Η δολοφονία του 14χρονου Τάσου στην Γέφυρα Θεσσαλονίκης

Στις 11 Ιουνίου 2016 ο 14χρονος Τάσος Νάτσος είχε πάει μαζί με την παρέα του στο δημοτικό αναψυκτήριο του χωριού Γέφυρα, στην Θεσσαλονίκη, όπου γινόταν μία εκδήλωση. Ο Τάσος αποφάσισε περίπου στις  23:30 να γυρίσει σπίτι, έχοντας μαζί του παρέα τον φίλο του, όμως δεν έφτασε ποτέ…

Οι γονείς του Τάσου βλέποντας ότι δεν έχει επιστρέψει γεμάτοι αγωνία μεταβαίνουν στις  01:30 τα ξημερώματα στο Τμήμα Ασφαλείας Εχεδώρου και δήλωσαν την εξαφάνιση του.

Η είδηση της εξαφάνισης σήκωσε στο «πόδι» τον οικισμό της Γέφυρας, που αριθμεί περίπου 3000 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Όλη τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του αγοριού, με τη συμμετοχή, πέραν των ανδρών της Αστυνομίας, και πολλών κάτοικων της περιοχής.

Η ελπίδα όμως να βρεθεί ζωντανό το παιδί έσβησε γύρω στις 10.30. Η σορός του ανήλικου βρέθηκε κοντά στην πόρτα του γυμναστηρίου του χωριού, ανάμεσα σε χόρτα. μέσα σε λίμνη αίματος και διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο τραύματα από μαχαίρι στην τραχηλική χώρα.

Δίπλα από το πτώμα του, υπήρχε το φονικό όπλο, ένα μαχαίρι.

Ο τελευταίος μάρτυρας

Ο 14χρονος φίλος του, κλήθηκε να καταθέσει στην αστυνομία, καθώς ήταν ο τελευταίος που είδε ζωντανό τον Τάσο Νάτσο, το βράδυ του Σαββάτου. Οι αστυνομικοί στις ερωτήσεις που υπέβαλλαν τον ανήλικο επεδίωκαν να μάθουν για όσα προηγήθηκαν την ίδια ημέρα.. αλλά και τις προηγούμενες, αν υπήρχε κάποιος από την παρέα ή και μεγαλύτερος που ενδεχομένως να είχε παρεξηγήσει κάποια διατύπωση του ανήλικου ή συμπεριφορά που θα μπορούσε εν δυνάμει να αποτέλεσε κίνητρο για την εγκληματική πράξη. .  «Φύγαμε μαζί από το αναψυκτήριο και αφού φτάσαμε στη γωνία που έπρεπε να στρίψω για το σπίτι μου αποχαιρέτησα τον Τάσο Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν τον είδα ξανά. Έμαθα ότι τον αναζητούν οι γονείς του αλλά δεν μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο».

Ιατροδικαστής

Η σορός του αγοριού μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για διενέργεια νεκροτομής, ενώ τα ευρήματα από το χώρο ως πειστήρια, στάλθηκαν στις Εγκληματολογικές Υπηρεσίες προς εξέταση.

Ο 14χρονος έφερε πολλά τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο, μαχαίρι, στην καρωτίδα και άλλα σημεία του σώματός του, ενώ ο ιατροδικαστής διαπίστωσε και ίχνη πάλης. Το θύμα τραυματίστηκε στο μάτι, στον αυχένα, ενώ ο θύτης αποπειράθηκε να τον στραγγαλίσει. Το θανάσιμο χτύπημα ήταν αυτό στην καρωτίδα με το μαχαίρι, το οποίο φαίνεται ότι δόθηκε με όλο το μένος εκ μέρος του δράστη. Στα νύχια του 14χρονου εντοπίστηκε ξένο γενετικό υλικό.

Οι έρευνες

Στο χωριό Γέφυρα μετέβη κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας  Θεσσαλονίκης το οποίο πραγματοποίησε ενδελεχής έρευνες, ενώ οι αστυνομικοί πέρασαν από ανάκριση όλους τους φίλους του άτυχου 14χρονου προκειμένου να μάθουν εάν το παιδί είχε κάποιες διαφορές με άτομο, είτε της ηλικίας του είτε μεγαλύτερο.

Οι έμπειροι άντρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης από τα αρχικά στοιχεία που είχαν στην διάθεση τους, κατάλαβαν ότι ο δράστης έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής του παιδιού με «ερασιτεχνικό» τρόπο.

Ο δράστης είχε αφήσει αποτυπώματα στο μαχαίρι και DNA στα νύχια του άτυχου Τάσου μετά από την πάλη που προηγήθηκε της δολοφονίας. Το γεγονός επίσης ότι ο μικρόσωμος Τάσος πάλεψε με τον δολοφόνο του έδειχνε στους αστυνομικούς ότι πιθανότατα και ο δράστης είναι ανήλικος. Όλα έδειχναν ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν θέμα χρόνου.

Τα χρήματα και το κινητό του θύματος βρέθηκαν δίπλα στο πτώμα και έτσι απομακρύνθηκε το κίνητρο της ληστείας. Επιπλέον το θύμα ήταν ντυμένο και τα στοιχεία απέκλεισαν την περίπτωση να πρόκειται για σεξουαλικό έγκλημα.

Εκτός από τα αποδεικτικά στοιχεία του μαχαιριού και του γενετικού υλικού που έχουν στη διάθεση τους οι διωκτικές αρχές, οι άνδρες του τμήματος εγκληματολογικών ερευνών της Θεσσαλονίκης «χτενίζουν» και το περιεχόμενο μιας κάμερας κλειστού κυκλώματος, η οποία είναι τοποθετημένη σε σπίτι, από το οποίο πέρασε ο 14χρονος.

Οι έρευνες των αρχών θα προσανατολιστούν στο στενό φιλικό κύκλο του 14χρονου Τάσου. Θα προσάγουν έναν από τους φίλους του 14χρονου, μαζί με τους γονείς του, στο αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δώσουν καταθέσεις.

Τα λάθη και οι αντιφάσεις

Ο φίλος του 14χρονου είχε αρχικά καταθέσει ότι άφησε τον Τάσο σε μια διασταύρωση κοντά στο σπίτι του. Το υλικό όμως από τις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες τον διέψευσε. Εξάλλου το πτώμα του μαθητή γυμνασίου βρέθηκε στην αντίθετη πλευρά του χωριού, κοντά στο σπίτι του καθ’ ομολογίαν δράστη…

Ένα επιπλέον στοιχείο, ήταν ότι το θύμα ήταν μαχαιρωμένο στο λαιμό με κουζινομάχαιρο, το οποίο βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Αυτό έδειχνε ότι το όπλο του εγκλήματος ήταν ευκαιριακό και προβλημάτισε τις αρχές που ξεκίνησαν έρευνες στα σπίτια του φιλικού περιβάλλοντος του Τάσου, προκειμένου να βρουν από ποια κουζίνα προερχόταν το μαχαίρι που ο δολοφόνος μέσα στον πανικό του εγκατέλειψε (μαζί με τα αποτυπώματά του) στον τόπο του εγκλήματος…

Ένα ακόμα στοιχείο, ήταν ότι ο φερόμενος ως δράστης έφερε κάποια «φρέσκα» τραύματα στα χέρια για τα οποία δεν κατάφερε να δώσει πειστική εξήγηση…

Η σύλληψη και ομολογία

Σε λιγότερο από 24ώρες ο 14χρονος φίλος του Τάσου, κατά την ανάκριση ομολόγησε την πράξη του, ενώ και οι εξετάσεις για το γενετικό υλικό στο όπλο του εγκλήματος επιβεβαίωσαν πως είναι ο δράστης. Η είδηση ότι ο δολοφόνος του Τάσου ήταν ο συμμαθητής και φίλος του, άφησε άναυδη την κοινή γνώμη όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλης της χώρας. Ο 14χρονος ανήλικος δολοφόνος και το θύμα ήταν φίλοι μεταξύ τους και στο παρελθόν δεν είχαν δώσει ποτέ δικαιώματα καθώς δεν έμπλεκαν ποτέ σε φασαρίες.

Όπως είπε ο νεαρός δράστης στους αστυνομικούς, εδώ και δύο χρόνια δεχόταν από το θύμα και άλλους φίλους του ένα ιδιότυπο bullying με προσβλητικές και μειωτικές εκφράσεις για τον ίδιο, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του. «Για δύο χρόνια δεχόμουν προσβολές. Παρότι ήμασταν φίλοι, ο Τάσος με πείραζε και με κορόιδευε. Δεχόμουν φραστικές επιθέσεις για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου. Μου έλεγε συνεχώς ότι ο πατέρας σου δεν είναι ικανός ούτε ένα καλό τρακτέρ να πάρει και δεν μπορούμε να αγοράσουμε γιατί είμαστε φτωχοί…» ανέφερε μεταξύ άλλων και περιέγραψε με ψυχραιμία πώς έφτασε στο σημείο να σφάξει τον συνομήλικο φίλο του το βράδυ του Σαββάτου.

«Φεύγοντας από το αναψυκτήριο άρχισε να μου λέει τα ίδια. Δεν άντεξα. Αγανάκτησα. Μαλώσαμε και πλησιάζοντας στο σπίτι μου του είπα ότι θέλω να πάω στην τουαλέτα και να γυρίσω πίσω για να τα βρούμε. Μπήκα στο σπίτι, πήρα το μαχαίρι, βγήκα έξω και τον χτύπησα με αυτό στο λαιμό» ομολόγησε.  «Για δύο χρόνια δεχόμουν προσβολές. Παρότι ήμασταν φίλοι δεχόμουν μπούλινγκ από τον Τάσο. Με αποκαλούσε γκαγκά. Δεχόμουν φραστικές επιθέσεις για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου, μου έλεγε συνεχώς ότι δεν έχουμε καλό τρακτέρ και δεν μπορούμε να πάρουμε γιατί είμαστε φτωχοί…», είπε ο 14χρονος στους αστυνομικούς στην ομολογία του.

Στον εισαγγελέα

Αν και ο δράστης κατέθεσε με κάθε λεπτομέρεια το έγκλημά του, φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι έχει κάνει. Συγκλονιστική είναι η ατάκα του στους αστυνομικούς: “Μην πείτε στους γονείς μου τι έχω κάνει, θα τους το πω εγώ όταν φύγω…”

Ο ανήλικος μετά την ομολογία του οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος σε βάρος του άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον παρέπεμψε στην ανακρίτρια, απ’ όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί. Η μητέρα του και ο πατέρας του που ήταν παρόντες στην απολογία του γιου τους που κράτησε περισσότερο από δυόμιση ώρες στον ανακριτή, προσπάθησαν να τον στηρίξουν αλλά και τον παρότρυναν να πει όλη την αλήθεια στον λειτουργό της Θέμιδας.

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 14χρονος δράστης που σκότωσε τον καλύτερο του φίλο με ένα κουζινομάχαιρο αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της παρακολούθησης ψυχολογικού προγράμματος, της ανάθεσης υπεύθυνης επιμέλειας από τους γονείς του και της απαγόρευσης μετάβασης ή διαμονής του στο χωρίο Γέφυρα. Μόλις άκουσαν την απόφαση των δύο δικαστικών λειτουργών ζήτησαν από στενούς τους συγγενείς να μεταβούν στο σπίτι τους και να τους φέρουν τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζονταν για να περάσουν την πρώτη τους βραδιά μακριά από το χωρίο τους.

Μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες θα μετακομίσουν σε κοντινή πόλη έτσι ώστε να χαθούν μέσα στο πλήθος και να μην αποτελούν το πρώτο θέμα συζήτησης των επόμενων γειτόνων. Οι ψυχολόγοι που για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται κοντά στο 14χρονο δράστη ανέφεραν ότι το παιδί βρίσκεται σε δύσκολή κατάσταση, ενώ ο πατέρας του, έριχνε ευθύνες και στον εαυτό του για το αποτρόπαιο περιστατικό. «Έκλεισα δύο σπίτια δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό. Δεν μου είχε πει ποτέ ότι είχε πρόβλημα… Κάτι είχε αλλά το κράταγε μέσα του. Με την οικογένεια του Τάσου ήμασταν φίλοι, τώρα τι έγινε και από εκεί και μετά… παιδιά ήταν αυτά, δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο δικός μου» πρόσθεσε.

Το προφίλ του δράστη

Για μία ακόμη φορά, και σε αυτή την υπόθεση ανθρωποκτονίας θα επιβεβαιωθεί το ρητό «όλοι ξέρανε, αλλά κανένας δεν γνώριζε»… Γείτονες εμφανίστηκαν κάνοντας δηλώσεις ότι ο δράστης είχε παραβατική συμπεριφορά και ήταν επιθετικός.

«Από δέκα χρονών είχε τα όπλα, σκότωνε σκυλιά και μαχαίρωνε κουνέλια» ανέφερε γείτονας μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι φίλοι και συμμαθητές του δράστη του είχαν δώσει το παρατσούκλι «γκαγκά»., καθώς ο δράστης είχε μια ιδιαιτερότητα στην ομιλία και μιλούσε πιο αργά από τα υπόλοιπα παιδιά, γεγονός που προκαλούσε τα πειράγματα των συμμαθητών του.

Πέρα από αυτό, ισχυρίστηκε ότι γινόταν αντικείμενο κοροϊδίας και για τα κιλά του που τον εμπόδιζαν να τρέχει γρήγορα, όμως απ’ ότι προέκυψε, δεν είχε ενημερώσει ούτε παραπονεθεί στους γονείς του για όσα περνούσε στο σχολείο.

Εκείνες τις ημέρες ως επακόλουθο της «αποκάλυψης» του «προβληματικού» χαρακτήρα του δράστη, ήταν μαρτυρίες που χαρακτήριζαν τον 14χρονο ως ένα παιδί επιθετικό που προκαλούσε συχνά προβλήματα, αναγκάζοντας τους αρμόδιους να τον αποβάλλουν από το σχολείο.

Όμως παρ’ ότι ο ίδιος ισχυριζόταν ότι έπεφτε θύμα bullying, ο ίδιος φέρεται να πείραζε έντονα τους συμμαθητές του και να δέχεται ανάλογες παρατηρήσεις και συστάσεις από τον Διευθυντή, και μάλιστα είχε  ενημερωθεί και ο πατέρας του στον οποίο είχαν αναφέρει ότι ο γιος του «δημιουργεί προβλήματα».

Ο παππούς του, του έλεγε «ό,τι σε ενοχλεί, το σκοτώνεις»

Ένας από τους συγγενείς του ανήλικου δολοφόνου είχε στρέψει τα πυρά του εναντίον του παππού του αγοριού, καθώς όπως ανέφερε ότι ο παππούς παρότρυνε τον εγγονό του να προβαίνει σε πράξης που δεν ταίριαζαν με την ηλικία του. «Μακάρι να μπορούσα να πω κάτι καλό για αυτό το παιδί αλλά δεν μπορώ. Πρέπει να πω την αλήθεια. Έσφαξε τον Τάσο σαν να ήταν ζώο. Ο παππούς του τού έλεγε «ό,τι σε ενοχλεί και δεν σου αρέσει να το σκοτώνεις.

Γαλουχήθηκε με αυτό τον άσχημο τρόπο» είπε ο συγγενής του 14χρονου και συνέχισε «Είμαστε συγγενείς δεύτερου βαθμού και με πονάει η κατάληξη αυτού του παιδιού. Του έλεγε ο παππούς σφάξε τη κότα, σκότωσε το σκύλο για να γίνεις άντρας. Ήταν λάθος αυτό που έκανε ο παππούς του. Κυκλοφορούσε στο σχολείο με σουγιά. Ένα τέτοιο παιδί δεν το κοροϊδεύεις, το φοβάσαι, και εμένα το παρουσιαστικό του με τρόμαζε πολύ παρόλο που είναι μόνο 14 ετών. Αν περνούσε ένα σκυλάκι έξω από το σπίτι του, το σκότωνε. Δεν ήταν φυσιολογικό παιδί κάτι του έφταιγε και ξεσπούσε με αυτό το τρόπο. Οι γονείς όφειλαν να είχαν δει το πρόβλημα του».

Η δίκη

Στις 17 Ιανουαρίου 2018 ο ανήλικος δολοφόνος που στέρησε την ζωή στο φίλο και συμμαθητή του, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Τριμελές  Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, όπου διεξήχθη η δίκη του, κεκλεισμένων των θυρών. Το κλίμα ήταν πολύ φορτισμένο από νωρίς το πρωί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Ο ανήλικος κατηγορούμενος, ένα παιδί που φορούσε την κουκούλα του μπουφάν του, έφθασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από αστυνομικούς. Στην είσοδο είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς του θύματος, οι οποίοι του επιτέθηκαν φραστικά με τους αστυνομικούς να παραμένουν απλοί θεατές. Στα δικαστήρια βρίσκονταν τηλεοπτικά συνεργεία και πολλοί περίεργοι.

Μέσα στη δικαστική αίθουσα η μητέρα του 14χρονου, απευθυνόμενη στον ανήλικο δράστη του φώναζε «μπορείς να μου φέρεις πίσω το μωρό μου;», ενώ ο πατέρας του ξέσπασε λέγοντας: «Σε είχα μέσα στο σπίτι μου, σε τάιζα, ήσουν φίλος του παιδιού μου, σε είχα σαν δικό μου παιδί κι εσύ μου σκότωσες τον γιο μου».

Κατέθεσαν συνολικά 13 άτομα, οι μισοί εκ των οποίων συμμαθητές των δύο αγοριών. Ένα αγόρι βγήκε με κλάματα από την αίθουσα, μετά την κατάθεσή του. Τα περισσότερα παιδιά είπαν ότι ο 15χρονος ήταν συχνά επιθετικός και ότι κυκλοφορούσε στο χωριό με σουγιά. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κατεβασμένο το κεφάλι του καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης. Όταν κλήθηκε να απολογηθεί, φέρεται να είπε πολύ σύντομα ότι δεν θυμάται τίποτα από εκείνο το βράδυ.

Για τον 14χρονο τότε δράστη, γιο μιας συνηθισμένης οικογένειας (ο πατέρας του ήταν εργάτης και αργότερα οδηγός), μετά την σύλληψη του, ο ανακριτής και εισαγγελέας είχαν ζητήσει να παρακολουθείται από ψυχολόγο. Παρ’ όλο που ο εισαγγελέας του απαγόρευσε τη διαμονή στη Γέφυρα και η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, οργισμένοι συγγενείς στα δικαστήρια, έλεγαν ότι συνέχισε να επισκέπτεται το χωριό.

Στη δίκη, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή και να παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από παιδοψυχίατρο. Η υπεράσπιση ζήτησε να μην οδηγηθεί το αγόρι στο αναμορφωτήριο έως ότου εξεταστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, όμως το αίτημα απορρίφθηκε.

Στον 16χρονο κατηγορούμενο επιβλήθηκε η ποινή του Εγκλεισμού στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου μέχρι την ενηλικίωσή του, που βάσει νόμου είναι το 21ο έτος, αλλά και καθημερινή παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο.

«Η Δικαιοσύνη έκανε ό,τι μπορούσε»

Στο άκουσμα της τελικής απόφασης, συγγενείς του δολοφονημένου αγοριού, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ ο πατέρας του, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε την ελληνική δικαιοσύνη. «Ό,τι μπορούσε να κάνει το δικαστήριο, το έκανε στο απόλυτο», είπε.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για δικαίωση της οικογενείας του θύματος. «Υπήρξε μια δικαίωση της οικογένειας του θύματος, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ζήσουν αυτόν τον εφιάλτη να είναι ελεύθερος ο δολοφόνος του παιδιού τους. Εάν δεν αλλάξει η απόφαση από το Εφετείο, ο νεαρός θα ακολουθήσει τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, ώστε να βελτιωθεί η προσωπικότητά του και στα 21 του να είναι ένας χρήσιμος πολίτης για την κοινωνία. Η απόφαση διόρθωσε κάτι πρωτοφανές», δήλωσε, ενώ στην ερώτηση εάν η οικογένεια του 14χρονου σκοπεύει να κινηθεί εναντίον των γονιών του δράστη, απάντησε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της κοινωνικής ειρήνης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πατέρας του 14χρονου θύματος, Μαργαρίτης Νάτσος δήλωσε πως «η Δικαιοσύνη έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει, από εκεί και πέρα ας τιμωρηθούν από κάποιον άλλο, ίσως τον Θεό».  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ανήλικος δεν μετάνιωσε, αλλά δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν θυμάται τίποτα. «Πέρασε καιρός, δεν θυμάμαι τι έγινε», είπε ο νεαρός στο Δικαστήριο, σύμφωνα με τον κ. Νάτσο. «Ο γιος μου ξεγελάστηκε, τον θεωρούσε φίλο. Εγώ δεν κοιμάμαι, οι γονείς του κοιμούνται μια χαρά», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags