Η «εξαφάνιση» της Antonina Zoeva

Η 38χρονη Antonina Zoeva  εξαφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής 11Μαΐου 2018 από την πόλη του Ρεθύμνου. Η εξαφάνιση της δηλώθηκε στην Αστυνομία τη Δευτέρα 14 Μαΐου από έναν άνδρα, φίλο της, Συριακής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές η αγνοούμενη γυναίκα δεν είχε εργασία σταθερή, δεν είχε όμως ούτε μόνιμη στέγη. Δεν νοίκιαζε κάποιο σπίτι ή κάποιο δωμάτιο. Διέμενε περιστασιακά σε σπίτια φίλων της. Κατά διαστήματα φέρεται να ζούσε στο χωριό Χουμέρι Μυλοποτάμου στο σπίτι ενός 60χρονου. Όπως επίσης και στο σπίτι φίλου της, υπηκόου Συρίας, στο Ρέθυμνο.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε, νωρίς το απόγευμα, ενώ βρισκόταν στην πόλη του Ρεθύμνου, φέρεται να είχε πάει για μπάνιο με φίλη της. Το βράδυ της ίδιας μέρας με φιλική της παρέα εντοπίζεται βάση μαρτυριών σε καφενείο. Εκεί συναντήθηκε με τον Έλληνα 60χρονο φίλο της με τον οποίο αποχώρησαν μαζί.

Την επόμενη μέρα και τη μεθεπόμενη οι φίλες που προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί της διαπίστωσαν ότι το τηλέφωνο της ήταν κλειστό. Το ίδιο κι όταν την κάλεσε η 18χρονη κόρη της από τη  Βουλγαρία. Ανήσυχη που το τηλέφωνο της μητέρας ήταν διαρκώς απενεργοποιημένο κάλεσε τηλεφωνικά τον Σύρο φίλο της και τον ρώτησε αν γνωρίζει που βρίσκεται η μητέρα της. Εκείνος δήλωσε άγνοια λέγοντας πως είχε να τη δει μέρες. Ωστόσο, μετά το τηλεφώνημα της 18χρονης, για δικούς του λόγους, πήγε στην Αστυνομία και δήλωσε την εξαφάνιση της 38χρονης.

Έτσι άρχισε η αναζήτηση της Antonina Zoeva από τους αστυνομικούς. Από τις μαρτυρίες οδηγήθηκαν στον 60χρονο φίλο της. Εκείνος φέρεται να κατέθεσε πως όντως το βράδυ της Παρασκευής 11 Μαΐου συναντήθηκε μαζί της σε καφέ της πόλης.

Αφού ήπιαν, έφυγαν με το αυτοκίνητο του πήγαν, και πήγαν στο σπίτι του στο Χουμέρι. Διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι αργότερα την επιβίβασε στο αυτοκίνητο και τη μετέφερε ξανά στην πόλη του Ρεθύμνου. Όπως είπε την άφησε στα Μισίρια, υποδεικνύοντας μάλιστα το σημείο που την αποβίβασε, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο του είπε ότι θα πήγαινε να μείνει στο σπίτι κάποιου φίλου ή κάποιας φίλης της.

Καμία από τις φίλες της δεν δέχτηκε επίσκεψη της στο σπίτι της εκείνη την νύχτα, όπως είχαν καταθέσει. Ο φίλος της από τη Συρία επίσης υποστήριξε ότι δεν τον επισκέφθηκε και δεν γνώριζε που μπορεί να βρίσκεται.

 Οι έρευνες ης αστυνομίας

Οι έρευνες της Αστυνομίας τόσο στην πόλη του Ρεθύμνου όσο και στην περιοχή του Χουμερίου δεν είχαν αποτέλεσμα. Στο σπίτι του 60χρονου φίλου της αγνοούμενης, όπου διέμενε κατά διαστήματα, είχε αφήσει ρούχα και προσωπικά της αντικείμενα, όπως ένα τάμπλετ και παλιές χαλασμένες συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Οι αστυνομικές αρχές ανέμεναν τις εκθέσεις από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ύστερα από εισαγγελική απόφαση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, μήπως και βοηθηθούν στις έρευνες τους από κάποιο πιθανό στίγμα του κινητού τηλεφώνου της 38χρονης. Οι φίλες και φίλοι της αγνοούμενης ξανακλήθηκαν από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου για να καταθέσουν εκ νέου.

Οι αξιωματικοί της υπηρεσίας ερευνούσαν την περιοχή των Μισσιρίων, όπου υποστηρίζει ο 60χρονος ότι άφησε τη νύχτα της Παρασκευής την Antonina, ώστε να εξακριβώσουν προς τα που κινήθηκε η 38χρονη μετά την αποβίβαση της από το όχημα του. Αναζητήθηκαν μάρτυρες που πιθανόν να τη συνάντησαν ενώ ελέγχθηκαν και οι κάμερες της συνοικίας μήπως την είχαν καταγράψει, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η πολύμηνη συνδυαστική και μεθοδευμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης, θα αποδώσει καρπούς.

Η σύλληψη

Οι άντρες της Ασφάλειας θα βρουν αδιάσειστα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του 59χρονου. Στο σπίτι του, όπου φιλοξενούσε την 38χρονη πριν εξαφανιστεί, στην αυλή, αλλά και στο αυτοκίνητό του, που εξετάστηκε εξονυχιστικά από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, εντοπίστηκε αίμα. Επίσης, πελματικό αποτύπωμα παπουτσιού της βρέθηκε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του. Ο ίδιος ωστόσο, που στο παρελθόν είχε συλληφθεί ξανά και είχε μπει  φυλακή, αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία και εμπλοκή σ’ αυτή την υπόθεση.

Παρόλο που η αστυνομία θα συνεχίσει τις έρευνες για να εντοπίσει το πτώμα της άτυχης γυναίκας, οι έρευνες δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Η απολογία

Μετά από μια τετράωρη περίπου διαδικασία, ο 59χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ίδιος θα αρνηθεί για μία ακόμη φορά και ενώπιον του ανακριτή την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Μάλιστα ανέφερε ότι γι’ αυτόν η Antonina παραμένει αγνοούμενη, και ότι επιθυμεί ο ίδιος να μάθει τι έχει συμβεί στην 38χρονη για να του φύγει ένα βάρος. Κανένας δικηγόρος στο Ρέθυμνο δεν δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του, μέχρι που η υπόθεση ανατέθηκε στον δικηγόρο Ρεθύμνου, Χαράλαμπο Ραπτάκη, ο οποίος τόνισε ότι η διαδικασία διέπεται από την αρχή της μυστικότητας.

Η δίκη

Στις 6 Νοεμβρίου 2019 η υπόθεση εξαφάνισης της 38χρονης Antonina Zoeva  θα αναβιώσει στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων. Ο 60χρονος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας της κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση..

Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 60χρονος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην  υπόθεση εξαφάνισης της άτυχης γυναίκας. Είπε ότι διατηρούσε περιστασιακή σχέση μαζί της και πως ορισμένες φορές κοιμόταν στο σπίτι του. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η 38χρονη εκδιδόταν και ότι είχε επίσης σχέση με έναν Σύρο ο οποίος την κακοποιούσε. Εκείνο το βράδυ της 11ης Μαίου του 2018 οπότε και έδωσε για τελευταία φορά σημεία ζωής, ανέφερε ότι συναντήθηκε μαζί της ,την πήγε με το αυτοκίνητο του στα Μισσίρια όπου σύμφωνα με τον ίδιο επρόκειτο να συναντήσει τον Σύρο φίλο της.

Ισχυρίστηκε ότι οι κηλίδες αίματος στο μπάνιο προήλθαν από το ξύρισμα των ποδιών της ενώ εκείνες που βρέθηκαν στα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και το αυτοκίνητο ήταν από χτυπήματα που ο ίδιος της είχε προκαλέσει.

Ο 60χρονος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι το βράδυ της 11ης Μαΐου, η Antonina Zoeva του ζήτησε να τη μεταφέρει στο Ρέθυμνο και ότι την άφησε στα Μισσίρια. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από μαρτυρίες ούτε από κάμερες ασφαλείας της περιοχής.

Η καταδίκη

Ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε με τους ισχυρισμούς του να πείσει το δικαστήριο. Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση του όχι απλά πρότεινε την ενοχή του, αλλά υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός σκότωσε την άτυχη Βουλγάρα, το πτώμα της οποίας παραμένει άφαντο.

Ο εισαγγελέας παραθέτοντας στοιχεία που προέκυψαν τόσο προανακριτικά όσο και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος στην απολογία του έπεσε πολλές φορές σε αντιφάσεις. Αρχικά είχε ισχυριστεί ότι δεν τσακώθηκε με το θύμα κατά τη μετάβαση του στο Χουμέρι ενώ στη συνέχεια ομολόγησε ότι υπήρξε διαπληκτισμός.

«Σε όσες αντιφάσεις κι αν έπεσε δε μπορεί να δικαιολογήσει πως βρέθηκαν τα αίματα. Επίσης στην αρχική απολογία του είχε πει πως ο Σύρος φίλος της την είχε χτυπήσει» πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Απευθυνόμενος στην έδρα ο εισαγγελέας υπογράμμισε πως όπως προκύπτει, ο 60χρονος και η 38χρονη πήγαν στο σπίτι του κατηγορούμενου στο Χουμέρι όπου υπήρξε ερωτική επαφή, ενδεχομένως και βιασμός, διαπληκτίστηκαν, εκείνος την τραυμάτισε θανάσιμα με άγνωστο αντικείμενο, στη συνέχεια μετέφερε το πτώμα και το εξαφάνισε. Φρόντισε μάλιστα να εξαφανίσει τα ίχνη, σφουγγαρίζοντας τα αίματα και σβήνοντας όλες τις κλήσεις της από το κινητό του. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, επιχείρησε να ενοχοποιήσει τον Σύρο.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων έκρινε Ομόφωνα ένοχο τον 60χρονο Ρεθυμνιώτη για την ανθρωποκτονία της 38χρονης Antonina Zoeva  επιβάλλοντας του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Εφετείο

Στις 15 Οκτωβρίου 2021 ο 62χρονος θα καθίσει στο εδώλιο του Μεικτού  Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, ελπίζοντας να «σπάσει» τα ισόβια που του επιβλήθηκαν.

Ο κατηγορούμενος, όπως και πρωτόδικα δήλωσε αθώος ωστόσο δεν έπεισε το δικαστήριο που διατήρησε την ποινή που του επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, την ισόβια κάθειρξη.

Το πτώμα της Tonia Zoeva δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags