επί ένα μήνα ερχόταν σε επαφή με την κοπέλα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της.

Το ζεύγος Γκεσοπούλου και ο 17χρονος γιος τους παραλαμβάνουν  την Φωτεινή με την πρόφαση ότι θα πάνε στη Γερμανία για να εργαστεί ως σερβιτόρα στο κατάστημά τους. Η κοπέλα στην διαδρομή ζαλίστηκε και της έδωσαν τρία χάπια, τα οποία την ναρκώνουν. Για καλή της τύχη το κινητό της δεν σταματάει να χτυπάει, λόγο των φίλων της που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί της.

Οι Γκεσόπουλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως σχεδίασαν και αναβάλλουν το σχέδιο τους. Χωρίς να το γνωρίζει η Φωτεινή, τα τηλεφωνήματα που δεχόταν στο κινητό της τηλέφωνο από τους Έλληνες φίλους της Σοφία Αλεξανδρίδου και Νίκο Βλάχο ήταν αυτά που την έσωσαν στις 27 Οκτωβρίου.

Στις 20 Νοεμβρίου 2003 το σατανικό ζευγάρι καταφέρει να παραπλανήσει την 39χρονη Σκοπιανή Βιολέτα Βελιανόφσκα , από το Μοναστήρι της ΠΓΔΜ, να τους ακολουθήσει στην Γερμανία , με πρόφαση ότι ήθελαν να την απασχολήσουν στο εστιατόριο τους στη Στουτγάρδη.

H άτυχη  Βιολέτα Βελιανόφσκα, μητέρα δύο παιδιών, ανυποψίαστη δείχνοντας εμπιστοσύνη στο σατανικό ζεύγος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο τους.  Λίγο έξω  από  την Έδεσσα , στην εθνική οδό Έδεσσας – Φλώρινας, αφού την νάρκωσαν, την περιέλουσαν με βενζίνη και την πυρπόλησαν μέσα στο αυτοκίνητο τους , καίγοντας την ζωντανή, μπροστά στα μάτια του 1χρονου γιου τους, σκηνοθετώντας παράλληλα τροχαίο δυστύχημα.

Μετά την ανακάλυψη, του καμένου αυτοκινήτου , και της απανθρακωμένης γυναίκας στην εθνική οδό Εδέσσης-Φλώρινας ο  Γκεσόπουλος υποστήριξε στην αστυνομία ότι η νεκρή ήταν η σύζυγός του, που έπεσε θύμα τροχαίου, την οποίας το πτώμα  “αναγνώρισε” μάλιστα στο νεκροτομείο τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του.

Η Σύλληψη

Ωστόσο λίγες ώρες μετά τη δολοφονία η αλήθεια και το σατανικό σχέδιο που είχε τεθεί σε εφαρμογή από την οικογένεια Γκεσόπουλου αποκαλύφθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού . Ο Γκεσόπουλος, που έκλαιγε για τη «γυναίκα» του, έφερε εγκαύματα στα χέρια του. Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε πειστεί αρχικά ότι η «Γκεσοπούλου» είχε σκοτωθεί σε τροχαίο, τα εγκαύματα προκάλεσαν απορίες, στις οποίες δεν απάντησε πειστικά ο Γκεσόπουλος.

Ακολούθησε ανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Τελικά το έγκλημα αποκαλύφτηκε από τον ίδιο τον Γκεσόπουλο, ο οποίος από τη φωτιά που έβαλε στο αυτοκίνητο με την άτυχη Βιολέτα Βελιανόφσκα  κάηκε στο χέρι και στη συνέχεια ομολόγησε, επιρρίπτοντας τις ευθύνες του σατανικού σχεδίου στη γυναίκα του.

Το κίνητρο

Οι αρχές ελέγχοντας το παρελθόν της οικογένειας ανακάλυψαν χρέος προς την  εφορία το ποσό των 25.000 ευρώ, και ότι ο Γκεσόπουλος είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να εξασφαλίσει πλαστό πιστοποιητικό θανάτου της συζύγου του, αλλά δεν τα κατάφερε. Το ζευγάρι, όπως φάνηκε, επί χρόνια προσπαθούσε να «πιάσει την καλή» με διάφορες μικροαπάτες.

Η οικογένεια Γκεσοπούλου δολοφόνησε την αλλοδαπή γυναίκα με σκοπό να παραπλανήσει τις αρχές και την Γερμανική ασφαλιστική εταιρεία , για να εισπράξουν τα ασφάλιστρα ύψους 1 500 000 ευρώ για τα οποία ήταν ασφαλισμένη η Μαρία Γκεσοπούλου, η οποία μετά το στυγερό έγκλημα κρύφτηκε στο πατρικό σπίτι της οικογένειας στους Λόφους της Φλώρινας.

Υπολόγιζαν ότι δεν θα είχαν να κάνουν κάτι άλλο, παρά  να  περιμένουν  την  καταβολή  των  χρημάτων  από  τη  γερμανική ασφαλιστική  εταιρεία. Το σχέδιο της δολοφονίας για την είσπραξη των ασφαλίστρων πίστευαν ότι ήταν η «χρυσή ευκαιρία τους». Στην ανάκριση ο πατέρας ανέλαβε την ευθύνη της στυγερής δολοφονίας, ενώ η  σύζυγος  και  τα  δύο  παιδιά  υποστήριξαν  ότι  δεν  είχαν  την  παραμικρή ανάμειξη στο έγκλημα. Ωστόσο,  έπεσαν  σε  αντιφάσεις,  καθώς  μετά  τη σύλληψή τους στην Ασφάλεια Έδεσσας, παραδέχτηκαν ότι συμμετείχαν στο έγκλημα.

Προφυλακιστέοι

Ο εισαγγελέας Έδεσσας, Βασίλης Χαλντούπης, είχε ασκήσει σε βάρος του 50χρονου Αλέξανδρου Γκεσόπουλου και του 17χρονου γιού του, Ηλία, ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά της 45χρονης συζύγου του, Μαρίας, δίωξη για απλή συνέργεια, ενώ στο 19χρονο Τριαντάφυλλο, είχε ασκηθεί δίωξη για αποσιώπηση εγκλήματος διατάσσοντας την προφυλάκιση τους.

Ο δεύτερος γιος της οικογένειας, που κατηγορήθηκε για αποσιώπηση, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η αλλοδαπή γυναίκα πέθανε από τις αναθυμιάσεις αφού πρώτα την είχαν λούσει με βενζίνη.

 

Η δίκη

Στις 23 Μαρτίου του 2005 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, επέβαλλε στον Αλέξανδρο Γκεσόπουλο ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη, στη σύζυγό του κάθειρξη 25 ετών, ενώ ο γιός τους Ηλίας  καταδικάστηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Έδεσσας, σε κάθειρξη 26 ετών και τριών μηνών.

Παράγοντες  της  δίκης  στο  Μεικτό  Ορκωτό  Δικαστήριο  Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι ο Γκεσόπουλος «φαινόταν να ασκεί ψυχολογική βία στη γυναίκα του. Όταν εκείνη αποφάσισε να πάψει να τον υποστηρίζει εκείνος της επιτέθηκε και άρχισε να προβάλλει διαφορετικό σενάριο, προκειμένου να της φορτώσει όλη την ευθύνη, αφού την υποδεικνύει ως φυσικό αυτουργό του εγκλήματος».

Το εφετείο

Στις  12  Ιανουαρίου  του  2010, πέφτει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, η αυλαία ενός στυγερού εγκλήματος, που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα, το φθινόπωρο του 2003.  Ο Γκεσόπουλος  στο Εφετείο προσπάθησε να παρουσιάσει μία διαφορετική εκδοχή από την αρχική που υποστήριξε στην πρώτη δίκη: «Είχαμε προβλήματα στη σχέση μας, οι δύο γυναίκες ήταν ερωμένες  μου. Όταν το έμαθε η γυναίκα μου, έκαψε τη Σκοπιανή, εγώ δεν πρόλαβα να την αποτρέψω», ισχυρίστηκε, χωρίς να πείσει δικαστές και ενόρκους. Ο Ηλίας Γκεσόπουλος καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη και η σύζυγος του Μαρία σε κάθειρξη 25 ετών. Η υπόθεση τελεσιδίκησε μετά από 7 σχεδόν χρόνια, αφού το έγκλημα έγινε στις 18-11-2003 και η δίκη σε πρώτο βαθμό στις 23-3-2005.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags