Η «εξαφάνιση» της Άννυ
Ο λόγος της μεταφοράς των όσων θα διαβάσει ο αναγνώστης, δεν είναι ο εντυπωσιασμός. Η υπόθεση αυτή αφορά φρικαλεότητες που έγιναν σε βάρος ενός αθώου μικρού παιδιού . Το παιδί αυτό δεν έπεσε θύμα μόνο του πατέρα, ή της μητέρας του, αλλά έπεσε θύμα μιας πολυκατοικίας, μίας κοινωνίας, που όταν ακούει ένα παιδί να κλαίει επίμονα, γιατί βασανίζεται… η κοινωνία αυτή προσποιείται ότι δεν ακούει! Το παιδί αυτό ίσως να ζούσε εάν η κοινωνία που ζούμε είχε μάθει να αφουγκράζεται, να ενδιαφέρεται αντί να αδιαφορεί…
Η εξαφάνιση
Στις 27 Απριλίου 2015 εμφανίζεται Πανευρωπαϊκά σε όλα τα ΜΜΕ η ανακοίνωση Amber Alert, έχοντας τη φωτογραφία της 4χρονης μικρούλας Άννυ Μπορίσοβα, κάνοντας γνωστό στο Πανελλήνιο την εξαφάνιση της στην περιοχή της Ομόνοιας στις 21 Απριλίου.
Το παιδί έχει καστανά μαλλιά και μάτια, κατάγεται από τη Βουλγαρία και είναι αγνώστου πατρός. Την εξαφάνιση της μικρής κατήγγειλε η βουλγαρικής υπηκοότητας μητέρα της πρώτα στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Η υπόθεση έγινε εξαιρετικά περίεργη όταν η μητέρα της μικρής , η 25χρονη Dimitrina Borisova εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας για να δηλώσει την εξαφάνιση της μικρής, μετά από 6 μέρες.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, που ανέλαβαν την υπόθεση ήταν έντονα προβληματισμένοι, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσίαζε, όπως και η κατάθεση που έδωσε η 25χρονη Βουλγάρα.
Ένα παραμύθι όλο αντιφάσεις
Η 25χρονη μητέρα του παιδιού, στην κατάθεση της δήλωσε ιερόδουλη με προβλήματα χρήσης ναρκωτικών, και ότι φιλοξενείτο στο σπίτι ενός 70χρονου Έλληνα στην Ομόνοια.
Τρεις ημέρες πριν την εξαφάνιση του παιδιού, η Borisova, έπρεπε να μεταβεί στην πατρίδα της για προσωπικούς της λόγους και άφησε, σύμφωνα με την ίδια, το παιδάκι σε μία συμπατριώτισσα της, που το μόνο που γνώριζε για’ αυτήν, ήταν ότι την έλεγαν Σύλβια. Αγόρασε ένα καρτοκινητό τηλέφωνο και της το έδωσε για να επικοινωνούν όσο θα έλειπε. Η φίλη της έβγαλε το παιδί βόλτα σε παιδική χαρά στην περιοχή της Ομόνοιας, απ’ όπου κάτω από άγνωστες συνθήκες εξαφανίστηκε.
Όταν γύρισε μητέρα του παιδιού στην Αθήνα, δεν έβρισκε την «Σύλβια», ενώ έχασε και τον αριθμό τηλεφώνου που υποτίθεται η ίδια της είχε προμηθεύσει. Κατά την διάρκεια της εξέτασης της η Borisova έπεσε σε αντιφάσεις στις 17 από τις 20 ερωτήσεις που της υπέβαλλαν. Παράλληλα οι άντρες της Ασφάλειας εντόπισαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην κατοχή της 25χρονης μητέρας. Οι έμπειροι Αξιωματικοί της Ασφάλειας αρχίζουν να εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα συν αυτό της πώλησης του παιδιού, ελπίζοντας να διαψευστούν τα χειρότερα σενάρια.
Την επόμενη μέρα της εξέτασης της Borisova, οι άντρες του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων εντοπίζουν τον 27χρονο, Βούλγαρο, βιολογικό πατέρα της μικρής, επίσης τοξικομανή και τον οδηγούν στην Ασφάλεια για κατάθεση, ο οποίος δήλωσε άγνοια για την εξαφάνιση, όμως έδωσε πληροφορίες στην ασφάλεια για την ύπαρξη ενός ηλικιωμένου Γερμανού στη ζωή της μητέρας, ο οποίος την «συντηρούσε»…
Αλλάζει την κατάθεση ο πατέρας
Μετά την «ανεπίσημη» ανάκριση του ζευγαριού η Borisova παραδέχτηκε πως έφυγε για ένα μήνα στην Γερμανία και άφησε το παιδί της, στο σπίτι της μάνας του συντρόφου της. Ο ίδιος δήλωσε πως μία ημέρα πριν γυρίσει στην Αθήνα η σύντροφός του, πήγε το παιδί στο δικό του σπίτι η μάνα του, το οποίο βγήκε να παίξει με το σκυλάκι του και έκτοτε εξαφανίστηκε.
Στο σημείο αυτό η Borisova είπε ότι την ιστορία με την φανταστική «Σύλβια» την σκαρφίστηκε για να καλύψει την αμέλεια του συντρόφου της. Η γιαγιά του παιδιού όμως που, κατέθεσε στην ΓΑΔΑ πως η «Σύλβια» είναι φανταστικό πρόσωπο και δεν υπάρχει και πως όντως πήγε το παιδί στον γιο της μία ημέρα πριν εξαφανιστεί.
Οι αστυνομικοί ήταν πεπεισμένοι ότι όλοι είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εξαφάνισης της μικρής και προσπαθούν με συνεχείς εναλλαγές στις ιστορίες τους να καθυστερήσουν τις έρευνες. Ενημέρωσαν τις γερμανικές Αρχές μέσω Interpol , φοβούμενοι ότι μπορεί το παιδί να έχει πωληθεί σε ηλικιωμένο, που κανείς δεν γνωρίζει το ποιόν του, έχοντας ως δεδομένο το ότι βρέθηκαν χρήματα στην κατοχή της Borisova που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.
Εκφράζονταν οι χειρότεροι φόβοι για την τύχη του παιδιού, με την λογική ότι ένα 4χρονο παιδί δεν υιοθετείται παράνομα τόσο εύκολα και εξετάζονταν σοβαρά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και τα πλέον τραγικά.
Οι έρευνα της Interpol
Η Borisova κατά την ανάκριση της παραδέχτηκε το ταξίδι στην Γερμανία και έδωσε τα στοιχεία του 50χρονου Γερμανού G.S που πήγε να δει στο Βερολίνο. H Borisova έφυγε από το «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Βερολίνο στις 20 Μαρτίου και επέστρεψε στην Αθήνα, χωρίς να πάει στη Σόφια όπως ισχυρίστηκε, στις 21 Απριλίου, ημέρα εξαφάνισης της 4χρονης Άννυ.
Στον τραπεζικό της λογαριασμό βρέθηκαν 4.000 ευρώ, ενώ όπως προέκυψε είχε ταξιδέψει ξανά στο Βερολίνο όπου είχε μείνει ξανά έναν μήνα με τον 50χρονο. Όταν γύρισε τότε, είχε στον τραπεζικό της λογαριασμό, περίπου ιδίου ύψους χρήματα, που είχαν κατατεθεί από τον 50χρονο.
Τα ταξίδια και οι οικονομικές συναλλαγές είχαν να κάνουν με ερωτικές υπηρεσίες της 25χρονης που προσέφερε στον 50χρονο Γερμανό. Ο 50χρονος Γερμανός δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές της χώρας του, συνεπώς ούτε την Interpol, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρηματικά ποσά που έδινε στην 25χρονη Βουλγάρα ήταν συνηθισμένα…
Μοιραία οι έρευνες εστιάστηκαν στην Ελλάδα, στον 27χρονο τοξικομανή πατέρα.
Το ταξίδι στην Βουλγαρία
Οι Ελληνικές Αρχές ζήτησαν την συνδρομή των Βουλγαρικών Αρχών στην παροχή πληροφοριών γύρω από τους γονείς της 4χρονης. Η απάντηση των Βουλγαρικών αρχών περιέπλεξε περισσότερο την υπόθεση καθώς επιβεβαίωσαν, ότι μία ημέρα πριν τη δήλωση της εξαφάνισης της μικρής, οι γονείς της είχαν ταξιδέψει στη Βουλγαρία.
Ερωτηματικά, δημιούργησε στις Αρχές η στάση που έδειξε το ζευγάρι, καθώς η μητέρα του κοριτσιού είχε ενημερωθεί όταν βρισκόταν στη Γερμανία, τρεις ημέρες πριν επιστρέψει, πως η κόρη της χάθηκε και επιστρέφοντας, προτίμησε να μεταβεί με τον σύντροφό της σε ένα ταξίδι «αστραπή» στην Βουλγαρία, υποτίθεται για να συμβουλευτεί τους δικούς της, τι να πράξουν. Στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αθήνα, εντός 24ωρου και προχώρησε η μητέρα στην αναγγελία εξαφάνισης της κόρης στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.
Η έρευνα του «CSI»
Οι Τεχνικοί του Εγκληματολογικού που μετέβησαν στην οικία του 27χρονου πατέρα στην οδό Μιχαήλ Βόδα για να το ελέγξουν εντόπισαν υγρά στο σπίτι, όμως η τελική απάντηση θα δοθεί από τα αποτελέσματα των αναλύσεων τους από το εγκληματολογικό εργαστήριο. Αντίστοιχες έρευνες έγιναν και στο σπίτι του 70χρονου που φιλοξενούσε την 25χρονη μητέρα του κοριτσιού, όμως το βάρος είχε πέσει στο σπίτι του πατέρα όπου φέρεται να πέρασε η μικρή την τελευταία της νύχτα πριν την μυστηριώδη εξαφάνισή της.
Το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων προσπάθησε να εντοπίσει τους φίλους του πατέρα της μικρής που πήγαιναν συχνά στο σπίτι και οι οποίοι επίσης ήταν τοξικομανείς.
Η μητέρα της μικρής που εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο Τούνελ» ανέφερε πως στο σπίτι της Μιχαήλ Βόδα έμενε συχνά και ένας ομοεθνής τους, φίλος του πατέρα με το όνομα «Nicky», δίχως να αναφέρει επώνυμο, κάτι το οποίο δεν είχε αναφέρει ποτέ στις Αρχές. Από τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων που λήφθηκαν από την λεκάνη της τουαλέτας στο σπίτι της Μιχαήλ Βόδα, προέκυψε ότι πρόκειται για αίμα, το οποίο ήταν της 4χρονης Άννυ.
Η κατάθεση του συγκάτοικου
Οι άντρες της Ασφάλειας που είχαν από την πρώτη στιγμή υποψιαστεί τον πατέρα, εντόπισαν τον κύκλο των ατόμων που επισκέπτονταν συχνά τον Bagatziev στο διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα και τους πήραν καταθέσεις. Μεταξύ αυτών και έναν ομοεθνή του, τον Nasiv Ahmedov (Νικολάι) που έμενε συχνά στο σπίτι του, και ο οποίος όμως είχε φύγει στην Βουλγαρία.
Με την βοήθεια των Βουλγαρικών αρχών ο Ahmedov εντοπίστηκε, και κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στην γείτονα χώρα για να του πάρουν κατάθεση. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, υπέδειξε τον πατέρα ως τον δολοφόνο, ενώ το ζευγάρι τον επισκέφτηκε στη Βουλγαρία όπου πραγματοποίησαν το ταξίδι αστραπή μετά την άφιξη της Borisova στην Αθήνα, πριν πάει να δηλώσει την δήθεν εξαφάνιση της κόρης της Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.
Ο συγκάτοικος στην κατάθεσή του είπε, πως του ομολόγησε ο ίδιος ο πατέρας της Άννυ, όταν συνήλθε από χρήση ναρκωτικών, ότι αντιλήφθηκε στο πάτωμα νεκρή την κόρη του και άρχισε να την τεμαχίζει σε πολλά κομμάτια, τα οποία στην συνέχεια έβρασε και τα πέταξε στη λεκάνη και σε κάδους απορριμμάτων. Η δολοφονία της 4χρονης από τον βιολογικό της πατέρα έγινε μεταξύ 8 και 9 Απριλίου, στο υπόγειο διαμέρισμα της οδού Μιχαήλ Βόδα, στο κέντρο της Αθήνας.
«Τελευταία φορά είδα την Άννυ στις 8 Απριλίου. Μετά δεν με άφηνε να μπω στο σπίτι. Ξαναπήγα 13 ή 14 Απριλίου. Τότε είδα ότι είχε βάλει μια κόκκινη πετσέτα στο παράθυρο. Είχε αγοράσει καινούριο χαλί και δυο λεκάνες. 17 ή 18 Απριλίου μου είπε: Αν ήσουν εσύ εδώ δεν θα είχε πάρει ο Θεός το παιδί. Το παιδί «χάθηκε» μου είπε. Μετά μου είπε ότι το παιδί ροχάλιζε τη νύχτα και πνιγόταν και όταν αυτός ξύπνησε το πρωί είδε ότι το παιδί δεν ανέπνεε… Μετά μου άλλαξε την ιστορία και μου είπε ότι έκρυψε το παιδί. Και μετά ότι το έκανε κομμάτια».
Για τον κατηγορούμενο ανέφερε ότι «ο Σάββας» δεν συμπεριφερόταν καλά στο παιδί. Του φώναζε συνέχεια και ήταν πολύ νευρικός. Όλα αυτά τα έκανε επειδή έπαιρνε ναρκωτικά.
Οι αστυνομικοί μετά από την διευθέτηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών μετέφεραν τον μάρτυρα στην Αθήνα
Η ομολογία
Στις 4 Μαΐου, ο 27χρονος Βούλγαρος Stanislav Bagatziev συνελήφθη, και κατά την διάρκεια διαδοχικών ανακρίσεων που κράτησαν 25ώρες ομολόγησε πως εκείνος τεμάχισε το παιδί του δίχως ίχνος μετάνοιας..
Ο πα-τέρας ισχυρίστηκε κατά την ομολογία του ότι δήθεν το παιδάκι ήταν άρρωστο τις ημέρες του Πάσχα και όταν σηκώθηκε μετά από χρήση ναρκωτικών, το βρήκε νεκρό.
Για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος για αυτό, από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, ο δράστης τεμάχιζε και πολτοποιούσε τα μέλη και τα μαγείρευε, με διάφορα υλικά, για να μοιάζουν με φαγητά, σκορπώντας τα κομμάτια του. Άλλα στην λεκάνη, άλλα σε σακούλες και στη συνέχεια σε διάφορους κάδους, με τρόπο που ακόμα και αν τα ανακάλυπτε κάποιος να νόμιζε ότι ήταν πεταμένο φαγητό. Είχε κρεμάσει πετσέτες σε όλο το σπίτι, για να απορροφούν τους υδρατμούς.
Έκανε προσπάθειες να εξαφανίσει κάθε ίχνος της μικρής. Καθάρισε σιφόνια, σωληνώσεις και λοιπά, ενώ είχε προγραμματίσει την αντικατάστασή τους, αλλά δεν πρόλαβε γιατί συνελήφθη. Ο τρόπος που εξαφάνισε το πτώμα ήταν τέτοιος, που δεν μπορούσε να καταλάβει κανείς, ότι είναι ανθρώπινο μέλος.
Από την έρευνα των Αρχών εντοπίστηκε η παρουσία αίματος της μικρής Άννυ σε αντικείμενα και εσωτερικούς χώρους του διαμερίσματος, καθώς και αίμα του δράστη σε σεντόνι και σε ένα μαχαίρι. Αίμα της μικρής βρέθηκε σε τόσα πολλά αντικείμενα, ώστε να μην δικαιολογείται. «Δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε ούτε κόκκαλο από το πτώμα της τετράχρονης», είχε δηλώσει ο προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Γιώργος Παπαζαφείρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο δράστης σχεδόν πολτοποίησε το μικρό κοριτσάκι.
Μετά το ειδεχθές έγκλημα, πούλησε την κούνια, το καρότσι και τα παιχνίδια του σε έναν Ρουμάνο, έναντι 55 ευρώ. Οι Αρχές εντόπισαν, πού τα πούλησε, από τις πληροφορίες που ο ίδιος αποκάλυψε κατά την απολογία του και πήραν κατάθεση από αυτούς που τα είχαν αγοράσει.
Αν και δεν παραδέχτηκε ο ίδιος τους λόγους της δολοφονίας ούτε καν την ίδια την δολοφονία, παρά μόνο τον τεμαχισμό και τα υπόλοιπα, οι αστυνομικοί ήταν πεπεισμένοι ότι δολοφόνησε το παιδί του, χτυπώντας το, έχοντας κίνητρο την ζήλια και τον θυμό που είχε για την σύντροφό του, που σκόπευε να πάρει το παιδί και να πάει να ζήσει στην Γερμανία με τον εύπορο 50χρονο.
Σε βάρος του 27χρονος Βούλγαρου Stanislav Bagatziev ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία, περιύβριση νεκρού, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία και παράνομη οπλοχρησία, ενώ σε βάρος της μητέρας της 4χρονης, Dimitrina Borisova εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και ψευδορκία, ενώ για το τρίτο πρόσωπο, που ακόμη δεν είχε κατονομαστεί επίσημα από τις αρχές το αδίκημα της ψευδορκίας.
Προφυλακιστέος
Οι γονείς της μικρής οδηγήθηκαν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, ενώ πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο στο προαύλιο χώρο και καταφέρθηκε εναντίον του ζευγαριού. “Κτήνος”, “κάθαρμα” και “γομάρι” φώναζαν οι συγκεντρωμένοι τη στιγμή που ισχυρή αστυνομική δύναμη δημιουργούσε κλοιό γύρω από τον κατηγορούμενο καθώς το πλήθος κινήθηκε απειλητικά εναντίον του.
Ο 27χρονος Βούλγαρος Stanislav Bagatziev απολογήθηκε ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας και κρίθηκε προφυλακιστέος.
Ενώ η αρχική εισαγγελική παραγγελία ήταν να μεταφερθεί στις φυλακές Τρικάλων, αποφασίστηκε τελικά να μεταφερθεί στην Κέρκυρα, όπου ήδη είχε ετοιμαστεί κελί για να κρατηθεί μόνος του και να μην έχει επαφή με άλλους κρατούμενους για λόγους ασφαλείας.
Μητέρα…Άπραγη
Η Borisova στην οποία ο εισαγγελέας απήγγειλε την κατηγορία για έκθεση ανηλίκου και ψευδορκία, αν και μέχρι τέλους επέμενε ότι δεν γνώριζε, άλλαξε την κατάθεση της. Υποστήριξε ότι επέμενε να «καλύπτει» τον πατέρα του παιδιού της, επειδή «αν έλεγε την αλήθεια θα έμπλεκε».
Ισχυρίστηκε πώς όσο βρισκόταν στην Γερμανία μιλούσε με τον σύντροφο της στο τηλέφωνο, και το ίδιο το παιδί της έλεγε ότι περνούσε πολύ καλά μαζί του. Τελευταία φορά μίλησε με την Άννυ τη Μεγάλη Πέμπτη 9/4. Η μικρή ανέφερε ότι περνούσε πολύ καλά με τον πατέρα της κι ότι αυτός της αγοράζει σοκολατένια αυγουλάκια. Μόνο στις 14/4 που τον πήρε τηλέφωνο, Stanislav έλεγε ότι δεν είναι καλά κλαίγοντας, ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα λεφτά και ότι το μόνο που ήθελε, να γυρίσει πίσω γιατί κάτι κακό έχει συμβεί.
«Πίστεψα ότι έχει πάρει ναρκωτικά και δεν ήξερε τι έλεγε. Γύρισα από τη Γερμανία 22/4 και τότε ο Σάββας μου είπε ότι έχασε το παιδί. Μόλις το έμαθα έψαξα στη γειτονιά και το απόγευμα φύγαμε για τη Βουλγαρία. Δεν πήγαμε στην αστυνομία επειδή ο Σάββας μου είπε ότι το παιδί θα το βρει το Χαμόγελο του Παιδιού και ότι αν πάω στη αστυνομία θα μου το πάρουν επειδή το άφησα μαζί του που είναι ναρκομανής».
Όσο για την αναφορά της στην υποτιθέμενη «Σύλβια», η οποία είχε αναλάβει να προσέχει το παιδί, κατέθεσε ότι το έκανε «για να μην μπλέξει ο Σάββας» και για «να μην πάρουν το παιδί».
Μπορεί να επέρριψε όλο το βάρος των ευθυνών στον σύντροφο και πατέρα του παιδιού της, όμως η Μπορίσοβα δεν κατόρθωσε να αποφύγει την προσωρινή της κράτηση, απόφαση την οποία έλαβε η 10η τακτική ανακρίτρια με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, αφού άκουσαν τους ισχυρισμούς της μητέρας της μικρής Αννυ.
Η κατάθεση της γιαγιάς
Η μητέρα του δράστη υποστήριξε στην κατάθεση της πώς στις 28 Απριλίου πήρε τον γιο της τηλέφωνο και τον ρώτησε για την μικρή. Της απάντησε ότι ήταν καλά, όμως όταν ζήτησε να της μιλήσει της είπε ότι κοιμάται. «Τις επόμενες δυο μέρες του τηλεφωνούσα και δεν το σήκωνε. Προχτές με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι αν δω κάτι στη τηλεόραση να μη στεναχωρηθώ. Πίστεψα ότι ήταν μαστουρωμένος και δεν του έδωσα σημασία. Όμως μου είπε ότι η Άννυ χάθηκε».
Ερώτηση: Η Άννυ φτάνει το πόμολο της πόρτας;
Απάντηση: Άμα σηκώσει το χέρι το φτάνει με το ζόρι.
Ερώτηση: Θα μπορούσε να ξεκλειδώσει;
Απάντηση: Είναι μικρό παιδί. Δεν νομίζω. Δεν θα μπορούσε να ανεβεί ούτε τα σκαλιά από το υπόγειο μόνη της, ούτε να τα κατέβει. Δεν θα μπορούσε να βγει μόνη της από την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας, το θεωρώ σχεδόν αδύνατο. Το πόμολο της εξώπορτας χρειάζεται κάποια δύναμη.
Αμετανόητος και κυνικός
Ο 27χρονος ήταν τόσο κυνικός μετά την ομολογία του που έφτασε στο σημείο να ζητάει φραπέ, ψωμί ακόμη και τη δόση του, αν και οι αστυνομικοί περιορίστηκαν σε ένα μπουκάλι νερό και ένα τσιγάρο… Το βράδυ ζήτησε, και του επέτρεψαν να συναντήσει την σύντροφο του, χωρίς όμως να ανταλλάξουν και πολλές κουβέντες..
Εκείνη βρισκόταν σε ήρεμη κατάσταση, εξαιτίας των ηρεμιστικών που της χορηγήθηκαν από τον ψυχίατρο που την παρακολουθούσε. Στη συνέχεια, ο παιδοκτόνος έπεσε για ύπνο σαν να μην έτρεχε τίποτα και κάποια στιγμή ξύπνησε από τα στερητικά του σύνδρομα. Μεταφέρθηκε στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο όπου του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για τον περιορισμό των στερητικών του και επέστρεψε πίσω στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπου συνέχισε τον ύπνο του.
Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών. Εκεί φέρεται μάλιστα να ρώτησε τους αστυνομικούς που θα τον πάνε και όταν του απάντησαν στην Κέρκυρα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος που θα πήγαινε εκεί, αφού όπως είπε δεν είχε πάει ποτέ του. Λίγα λεπτά πριν τις 11 το πρωί ξεκίνησε η μεταγωγή, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης για τις Φυλακές της Κέρκυρας, όπου θα κρατηθεί στην απομόνωση για την δική του ασφάλεια.
Ελεύθερος ο 70χρονος
Ο 70χρονος τον οποίο είχε εμπλέξει η Borisova στην υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο κατηγορούμενος για ψευδορκία παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο για περίπου δύο ώρες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων εάν είδε στο σπίτι ψυγεία μεταφοράς και απάντησε αρνητικά. Δήλωσε πως μετάνιωσε που είπε ψέματα, υποστηρίζοντας: «έτσι μου είπε για το παιδί, έτσι είπα.
Τον Σάββα τον ήξερα 3-4 χρόνια. Δεν υποψιάστηκα τίποτα». Επίσης, φέρεται να ανέφερε στην ανακρίτρια ότι ο Σάββας δεν ήταν βίαιος με την Άννυ και ότι την πρόσεχε. Σε δηλώσεις του ο 70χρονος που κατηγορείτο ότι επιβεβαίωσε ψευδώς στις αρχές πως η μητέρα της Άννυ είχε δώσει το παιδί σε μια φίλη της, αρνήθηκε ότι είχε γνώση για την τύχη του παιδιού.
Κατέθεσε ότι στις 21 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία ο ίδιος μαζί με τον Νικολάι πήγαν στο σπίτι της Μιχαήλ Βόδα για να μεταφέρουν έναν καναπέ ο δράστης ήταν απολύτως ψύχραιμος, ενώ δεν παρατήρησε κάτι περίεργο στο σπίτι.
Νέα αλλαγή της απολογίας
Στις 12 Μαΐου ο Stanislav Bagatziev αλλάζει και πάλι την απολογία του, απολογούμενος συμπληρωματικά επί 3,5 ώρες ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας. Αρνήθηκε όπως και στο παρελθόν ότι δολοφόνησε την μικρή Άννυ, αλλά διαφοροποιήθηκε σε ότι αφορά τον τρόπο που εξαφάνισε τη σωρό. Προσέθεσε στο κάδρο της ένοχης και το Νικολάι, το μάρτυρα κλειδί που πρώτος μίλησε στις αρχές για την εμπλοκή του 27χρονου.
Την ίδια ώρα, ανώνυμη επιστολή που έφτασε στα χέρια της ανακρίτριας έθετε επί τάπητος τα σενάρια να εμπλέκεται στην υπόθεση κύκλωμα παιδοφιλίας ή εμπορίας οργάνων.
Παρούσα στο ανακριτικό γραφείο ήταν σήμερα και η μητέρα του κατηγορούμενου, η οποία μίλησε με τον 27χρονο φωνάζοντας μέσα στον κόσμο: “Σάββα δεν είσαι μόνος, είμαι δίπλα σου”. Η μητέρα του κατηγορούμενου, που στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί σε εκ διαμέτρου αντίθετο ύφος για το γιο της, καταθέτοντας στην ανακρίτρια αποκάλυψε πως νωρίτερα είχε δεχτεί τηλεφώνημα από την κατηγορούμενη, ενώ η τελευταία είχε ήδη προφυλακιστεί.
Σύμφωνα με τη μάρτυρα, η 25χρονη μητέρα της Άννυ της ζήτησε να πει ψέματα στη δικαστική λειτουργό ότι είχε αφήσει το παιδί στη μάρτυρα κι όχι στο Σάββα. Μάλιστα, κατέθεσε ότι της είπε η Dimitrina πως ο Σάββας πήρε τη μικρή Άννυ από την ίδια, όταν εκείνη πούλησε το ταμπλετ της 4χρονης για να πάρει τσιγάρα.
Η ίδια εξακολουθούσε να πιστεύει πως ο γιος της δεν σκότωσε την Άννυ, ενώ δεν απέκλεισε το σενάριο το παιδί να πουλήθηκε.
Η Γιαγιά στο εδώλιο…
Λίγες μέρες πριν την έναρξη της δίκης του Stanislav Bagatziev, η μητέρα του, η γιαγιά της μικρής Αννυ θα βρεθεί να πρωταγωνιστεί στις οθόνες των τηλεοράσεων, όχι σαν μάρτυρας, αλλά σαν εμπλεκόμενη σε υπόθεση λαθρεμπορία αφορολόγητων τσιγάρων.
Η Ofelia μαζί με τον πακιστανικής καταγωγής σύντροφό της Αχμέτ είχαν εισβάλλει παράνομα σε ισόγειο διαμέρισμα στα Ταμπούρια, γεμίζοντας τα ντουλάπια με 4.313 αφορολόγητα πακέτα τσιγάρα και 1.600 συσκευασίες καπνού.
Η ιστορία αποκαλύφθηκε από την ιδιοκτήτρια, η οποία ανέφερε ότι έναν μήνα νωρίτερα πήγε στο διαμέρισμα που της ανήκει στον Πειραιά και είδε παραβιασμένη την πόρτα και σπασμένα δύο παράθυρα. Γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι εκεί βρίσκονταν κρυμμένα εκατοντάδες πακέτα λαθραία τσιγάρα, για τα οποία διαπιστώθηκε φορολογική παράβαση από μη καταβολή δασμών ύψους 41.000 ευρώ.
«Γνώριζα ότι ο Αχμέτ εμπορευόταν προϊόντα καπνού, αλλά δεν είχα δει πότε εμπόρευμα στο σπίτι. Τα κλειδιά του σπιτιού μας τα είχε παραχωρήσει ο ξάδελφος του Αχμέτ και μέναμε νόμιμα» ισχυρίστηκε η γιαγιά της Αννυ, χωρίς όμως να πείθει τους δικαστές του Πλημμελειοδικείου Πειραιά. Η έδρα δεν πείστηκε και καταδίκασε την Ofelia G μαζί με τον Πακιστανικής καταγωγής σύντροφο Αχμέτ σε 23 και 26 μήνες φυλάκιση με αναστολή για λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων!
Η δίκη
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 άρχισε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η ακροαματική διαδικασία για την δολοφονία και τον τεμαχισμό της 4χρονης Annie Borisova. Η Borisova έφτασε στο δικαστήριο, καλύπτοντας με ένα σακάκι το πρόσωπο της.
Στο εδώλιο τoυ κατηγορουμένου κάθονται, ο 27χρονος πα-τέρας της μικρής Stanislav Bagatziev , γνωστός ως Σάββας ο 30χρονος φίλος του Nasiv Ahmedov ή Νικολάι και η μητέρα Dimitrina Borisova.
Μετά την εκφώνηση των κατηγορουμένων η γυναίκα κάθισε δίπλα στον 27χρονο πατέρα της μικρής Stanislav Bagatziev, γνωστό ως Σάββα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου της Σταύρου Γεωργίου, ο οποίος ζήτησε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο, να καθίσει ανάμεσά τους ένας αστυνομικός. Η Borisova ζήτησε από το δικαστήριο να μην καθίσει δίπλα στον άλλοτε σύντροφο της. Τελικά, οι θέσεις άλλαξαν και ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι κάθισαν οι δυο συγκατηγορούμενοι τους και η μεταφράστρια.
Με την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση του 30χρονου Νασίφ Αχμέντοφ ή Νικολάι υπέβαλε ένσταση καθώς δεν έχει μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα στην Βουλγαρική γλώσσα. Η συνήγορος έκανε λόγο για απόλυτη ακυρότητα του βουλεύματος υπογραμμίζοντας πως με αυτό τον τρόπο παραβιάζονται τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.
«Βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους συγκατηγορουμένους του. Έχει μεταφραστεί μόνο ο κατάλογος των μαρτύρων και παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης», είπε χαρακτηριστικά.
Η απολογία του πα-τέρα
Όταν σηκώθηκε να απολογηθεί ο Stanislav Bagatziev, έκανε την αίθουσα του δικαστηρίου να παγώσει από το σοκ της κυνικότητας και της ψυχρότητας του . Ψύχραιμος, ο πα-τέρας της Άννυ παραδέχθηκε ότι τεμάχισε την κόρη του μέσα στο σπίτι τους, στην οδό Μιχαήλ Βόδα, με μαχαίρι, διαδικασία που κράτησε – όπως είπε – δυο με τρεις ημέρες.
Η απολογία της «μάνας»
Στην απολογία της η κατηγορούμενη Dimitrina Borisova υποστήριξε πως δεν είχε καμία ανησυχία ότι μπορεί να κινδυνεύει η Άννυ όταν βρισκόταν με τον πατέρα της. Τόνισε πως ο σύντροφος της ήταν περιστασιακός χρήστης κάνναβης και είχε εξάρτηση από τον τζόγο αφού έπαιζε περίπου 200 ευρώ το μήνα. «Δεν είχα δει ποτέ να έχει στερητικό σύνδρομο, δεν μου είχε ζητήσει ποτέ χρήματα για ναρκωτικά, τα μόνα σύνεργα που είχα δει ήταν αλουμινόχαρτο…», ανέφερε.
Πριν φύγουν για τη Βουλγαρία της είχε αποκαλύψει όπως είπε στην απολογία της πως η μικρή Άννυ είχε εξαφανιστεί. «Μου είπε να ηρεμήσω πρώτα…Μου είπε πως στις 21 Απριλίου 2015, ξύπνησε και το παιδί δεν ήταν μέσα, νόμιζα ότι μου κάνει πλάκα, ήταν σοκ για μένα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Άρχισε να ανησυχεί και όντως κατάλαβα ότι κάτι έχει συμβεί
Άρχισε να μου λέει ότι είδε το παιδί στην τηλεόραση και κάποιος το βρήκε και το πήγε κάπου όμως δεν μπορούσε να καταλάβει που, εγώ δεν έκατσα να το σκεφτώ, μου είπε να πάμε στη Βουλγαρία να ενημερώσουμε την οικογένεια μου. Εγώ έμεινα στο ξενοδοχείο. Όλο αυτό το διάστημα έψαχνα για εξαφανισμένα παιδιά. Εκείνος συναντήθηκε με τον αδελφό μου…» ανάφερε
Ο Ιατροδικαστής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες, ο ιατροδικαστής εκτίμησε πως το μικρό κοριτσάκι τεμαχίστηκε ζωντανό. Το γεγονός αυτό προέκυψε από τις διάσπαρτες κηλίδες αίματος και το γενετικό υλικού που εντοπίστηκαν στο υπόγειο της οδού Μιχαήλ Βόδα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια πρόκλησης τραυμάτων εν ζωή, όπου το αίμα στον οργανισμό υφίσταται πίεση, μιας και σε διαφορετική περίπτωση, το αίμα σχηματίζει λίμνη γύρω από τον νεκρό.
«Στην ανατριχιαστική υπόθεση οι κηλίδες του αίματος του κοριτσιού, όπως αποτυπώνονται στα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών, ήταν διάσπαρτες σχεδόν σε όλους τους χώρους του υπογείου διαμερίσματος. Συγκεκριμένα, αίμα και γενετικό υλικό της τετράχρονης βρέθηκαν στο μαξιλάρι, στο πάπλωμα, στην κουβέρτα, στο σεντόνι και το στρώμα της μικρής, ενώ διάσπαρτες κηλίδες υπήρχαν στον χώρο του χολ (πλακάκια, τοίχοι, ραφιέρα, κομοδίνο κ.α.), στο μπάνιο, στο δάπεδο της κουζίνας, σε παντόφλες αλλά και σε πόμολα, ενδεχομένως από τα ματωμένα χέρια όσων ενεπλάκησαν στη φρικαλεότητα». Παράλληλα, εντοπίστηκε η παρουσία ενός ακόμη δράστη, καθώς εντοπίστηκε το γενετικό υλικό τριών ατόμων.
Βέβαια, η απουσία πτώματος, δεν συνέβαλε στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αναφορικά με τα αίτια και τον χρόνο που άφησε την τελευταία του πνοή το παιδί.
Εισαγγελέας: Είναι ψυχροί και αμετανόητοι
Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δυο κατηγορούμενους, αναφέροντας μεταξύ άλλων στο δικαστήριο:
«Τους έκρινα αμετανόητους. Ο τέταρτός κατηγορούμενος, Nasiv Ahmedov (Νικολάι) σύμφωνα με το συνήγορο του βοήθησε για την εξιχνίαση. Αυτό δεν είναι αληθές. Η έρευνα ξεκίνησε μέχρι που βρέθηκε το αίμα της Άννυ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αστυνομικοί διερευνούσαν το έγκλημα της αραπαγής ανηλίκου. Αντίθετα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κατηγορούμενος με μεγάλη δυσκολία έδωσε μια κατάθεση και ήρθε τελικά στην Ελλάδα για να δικαστεί….Και οι δυο εκδίδονταν επί χρήμασι, δεν ασκούσαν κάποιο επάγγελμα. Δηλαδή τι να πω; Ότι οι δυο κατηγορούμενοι προσέφεραν ένα έργο θετικό στην κοινωνία; Να απορριφθούν τα αιτήματά τους για ελαφρυντικά. Είναι αμετανόητοι, ψυχροί, ψύχραιμοι και ψυχρά εκτέλεσαν την πράξη».
Σε ό,τι αφορά τη μητέρα της Άννυ, Δημητρίνα Μπορίσοβα, η εισαγγελέας ζήτησε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: Εκείνο το διάστημα είχε φύγει στη Γερμανία για να δώσει μια προοπτική στην οικογένειά της…
Η Απόφαση
Στις 11 Οκτωβρίου 2016 Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά από πολυήμερη δίκη ανακοίνωσε της επιβληθείσες ποινές στους κατηγορουμένους. Αναλυτικά, οι ποινές που επιβλήθηκαν, κατά συγχώνευση, από δικαστές και ενόρκους στους τέσσερις κατηγορουμένους για το φρικτό αυτό έγκλημα, ήταν ως εξής:
– Stanislav Bagatziev (Σάββας): Ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 3 έτη και 6 μήνες. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και διατάχθηκε η απέλασή του αμέσως μετά την έκτιση της ποινής του ή την υφ όρων απόλυσή του, ενώ του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα για 10 έτη (εφόσον απελαθεί όταν αποφυλακιστεί).
-Nasiv Ahmedov (Νίκι): Ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης ετών. Διατάχθηκε η απέλασή του από τη χώρα όταν αποφυλακιστεί και του απαγορεύθηκε η εισόδός του στην Ελλάδα για δέκα χρόνια.
– Dimitrina Borisova: Κάθειρξη έξι ετών με αναστολή και με τους εξής όρους: Εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα το πρώτο 5νθημερο κάθε μήνα και απαγορευση εξόδου από τη χώρα. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η μητέρα της Άννυ ζήτησε από το δικαστήριο να άρει την κατάσχεση για τα παιχνίδια της μικρής και να της τα αποδώσει, διότι όπως είπε ο συνήγορος της έχουν για εκείνη μεγάλη συναισθηματική αξία. Τα παιχνίδια αυτά τα είχε πουλήσει σύμφωνα με τη δικογραφία ο πατέρας της μικρής έναντι 50 ευρώ αμέσως μετά το φρικτό θάνατό της.
– Διογένης Γ: Ποινή φυλάκιση ενός έτους με αναστολή.
Η εξαφάνιση της Γιαγιάς
Στις 22 Νοεμβρίου 2017 το όνομα Ofelia G θα ακουστεί για μία ακόμη φορά στους τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς θα δηλωθεί ως εξαφανισθείσα από τον φυλακισμένο γιο της Stanislav Bagatziev που έκτιε την ποινή του στις φυλακές της Κέρκυρας, ο οποίος δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, είχε συχνή επικοινωνίας με την μητέρα του, όμως είχε να δώσει σημεία ζωής δύο μήνες. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κρατούμενου, εκφράζονται φόβοι, ότι έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.
Στο παρελθόν, όταν η υπόθεση της μικρής Άννυ ήταν υπό διερεύνηση η γιαγιά της είχε δεχθεί επιθέσεις και είχε αναγκαστεί να φύγει από το σπίτι που γνώριζε ότι έμενε ο καταδικασμένος Stanislav Bagatziev .
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η 49χρονη είχε δηλώσει και στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ότι δεν θα εγκατέλειπε ποτέ τον γιο της και θα ήταν πάντα στο πλευρό του. Αυτή λοιπόν η σιωπή των δύο μηνών, έχει κάνει τον Stanislav Bagatziev να ανησυχεί ότι κάτι σοβαρό της έχει συμβεί.
Εφετείο
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 ο Stanislav Bagatziev (Σάββας) και ο Nasiv Ahmedov (Νικολάι) θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθήνας για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό. ο Stanislav Bagatziev καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών, ο Nasiv Ahmedov σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης τριών ετών και η Δημητρίνα Μπορίσοβα σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, γεγονός που την οδήγησε εκτός φυλακής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο. Ένα ακόμα πρόσωπο, φίλος της μητέρας, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της ψευδορκίας.
Ο 30χρόνος υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν σκότωσε την κόρη του, τονίζοντας πως βρήκε το παιδί νεκρό δίπλα του στο κρεβάτι και ότι η μικρή πέθανε από παθολογικά αιτία χωρίς να μπορεί να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Είχε ισχυριστεί, μάλιστα, ότι αγαπούσε και φρόντιζε ο ίδιος τη μικρή. «Δεν έχω σκοτώσει το παιδί μου δεν είχα λόγο να το κάνω».
Από την άλλη, ο Νικολάι ο οποίος αρχικά κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας της μικρής του εκμυστηρεύτηκε τι είχε συμβεί και εν συνέχεια μετατράπηκε σε κατηγορούμενο, αρνήθηκε κάθε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Η εμπλοκή του Ahmedov προέκυψε όταν στο υπόγειο διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα όπου βρήκε τραγικό θάνατο η Άννυ, είχε βρεθεί διάσπαρτο γεννητικό υλικό του, αλλά και άγνωστου, τρίτου, προσώπου.
Η δίκη θα διακοπεί και θα αναβληθεί αρκετές φορές, και τελικά θα οριστεί νέα ημερομηνία εκδίκασης για τον Απρίλιο του 2019
Η Απόφαση
Στις 17 Απριλίου 2019 με ομόφωνη απόφαση, κήρυξε τον κατηγορούμενο Stanislav Bagatziev ένοχο, καταδικάζοντας τον σε ισόβια κάθειρξη και δυο χρόνια για την δολοφονία και τον τεμαχισμό του άτυχου παιδιού.
Με απόφαση κατά πλειοψηφία, «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον φίλο του πατέρα της μικρής καθώς τον έκριναν ένοχο για απλή συνέργεια στη δολοφονία και περιύβριση νεκρού και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη εννέα ετών. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου που ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας αφού σύμφωνα με τον συνήγορο του με τη μαρτυρία του «βοήθησε τις αρχές να εξιχνιάσουν την υπόθεση».
Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι ο κατηγορουμενος έπρεπε να κηρυχθεί αθώος ενώ σύμφωνα με τον συνήγορο του ο νεαρός έχει εκτίσει μέρος της ποινής του και σύντομα θα αποφυλακιστεί.
Παράλληλα το δικαστήριο αθώωσε την Dimitrina Borisova, την μητέρα της 4χρονης, η οποία είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.
Με δάκρυα στα μάτια άκουσε την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου η μητέρα της μικρής Άννυ, η οποία μετά από παρότρυνση της προέδρου σηκώθηκε από το εδώλιο και στη συνέχεια έπεσε στην αγκαλιά μιας φίλης της.