Η Δολοφονία της Φαίη Μπλάχα
Την Παρασκευή βράδυ 5 Απριλίου 2013 η 23χρονη Φαίη Μπλάχα βρισκόταν στο σπίτι της στη Νέα Μάκρη με την άρρωστη μητέρα της, τον πατέρα της και την οικιακή βοηθό που πρόσεχε τη μητέρα της. Τότε η 23χρονη καλλονή δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον φίλο της και βγήκε από το σπίτι…
Τα ξημερώματα του Σαββάτου η 23χρονη κοπέλα εντοπίστηκε άγρια ξυλοκοπημένη στην άκρη του δρόμου, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της. Την άτυχη κοπέλα βρήκε η αδελφή της, η οποία την μετέφερε εσπευσμένα στον Ερυθρό Σταυρό. Η κατάσταση της όμως ήταν πολύ σοβαρή, και η Φαίη έπρεπε να μεταφερθεί στην Κεντρική Κλινική λόγο των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων για να εισαχθεί στην εντατική μονάδα.
Αρχικά δεν θα υπήρξε καμία πληροφόρηση σχετικά με την επίθεση, ούτε κάποια καταγγελία στην αστυνομία, όμως μερικές μέρες μετά την επίθεση στη 23χρονη Φαίη, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα η αδελφή της με ένα ακόμη πρόσωπο για ψευδομαρτυρία και συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας της Φαίης.
Ταυτόχρονα θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον φίλο της Φαίη ο οποίος ήταν άφαντος και αναζητείτο.
Ζωή μέσα από τον Θάνατο…
Στις 30 Απριλίου, μετά από 3 εβδομάδες παραμονής στην εντατική μονάδα εξαιτίας του ξυλοδαρμού της, η άτυχη Φαίη φεύγει από την ζωή. Παρά τη συντριβή και την οδύνη τους, οι γονείς της αδικοχαμένης Φαίης, στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους, υπερέβησαν εαυτούς δείχνοντας μεγαλείο ψυχής και γενναιοδωρίας. Αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δωρεά οργάνων του παιδιού τους.
Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε μία 31χρονη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και οι νεφροί σε δύο νεφροπαθείς ασθενείς, έναν 57χρονο που νοσηλευόταν στο Λαϊκό και σε μία 55χρονη στο Ιπποκράτειο.
Άφαντος ο Δράστης
Ο δράστης που αναζητείτο και του οποίου η φωτογραφία «φιγουράριζε» στα αστυνομικά τμήματα της Νέας Μάκρης και της Αγίας Παρασκευής, δεν ήταν άγνωστος στις αρχές. Επρόκειτο για τον Βαγγέλη Σ ο οποίος λίγο πριν τις επαναληπτικές εκλογές, με έναν φίλο του και έναν εκπαιδευμένο σκύλο ράτσας πιτ μπουλ είχαν επιτεθεί σε προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ που βρισκόταν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Φωνάζοντας «θα πεθάνετε κομμούνια».
Παρότι σε βάρος του δράστη της επίθεσης είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες που προκάλεσε στην άτυχη κοπέλα, και ενώ ο 15ος Ειδικός Ανακριτής είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης από τις 8 Απριλίου, αυτός συνέχιζε ανενόχλητος να εμφανίζεται και να κυκλοφορεί στα στέκια της Νέας Μάκρης.
Η σύλληψη
Ένα μήνα μετά τον θάνατο της Φαίη, στις 8 Μαΐου ο 25χρονος Βαγγέλης Σ συνοδεία του δικηγόρου του, παραδόθηκε και συνελήφθη από στις αρχές. Στην κατάθεση του στους αστυνομικούς, ο δράστης ισχυρίστηκε ότι ήταν ατύχημα καθώς η άτυχη κοπέλα έπεσε και χτύπησε στον προφυλακτήρα το αυτοκινήτου.
«Δεν είμαι δολοφόνος, η Μαριαλένα ήθελε να χωρίσω τη Φαίη. Είχε γίνει μια χαζομάρα μεταξύ μας, ένα βράδυ. Το είπαμε στη Φαίη αλλά εκείνη δεν μπορούσε να το ξεπεράσει. Δεν είχα πρόθεση να κάνω κακό στο κοριτσάκι μου. Εκείνο το βράδυ τσακωνόμασταν με χτύπησε και την χτύπησα και γω… Θόλωσα. Την χτύπησα με τα δυο μου χέρια με χαστούκια. Ζητώ συγγνώμη. Δεν είμαι δολοφόνος…».
Ο 25χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον παρέπεμψε στον 15ο Ειδικό Ανακριτή, για να απολογηθεί.
Στον Ανακριτή
Η κατάθεση του 25χρονου δράστη στον ανακριτή, θα φέρει τα πάνω κάτω στην υπόθεση, καθώς θα αποκαλύψει, ότι διατηρούσε παράλληλη σχέση με την αδερφή της Φαίη…κάτι το οποίο συζητιόταν όλες αυτές τις εβδομάδες στις «πιάτσες» της Νέας Μάκρης.
«Με την αδερφή της Φαίης, η οποία ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της, διατηρούσα παράλληλο ερωτικό δεσμό. Μου ζητούσε επίμονα να χωρίσω και μου έλεγε ότι θα χώριζε και αυτή από τον άνδρα της προκειμένου να ζήσουμε μαζί. Το μοιραίο βράδυ της 5ης Απριλίου η Φαίη έμαθε από την αδερφή της για αυτή την παράνομη σχέση. Με πήρε έξαλλη στο τηλέφωνο και μου ζήτησε να συναντηθούμε. Ήθελε εξηγήσεις. Πήγα το βράδυ σπίτι της, την κάλεσα στο κινητό της και βγήκε έξω…”.
Έπειτα, ισχυρίστηκε ότι η 23χρονη τον χαστούκισε και αυτός της ανταπέδωσε το χαστούκι. «Τη χτύπησα και έπεσε με το κεφάλι στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου». Έμεινε αναίσθητη, ειδοποίησε την μεγάλη αδερφή της Φαίης και την μετέφερε ο ίδιος στον Ερυθρό Σταυρό. Ισχυρίστηκε ότι έμεινε 2 ημέρες στο προσκέφαλο της κοπέλας. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι πρέπει να προφυλακιστεί.
Η κατάθεση της… «αδερφής»
Η μεγάλη αδερφή του θύματος στην διάρκεια της κατάθεσης προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της, κατηγορώντας τον εραστή της, ότι έπεσε θύμα εκβιασμού απ’ τον ίδιο.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ο 25χρονος είχε καταγράψει την ερωτική τους συνεύρεση, η οποία έγινε σε ξενοδοχείο. «Είχαμε κάνει έρωτα μια φορά, το είχε καταγράψει και απειλούσε ότι θα το έδειχνε στην οικογένειά μου και στον σύζυγό μου και ότι θα το έβγαζε στο ίντερνετ» ανέφερε στην κατάθεση της.
Τους ισχυρισμούς της όμως διέψευσε ο 25χρονος λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υφίστατο, και ότι η Μαριαλένα Μ παρέμβαινε μονίμως στην σχέση του, με την μικρότερη αδερφή της δημιουργώντας προβλήματα, προσπαθώντας να τους χωρίσει, για να είναι μαζί του.
Η Μαριαλένα Μ μετά την κατάθεση της αφέθηκε ελεύθερη αφού σχηματίστηκε εις βάρος της δικογραφία για ψευδορκία.
Ιατροδικαστής
Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης θα καταρρίψουν όλους τους ισχυρισμούς του Βαγγέλη Σ. περί «χαστουκιού» και ατυχήματος. Η άτυχη Φαίη δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να προκληθεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αιμορραγία και εγκεφαλικό οίδημα. Είχε αιματώματα στον αριστερό οφθαλμό, στο ζυγωματικό, εκδορά στο δεξί μέτωπο, στο δεξί γλουτό, εκχυμώσεις στο δεξί μηρό, στο γόνατο, αλλά και κάκωση στα άκρα του δεξιού χεριού. Όλα αυτά διέψευδαν τον ισχυρισμό ότι έχασε την ισορροπία της και χτύπησε το κεφάλι της στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου του.
«Φαίνεται ότι κάποιος την κλωτσούσε, την χτυπούσε συνάμα και όλα αυτά προήλθαν, από θλων όργανο… Μπορεί να είναι και από τα χέρια του δράστη, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι το θλων όργανο είναι κάποιο εργαλείο, κάποιο όργανο που χρησιμοποίησε» ανέφερε ο Ιατροδικαστής που πραγματοποίησε την νεκροτομή.
Το μνημόσυνο και τα… καλλιστεία σκύλων
Οι συμπεριφορά της αδερφής του θύματος πριν από το συμβάν, αλλά και κατά την διάρκεια του διαστήματος που μεσολάβησε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης υπήρξε αδιάψευστος μάρτυρας ότι ήταν άκρως «ανταγωνιστική» και αδίστακτη. Η απόφαση της Μαριαλένας Μ να πάει σε καλλιστεία σκύλων στην Θεσσαλονίκη αντί να παρευρεθεί στο μνημόσυνο της αδελφής της, επιβεβαίωσε την πλήρη απουσία μετάνοιας, η μεταμέλειας για τα όσα προκάλεσε.
Η συμπεριφορά της πυροδότησε νέα ένταση και επικριτικά σχόλια στο φιλικό περιβάλλον της Φαίης. Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά που η «Μάνια», όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της, προτίμησε να αποδράσει από το οικογενειακό δράμα. Το ίδιο είχε πράξει μία μέρα πριν αφήσει η αδελφή της στην ΜΕΘ, συμμετέχοντας και πάλι σε καλλιστεία σκύλων…
Η πίκρα και η οργή του πατέρα της αδικοχαμένης κορυφώθηκε.
«Εμείς θρηνούσαμε τη Φαίη… Η θεία της έκανε ένα μακρινό ταξίδι από την Αμερική ειδικά για αυτό τον σκοπό και η Μαρία-Ελένη προτίμησε ένα ταξίδι αναψυχής στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος σε καλλιστεία σκύλων… Δεν μπορεί να το χωνέψει ο νους μου. Αν είναι δυνατόν…» είχε ξεσπάσει ο χαροκαμένος πατέρας.
Η εμπλοκή της 32χρονης στην δολοφονία της Φαίη και η μετέπειτα αμετανόητη συμπεριφορά της, οδήγησαν τους δύσμοιρους γονείς στο διώξουν την 32χρονη κόρη τους από το πατρικό της σπίτι.
Η Δίκη
Στις 5 Μαΐου 2014 ο Βαγγέλης Σ θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Δίπλα του, η 32χρονη αδελφή της άτυχης νεαρής, Μαριαλένα Μ, αντιμέτωπη με την κατηγορία της ψευδορκίας και υπόθαλψης εγκληματία. αφού δεν κατέθεσε την αλήθεια από την αρχή και ένας φίλος του φερόμενου δράστη. Στην ερώτηση του προέδρου προς τον κατηγορούμενο, δήλωσε αθώος ως προς την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η δίκη θα αρχίσει με τις καταθέσεις των μαρτύρων του στενού περιβάλλοντος του θύματος.
Κατάθεση φίλης
Μία από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες στην υπόθεση, ήταν της στενής φίλης της Φαίης με την περιγραφή των γεγονότων, αλλά και της τεταμένης κατάστασης που υπήρχε ανάμεσα στις 2 αδερφές. Ανέφερε τους αλλεπάλληλους καυγάδες ανάμεσα στα τρία μοιραία πρόσωπα, αλλά και τις απειλές από την πλευρά της Μαριαλένας.
«Ο Βαγγέλης γινόταν καταπιεστικός με την Φαίη και τσακώνονταν συχνά, και δεν την άφηνε να βγαίνει έξω μόνη της τις περισσότερες φορές. Η Μαριαλένα έλεγε του έλεγε ότι αν δεν χωρίσει με τη Φαίη, θα αυτοκτονούσε και τον παρακαλούσε να φύγουν μακριά για να ζήσουν τον υποτιθέμενο έρωτά τους».
Η άτυχη 23χρονη Φαίη όταν έμαθε την παράλληλη σχέση της αδερφής της με τον Βαγγέλη Σ ,ο οποίος το παραδέχτηκε λέγοντας ότι ξέκοψε, τον συγχώρεσε. Ωστόσο, η διεκδίκηση εκ μέρους της αδερφής, όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά προσπαθούσε με κάθε τρόπο να πετύχει τον χωρισμό του ζευγαριού με βαριές κατηγορίες εναντίον της αδελφής της, βάζοντας λόγια στον κατηγορούμενο.
Η μάρτυρας κατέρριψε τους ισχυρισμούς της Μαριαλένας περί εκβιασμού της από τον δράστη με ροζ βίντεο. Η κοπέλα στην κατάθεσή της υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος της εκμυστηρεύθηκε κάποια στιγμή πως είχε χτυπήσει το άτυχο κορίτσι που υπέκυψε στα χτυπήματα του κατηγορούμενου.
Επιπλέον η μάρτυρας υποστήριξε πως η Μαριαλένα δεν ερχόταν στο νοσοκομείο να δει την αδελφή της. Η ίδια επισήμανε πως είχε ακούσει τον κατηγορούμενος να λέει στη Μαριαλένα «κόψε τις μ…. γιατί αλλιώς θα ανοίξω το στόμα μου και θα πω όλη την αλήθεια».
Η κατάθεσή του πρώην συζύγου
Ο πρώην σύζυγος της Μαριαλένας, ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα της στη δικαστική αίθουσα και την στήριζε. Για το βράδυ της δολοφονίας της Φαίης, ο Π.Σ κατέθεσε:
«Απ΄ ότι μου είπε η σύζυγός μου, ο Βαγγέλης Στεφανάκης χτύπησε άσχημα την αδερφή της και το περιστατικό έγινε έξω από το σπίτι της παθούσης. Όταν συνέβη, ήμουν στην υπηρεσία μου στη Ραφήνα». Και πρόσθεσε πως «απ΄ότι μου είπε η σύζυγός μου, είπε ψέματα στην αστυνομία γιατί φοβόταν τον Στεφανάκη. Ο Στεφανάκης της έλεγε ότι αν το μαρτυρήσει, θα κάνει κακό στην ίδια, στην αδερφή της, και την οικογένεια της εν γένει».
Για το ροζ DVD με το οποίο η Μαριαλένα Μ υποστήριζε πως την εκβίαζε ο κατηγορούμενος ο πρώην σύζυγος αναφέρει πως:
«Η Μαριαλένα μου αποκάλυψε ότι μια φορά είχε κάνει έρωτα σε ξενοδοχείο με τον Στεφανάκη, και αυτός της είπε ότι είχε βιντεοσκοπήσει τη συνεύρεση, και αν αποκάλυπτε στην αστυνομία ότι αυτός χτύπησε την αδερφή της, θα το δημοσίευε στο ίντερνετ και θα το έστελνε σε όλα τα μέλη της οικογένειάς της, σε μένα, και στην οικογένειά μου».
Πάντως, η σχέση του ζευγαριού ήταν κάπως «ιδιαίτερη», καθώς παρόλο που ήταν σε διάσταση, ο πρώην σύζυγος της, ήταν το στήριγμά της. Με εκείνον εμφανιζόταν στο δικαστήριο, σε εκείνον έβρισκε παρηγοριά στα διαλείμματα, και επίσης την φιλοξενούσε στο σπίτι του στα Σπάτα, μετά την εκδίωξη της από το πατρικό της, θεωρώντας άδικη την εμπλοκή της στην υπόθεση.
Η μητέρα του δράστη
Η κατάθεση της μητέρας του κατηγορούμενου Αθηνάς Σ, μέσω της οποίας προσπάθησε να «ελαφρύνει» την ευθύνη του γιου της για τις πράξεις του, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην δικαστική αίθουσα. Ισχυρίστηκε ότι η 23χρονη Φαίη Μπλάχα ήταν εκείνη που σήκωσε πρώτη το χέρι της και χαστούκισε το γιο της.
Στην κατάθεσή της άφησε να εννοηθεί πως την ένταση που οδήγησε στο συμβάν μεταξύ του νεαρού ζευγαριού, του γιου της δηλαδή και της άτυχης Φαίης, πυροδότησε το τηλέφωνο της Μαριαλένας. «Ο γιος μου δεν είναι δολοφόνος, ούτε όμως και άγγελος. Αν κάποιος πήγαινε να τον χτυπήσει, τότε θα σήκωνε και εκείνος το χέρι του» είπε η μητέρα του κατηγορούμενου.
Σε ερώτηση της έδρας για το τι γνωρίζει σχετικά με το πώς έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό κατέθεσε: «Έμαθα ότι η Μαριαλένα τηλεφώνησε στο Βαγγέλη και του είπε να πάνε μαζί σε ένα πάρτι πριβέ. Εκείνος της απάντησε ότι είναι με τη Φαίη και πως δεν θα πάει μαζί της. Τότε η Μαριαλένα του είπε «ποια μ’ αυτή; Πού χαλάει σπίτια; Πού πάει με παντρεμένους;». Τότε ο Βαγγέλης πήρε τη Φαίη και της είπε ότι χωρίζουν. Η Φαίη τον κάλεσε πίσω και του ζήτησε συνάντηση. Βρέθηκαν λίγο πιο κάτω από το σπίτι της, για να μην ξυπνήσουν τον πατέρα της. Η Φαίη ήταν έξω φρενών. Τον χτύπησε και μετά τη χτύπησε και αυτός. Δεν πήγε όμως στη συνάντηση, για να σκοτώσει τη Φαίη».
Εισαγγελέας
Η Εισαγγελέας στην αγόρευση της έκρινε ενόχους τόσο τον Βαγγέλη Σ όσο και τη Μαριαλένα Μ και τον φίλο του δράστη. Ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικαστεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο ο βασικός κατηγορούμενος, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Ζήτησε παράλληλα ενοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο και για τους άλλους δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση, τη Μαριαλένα Μ και τον τρίτο κατηγορούμενο της υπόθεσης Βικ Σ.
Στην πρότασή της η εισαγγελέας ανέφερε πως ο κατηγορούμενος δεν ένιωσε ποτέ συναισθηματικό έρωτα για την αδικοχαμένη Φαίη, ότι τον ενδιέφερε μόνο ο εαυτός του και ότι ήταν γοητευμένος που ήταν το «Μήλον Της Έριδος» για τις δύο αδερφές. Αναφερόμενη στα χτυπήματα που δέχτηκε η άτυχη κοπέλα στο κεφάλι της από τον κατηγορούμενο η εισαγγελέας είπε ότι ήταν ακαριαία και ότι προκάλεσαν τον εγκεφαλικό της θάνατο.
Σε ό,τι αφορά τη Μαριαλένα Μ η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή της, σύμφωνα με το κατηγορητήριο και ανέφερε πως για την κατηγορουμένη, ο δράστης ήταν το «τρόπαιο» στο ανταγωνισμό που είχε αναπτύξει με την αδερφή της.
Η εισαγγελέας ζήτησε να καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη ο Βαγγέλης Σ και σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών η Μαριαλένα Μ.
Η Καταδίκη
Στις 19 Ιουνίου 2014 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Βαγγέλη Σ για τον άγριο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της 23χρονης Φαίης Μπλάχα. Στην αδερφή της, Μαριαλένα επέβαλε την ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία, με τον όρο να εμφανίζεται υποχρεωτικά μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της, ενώ ο φίλος του Στεφανάκη Βικ Σ καταδικάστηκε σε δώδεκα μήνες ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.
Εφετείο
Στις 20 Φεβρουαρίου 2017 η υπόθεση της δολοφονίας της Φαίη Μπλάχα θα αναβιώσει ξανά στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο κατηγορούμενος επανέλαβε πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τη σύντροφο του.
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες που έχω βυθίσει στο πένθος και στην στεναχώρια. Βέβαια, έγινε το κακό αλλά ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο.
Η συγκατηγορούμενη του, η αδερφή της αδικοχαμένης Φαίη, η οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση πέντε ετών, με αναστολή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.
Η κατάθεση του πατέρα
Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του πατέρα της αδικοχαμένης Φαίη, Αντώνη Μπλάχα, ο οποίος φανερά καταβεβλημένος αφηγήθηκε με λεπτομέρειες όλα όσα προηγήθηκαν του μοιραίου. Μίλησε για τη σχέση του με τις κόρες του αλλά και το ρόλο που έπαιξε ο κατηγορούμενος.
«Εκείνη την περίοδο η γυναίκα μου αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μαζί μας έμενε μόνο η Φαίη, η μεγάλη μου κόρη είχε παντρευτεί. Οι σχέσεις της με τον σύζυγο της δεν ήταν καλές. Ο γαμπρός μου είχε φύγει από το σπίτι και τα κορίτσια συγκατοίκησαν για λίγες ημέρες. Ήξερα από το Μάρτιο 2013 ότι είχε σχέση η Φαίη με τον κατηγορούμενο αλλά δεν γνώριζα από πότε. Τον πρώτο καιρό ήταν χαρούμενη, ευχαριστημένη. Λίγες ημέρες πριν από το συμβάν, όμως, ήταν μέσα στα νεύρα και ξαναγύρισε στο πατρικό. Την ρώτησα τι έγινε και εκείνη μου είπε ότι η αδελφή της προσπαθεί να της πάρει το φίλο. Εκείνες τις ημέρες είχα δει πράγματι τον κατηγορούμενο ,τουλάχιστον δυο φορές, να επισκέπτεται το σπίτι της μεγάλης μου κόρη και πέρασε εκεί το βράδυ.
Γίνονταν κάποιες συζητήσεις για το θέμα… Και ερχόταν στο σπίτι η Φαίη ήταν αναστατωμένη . Η Φαίη έλεγε ότι υπήρχαν προβλήματα που προσπαθούσαν να τα λύσουν. Εγώ ζήτησα από τη Μαρία – Ελένη να μην δέχεται τον Στεφανάκη στο σπίτι της. Εκείνη, όμως, δεν μου είπε κάτι συγκεκριμένο. Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα και η Φαίη έκλαιγε και μου είπε πως τα πράγματα δεν πάνε καλά, ότι η αδελφή της προσπαθούσε να της τον πάρει και πως εκείνος την είχε χτυπήσει δυο φορές, μετά από λογομαχία.
Μια φορά, μάλιστα, όπως έμαθα αργότερα, την χτύπησε στο αυτί και πήγε στο Κέντρο Υγείας αλλά εγώ τότε δεν γνώριζα τι είχε γίνει. Τη συμβούλευσα να χωρίσει γιατί της είπα ότι «αν είναι να σε αγαπάει με αυτόν τον τρόπο…». Εγώ ήθελα να κάνουμε ένα ραντεβού όλοι μαζί αλλά δεν πρόλαβα.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο πρωινό που ενημερώθηκε από την Μαρία- Ελένη ότι η Φαίη βρισκόταν τραυματισμένη στο νοσοκομείο:
«Στις 6 Απριλίου η μεγάλη μου κόρη ήρθε σπίτι και έδειχνε ανήσυχη . Μου είπε πως βρήκαν τη Φαίη χτυπημένη και πεταμένη στο δρόμο και μάλλον πρόκειται για τροχαίο και την πήγαν στο νοσοκομείο. Εγώ έφυγα για το νοσοκομείο αλλά η μεγάλη κόρη μου δεν με συνόδευσε, έμεινε σπίτι. Η Φαίη ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, διασωληνωμένη. Μου είπαν οι γιατροί ότι είναι πολύ σοβαρά».
Γύρισα σπίτι και μαζί με την Μαρία -Ελένη πήγαμε στο Τμήμα της Νέας Μάκρης όπου κάναμε καταγγελία . Η Μαρία Ελένη είπε πως κάποιος κοινός φίλος τους τη βρήκε στο δρόμο και ειδοποίησε τον κατηγορούμενο … Ό,τι δηλαδή μου είχε πει και εμένα νωρίτερα. Δεν την πήγαν κατευθείαν στο νοσοκομείο, όπως έμαθα αργότερα , αλλά σε κάποιο φιλικό σπίτι όπου και αποφάσισαν όλοι μαζί τι θα κάνουν».
Δύο ημέρες αργότερα η Φαίη μπήκε στην εντατική. Αρχικά οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι αλλά στη συνέχεια χειροτέρεψε. Καθοριστική ήταν η καθυστέρηση της μεταφοράς της στο νοσοκομείο. Είχε χτυπηθεί πολύ στο κεφάλι. Μου είπαν, οι γιατροί, ότι ήταν ένα χτύπημα επαγγελματικό, έπρεπε να ξέρεις για να το κάνεις».
Μετά από περίπου 15 ημέρες έφυγε η Φαίη από τη ζωή και αποφασίσαμε να κάνουμε δωρεά οργάνων.
Πρόεδρος: Η αδελφή της την επισκέπτονταν;
Μάρτυρας: Όχι, ελάχιστες φορές
Πρόεδρος: Δεν σας παραξένεψε αυτό;
Μάρτυρας: Τότε άρχισαν να βγαίνουν στη φορά διάφορα πράγματα, για τη σχέση με την Στεφανάκη … Έμαθα ότι την είχε χτυπήσει ο Στεφανάκης και δεν ήταν τροχαίο . Άλλωστε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος, μου είπαν, είχε παραδεχθεί ότι τη χτύπησε γιατί είχαν τσακωθεί . Έμαθα ότι η μεγάλη κόρη μου τον γνώριζε από το παρελθόν και τον διεκδικούσε από τη Φαίη. Για το λόγο αυτό πήγαινε στην καφετέρια που δούλευε η Φαίη και προσπαθούσε να τη διαβάλλει. Έλεγε ότι η Φαίη είχε και άλλους φίλους , παράλληλες σχέσεις.
Η Μαρία – Ελένη μου είπε αργότερα ότι είπε ψέματα στην αστυνομία, γιατί την εκβίαζε ο Στεφανάκης ότι θα κάνει κακό στην οικογένεια μας και στην ίδια. Είχε κάποιο βίντεο στα χέρια του και φοβόταν μην το βγάλει στο διαδίκτυο, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε βίντεο.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μπλάχας είπε πως η σχέση του με την Μαρία -Ελένη χάλασε από τότε που υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε σχέση με τη δολοφονία . «Ήρθε στην κηδεία της Φαίης αλλά όχι στα σαράντα. Σταματήσαμε να έχουμε επαφή. Δεν ήρθε στην κηδεία της μητέρας της αλλά στα τριήμερα. Μετά το θάνατο της Φαίης της ζήτησα να φύγει».
Πρόεδρος: Ποια είναι η σχέση σας, σήμερα, μαζί της;
Μάρτυρας: Τίποτα…
Πρόεδρος: Δεν νοιάζεται για εσάς;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Και εσείς έχετε μείνει μόνος χάσατε και γυναίκα σας με όλο αυτό τον πόνο;
Καταπέλτης η ιατροδικαστής
Κατάθεση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου έδωσε η ιατροδικαστής, η οποία είχε εξετάσει την άτυχη Φαίη Μπλάχα ενώ νοσηλευόταν σε καταστολή, και ήταν αυτή που διενήργησε την νεκροψία στην σορό της κοπέλας. Η ιατροδικαστής στην κατάθεσή της ανέφερε πώς «το κεφάλι της νεαρής κοπέλας φαίνονταν σαν να είχε προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια ενώ οι υπόλοιπες κακώσεις μαρτυρούσαν χτυπήματα από πάλη».
Παράλληλα ξεκαθάρισε πως μόλις τρία 24ωρα μετά τον ξυλοδαρμό της, η κοπέλα βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου καθώς «το στέλεχος του εγκεφάλου της ήταν εντελώς κατεστραμμένο». Αναφορικά με το επιχείρημα της υπεράσπισης, ότι το θύμα έπεσε και χτύπησε στον προφυλακτήρα, ανέφερε ότι καταρρίπτεται από την φύση των χτυπημάτων. «Η κοπέλα ήταν χτυπημένη στο πάνω μέρος του κεφαλιού της, στην βρεγματική χώρα και όχι στο πίσω μέρος, όπως θα συνέβαινε αν είχε χτυπήσει στον προφυλακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ιατροδικαστής στην κατάθεσή της είπε πως «η κοπέλα ήταν σε βαθύ κώμα, χρειάζονταν να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στον “Ερυθρό Σταυρό” το επίπεδο συνειδητότητάς της ήταν σύμφωνα με την κλίμακα Γλασκώβης 6 στα 15. Η μαγνητική έδειξε διάχυτο αιμάτωμα στον εγκέφαλο, διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα. Αυτά προέκυπταν από το φάκελό της. Ήταν σε βαθιά καταστολή ώστε να μην έχει ο οργανισμός της ενεργειακές ανάγκες. Δεν ήταν αιμοδυναμικά σταθερή και της είχαν χορηγήσει φάρμακο».
Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η ιατροδικαστής είπε, «στην Κεντρική Κλινική διαπίστωσα κατ’ αρχάς, ότι η κοπέλα είχε εμφανή τραύματα. Είχε εκχυμώσεις και στο αριστερό πόδι είχε στο γόνατο μια εκδορά. Ήταν σαν να είχε σκύψει. Είχε και άλλες εκχυμώσεις. Έμοιαζε σαν έχει δεχθεί χτυπήματα ή να έχει χτυπηθεί σε κάποιες επιφάνειες. Αυτό όμως που με απασχολούσε ήταν μια κρίσιμη κάκωση…..
Όπως ανέφερε, στην Κεντρική Κλινική οι γιατροί κατάλαβαν ότι η κοπέλα είχε πέσει από το 6 στο 3 στην κλίμακα Γλασκώβης. «Στο σημείο αυτό στο μυαλό του γιατρού μπαίνει η ιδέα να ξεκινήσει ο εγκεφαλικός θάνατος» κατέθεσε η ίδια.
Όταν έφυγε από τον «Ερυθρό Σταυρό» είχε βαθμολογία 6 στην κλίμακα Γλασκώβης. Οι γιατροί της Κεντρικής Κλινικής μου είπαν ότι από το 6 είχε πάει στο 3. Σκεφθείτε ότι το 6 σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να μπει επειγόντως σε ΜΕΘ. Στη Κεντρική Κλινική η πιθανότητα επιβίωσης της κοπέλας ήταν μηδαμινή. Την είδα στις 9 Απριλίου. Από τότε ξέραμε ότι η κοπέλα θα πεθάνει εκτός και αν γίνονταν θαύμα.
Στη συνέχεια, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη νεκροψία που διενήργησε στη σωρό του κοριτσιού. Αναφέρθηκε σε κάκωση που διαπίστωσε στη βρεγματική χώρα (στο πάνω μέρος του κεφαλιού) η οποία όπως είπε σημαίνει «πλήξη» και διευκρίνισε πως «αυτό προήλθε από πλήξη από κάποιο μέσο και όχι από κάποια πρόσκρουση σε κάποια επιφάνεια».
Η Μαρτυρία της φίλης
Με δάκρυα στα μάτια η Ιωάννα, φίλη της 23χρονης Φαίης, περιέγραψε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο την άσχημη κατάσταση στην οποία αντίκρυσε τη φίλη της στο νοσοκομείο.
«Στο νοσοκομείο όταν την είδα δεν την αναγνώρισα. Στο δωμάτιο ήταν 6-7 άτομα. Οι συνθήκες ήταν τραγικές. Ήταν σκεπασμένη με ένα σεντονάκι, ο καθένας την κοίταζε και έβηχε από πάνω της. Ήταν πρησμένη, είχε αίματα στα χείλη, μαυρισμένο μάτι, σημάδια στο μέτωπο από τα χτυπήματα. Τα νύχια της ήταν σπασμένα και είχε αίματα. Έπαθα σοκ. Κανένας δεν ήταν μαζί της εκείνο το πρωί», περιέγραψε, προσθέτοντας πως άμεσα τηλεφώνησε στην αδελφή της Μαριαλένα.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνάντησή της με τον Στεφανάκη στο νοσοκομείο καταθέτοντας πως «Ήταν στεναχωρημένος, είχε πανικό. Μου είπε ότι βγήκε εκτός εαυτού και ότι έριξε στη Φαίη μόνο ένα χαστούκι και εκείνη έχασε την ισορροπία της και χτύπησε το κεφάλι της στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου. Εμείς εκείνη την ώρα δεν είχαμε εικόνα για τα εσωτερικά χτυπήματα», και συμπλήρωσε πως είχε μελανιές στα χέρια του.
Η Ιωάννα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκαναν οι φίλοι της για να βρεθεί κρεβάτι στην εντατική και περιέγραψε: «Έμεινε στο δημόσιο νοσοκομείο 58 ώρες εκτός εντατικής. Απευθυνθήκαμε σε νοσοκομείο και τους ζητήσαμε να κάνουν την εισαγωγή και να τους δώσουμε μετά τα χρήματα και εκείνοι μας απάντησαν: «πρώτα τα χρήματα» . Ψάχναμε λεφτά και τελικά μας τα έδωσαν οι γονείς μας. Τελικά, η Φαίη μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική στο Κολωνάκι. Εγώ μαζί με ακόμα μια φίλη μας πληρώσαμε την πρώτη εβδομάδα και τα υπόλοιπα τα κάλυψε η κλινική…»
Σε αυτή την προσπάθεια, η αδελφή της Φαίης ήταν απούσα. «Εγώ είδα την Μαριαλένα στο Κολωνάκι. Ήταν ένα θέατρο του παραλόγου. Κρατούσε μια εικόνα στο χέρι και έκανε προσευχές. Έτρεμε, δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, ήταν πάνω σε ένα καροτσάκι».
Η μάρτυρας υποστήριξε πως δεν μίλησε μαζί της «Δεν ήθελα να την ακούσω», είπε και συνέχισε: «Με ενδιέφερε η στάση της πριν αλλά και μετά. Δεν μπορεί η αδελφή της να είναι στο νοσοκομείο και να τρέχουν οι ξένοι. Όλοι, και ο κατηγορούμενος, μου είπαν πως το σχέδιο για να πουν στην αστυνομία και τον πατέρα τους ότι η Φαίη βρέθηκε στο δρόμο ήταν δικό της» τόνισε.
Όταν ξεκίνησε η σχέση της Φαίης με τον κατηγορούμενο υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός με την μεγάλη της αδελφή. Η Φαίη ήταν πολύ ερωτευμένη. Το άγχος της ήταν η αδελφή της η οποία μπλεκόταν συνεχώς στα πόδια τους. Είχε υποψίες ότι τον παρενοχλεί», είπε η μάρτυρας.
Για τη σχέση του ζευγαριού υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος είχε υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι στη Φαίη. «Τη ζήλευε. Ήταν η ζήλια κάποια λόγια που άκουγε…», είπε χαρακτηριστικά.
«H αδελφή της μας είπε να πούμε ψέματα»
Ευθύνες στην αδελφή της Φαίη, Μαριαλένα, επέρριψε ο νεαρός που μετέφερε την άτυχη κοπέλα, βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο το μοιραίο βράδυ της 6ης Απριλίου 2014. Ο 22χρονος Αθανάσιος Κ, καταθέτοντας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, είπε πως η Μαριαλένα τους παρακίνησε να πουν ψέματα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεψύχησε η μικρότερη αδελφή της.
Μας είπε να πούμε ότι βρήκα εγώ τη Φαίη στο δρόμο, τυχαία, κοντά στο σπίτι της, ότι ειδοποίησα το φίλο μου και εκείνος τον Βαγγέλη και την πήγαμε στο νοσοκομείο». Όπως κατέθεσε ο νεαρός, πριν πάει στην Αστυνομία συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο και την Μαριαλένα η οποία, όπως είπε ο 23χρονος, του ζήτησε να πει στους αστυνομικούς τη δική της εκδοχή, ότι δηλαδή η αδελφή της βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στο δρόμο.
Τελικά, ο μάρτυρας κατέθεσε στην Αστυνομία τη δική του εκδοχή για το μοιραίο βράδυ, και συμπλήρωσε πως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του, ο κατηγορούμενος τον ρώτησε τι είπε. «Του είπα: “την αλήθεια” και εκείνος μου απάντησε “καλά έκανες, ευχαριστώ”.»
Η απολογία του κατηγορούμενου
«Δεν είμαι δολοφόνος, δεν είμαι αυτό που με παρουσιάζουν τα ΜΜΕ…», υποστήριξε στην απολογία του ο 29χρονος. «Η Μαριαλένα ήθελε να χωρίσω τη Φαίη. Είχε γίνει μια χαζομάρα μεταξύ μας, ένα βράδυ. Το είπαμε στη Φαίη αλλά εκείνη δεν μπορούσε να το ξεπεράσει. Δεν είχα πρόθεση να κάνω κακό στο κοριτσάκι μου. Εκείνο το βράδυ τσακωνόμασταν με χτύπησε και την χτύπησα και γω… Θόλωσα. Την χτύπησα με τα δυο μου χέρια με χαστούκια. Ζητώ συγγνώμη για μια ακόμη φορά. Δεν είμαι δολοφόνος. Δεν είμαι αυτό που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ…».
Κατά την απολογία του στο δικαστήριο, ο 29χρονος, ανέφερε ότι γνώρισε τις δυο κοπέλες σε καφετέρια της Νέας Μάκρης τον Νοέμβριο του 2012, χωρίς όμως, τότε, να γνωρίζει, όπως ισχυρίστηκε, πως ήταν αδελφές. Το θύμα εργαζόταν στη συγκεκριμένη καφετέρια.
Στη συνέχεια της απολογίας του ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Μαριαλένα, μίλησαν στη Φαίη για την «περιπέτεια της μιας βραδιάς» που είχαν. Ωστόσο, όπως είπε, η Μαριαλένα άρχισε να του ζητάει, να χωρίσει με τη Φαίη, κάτι που εκείνος δεν ήθελε. «Δεν ένιωθα τίποτα για τη Μαριαλένα, πέρναγα καλά με τη Φαίη» είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος τονίζοντας ότι η Μαριαλένα ζήλευε τη Φαίη.
Εισαγγελέας
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, όπως επίσης να κριθεί ένοχη και η αδελφή της άτυχης 23χρονης, Μαριαλένα Μπλάχα, για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία.
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, «ο κατηγορούμενος χτύπησε την παθούσα γιατί τόλμησε να εναντιωθεί και την χτύπησε μέχρι θανάτου, κόβοντας πολύ νωρίς το νήμα της ζωής μιας κοπέλας που είχε όλη τη ζωή μπροστά της. Προκύπτει πως ο κατηγορούμενος τέλεσε την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο για την οποία καταδικάστηκε πρωτόδικα. Να απορριφθεί ο ισχυρισμός του για μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρο βλάβη.
Αναφερόμενη στην αδελφή του θύματος, Μαριαλένα η εισαγγελέας είπε: «Στο νοσοκομείο έδειξε ψυχραιμία και απάθεια. Μετά έφτιαξαν το ψευδές σενάριο ότι δηλαδή η Φαίη βρέθηκε στο δρόμο χτυπημένη και πως μετά την πήγαν στο νοσοκομείο. Όλοι ήξεραν ποια ήταν η αλήθεια. Η κατηγορουμένη ανέλαβε μάλιστα να διαδώσει το ψευδές σενάριο. Στην συνέχεια οι δυο κατηγορούμενοι έχοντας την αίσθηση ότι το όλο ζήτημα μπήκε σε ασφαλή βάση συγκάλυψης στις 7 το πρωί έφυγαν από το νοσοκομείο, αφήνοντας μόνη τη Φαίη σε βαθύ κώμα».
Η Απόφαση
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 Δικαστές και ένορκοι έκριναν ομόφωνα ένοχο τον Βαγγέλη Σ για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» της 23χρονης Φαίης Μπλάχα ενώ επίσης ένοχη έκριναν και την Μαριαλένα Μπλάχα, αδελφή της άτυχης Φαίης, για τα αδικήματα της ψευδορκίας και της υπόθαλψης εγκληματία. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας επειδή προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του, μεταφέροντας την 23χρόνη Φαίη στο νοσοκομείο.
Το Δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε έτη, σε αντίθεση με την πρωτόδικη απόφαση με την οποία του είχε επιβληθεί η ισόβια κάθειρξη. Στην αδελφή της Φαίης, Μαριαλένα το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών με τριετή αναστολή για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου να «σπάσουν» τα ισόβια ήταν ομόφωνη. Αντίθετη γνώμη εξέφρασε η εισαγγελέας της έδρας η οποία ζήτησε την μη αναγνώριση ελαφρυντικών και στους δυο κατηγορουμένους.
Ξανά στο Εφετείο
Στις 22 Ιουνίου 2020 η πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας της 23χρονης Φαίη Μπλάχαα θα αναβιώσει ξανά στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθήνας λόγο της αναίρεσης που άσκησε ο Άρειος Πάγος στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, στο οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί κάθειρξη 20 ετών αντί των ισοβίων.
Όπως ανέφερε στη σχετική απόφαση που εξέδωσε το Ζ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να στοιχειοθετηθεί η ελαφρυντική περίσταση της ειλικρινούς μετάνοιας «πρέπει η μετάνοια του υπαιτίου, όχι μόνο να είναι ειλικρινής, αλλά και να εκδηλώνεται εμπράκτως, δηλαδή να συνδυάζεται με συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία μαρτυρούν ότι αυτός μεταμελήθηκε και για το λόγο αυτό επιζήτησε, ειλικρινά και όχι προσχηματικά, να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της αξιόποινης πράξης του».
Επιπλέον, κατά τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, δεν αρκεί η απλή έκφραση συγγνώμης εκ μέρους κατηγορουμένου ούτε όμως και η ομολογία της πράξης του συνιστά ειλικρινή μετάνοια, ακόμα και αν έγινε αυθόρμητα.
Στην επανεκδίκαση της υπόθεσης το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας επέβαλε στον καταδικασθέντα Βαγγέλη Σ ξανά την ισόβια κάθειρξη.
Η Προσφυγή στον Άρειο Πάγο
Ο καταδικασθείς μέσα από τις φυλακές Αυλώνας προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για τον ίδιο απόφαση του 2020 και να του αναγνωριστεί «η ελαφρυντική περίσταση της ειλικρινούς μετάνοιας» (άρθρο 84, παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα).
Απευθυνόμενος προς τους δικαστές, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι συμπαραστάθηκε στη Φαίη, ισχυρίστηκε ότι μόλις συνειδητοποίησε ότι η σύντροφός του είχε χάσει τις αισθήσεις της τη μετέφερε με το αυτοκίνητό του στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, αλλά εκεί δεν υπήρχε γιατρός για να την περιθάλψει και έτσι πήγε στο σπίτι φίλου του και με το αυτοκίνητο πλέον του τελευταίου τη μετέφεραν στο εφημερεύον νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
Στη συνέχεια, ειδοποίησε την αδελφή της για τις τυπικές διαδικασίες εισαγωγής της στο νοσοκομείο, ενώ ο ίδιος, «καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στο νοσοκομείο, τόσο κατά την ημέρα του συμβάντος όσο και την επομένη, παραστεκόμουν στη θανούσα έξω από τον θάλαμο νοσηλείας της μαζί με τις φίλες και τους οικείους της, συντετριμμένος, αγωνιώντας για την κατάστασή της, ζητώντας συγγνώμη από τους οικείους της, ξεσπώντας σε κλάματα και απειλώντας να θέσω τέρμα στη ζωή μου, αν η θανούσα πάθαινε κάτι κακό».
Επεσήμανε ακόμα ότι το διάστημα που νοσηλευόταν, εκείνος ήταν «σε συνεχή επικοινωνία με τις φίλες της, προκειμένου να ενημερώνομαι για την κατάστασή της και να βοηθώ όσο μπορώ για την καλύτερη δυνατή νοσηλεία και περίθαλψή της».
Παράλληλα, προσκόμισε σημείωμα κοινωνικού λειτουργού των φυλακών στο οποίο ανέφερε ότι επιδεικνύει πολύ καλή διαγωγή και είναι απολύτως συνεργάσιμος. Επίσης, επικαλέστηκε βεβαίωση της διεύθυνσης των φυλακών, σύμφωνα με την οποία μέχρι τώρα έχει πάρει 10 άδειες και επιστρέφει, ενώ προσκόμισε στο δικαστήριο και ληξιαρχική πράξη γάμου.
Σχετικά με την εξαφάνισή του μετά το τραγικό περιστατικό ανέφερε: «Η ολιγοήμερη καθυστέρησή μου να παρουσιαστώ στις Αρχές οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στο ότι πίστευα ακράδαντα στην ανάρρωση της συντρόφου μου και ήθελα να είμαι ελεύθερος να της προσφέρω κάθε δυνατή βοήθεια προς τον σκοπό αυτό». Κλείνοντας είπε: «Δηλώνω όμως ειλικρινά και κατηγορηματικά ότι για όλη μου τη ζωή δεν θα μπορέσω να συγχωρήσω τον εαυτό μου και να διασκεδάσω τις αφόρητες τύψεις μου για τον πόνο και το ανεπανόρθωτο κακό που προκάλεσα με την απερίσκεπτη πράξη μου».
Η απόρριψη
Οι δικαστές του Αρείου Πάγου αντέκρουσαν την επιχειρηματολογία του καταδικασθέντα επισημαίνοντας ότι «όταν αντιλήφθηκε ότι η κοπέλα είχε χάσει τις αισθήσεις της, αντί να ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ ή την Αστυνομία, ή να τη μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο ή ακόμη να ζητήσει τη βοήθεια του πατέρα της που ήταν λίγα μέτρα πιο πέρα στην οικία του, τη μετακίνησε και τη μετέφερε στην οικία του φίλου του». Και εκεί, τελικά, αποφάσισε με την προτροπή του φίλου του να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, με μεγάλη όμως καθυστέρηση, κάτι που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την άσχημη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Οι δε δικαστές τονίζουν: «Η μεταφορά της θανούσας στο νοσοκομείο έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση (ο ξυλοδαρμός της έλαβε χώρα περί ώρα 2.45 έως 3 και στο νοσοκομείο έφθασαν περί ώρα 5 τα ξημερώματα), γεγονός που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ήδη σοβαρή κατάσταση της υγείας της».
Ακολούθως, σύμφωνα με το δικαστήριο, ο 25χρονος «μετά τη μεταφορά της θανούσας στο νοσοκομείο, δεν παρέμεινε συνεχώς στο πλευρό της, ούτε δήλωσε στους γιατρούς την εμπλοκή του στην υπόθεση, αλλά προετοιμάζοντας την υπεράσπιση και αυτοπροστασία του».
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τους δύο φίλους του και συνεννοήθηκαν τι θα πουν στην «κατάθεσή τους στην Αστυνομία προκειμένου να συγκαλυφθεί η εμπλοκή του». Συγκεκριμένα, συνεννοήθηκαν να καταθέσουν ότι την κοπέλα τη βρήκε τυχαία στην άκρη του δρόμου πεσμένη και τραυματισμένη κοντά στο σπίτι της ο φίλος του Βαγγέλη Στεφανάκη, ο οποίος τηλεφώνησε σε δεύτερο φίλο, γνωστό, κι εκείνος με τη σειρά του στον κατηγορούμενο. Ετσι, τη μετέφεραν όλοι μαζί στο νοσοκομείο. Από το νοσοκομείο αποχώρησαν αφήνοντας την κοπέλα «ημιθανή, σε κώμα και διασωληνωμένη, εντελώς μόνη της σε έναν θάλαμο με άλλους τρεις ασθενείς (λόγω έλλειψης κλίνης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου), ο δε κατηγορούμενος επέστρεψε, όπου και κοιμήθηκε», προσθέτει η δικαστική απόφαση-απάντηση.
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Η δήλωσή του ενώπιον των φίλων ότι αν πάθει κάτι η σύντροφός του θα αυτοκτονήσει και θα τρακάρει, σε συνάρτηση με την αδιαφορία του για την πορεία της υγείας του θύματός του, αφού η έγνοια του ήταν να επιστρέψει στο σπίτι και να κοιμηθεί, δεν συνάδουν με εικόνα ατόμου μετανοημένου για την πράξη του, ούτε υποδηλώνουν ειλικρινή ψυχοβουλητική μεταστροφή αυτού». Εξάλλου, σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, όταν η κοπέλα εισήχθη σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου «δεν προσφέρθηκε να συνεισφέρει οικονομικά για τη νοσηλεία της, ενώ ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη από τους οικείους της».
Το σκεπτικό
Οι δικαστές δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι ο Βαγγέλης Στεφανάκης «είχε χειροδικήσει σε βάρος της θανούσας και άλλες δύο φορές, και μάλιστα τη δεύτερη φορά τής είχε επιφέρει χτυπήματα στο πρόσωπο και το αυτί, συνεπεία των οποίων η τελευταία είχε επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. […] Ο κατηγορούμενος, παρόλο που γνώριζε από την πρώτη ημέρα ότι είχε εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, διέφευγε επί έναν μήνα τη σύλληψή του, μη παρουσιαζόμενος αυτοβούλως ενώπιον των Αρχών προς εκτέλεσή του».
Κατόπιν όλων αυτών και με βάση τα περιστατικά, οι αρεοπαγίτες κατέληξαν ότι «ουδόλως αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος επέδειξε ειλικρινή μετάνοια για την τέλεση της πράξης του, ούτε εκδήλωσε ειλικρινή ψυχοβουλητική μεταστροφή, ούτε επεδίωξε ειλικρινώς λόγω μετανοίας να άρει τις συνέπειες της πράξεως του».
Στις 6 Μαρτίου 2023 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό του με αποτέλεσμα να μη μειωθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί και να του επιδικαστούν δικαστικά έξοδα ύψους 250 ευρώ.