Επτά σφαίρες…για ένα σπίτι

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία ή είδηση του ξεκληρίσματος μιας ολόκληρης οικογένειας στους Αγίους Αναργύρους. Το γεγονός προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και πυροδότησε εκ νέου την συζήτηση για την ψυχική υγεία των αστυνομικών, και την ικανότητα να φέρουν όπλο, καθώς ο τραγικός πρωταγωνιστής  του αποτρόπαιου εγκλήματος, ο Χρήστος Ζ, ήταν Αρχιφύλακας την Ελληνικής Αστυνομίας. Τα σοκαριστικά γεγονότα σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, τα οποία διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρέμειναν αδιευκρίνιστα και βασίζονται σε εικασίες στο τι διαδραματίστηκε στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου, στην οδό Ευριπίδου…

Who is

Ο Αρχιφύλακας Χρήστος Ζ καταγόταν από το Ποτιόπουλο  Αιτωλοακαρνανίας. Το 1996 έφυγε από την Αστυνομική Διεύθυνση του Αερολιμένα Ελληνικού και τοποθετήθηκε στη φρουρά του Μεγάρου Μαξίμου, του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ στην συνέχεια είχε μετακινηθεί στην φρουρά τις Βουλής.

Από εκεί τα τελευταία χρόνια αποσπάστηκε εκ νέου στην φρουρά του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Το 2010 γνώρισε την Ελένη Χ  την οποία παντρεύτηκε το 2012, και λίγο αργότερα απέκτησαν την κορούλα τους.

Η 48χρονη Ελένη, η σύζυγος του Αρχιφύλακα, ήταν γνωστή γιατρός και συγκεκριμένα ρευματολόγος. Διατηρούσε ιατρείο στην περιοχή των Αγίων Ανάργυρων, ενώ παράλληλα εργάζονταν σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο των Βορείων Προαστίων. Το ζευγάρι έμενε με την κορούλα τους στον πρώτο όροφο της διώροφης οικίας στους Αγίους Αναργύρους. Στον κάτω όροφο, έμενε μόνη της η μητέρα της Ελένης, η πεθερά του Αρχιφύλακα.

Η αγωνία

Στις 18 Δεκεμβρίου η 48χρονη Ελένη, δεν πήγε στην εργασία της στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι συνάδελφοι της να την αναζητούν. Παράλληλα και οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού που πήγαινε η μικρή κόρη του ζευγαριού, άρχισαν να αναζητούν τους γονείς, λόγο της απουσίας του παιδιού.

Οι συγγενείς ενημερώθηκαν για την αδυναμία επικοινωνίας με την οικογένεια το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να πάνε στην διώροφη κατοικία της οδού Ευριπίδου. Ο πρώτος ξάδελφος της Ελένης ο Γιώργος Δ έφτασε στο σπίτι, όπου όλα τα παράθυρα ήταν κλειστά και δεν του άνοιγε κανείς.  Σκαρφάλωσε απ’ το πλάι, στην εξωτερική σκάλα όπου προσπάθησε να ανοίξει το παράθυρο. Μέσα απ’ αυτό, είδε αναμμένα τα φώτα, την κεντρική πόρτα ανοιχτή και αντίκρυσε την πεσμένη Ελένη στο πάτωμα. Ειδοποίησε την αστυνομία και έσπασε την πόρτα, αντικρίζοντας ένα αποτρόπαιο θέαμα.

Η απόλυτη φρίκη

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που μπήκαν στο διαμέρισμα αντίκρυσαν την μάνα και την κόρη πεσμένες στο πάτωμα του σαλονιού σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Στο σαλόνι και στο διάδρομο του διαμερίσματος βρέθηκαν 6 κάλυκες από πυροβόλο όπλο των 9 χιλιοστών. Στον τοίχο, ήταν εμφανέστατα τα σημάδια από τους απανωτούς πυροβολισμούς που είχε ρίξει ο δολοφόνος, με το υπηρεσιακό του πιστόλι.

Από την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι η σύζυγος έφερε τρεις σφαίρες στον θώρακα και στην κοιλιά και η πεθερά δύο.

Από τον τρόπο που βρέθηκαν οι σωροί των θυμάτων, οι αστυνομικοί υπέθεσαν ότι ο αρχιφύλακας σκότωσε πρώτα την σύζυγό του, πυροβολώντας την εξ επαφής στο στήθος, ενώ στην συνέχεια στράφηκε εναντίον της πεθεράς, πυροβολώντας εναντίον της, ενώ προσπάθησε να διαφύγει. Η εικόνα που συντάραξε τους έμπειρους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών, ήταν η εικόνα που αντίκρισαν όταν πια μπήκαν στο δωμάτιο και βρήκαν το κοριτσάκι…

Το μόλις 3,5 ετών αγγελούδι κείτονταν νεκρό στο κέντρο του παιδικού κρεβατιού. Στην άκρη γονατιστός, σε στάση προσευχής, κείτονταν νεκρός ο πατέρας και δολοφόνος της, φέροντας τραύμα στην δεξιά κροταφική χώρα.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, από τον χρόνο θανάτου φαίνεται ότι ο αστυνομικός παρέμεινε πάνω από το παιδί, ίσως και μιάμιση ώρα και στο τέλος, γονατισμένος μπροστά στο κρεβάτι, έδωσε τέλος και στην δική του ζωή, με μια σφαίρα στον κρόταφο.

Καταθέσεις Μαρτύρων

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, πήραν  καταθέσεις από τους συγγενείς των θυμάτων και του δράστη, προκειμένου να διευκρινιστούν τα κίνητρα της τραγωδίας.

Όλοι ανεξαιρέτως επιβεβαίωσαν, πώς υπήρχε μια ένταση στη σχέση του αστυνομικού με την πεθερά του σε πρώτη φάση, που «δηλητηρίαζε» την σχέση του με την 48χρονη σύζυγό του, με την οποία είχε δεσμό επί χρόνια και παντρεύτηκαν το 2012.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συγγενείς του δράστη και αυτόχειρα, ανέφεραν ότι η πεθερά, ήταν αντίθετη στο γάμο της κόρης της και απαξίωνε διαρκώς τον γαμπρό της.

Προέκυψε πώς η κόντρα ανάμεσα στον αρχιφύλακα και την πεθερά υπήρχε, επειδή αυτός της ζητούσε να μεταβιβάσει στην κόρη το διαμέρισμά της στον 1ο όροφο όπου έμενε, ώστε να μεταφέρει εκεί το ιατρείο της για να είναι κοντά στο παιδί. Κάτι που η πεθερά του Αρχιφύλακα αρνιόταν πεισματικά πράξει.

Τι συνέβη

Οι αναλυτές του τμήματος Ανθρωποκτονιών εξετάζοντας όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Χρήστος Ζ είχε πάρει την απόφαση να ξεκαθαρίσει τις οικογενειακές και οικονομικές του διαφορές το βράδυ της Κυριακής. Είχε επιστρέψει από διήμερο ταξίδι στα Γιάννενα συνοδεύοντας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και ανέβηκε τις σκάλες του διαμερίσματος του 2ου ορόφου, αποφασισμένος για όλα…

Αργά το βράδυ της Κυριακής το ζευγάρι άρχισε και πάλι να τσακώνεται για τα κληρονομικά και τα διαμερίσματα. Ακούγοντας φωνές, ανέβηκε στο 2ο όροφο και η πεθερά του αρχιφύλακα και πιθανότατα, να απείλησε τον 47χρονο με διάσταση ή διαζύγιο, αυτός να θόλωσε και να έβγαλε το υπηρεσιακό του πιστόλι. Πρώτα έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, όμως η σύζυγος, πιθανολογείται, ότι προσπάθησε να τον αποτρέψει, αλλά την πυροβόλησε τρεις φορές, με αποτέλεσμα να δεχτεί δύο σφαίρες στον θώρακα και μία στην γνάθο και να πέσει νεκρή. Αμέσως μετά σημάδεψε με το ίδιο όπλο την πεθερά του η οποία προσπαθούσε να φύγει από το σαλόνι όπου βρισκόταν και με δύο σφαίρες της πήρε τη ζωή.

Έπειτα, πήγε στο υπνοδωμάτιο όπου κοιμόταν η 3χρονη κόρη του, την πυροβόλησε στον κρόταφο και μετά, τουλάχιστον μία ώρα παρέμεινε στο χώρο, ίσως αναλογιζόμενος τι θα κάνει. Ύστερα αυτοκτόνησε. Εκείνο που έκανε εντύπωση στους αστυνομικούς είναι γιατί δεν ακούστηκε κανείς από τους επτά πυροβολισμούς με αποτέλεσμα το έγκλημα να αποκαλυφθεί το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

Συγκλονισμένοι οι συγχωριανοί του αστυνομικού

Η μικρή κοινωνία του χωριού του 46χρονου αρχιφύλακα, το Πατιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ζούσε η ηλικιωμένη μητέρα του με τον έναν από τους δύο αδελφούς του, συγκλονίστηκε από το άκουσμα της είδησης.

Πριν από ενάμιση χρόνο πέθανε ο πατέρας του 46χρονου και όπως λένε οι συγχωριανοί, πήγαινε πολύ συχνά για να βλέπει την μητέρα του, τις περισσότερες φορές με την σύζυγο και το παιδί. Τον περιέγραφαν ως καλό και γελαστό άνθρωπο και δεν μπορούσαν να δώσουν εξήγηση για την τραγωδία.

«Την έδερνε και την απειλούσε»

Στον αντίποδα, ο θείος, αδελφός της μητέρας της γιατρού, έδωσε μία εντελώς διαφορετική εικόνα αντ’ αυτής του «ήσυχου» οικογενειάρχη που έδειχνε προς τα έξω ο Αρχιφύλακας. «Η αδερφή μου, μου έλεγε ”υποφέρουμε”. Ήταν ένας εγκληματίας. Την απειλούσε με το όπλο τα τελευταία δύο χρόνια. Κάθε μέρα έδερνε την γυναίκα του την Ελένη για να της πάρει τα λεφτά. Ήθελε λεφτά από την γυναίκα του για να πάρει ένα αυτοκίνητο να πηγαίνει στο Κολωνάκι για τον Σημίτη και την έδερνε. Για αυτό τη σκότωσε. Τότε, ανέβηκε η αδερφή μου επάνω και εκείνος τους σκότωσε όλους». Αυτά ήταν  τα ανατριχιαστικά λόγια του Μιχάλη Χ, θείου της γιατρού που έπεσε νεκρή από το χέρι του άντρα της.

Ήταν «κατάλληλος»

Η τραγωδία είχε προκαλέσει σοκ στον πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη και στους συναδέλφους του αρχιφύλακα, οι οποίοι τον περιέγραψαν ως έναν ήρεμο και ισορροπημένο άνθρωπο. Από την επιτροπή καταλληλότητας, ο αρχιφύλακας πέρασε το 2011, η οποία τον έκρινε απολύτως ικανό να φέρει όπλο και επρόκειτο να ξαναπεράσει σύντομα.

Σύμφωνα με το νόμο περί όπλων, οι αστυνομικοί εξετάζονται απ’ τις επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καταλληλότητα τους να φέρουν πυροβόλα όπλα, πριν την είσοδο τους στο Σώμα.

Η εξέταση γίνεται από ειδική επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η επιτροπή διερευνά με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη των εξεταζόμενων, την εν γένει προσωπικότητα αυτών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις – και αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για το αν η προσωπικότητά τους παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου.

Αν οι υγειονομικές επιτροπές αποφανθούν ότι κάποιος αστυνομικός δεν είναι κατάλληλος να φέρει όπλο, τοποθετείται σε θέση που δεν οπλοφορεί. Στην περίπτωση του 46χρονου, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, δεν υπήρξε η παραμικρή παρέκκλιση, αλλά στο πλαίσιο της έρευνας για την τραγωδία θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

Τραγικός επίλογος

Ο επίλογος αυτής της τραγωδίας γράφτηκε στον ιερό ναό του κοιμητηρίου Αγίων Αναργύρων, όπου τελέστηκαν οι κηδείες της 49χρονης συζύγου, της 70χρονης πεθεράς και του τρίχρονου κοριτσιού. Η σορός του 46χρονου Χρήστου Ζ μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αιτωλοακαρνανία όπου έγινε η κηδεία.

Οι συγγενείς της άτυχης συζύγου, κατέθεσαν αγωγή ζητώντας αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Θεωρώντας ότι «η ευθύνη του Δημοσίου είναι δεδομένη και στηρίζεται στη διάταξη του άρθρου 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, λόγω της εγκληματικής παράλειψης να διαπιστώσει την ψυχιατρική κατάσταση του δράστη κατά το διορισμό του ως Αστυνομικού παρά την αυταπόδεικτη δυστυχώς πλέον ακαταλληλότητά του να οπλοφορεί».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
Close
Browse Tags