Η δολοφονία της Σαχάρ Σαράφ στο Κορωπί
Η Σαχάρ Σαράφ εργαζόταν σε χρηματιστηριακό γραφείο και παράλληλα έκανε φωτογραφίσεις και επιδείξεις μόδας ως μανεκέν, αυτό τουλάχιστον γνώριζαν οι συγγενείς και οι φίλοι της…
Τα ίδιο είπε και στον 24χρονο Ανδρέας Κ, πορτιέρη νυχτερινών κέντρων, όταν τον γνώρισε το Μάιο του 1996 και δημιούργησε μαζί του σχέση. Στα 19 της χρόνια κυκλοφορούσε με ένα πολυτελές σπορ αυτοκίνητο, έκανε ακριβά ντυσίματα και ζούσε πλούσια ζωή.
Ο σύντροφος της άρχισε να υποπτεύεται ότι έβγαζε χρήματα με άλλους τρόπους και αυτές οι υπόνοιες οδηγούσαν συχνά σε καβγάδες. Ένα βράδυ που είχαν βγει, δεν πήγε στο σπίτι του, αλλά την παρακολούθησε και την είδε να μπαίνει σε ένα ξενοδοχείο στη Γλυφάδα. Τότε κατάλαβε, αλλά δεν μπορούσε να χωνέψει τις επιλογές της…
«Άφαντη»
Στις 6 Νοεμβρίου 1996 ο Αιγύπτιος Φικρί Σαράφ πήγε στην Ασφάλεια να δηλώσει την εξαφάνιση της κόρης του, Σαχάρ που δεν γύρισε στο σπίτι της, κάτι που δεν το συνήθιζε. Οι αστυνομικοί θα ξεκινήσουν την αναζήτηση και θα εντοπίσουν το αυτοκίνητό της, ένα σπορ Mazda RX7 την επόμενη μέρα «καρφωμένο» σε ένα δέντρο στο Κορωπί, με το κλειδί στη μίζα. Η τσάντα και το κινητό της τηλέφωνο ήταν άθικτα στο κάθισμα, αλλά η ίδια άφαντη. Οι αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν μαρτυρίες για την μυστηριώδη εξαφάνιση.
Ο Ανδρέας Κ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που την είχε δει ζωντανή. Άλλωστε η σχέση τους ήταν γνωστή, καθώς η όμορφη Αιγύπτια δεν περνούσε απαρατήρητη. Οι αστυνομικοί τον θεωρούσαν ως τον κύριο ύποπτο, ειδικά όταν πήραν κατάθεση από τον πατέρα της Σάλι, Φικρί Σαράφ, ο οποίος μίλησε για κάποιον «Ανδρέα». Όπως είπε, η Σάλι του είχε εξομολογηθεί ότι ήταν πολύ πιεστικός, την χτυπούσε και την απειλούσε ότι θα την σκοτώσει. Παρ’ όλα αυτά η Σαχάρ θα παραμείνει άφαντη.
Η σύλληψη
Ο 24χρονος πορτιέρης οδηγήθηκε και στην Aσφάλεια, όπου στην κατάθεση του ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτε για την εξαφάνιση της κοπέλας και αφέθηκε ελεύθερος. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου 1996, βρέθηκε το πτώμα της νεαρής γυναίκας εντοπίστηκε από έναν αγρότη στο Κορωπί. Ο Ανδρέας Κ οδηγήθηκε ξανά στην Ασφάλεια, όπου μετά από εξαντλητική ανάκριση, οι αστυνομικοί είχαν στα χέρια τους υπογεγραμμένη την ομολογία του. Όπως ανέφερε στην κατάθεση του «θόλωσε» όταν έμαθε ότι η γυναίκα που αγαπούσε, και της είχε κάνει και πρόταση να αρραβωνιαστούν έκανε διπλή ζωή.
Στις 5 Νοεμβρίου 1996 οι δύο νέοι διασκέδαζαν σε κλαμπ της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Eφυγαν από εκεί πιωμένοι με το αυτοκίνητο της Σάλι και κατευθύνθηκαν προς το εξοχικό σπίτι του Ανδρέα στο Κορωπί. Στη διαδρομή τσακώθηκαν και πάλι για το ίδιο θέμα. Της ζήτησε να σταματήσει να κάνει αυτή τη ζωή, αλλά η19χρονη είχε τα δικά της επιχειρήματα.
Είχαν φτάσει στην περιοχή του Kαρελά όταν η Σάλι τράβηξε εκνευρισμένη το χειρόφρενο. Κατέβηκαν και οι δύο από το αυτοκίνητο και συνέχισαν να λογομαχούν. Σε κάποια στιγμή ο 24χρονος την έσπρωξε και εκείνη έπεσε στο έδαφος. Τότε πήρε μια μεγάλη πέτρα και την χτύπησε στο κεφάλι. Μπήκε στο αυτοκίνητό της και τράπηκε σε φυγή, αφήνοντάς την νεκρή. Ένα χιλιόμετρο μακρύτερα, όμως, τράκαρε από την ταραχή του και το εγκατέλειψε. Πήρε ένα ταξί και επέστρεψε στο σπίτι του στον Πειραιά.
Ο Ανδρέας Κ συνελήφθη, και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παραπέμφθηκε να απολογηθεί.
Στον Ανακριτή
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στον ανακριτή η νεαρή Αιγύπτια, διέδιδε ότι εργαζόταν σε χρηματιστηριακό γραφείο και παράλληλα ως μανεκέν. Στην πραγματικότητα, όμως, συναντούσε σχεδόν καθημερινά εύρωστους οικονομικά κυρίους, ύστερα από ραντεβού που έκλεινε μαζί τους μέσω γραφείου ή μέσω του κινητού της τηλεφώνου. Ο Ανδρέας Κ σε κάποια ραντεβού της 19χρονης την ακολούθησε κρυφά, μέχρι που την είδε να μπαίνει σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Τότε κατάλαβε τι συνέβαινε.
Τις επόμενες ημέρες θύτης και θύμα συναντήθηκαν και πάλι. Ήταν ξημερώματα της 5ης Νοεμβρίου 1996, όταν οι δυο τους έφυγαν από νυχτερινό κέντρο, όπου διασκέδαζαν, με προορισμό το εξοχικό του κατηγορουμένου, στο Κορωπί. Στον δρόμο σταμάτησαν, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και λογομάχησαν. Κατά τη διάρκεια του καβγά σύμφωνα με την ομολογία του, έσπρωξε την κοπέλα, η οποία έχασε την ισορροπία της και έπεσε. Στη συνέχεια με μία πέτρα την κτύπησε στο κεφάλι και αμέσως επιβιβάσθηκε στο αυτοκίνητό της εγκαταλείποντάς την αβοήθητη.
Η δίκη
Το Μάρτιο του 1998 ο Ανδρέας Κ κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Στις καταθέσεις τους οι οικείοι κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτε απ’ όσα «καταλόγιζε» ο κατηγορούμενος για την επαγγελματική δραστηριότητα του θύματος.
Η υπεράσπιση στις δύο ημέρες που διήρκεσε η ακροαματική διαδικασία, προσπάθησε να πείσει δικαστές και ενόρκους ότι ο κατηγορούμενος έχασε τον έλεγχό του, όταν κατάλαβε ότι η Σάλι συναντούσε έναντι αμοιβής και άλλους άνδρες.
Ο εισαγγελέας της έδρας αγορεύοντας περιέγραψε την ολέθρια σχέση των δύο πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του καθενός πριν κλείσει τον κύκλο της τιμωρίας, που έπεται ενός εγκλήματος.
Όσον αφορά τη ζωή του θύματος, ο εισαγγελέας ήταν σαφής και κατηγορηματικός στην τοποθέτησή του: «Πράγματι διήγε είπε έκλυτο βίο, είχε εφήμερους εραστές με απώτερο σκοπό να αποκτήσει χρήματα εκδιδόμενη. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν έδινε το δικαίωμα στον κατηγορούμενο να αναγορεύσει τον εαυτό του σε ταγό της ηθικής και της ευπρέπειας. Ακόμη και αν τη θεωρούσε πόρνη, η ζωή της είχε την ίδια αξία, άσχετα πώς εκτιμούσε τις επιλογές της το κοινωνικό σύνολο ή ένα μεμονωμένο άτομο. Όποια και αν ήταν η Σαράφ δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι ο κατηγορούμενος έκοψε το νήμα της ζωής ενός 19χρονου κοριτσιού στερώντας το από τους γονείς του».
Καταδίκη
Οι δικαστές έκριναν ότι δεν αποδείχθηκε ότι «αιφνιδιαστικά» έμαθε για τη δουλειά που έκανε η Σάλυ. Αντίθετα, πείστηκαν ότι γνώριζε την αλήθεια. Δύο μόνο από τις ενόρκους, που αποτελούσαν τη σύνθεση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, είχαν τη γνώμη ότι διέπραξε το έγκλημα ευρισκόμενος σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής. Δεν αρκούσε όμως η δική τους ψήφος για να ανατρέψει την ετυμηγορία.
Στις 6 Μαρτίου 1998 οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών έκριναν τον Ανδρέα Κ ένοχο μην αναγνωρίζοντας του, κανένα ελαφρυντικό. Η ελπίδα που είχε ο κατηγορούμενος έσβησε μόλις άκουσε την πρόεδρο του δικαστηρίου να ανακοινώνει την απόφαση. Οι δικοί του άνθρωποι δάκρυσαν ακούγοντας την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, την οποία θεωρούσαν άδικη. Δάκρυσαν και οι συγγενείς της 19χρονης Αιγύπτιας, αισθανόμενοι από τη δική τους πλευρά δικαιωμένοι.
Εφετείο
Στις 22 Οκτωβρίου 2001 ο Αντρέας Κ κάθισε για μια ακόμη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στην αίθουσα το Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ελπίζοντας να «σπάσει» τα ισόβια δεσμά που του επιβλήθηκαν πρωτόδικα.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στην απολογία του, ότι και στην πρώτη δίκη του, ότι σκότωσε τη φίλη του όταν έμαθε ότι τον απατούσε με άλλους άνδρες και μάλιστα έναντι αμοιβής. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό τέλεσης φόνου εν βρασμώ ψυχής και της ειλικρινούς μεταμέλειας, γι’ αυτό και μείωσε την πρωτόδικη απόφαση (ισόβια κάθειρξη). Του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών.
Ξανά μέσα..
Ο Ανδρέας Κ, αφού εξέτισε μέρος της ποινής του, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, όμως στις 21 Ιουλίου 2004 το όνομα του θα εμφανιστεί για μία ακόμη φορά στις ειδήσεις, και πάλι ως πρωταγωνιστής, όμως αυτή τη φορά σε υπόθεση ναρκωτικών. Μετά από έρευνα και παρακολούθηση, το τμήμα της Δίωξης ναρκωτικών συνέλαβε τον Αντρέα Κ, για εμπόριο χαπιών έκστασις και κοκαΐνης.
Μαζί του συνελήφθησαν δυο νεαροί 20 και 24 χρόνων τη στιγμή που αγόραζαν χάπια έκστασι ενώ αναζητούνταν οι Αλβανοί προμηθευτές των ναρκωτικών. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν 4.524 χάπια και 9 γραμμάρια κοκαΐνης.
Πέραν αυτού, το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση των 217 ενταλμάτων σε βάρος συμμοριών που λυμαίνονταν τη νύχτα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο, μέσα από τις φυλακές. Τον Σεπτέμβριο του 2013 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 3 ετών, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Στην μικρή οθόνη
Η υπόθεση μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη μέσω δύο των εξαιρετικών ελληνικών σειρών Κόκκινος Κύκλος και 10η Εντολή. Το επεισόδιο της σειράς της 10ης εντολής (3ος Κύκλος, επεισόδιο 7) είχε τον τίτλο «Επί Χρήμασι». Ένας ερωτευμένος άνθρωπος που όταν έμαθε την αλήθεια για την αγαπημένη του, η ζήλεια και ο θυμός θόλωσε το μυαλό του… Ήθελε να τη βάλει στον ίσιο δρόμο αλλά εκείνη ήθελε να συνεχίσει στην πορνεία. Ώσπου πάνω στο θυμό του τη σκότωσε. Πολύ δυνατό και από τα καλύτερα της σειράς… Με τον «σκληρό» Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους,
Στην σειρά Κόκκινος Κύκλος (1ος κύκλος, επεισόδιο 6) είχε τον τίτλο «Νοκ Άουτ» στο οποίο πρωταγωνιστούσαν ο Μηνάς Χατζησάββας, Τάνια Τρύπη και Γεράσιμος Σκιαδαρέσης