Το μακελειό στις Ράχες Φθιώτιδας

Ο 68χρονος Δημήτρης Π. ήταν συνταξιούχος οικοδόμος που ζούσε στον οικισμό Καυκί Φθιώτιδας και ασχολούταν ερασιτεχνικά με το ψάρεμα. Οι γείτονες του, τον ήξεραν για περισσότερα από 15 χρόνια, όμως κανείς δεν ήθελε να έχει κάποιες σχέσεις μαζί του, και όσοι είχαν στο παρελθόν τις διέκοψαν λόγο του χαρακτήρα του. Ήταν ένας  ιδιαίτερα νευρικός άνθρωπος, που είχε πολλές διαφορές, σχεδόν με όλους τους συντοπίτες του. Δημιουργούσε συνεχώς έριδες με αποτέλεσμα η ένταση να μετατραπεί σε μία χρόνια, προβληματική κατάσταση.

Στις 8 Αυγούστου 2010 οι γείτονες και συγγενείς του 68χρονου Δημήτρη Π. αποφάσισαν να κάνουν μία μεγάλη γιορτή στο σπίτι τους, μιας και η  ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η Σωτηρία, είχε την ονομαστική της γιορτή και ήθελε να καλέσει φίλους και συγγενείς για να το γιορτάσουν. Είναι μεσάνυχτα και ο 68χρονος Δημήτρης Π ή αλλιώς “Μητσάρας ο ψαράς”, πήρε το παραγάδι και το πήγαινε στη βάρκα του. Λίγο πριν φτάσει στην παραλία, σταμάτησε στο σπίτι της οικογένειας Αντωνίου, που είναι δίπλα στην παραλία και ξεκινάει να λογομαχεί με τους καλεσμένους, που οι περισσότεροι ήταν συγγενείς και φίλοι του.

Μόλις εκτονώθηκε ο καυγάς ο εκνευρισμένος Δημήτρης Π, έφυγε από το σπίτι του ξαδέρφου του, και πήγε για ψάρεμα.

Σε ένα ξέφρενο «Αμόκ»

Περίπου στις 2.00 π.μ. ο 68χρονος άνδρας επιστρέφει από το ψάρεμα και βλέπει ότι η γιορτή στο σπίτι των γειτόνων του δεν έχει σταματήσει. Κάποιοι, μάλιστα, από τους καλεσμένους είχαν βγει έξω από την αυλή του σπιτιού και συζητούσαν σε ένα παγκάκι. Εκνευρισμένος, παίρνει ένα μαχαίρι που είχε μαζί του και μαχαιρώνει τον 58χρονο Θέμη Πουλόπουλο, ο οποίος καθόταν στο παγκάκι. Ακολουθεί πανικός, ο δράστης μπαίνει στο σπίτι του, ενώ οι κάτοικοι ανάστατοι βγαίνουν να δουν τι συμβαίνει και ειδοποιούν την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Στις 2.10 π.μ., ο 68χρονος βγαίνει από το σπίτι του, μόνο που, αυτή τη φορά, έχει αφήσει το μαχαίρι και κρατά στα χέρια του μία καραμπίνα, ενώ είναι ζωσμένος με φυσίγγια. Βλέπει πρώτα τον ξάδελφό του, τον 60χρονο Κώστα Αντωνίου, τον πυροβολεί και τον σκοτώνει ακαριαία. Στη συνέχεια, κατευθύνεται προς τη σύζυγο του θύματος, Σωτηρία Αντωνίου, και πυροβολεί και αυτήν.

Η 49χρονη γυναίκα τραυματίζεται και αρχίζει να τρέχει για να σωθεί. Ο δράστης την ακολουθεί μέχρι την παραλία. Η γυναίκα στην απόγνωσή της πέφτει στη θάλασσα για να σωθεί, αλλά ο 68χρονος της ρίχνει τη χαριστική βολή και τη σκοτώνει. Οι κάτοικοι τρέχουν να κρυφτούν για να σωθούν, καθώς ο Δημήτρης Π.  είναι πλέον σε κατάσταση αμόκ.

Επιστρέφοντας από την παραλία, και αφού έχει ήδη σκοτώσει το ζευγάρι και έχει τραυματίσει τον 52χρονο, πυροβολεί την ανιψιά του ζευγαριού, την 28χρονη Κατερίνα Παπά, την οποία τραυματίζει. Στη συνέχεια μπαίνει στο σπίτι του.

Αστυνομικοί «Παρατηρητές»

Οι αστυνομικοί φτάνουν στο σπίτι του δράστη και ζητούν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν ή να κρυφτούν στα σπίτια τους. Ο 68χρονος, βλέποντας τους αστυνομικούς, βγαίνει από το σπίτι και αρχίζει να πυροβολεί εναντίον τους, χωρίς, ευτυχώς, να τους τραυματίσει. Οι άνδρες της Αστυνομίας απομακρύνονται και ζητούν βοήθεια από την Αθήνα. Την ίδια ώρα, τα ασθενοφόρα που ήρθαν να παραλάβουν τους τραυματίες, δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τη γειτονιά, καθώς ο Δημήτρης Π. πυροβολούσε αδιακρίτως ό,τι και όποιον έβλεπε μπροστά του.

Τραγική φιγούρα, η 26χρονη θετή κόρη του δράστη, η οποία με το μόλις 3 μηνών παιδάκι της παρακολουθούσε τον πατριό της να πυροβολεί και να σκοτώνει τον θείο και τη νονά της. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού, η σύζυγος του δράστη, Ελένη Π. έδινε εντολές στο σύζυγό της ποιον να σκοτώσει.

Δεύτερος γύρος 

Στις 02.50 ο Δημήτρης Π. βγαίνει και πάλι από το σπίτι. Ανεβοκατεβαίνει το δρόμο μπροστά από τα σπίτια της γειτονιάς του και πυροβολεί παντού. Οι αστυνομικοί τον παρακολουθούν από μακριά, χωρίς να επεμβαίνουν. Περιμένουν την ομάδα των ΕΚΑΜ από την Αθήνα. Οι τραυματίες βρίσκονται μέσα στο σπίτι του γείτονα, χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει το ασθενοφόρο να πλησιάσει τα σπίτια. Ο δράστης δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει τους τραυματίες αλλά ούτε και τους νεκρούς.

Με την παρακίνηση της συζύγου του, αποφασίζει να σκοτώσει έναν ακόμα γείτονά του. Πηγαίνει στο σπίτι του Γιώργου Μπέλεχα με τον οποίο είχαν διαφορές. Είχαν φτάσει, μάλιστα, μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Προσπαθεί να σπάσει την πόρτα. Παρά τις προσπάθειες δεν τα καταφέρνει, δεν το βάζει, όμως, κάτω. Στη συνέχεια, σκίζει τη σήτα από το παράθυρο, σπάει το τζάμι, κόβει το χέρι του και προσπαθεί να μπει από εκεί. Αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνει. Είναι αποφασισμένος να μπει στο σπίτι. Την ίδια ώρα, οι τραυματιοφορείς με το ασθενοφόρο βρίσκουν ευκαιρία, παίρνουν τους τραυματίες και τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο της Λαμίας.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες να μπει στο σπίτι του γείτονά του, ο Δημήτρης Π. τελικά δεν τα καταφέρνει. Εκνευρισμένος, φεύγει από το σπίτι και αρχίζει και πάλι να πυροβολεί, επιστρέφοντας στη γειτονιά του.

Με την καραμπίνα συνεχώς στα χέρια του, πηγαίνει σε σπίτι άλλου γείτονα. Ο Αντώνης Καρκαβίλας καταλαβαίνει πως κατευθύνεται προς το σπίτι του, μπαίνει μέσα μαζί με την οικογένειά του και κλειδώνει πόρτες και παράθυρα. Ο δράστης προσπαθεί να μπει στο σπίτι, χτυπάει πόρτες και παράθυρα, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Διαπραγματεύσεις

Όλη τη νύχτα, οι κάτοικοι έντρομοι βρίσκονταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν από μακριά, η θετή του κόρη έσφιγγε το παιδί της στην αγκαλιά της, η σύζυγός του έδινε οδηγίες για το πώς να κινηθεί και ο δράστης πηγαινοερχόταν στη γειτονιά με την καραμπίνα στα χέρια, πυροβολώντας συνεχώς.

Ο Δημήτρης Π επιστρέφει στο σπίτι του, όπου ταμπουρώνεται. Φώναζε και τα ονόματα εκείνων που ήθελε να εκτελέσει και ο ίδιος ακούστηκε που να λέει «θα τους εκτελέσω και θα αυτοκτονήσω….».

Μετά από  πολλές διαπραγματεύσεις και παρακάλια από αστυνομικούς και φίλους τον πείθουν να μπει ο γαμπρός του στο σπίτι και να πάρει το νεογέννητο παιδί του και την σύζυγό του.

Η σύλληψη

Στις 07.50 το πρωί στο χωριό φτάνει η ομάδα των ΕΚΑΜ. Μαζί τους και ειδικός διαπραγματευτής. Προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το δράστη αλλά μάταια. Για περισσότερο από 15 λεπτά δεν μπόρεσε να καταφέρει τίποτα. Δεν έβρισκε σημείο επαφής αφού δράστης απαντούσε με πυροβολισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέχεια ο δράστης κατευθύνθηκε στην παραλία και άρχισε να πυροβολεί αδιάκριτα.

Σε απόσταση ασφαλείας των ακολουθούσαν οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ και τον καλούσαν να παραδοθεί. Ο δράστης γύρισε προς την πλευρά τους και άρχισε να πυροβολεί πλέον και τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά τον τραυμάτισαν και στη συνέχεια τον αφόπλισαν και τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας όπου νοσηλεύεται στην εντατική, διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση, όμως εκτός κινδύνου.

Στο σπίτι του δράστη θα μεταβεί ή εισαγγελέας με ισχυρή αστυνομική δύναμη και η σύζυγος του του, θα συλληφθεί με την κατηγορία της συνέργειας. Η σύζυγος του δράστη, Ελένη Π, θα πει κατά την διάρκεια της σύλληψης της «Ο άνδρας μου αισθάνεται ήρωας με αυτό που έκανε, έπρεπε να καθαρίσει τη βρώμα από το χωριό…»

Ευθύνες στην Αστυνομία

Ο Κωνσταντίνος Παπάς, αδελφός της Σωτηρίας Αντωνίου, που έπεσε νεκρή από τις σφαίρες του κουμπάρου της, κατήγγειλε τους αστυνομικούς, οι οποίοι, έμειναν αμέτοχοι μπροστά σε αυτή την απίστευτη τραγωδία. «Μπορεί η αδελφή μου να ζούσε, αν οι αστυνομικοί είχαν επέμβει νωρίτερα».
Ο αδελφός του θύματος βρισκόταν στην Αθήνα, όταν συνέβη το περιστατικό, ήταν, όμως, ο πρώτος που ενημερώθηκε από τον γιο της αδελφής του για όσα διαδραματίζονταν στη Στυλίδα.

Όπως ο ίδιος περιέγραψε, ότι στο σπίτι της αδελφής του υπήρχαν πάνω από 20 άτομα, όλοι συγγενείς και φίλοι, ενώ ανάμεσά τους ήταν και μικρά παιδιά. Όταν ο δράστης βγήκε με την καραμπίνα, έτρεχαν σαν τρελοί να σωθούν.  «Ο ανιψιός μου είδε τον πατέρα του να πέφτει νεκρός μπροστά στα μάτια του, ενώ λίγο αργότερα είδε νεκρή και τη μητέρα του», τονίζει ο Κωνσταντίνος Παπάς.

Η καταδίκη

Τον Νοέμβριο του 2011 ο 68χρονος Δημήτρης Π και η σύζυγος του Ελένη Π. θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Λειβαδιάς.

Η πιο συγκλονιστική στιγμή της δίκης ήταν ή ολοκλήρωση της κατάθεσής της 25χρονης Κατερίνας,  μητέρας ενός μικρού παιδιού, που πυροβολήθηκε εκείνο το μοιραίο βράδυ από το δράστη στο πρόσωπο και είχε χάσει το φως της.

Η κοπέλα ράκος στην κυριολεξία, αφού είχαν ζωντανέψει στη μνήμη της όλες οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες που έζησε, γύρισε προς το εδώλιο όπου καθόταν ο δολοφόνος και η σύζυγός του και φώναξε, σχεδόν ουρλιάζοντας «Γιατί μου το κάνατε αυτό; Τι σας έφταιξα; Γιατί μου καταστρέψατε τη ζωή;».

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις στο δικαστήριο προέκυψε ότι εντολές τού έδινε η 71χρονη γυναίκα του Ελένη προτρέποντας τον  «Καθάρισε τώρα και τους υπόλοιπους. Ξεβρόμισε μια για πάντα το χωριό! Τώρα είναι η ευκαιρία»!

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους και τους δύο κατηγορούμενους  και τους επέβαλε την ποινή δις ισοβίων συν 42 χρόνια κάθειρξη στον Δημήτρη Π., ενώ στην σύζυγο του Ελένη Π. επέβαλε την ποινή κάθειρξης 32 ετών για συνέργεια.

Η αποφυλάκιση

Στις 15 Απριλίου 2016 ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος θα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους για λόγους «υγείας». Μία απόφαση που θα εξοργίσει τους συγγενείς των θυμάτων.

«Είναι δυνατόν να αποφυλακίζεται σε πέντε χρόνια ένας που έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια. Αν είχε σοβαρά προβλήματα υγείας ας πήγαινε σε κλινική ή σε νοσοκομείο των φυλάκων. Το σπίτι του στον οικισμό είναι δίπλα δίπλα με το σπίτι των ανθρώπων που σκότωσε. Αν το παιδί της γυναίκας, που σκότωσε εν ψυχρώ χωρίς κανένα λόγο,  τον συναντήσει μπροστά του πως θα μπορέσει να το ζήσει αυτό; Πως θα αντιδράσει; Τι νόμοι είναι αυτοί; Τι δικαιοσύνη είναι αυτή; Είναι έξω από κάθε λογική αυτό που συμβαίνει…», έλεγε ένας από τους συγγενείς των θυμάτων.

Παρανάλωμα του πυρός

Photo by lamiareport

 Στις 30 Ιουνίου 2017 στις 02.30 τα ξημερώματα το ακατοίκητο σπίτι του «μακελάρης της Φθιώτιδας» θα λαμπαδιάσει ξαφνικά. Πυροσβέστες από το κλιμάκιο της Στυλίδας έσπευσαν στον οικισμό και την έσβησαν, πριν αυτή προλάβει να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο σπίτι.

Σε λιγότερο από 24 ώρες, λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της ίδια μέρας, το σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες για δεύτερη φορά, με τους καπνούς να πνίγουν όλο τον οικισμό. Οι πυροσβέστες από την Στυλίδα έτρεξαν και πάλι, ωστόσο αυτή τη φορά το σπίτι στο εσωτερικό του κάηκε σχεδόν ολοσχερώς.
Στο σπίτι στον οικισμό «Καυκί» όπου έγινε το φονικό δεν έμενε κανένας όλα αυτά τα χρόνια.

Ο αποφυλακισθείς δολοφόνος δεν επιτρέπεται να πλησιάσει, αφού το σπίτι του είναι ακριβώς δίπλα με αυτό των θυμάτων, που ήταν και συγγενείς. Ο 75χρονος διαμένει στο χωριό Λευκάδα της δυτικής Φθιώτιδας, απ΄ όπου κατάγεται.

Το τέλος

 Στις 6 Οκτωβρίου 2017, ο 75χρονος πλέον Δημήτρης Π η αλλιώς ο «μακελάρης» της Φθιώτιδας βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού στη Λευκάδα της Δυτικής Φθιώτιδας όπου διέμενε τον τελευταίο 1,5 χρόνο λόγο της επιβληθείσας απαγόρευσης μετακίνησης, ειδικά προς την Ανατολική πλευρά όπου διέμενε η οικογένεια των θυμάτων του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια και ο θάνατος του προήλθε από παθολογικά αίτια.

Η σύζυγος του Ελένη Π. η οποία κατηγορήθηκε για συνέργεια και καταδικάστηκε σε 32 χρόνια κάθειρξη παραμένει στην φυλακή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags